Traveldiary srprs.me #2: op ontdekking & uitwaaien

by | Jan 3, 2017 | Europa, Polen, Traveldiary | 10 comments

Allereerst wens ik jullie een heel fijn en gelukkig 2017! Dit is onze eerste post in 2017 en hopelijk zullen er nog vele volgen.  Enjoy.

Maandag (eigenlijk heel wat maandagen geleden) stonden Mariska en ik op het vliegveld, we hadden op dat moment nog geen idee waar we heen zouden gaan. Ja, je hebt het vast meegekregen; maar ik ben met srprs.me op reis geweest! In mei / juni boekten wij een reisje naar bestemming onbekend en in oktober was het eindelijk zo ver; wij zouden het onbekende ontdekken. En nu is het januari en komt eindelijk mijn tweede traveldiary online!

In het vorige deel nam ik jullie mee naar de onthulling van onze bestemming en de eerste avond in deze leuke stad. Vandaag is het tijd om jullie mee te nemen naar onze eerste twee volle dagen op onze srprs.me bestemming; Gdansk!

Ontbijten…. Of toch niet?

We stonden op tijd op, want om negen uur zouden wij ontbijten. Wij sliepen in een klein gebouw naast het hoofdgebouw, dus wij besloten naar het hoofdgebouw te gaan. Ineens bedachten wij dat niemand ons had verteld hoe de deur open moest en wij naar binnen kwamen. Gelukkig was er een bel. Na drie keer bellen kwam er nog niemand. Een beetje gefrustreerd gingen wij terug naar ons gebouw. Daar sliepen drie Nederlandse jongens, maar aan hun durfden wij natuurlijk niks te vragen (hoezo watjes). Na een paar minuten niksen in onze kamer liepen we maar terug. Herkansing; we belde nog eens aan. Weer niemand, weer terug naar de kamer en later opnieuw naar het ontbijt proberen te komen en ontdekken dat de deur dus gewoon open was. Slim.

ontbijten gdansk traveldiary

Free milk         

Na een lekker ontbijt was het al later dan gepland, lopen vond ik zonde van onze tijd, dus wij gingen met de bus. Bij het uitstappen liepen wij richting het centrum, waar een Pools meisje iets in onze handen duwde en een heel verhaal hield in het Pools. Wij kijken haar aan met de- ik domme Hollander, ik niet begrijpen – blik en vroegen of ze het ook in het Engels kon herhalen. Ze zei de magische woorden: free milk. Weg was het hele verhaal, maar als echt Hollander neem je alles wat gratis is aan. En zo liepen wij dus de rest van de reis met free milk rond. Praktisch.

Op ontdekking in Gdansk

Zonder plan zijn wij op ontdekking gegaan in Gdansk. We slenterde de hele stad door, beklommen een kerk, liepen van hot naar her op de meest onlogische manieren, deden een fotoshoot met een leeuwenfontein die uit stond en hadden vooral veel lol.

Leeuwen gdansk traveldiary
gdansk ontdekken traveldiary
Gdansk ontdekken traveldiary
Gdansk ontdekken traveldiary srprs.me
gdansk ontdekken traveldiary srprs.me
Gdansk ontdekken traveldiary srprs.me
Om half drie hadden we het meeste gezien en liepen we langs het water, waar we een piratenschip tegen kwamen die naar Westerplatte ging, een monument op de plek waar het eerste schot uit de tweede wereldoorlog ooit is gelost. Daar zou je mogen uitstappen om later weer terug te gaan. Klonk best interessant, dus wij kochten een studentenkaartje en gingen gewoon lekker met het schip mee.

Op het schip ontmoetten wij een moeder met haar dochter, ze woonden in Nederland, maar de moeder was eigenlijk Pools. Er vlakbij zat nog een Nederlands stel waar we gezellig me kletsten tijdens de boottocht. Ze gaf ons allemaal tips over Pools eten wat we echt moeten proberen. De boottocht was verder heel saai (de omgeving was echt niet interessant), dus het gezelschap kwam goed van pas. Eenmaal bij Westerplatte bleken we de boot niet af te mogen, want het was de laatste boot die dag. Ook weer zo handig. Maar goed, het was gezellig en we hadden lol.

Gdansk ontdekken traveldiary srprs.me
Na de boottocht gingen we verder op ontdekking en besloten wij een heel stuk te lopen naar het station. Dat was ver, echt ver. Maar onderweg kwamen we wel veel leuke dingen tegen.

Eten

Ik hou van eten, maar deze avond was echt een ramp. Wij waren dus echt heel lang aan het rondlopen want we waren op zoek naar een leuk restaurant, maar we konden niks vinden wat aan onze eisen voldeed, terwijl er heel veel is in Gdansk. Maar goed, na een hoop frustratie kwamen wij een vrouw tegen en zijn we maar naar haar restaurant gegaan waar ze alleen maar verse producten gebruiken. We bestelden kippenborst met risotto, maar kregen een bord vol risotto met een mini kippenborst. De kippenborst was het lekkerste ooit, maar die risotto vond ik echt een verschrikking. Binnen was het gelukkig lekker warm en zaten we gewoon gezellig lang te kletsen tot we weer terug gingen naar ons hostel.

gdansk ontdekken eten traveldiary srprs.me

Een dagtrip: uitwaaien in Sopot

De volgende dag besloten wij een dagtrip naar Sopot te doen. In de zomer is dat een populaire kustplaats en in de winter een fijne plek om uit te waaien. In de trein kochten wij een kaartje bij een vrouw die maar in het Pools tegen ons bleef praten en toen we eenmaal in Sopot aankwamen zijn we gewoon random ergens heen gelopen. Wij hadden geen idee waar we heen moesten. Uiteindelijk kwamen wij met behulp van een super vriendelijke vrouw uit bij de hoofdstraat van Sopot. Dat is een super leuk straatje met heel veel restaurantjes en leuke gebouwen. We liepen hem uit en kwamen uit bij het strand, met de pier, het bekendste stukje Sopot.

sopot pier traveldiary srprs.me
sopot srprs.me traveldiary
Nadat we de pier hadden ontdekt en een stukje strand was het tijd voor een typisch Pools gerecht als lunch; Pierogie. Een dumpling met vulling. Mijn vorige dumpling ervaring was verschrikkelijk dus ik durfde eigenlijk niet, maar het bleek super lekker te zijn. Vervolgens hadden we nog een tweede lunch, want op vakantie kun je nooit genoeg eten.

Bijna terug lopen naar Gdansk

Het was tijd voor een strandwandeling en dat hebben wij heel serieus genomen. In de verte zagen wij een glijbaan, dat werd ons doel, op dat punt zouden wij omkeren. Eenmaal daar aan gekomen stond Sopot al lang al niet meer op de bordjes, maar stond er Gdansk. Uhh…. Dat is wel een klein beetje heel ver uit de richting. En die glijbaan? Die was kapot en afgesloten. We relaxte wat op het strand, kwamen een dronken pool met spinnentattoo tegen en besloten het stuk helemaal terug te lopen door het bos. Dat duurde lang. Echt lang.

strand sopot traveldiary srprs.me
Sopot traveldiary srprs.me
Sopot traveldiary srprs.me
Met zere voeten gingen wij op zoek naar avond eten (ja zo laat was het inmiddels alweer) en wij vonden avond eten. Wij aten een super lekkere pizza en gingen daarna weer terug met de trein. Lekker naar ons hostel. Bij de Biedronka (Mariska’s lievelings supermarkt met een lieveheersbeestjes logo) haalden wij nog iets te drinken en de rest van de avond zetten wij geen stap meer.

Dit was mijn tweede traveldiary over onze srprs.me trip. Dag 1, 2 en 3 zitten er op en in het volgende deel neem ik jullie mee naar dag 4 en 5. Een nieuwe daguitstap en onze terugreis…

Oja, srprs.me is dus geweldig, waarom iedereen het ooit eens zou moeten doen lees je hier. Onze travelmovie deelde ik ook al! Waar je die vind? Kijk snel hier

Ben jij al eens op reis geweest met srprs.me?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 21 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast juf in spé ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow