Traveldiary Praag #3: kerst en vervelende kaartjes voor het ov

by | Mar 6, 2017 | Stedentrips, Traveldiary, Tsjechië | 4 comments

Ons laatste reisje van 2016 was een citytrip naar Praag. Praag, een stad die wij al eens eerder bezochten, maar nu eindelijk eens konden bewonderen tijdens de kerst. Het was gelijk onze eerste kerst in het buitenland. In onze vorige traveldiary nam ik jullie in twee dagen mee het centrum in en vandaag is het tijd om alles te vertellen over eerste en tweede kerstdag! Oh en natuurlijk over onze reis terug naar huis, want aan alles komt een einde, helaas ook aan deze trip…

Free walking tour door Praag 

Wij hadden nog nooit een free walking tour gedaan en wilde dit eigenlijk heel graag een keer proberen. Natuurlijk kwamen wij op dit idee op eerste kerstdag, wat het best lastig maakte om een tour te vinden die ook daadwerkelijk gaat. Gelukkig vonden wij er een en om elf uur ’s ochtends stonden wij klaar op het oude stadsplein. Het was een hele grote groep, waarschijnlijk omdat bijna geen enkele organisatie de tours met kerst door liet gaan. Onze gids was leuk en wij wandelden over het oude stadsplein en door de Joodse wijk. Helaas regende het een beetje. Ik besloot geen foto’s te maken en heb gewoon alleen geluisterd naar onze gids, ook wel eens fijn. Zo vertelde hij dat de kerk (op de foto hieronder) helemaal niet symmetrisch is. De blauwdrukken waren kwijt dus ze zijn gewoon verder gaan bouwen, waardoor de kerk allemaal foutjes heeft en niet hetzelfde is aan twee kanten. Ik was al zo vaak langs deze kerk gelopen, maar het was me gewoon nog nooit eerder opgevallen. Zo slecht kijk je soms eigenlijk naar gebouwen. Zie jij de verschillen op de foto?

Praag traveldiary

De free walking tour was geslaagd, zeker omdat je op deze manier meer leert over een stad. Wel denk ik dat dit meer iets is om aan het begin van je trip te doen. We kregen namelijk veel tips over algemene dingen waar we nu eigenlijk niet zo heel veel meer aan hadden. Verder wordt er wel overduidelijk reclame gemaakt voor bepaalde restaurants, maar ja het is natuurlijk niet voor niets gratis. Aan het einde betaal je wat je zelf wilt betalen, heel fijn, want natuurlijk wil ik wel een fatsoenlijk bedrag geven, maar over het algemeent vind ik tours altijd te duur. Nu niet dus.

Slenteren

Het was nog vroeg dus na een drankje in de warmte besloten wij dingen te bekijken die wij nog gemist hadden. Een van die dingen was de John Lennon wall. Tijdens een eerder bezoek aan Praag waren wij hier ook niet geweest, maar nu moesten we toch maar een kijkje nemen. Op zich is het best leuk, maar ik vond het geen wauw factor hebben.

John lennon wall Praag traveldiary

Na ons bezoekje aan de John Lennon wall aten wij een panini bij het tentje waar wij die eerder ook aten. Het was wederom heerlijk. Vervolgens liepen wij richting de trap, de trap richting de burcht. Ik wilde daar graag omhoog omdat ik mij kon herinneren dat je vanaf daar een mooi uitzicht had. En ik wilde even een kijkje nemen bij het restaurant waar wij ooit een veel te duur broodje bestelde en waar Remco de peper saboteerde. Dan zou je denken, lullig voor degene na je, maar eigenlijk was het al lullig voor iemand uit onze groep, die had namelijk een hele berg peper op zijn broodje. Zonde, maar nog steeds een hele leuke herinnering aan Praag.

Praag traveldiary uitzicht

Prachtig uitzicht en een hele lange rij

Ik wilde heel graag de klokkentoren beklimmen rondom het blauwe uurtje. Vanaf de toren had je namelijk een heel mooi uitzicht op het oude plein en andere delen van Praag. Ruim voor het blauwe uurtje stonden wij al in de rij voor een kaartje. Het duurde naar mijn zin te lang, maar we zouden nog boven zijn voor het blauwe uur begon, perfect. Toen wij eenmaal de trap op gingen ontdekten wij dat de rij daar pas begon. Ruim anderhalf uur later mochten wij naar boven, het was pikdonker. Het blauwe uurtje kon ik vergeten, maar het uitzicht was echt prachtig. Een nadeel waren alle mensen die niet lezen en geen pijlen begrijpen, het was één richting, maar iedereen liep alle kanten op. Dat betekend dus dringen…

uitzicht Praag traveldiary donker
Praag uitzicht traveldiary donker
Praag traveldiary uitzicht donker

Vervelende kaartjes

Na onze klim wilden wij terug richting het hotel, we hadden namelijk vlakbij ons hotel gereserveerd in een restaurant. Vol goede moed gingen wij richting de metro. We moesten een kaartje kopen, onze drie dagen kaart was namelijk net verlopen. Maar het is kerst dus alle loketten zijn dicht. Gelukkig hebben ze dan machines. Waar je dus alleen met munten kunt betalen, die wij niet hadden! Gelukkig hebben ze dan wisselmachines, die het niet deden. Sta je daar dan, met alleen briefgeld, een pinpas en geen werkende ov kaart en machines die dus niks daarvan aanneemen. Met alle munten in onze portemonnee sprokkelden we per toeval het goede bedrag bij elkaar en konden wij toch nog richting ons hotel en het restaurant.

De volgende dag was het tweede kerstdag, wij besloten tijdens onze laatste dag in Praag naar de dierentuin te gaan. Op tweede kerstdag zou ook alles weer een beetje open zijn en was alles weer gewoon. Wij liepen richting de metro, de loketten voor kaartjes waren nog steeds dicht, terwijl er stond dat ze al lang open hoorde te zijn. En geloof het of niet, de wisselmachines deden het niet. Nu hadden wij echt geen muntgeld meer. De starbucks wilde niet wisselen, het kleine 24 uurs winkeltje begon daar ook niet aan en ons hotel had geen wisselgeld. Leuk hoor, kaartjes kopen voor het ov in Praag, je zou bijna zwart gaan reizen. Uiteindelijk keerden wij terug naar het 24 uurs winkeltje waar wij een veel te duur flesje water kochten, puur voor het muntgeld wat we daarna hopelijk kregen. En waarempel; we konden de metro en bus betalen.

Dagje dierentuin

We kwamen aan in de dierentuin. Tijdens een citytrip vind ik het altijd een leuk uitje en een leuke afwisseling tussen het bezoeken van een stad door. De dierentuin van Praag schijnt ook nog eens een van de leukste van Europa (of zelfs de wereld) te zijn. En het is ook echt heel mooi en leuk. Je hebt er super veel dieren en de verblijven zijn immens. Alles is ingedeeld per thema en de dieren hebben het echt gewoon goed. Helaas was het koud dus veel dieren zaten in hun binnen verblijf, wat het dan toch iets minder leuk maakte. Het leukste was toch wel de baby gorilla, die was zo ontzettend lief, wij hebben hier heel lang naar staan kijken.

Praag dierentuin

De burcht

Na onze dag dierentuin zijn wij gaan lunchen bij de gele m. Na onze late lunch zijn wij doorgelopen naar de burcht, waar wij de burcht nog een keer bekeken, maar dan in het donker. Het is best leuk, maar niet zo mooi verlicht als andere stukken van Praag. We waren hier dan ook snel weer weg en besloten richting ons hotel te gaan, waar we nog even wat relaxte. Na relax tijd zochten wij een restaurant om de reis in af te sluiten.

Terug naar huis

Onze laatste dag was eigenlijk niet zo bijzonder, we stonden op, ontbeten, pakten onze spullen, checkten uit, kochten een kaartje voor het ov (ging dit keer goed) en gingen richting het vliegveld. Eenmaal bij het vliegveld waren wij weer eens lekker vroeg en zijn we gewoon gaan wachten. Onze vlucht verliep ook prima en voor we het wisten stonden we weer op Schiphol, alsof we nooit weg waren geweest. We hebben in ieder geval een prachtige kerst gehad en een leuke citytrip, met over het algemeen goed, maar koud weer. Helaas hadden wij geen sneeuw, maar we hebben prachtige dingen gezien en leuke dingen gedaan!

Ben jij al eens in Praag geweest?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 21 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast juf in spé ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow