Treindobbelen: reizen met de trein naar bestemming onbekend

door | Laatste update Aug 16, 2019 | Gepubliceerd Apr 10, 2016 | Europa, Nederland | 14 reacties

Ken je ook wel eens dat gevoel? Dat je enorm de behoefte hebt om op pad te gaan, maar echt geen idee hebt waar je eigenlijk naar toe wilt. De bestemming maakt ook eigenlijk helemaal niet uit, dat je weg gaat is het belangrijkste. Ook wij hebben dat soms. En omdat Nederland veel leuke en mooie plekken heeft besloten wij meer van Nederland te ontdekken met de trein. Reizen met de trein is leuk, al helemaal als je met de trein naar bestemming onbekend gaat! Hoe je dat doet? Met wat dobbelstenen en een goed humeur. Vandaag vertel ik je alles over het reizen met de trein naar bestemming onbekend en het leuke spel: treindobbelen!  

Reizen met de trein: treindobbelen 

Het kwam bij ons als een heel spontaan idee. We wilden gewoon eens weg met de trein en zouden gewoon gaan dobbelen om zo een random plek in Nederland te kunnen ontdekken. Treindobbelen bleek ontzettend leuk te zijn. De spanning die je hebt van het niet weten van je bestemming is leuk, maar ook het reizen met de trein zelf is een leuke manier om op een duurzame manier Nederland te ontdekken. 

In die tijd hadden wij nog een studenten ov en elke dag zaten wij in de trein. Zo ontstaan dit soort ideeën heel makkelijk en spontaan. De eerste vrije dag die wij hadden planden wij dan ook gelijk dit uitje! De naam treindobbelen kwam veel later pas, toen iemand vroeg of wij mee wilden doen aan een campagne hierover. 

Wij begonnen zelf op Amsterdam centraal. Voor het treindobbelen is het namelijk wel heel handig dat je op een station begint waar meerdere perrons zijn waar vanaf je kan vertrekken. Ik woon zelf in Enkhuizen en daar is maar 1 trein die vertrekt en maar 1 die aankomt. Dus ja, dan ben je snel klaar met treindobbelen. 

Je kan dit spel op verschillende manieren spelen. Zo kan je eerst een keer gooien om te kijken hoeveel overstappen je moet maken, maar kan je ook dit spel spelen zonder overstappen. Als je niet wilt overstappen tijdens het reizen met de trein is je eerste keer gooien het perron waar je naar toe moet. Wil je wel overstappen? Gooi dan eerst een getal, zodat je weet hoe vaak je overstapt. Gooi daarna nogmaals en ga naar dat perron. Zorg altijd voor genoeg dobbelstenen zodat je op elk perron kan eindigen. Internationale treinen nemen wij niet, als wij hierin zouden moeten, gooien wij opnieuw. 

Zelf moesten wij naar perron 11. Vanaf perron 11 gingen twee treinen. Je kan dan natuurlijk nog eens de dobbelsteen gooien om te kiezen welke trein je neemt, maar omdat vanaf perron 11 de ene trein weer richting Enkhuizen ging en de andere richting een andere bestemming, kozen wij natuurlijk voor die andere bestemming. 

Eenmaal in de trein gooi je nogmaals met de dobbelsteen, nu weet je bij welke stop je uit de trein moet. Bij deze stop kan je overstappen, of je hebt bij deze stop je eindbestemming bereikt. 

 

Met de trein naar bestemming onbekend, treindobbelen

Bestemming onbekend 

In de trein gooien wij vijf. Dus wij blijven vijf stops zitten. Bij Almere Poort moeten wij eruit. Almere Poort heeft echter niks te bieden, er werd alleen verbouwd. Niet echt waar wij naar op zoek waren. Overstappen kon hier ook niet echt. Dus wij bleven zelf zitten tot we in Almere zelf waren. Je zou natuurlijk ook nog eens kunnen gooien, zodat je op een wat grotere plek uitkomt. 

Almere is een stad waar ik zelf nooit naar toe zou gaan, maar waar ik nu echt wel een leuke dag heb gehad. Het is niet echt een mooie stad om te zien, maar heeft wel een gezellig centrum met wat restaurants. Daarnaast kun je heel goed shoppen in Almere, want winkels zijn er genoeg. Je loopt het station uit en je staat midden in het centrum. 

Ik zou heel graag nog eens gaan treindobbelen en zo gaan reizen met de trein naar bestemming onbekend. Misschien zou ik dan met overstappen doen, zodat je wat langer in spanning zit waar je met de trein naar toe gaat. 

De regels van het reizen met de trein naar bestemming onbekend. 

Ik kan me voorstellen dat dit iets is wat je zelf ook graag een keer wilt proberen. Treindobbelen is leuk en je zou er zelfs een minivakantie mee kunnen vullen. Hieronder vertel ik alle regels van het treindobbelen, zodat jij ook kan reizen met de trein naar bestemming onbekend!

 

  • Zorg voor een ov chipkaart (met saldo) of een dagkaart van de NS (handige budget tip!). Zelf hadden wij een studenten ov kaart. Verder neem je dobbelstenen mee. Wij hadden er 3. 
  • Dit werkt alleen als je op een station start waar meerdere treinen vertrekken, het kan dus handig zijn (om net zoals wij deden) eerst naar een groter station te reizen. Amsterdam is hiervoor een goed station, maar je kan bijvoorbeeld ook richting Utrecht. 
  • Bij je startpunt gooi je met één dobbelsteen. Het getal wat je gooit zijn de aantal overstappen die je gaat maken. Heb je weinig tijd of geen zin om over te stappen? Sla deze stap dan over en ga door naar de volgende.
  • Nu ga je weer gooien met de dobbelsteen om te bepalen vanaf welk perron je de trein pakt. Bij meer dan zes perrons heb je natuurlijk ook meerdere dobbelstenen nodig om te dobbelen.
  • Eenmaal op het perron kan je gewoon de eerst volgende trein pakken, maar als er meerdere treinen vanaf dit perron gaan kun je ook nog dobbelen op hoeveel treinen je wacht.
  • Als je eenmaal in de trein zit is het tijd om je eindbestemming bekend te maken, of om te kijken op welke plek je gaat overstappen. Maakt de trein zes of meer stops? Gebruik dan weer meerdere dobbelstenen. Als je vijf gooit, ga je de trein uit bij de vijfde stop. Als je weinig tijd hebt, gebruik dan sowieso maar 1 dobbelsteen, dan hoef je niet zo ver te reizen en heb je de meeste tijd om je bestemming onbekend. 
  • Als je ervoor gekozen hebt om over te stappen kan je op je overstap plek eigenlijk alles hierboven herhalen. Eerst gooi je nogmaals op welk perron je moet zijn, daarna gooi je weer om te kijken bij welk station je de trein moet verlaten.
  • Eenmaal aangekomen op bestemming onbekend? Het leuke is nu dat je waarschijnlijk niet zoveel weet over je bestemming. Maar dat maakt helemaal niets uit! Ga gewoon lekker rondlopen, verdwaal en geniet. Loop eventueel een vvv kantoor binnen en kijk wat er te doen is. Natuurlijk kan je ook altijd nog op internet zoeken naar leuke dingen om te doen.
  • Wil je dit uitbreiden naar meerdere dagen? Boek een hotel als je aankomt bij bestemming onbekend. Na een nachtje doorbrengen in de stad kan je nogmaals treindobbelen zodat je weer op een andere bestemming uitkomt. Super leuk! Iemand die ik ken deed dit laatst en kwam op drie compleet verschillende plekken uit, die allemaal even leuk waren. 
Met de trein naar bestemming onbekend! Treindobbelen

Dit is alles wat je moet weten over treindobbelen en het reizen met de trein naar bestemming onbekend. Ik ga dit zeker nog eens doen en dan maak ik er misschien wel een compleet weekend van. Het is namelijk echt een leuke manier om meer van Nederland te ontdekken. En het leuke is toch wel om op plekken uit te komen waar je anders nooit zou komen. 

Ik ontdekte later (2019) dat Daisy van Expedia dit ook eens deed en ik niet de enige ben die hier razend enthousiast over is. De manier van treindobbelen die zij deed is net wat anders en zij kwam ook op een super leuke bestemming uit! Zeker leuk om ook dat artikel over treindobbelen eens te lezen. 

Kende jij treindobbelen al? Zou jij wel eens willen reizen met de trein naar bestemming onbekend? 

De foto’s van dit artikel komen van Pixabay

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 21 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast juf in spé ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows