Met de trein naar Berlijn: onze ervaring + tips

door | Gepubliceerd Feb 19, 2024 | Duitsland, Europa, Stedentrips | 4 reacties

Berlijn is een leuke stad voor een heerlijke stedentrip. En dat op slechts een paar uur met de trein vanuit Nederland. Met de rechtstreekse verbinding ben je er zo. In dit artikel vertel ik alles over reizen met de trein naar Berlijn en deel ik onze ervaring en tips.

Berlijn met de trein

De treinverbindingen binnen Europa worden steeds beter en ook vanuit Nederland kun je steeds meer plekken goed bereiken met de trein. Een van die steden die je goed kunt bereiken vanuit Nederland is Berlijn, de Duitse hoofdstad. In minder dan 6 uur reis je vanaf Amsterdam naar Berlijn met de trein, maar ook vanuit Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer en Hengelo kun je op de trein naar Berlijn stappen. Ideaal toch?

In dit artikel vertel ik je alles over het reizen met de trein naar Berlijn. Ik vertel je over tickets kopen, de faciliteiten in de trein, de treinreis zelf en ten slotte vertel ik hoe wij het vonden.

Wil je naast Berlijn nog meer Europese steden met de trein bezoeken? Lees dan ook mijn artikel over Londen met de trein.

Tickets voor de trein naar Berlijn

Reis je met de trein naar Berlijn? Dan koop je je tickets vooraf online. Dit kun je het beste doen via NS International. Je voert dan je vertrekstation in en Berlijn HBF als eindstation in. Daarna kun je alle treinen bekijken die rijden op de dag van jouw voorkeur. Meestal rijden er zo’n 6 directe treinen per dag. Per trein verschillen de prijzen, dus als budget een rol speelt, kan het lonen om een minder populaire tijd te kiezen. Reis je eerst nog in Nederland met de trein richting een van de opstapplekken voor de trein richting Berlijn? Vul dan het station bij jou in de buurt in als vertrekstation. Voor het traject vanaf jouw woonplaats naar bijvoorbeeld Amsterdam betaal je dan veel minder, dan als je los nog een kaartje zou kopen.

De prijzen van een treinticket naar Berlijn starten bij €38,- voor een enkeltje en €76,- voor een retour. Rondom vakantieperiodes, in weekenden en tijdens feestdagen liggen de prijzen vaak wat hoger. Zo betaalden wij €150,- per persoon voor een retour rondom oud en nieuw. Dit was inclusief de treinrit naar Amsterdam Centraal vanaf onze woonplaats, die kost normaal ook al bijna €30,- per persoon voor een retour. Wil je een zitplaats reserveren in de trein naar Berlijn? Dan kost dit €4,- euro extra. Wij deden dit wel en waren hier heel blij mee, de trein was namelijk heel vol en 6 uur staan of constant van stoel wisselen is echt geen pretje.

Faciliteiten in de trein

Als je met de trein naar Berlijn reist, reis je met een trein van de Deutsche Bahn. Tot aan het eerste station in Duitsland (Bad Bentheim) is het personeel Nederlands, daarna wisselt het personeel en is het Duits. Vanaf dat moment wordt er ook gelijk helemaal niks meer in andere talen dan Duits omgeroepen. Als het Nederlandse personeel mee reist is de informatie in 3 talen (Duits, Nederlands en Engels). 

De trein zelf heeft toiletten, genoeg ruimte om je bagage op te bergen en een restauratie wagon waar je eten en drinken kunt kopen. Verder zijn er geen stopcontacten, maar ik heb wel gelezen dat er volgend jaar gloednieuwe treinen gaan rijden op dit traject, dus wie weet veranderd dat dan ook.

Met de trein naar Berlijn: hoe ging de treinreis?

Nu je hebt kunnen lezen over de tickets en over de faciliteiten in de trein, is het tijd om je te vertellen over de treinreis zelf. Ik neem je mee naar het vertrek vanuit Nederland, de treinrit zelf en de aankomst in Berlijn. Tenslotte vertel ik ook wat over de terugweg!

Vertrekken vanaf Amsterdam Centraal (of een andere plek in Nederland)

Zelf vertrokken wij met de trein naar Berlijn vanuit Amsterdam Centraal. Maar je kunt ook opstappen in Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer en Hengelo als dit voor jou dichterbij is. Het is verder heel simpel, je zorgt dat je een paar minuten voor vertrek op het goede perron staat. Daarna loop je richting het goede rijtuig, welk nummer je moet hebben staat op je kaartje (tenzij je geen stoel hebt gereserveerd) en je stapt in als de trein er is. Vaak precies op de tijd die ook op je kaartje staat aangegeven. Daarna zoek je je stoel en kan de reis beginnen. Je hoeft dus geen uren vooraf aanwezig te zijn, er is geen bagagecontrole en ook geen plek waar je je ID of paspoort moet laten zien. Echt super ideaal, snel en simpel dus!

Berlijn met de trein

De treinrit zelf

Na vertrek is het vooral gewoon lekker zitten, uit het raam staren en verder niks. Je kunt wat eten en drinken kopen als je wilt, maar wij deden dit zelf niet. Wij hadden onze e-readers mee en hebben ons zo prima vermaakt in de trein. Verder keken wij ook lekker veel naar buiten, maar het landschap onderweg is niet echt spannend. We werden een paar keer gecontroleerd op ons kaartje en er werden wat stops gemaakt in Nederland en Duitsland. Wij waren wel heel blij met onze gereserveerde zitplek, want de trein was stampvol op een gegeven moment!

Aankomst in Berlijn

Met een klein beetje vertraging komen wij aan in Berlijn. Je komt midden in het centrum aan, wat echt ideaal is. Vanaf het station in Berlijn kun je makkelijk met de u-bahn, s-bahn, bus of taxi naar je accommodatie reizen. Omdat wij moe zijn van de lange dag, kiezen wij voor een Bolt taxi (een soort Uber). Binnen tien minuten staan we bij ons hotel, ideaal!

Daarna kan je lekker op ontdekking in Berlijn! Nieuwsgierig naar deze stad? Lees dan ook eens mijn artikel waarin ik je vertel wat je moet doen in Berlijn.

Van Berlijn naar Nederland

Na een fantastische stedentrip in Berlijn, reizen wij terug naar Nederland. Het werkt hier allemaal weer precies hetzelfde als op de heenweg, alleen wordt in Berlijn alle informatie alleen in het Duits omgeroepen. Ook de vrij late spoorwijziging, die in de app niet stond, werd alleen in het Duits omgeroepen. Dat is iets om even rekening mee te houden. Verder verliep de terugweg net zo soepel als de heenweg!

stedentrip met de trein naar Berlijn
stedentrip met de trein naar Berlijn

Een stedentrip Berlijn met de trein: wat vonden wij ervan?

Ik ben een keer met het vliegtuig naar Berlijn geweest en nu dus ook een keer met de trein. Als ik een derde keer zou gaan, zou ik zeker opnieuw kiezen voor de trein. Ik vond het namelijk een hele fijne en relaxte manier van reizen. Een groot voordeel vind ik dat je geen restricties hebt qua bagage en vloeistoffen, dus je kunt gewoon je koffer meenemen zonder gedoe. Verder is het een stuk milieubewuster en hoef je niet 2 uur van te voren aanwezig te zijn. Daarnaast kom je midden in het centrum van Berlijn aan!

Wat is nou uiteindelijk sneller? De trein of het vliegtuig? Ik denk dat het weinig uitmaakt. De trein duurt er 6 uur over, van Amsterdam centraal naar Berlijn HBF. Ga je vliegen? Dan moet je er minimaal 2 uur van te voren zijn, duurt je vlucht ook nog ruim 1 uur en uiteindelijk moet je ook 1 tot 1,5 uur reizen vanaf het vliegveld naar het centrum van Berlijn. Tja, misschien uiteindelijk iets sneller, maar minder milieubewust en veel minder relaxed.

Ben je inmiddels ook enthousiast geworden? Boek dan je treinticket naar Berlijn via deze link

Stedentrip Berlijn met de trein

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over reizen met de trein naar Berlijn. Wij vonden het in ieder geval een ideale manier om op stedentrip te gaan, dus ik hoop dat er snel meer steden bereikbaar zijn met de trein!

Zou jij Berlijn met de trein willen bezoeken?

Dit artikel bevat een affiliatie link. Als jij iets boekt via deze link, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou echter niets extra’s. Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips!

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows