Traveldiary Maleisië #2: avontuur op Borneo

by | Jul 27, 2016 | Azië, Maleisië, Traveldiary | 2 comments

De tijd vliegt voorbij en inmiddels zijn wij al twee weken op reis in het mooie Maleisië. Daarom vond ik het weer tijd voor een nieuwe traveldiary. In onze vorige traveldiary bezochten wij vooral steden en eindigde ik net na onze vlucht richting Kuching, vlak voor het moment dat wij de natuur van Borneo zouden gaan ontdekken en voor ons idee de reis echt zou beginnen!

Donderdag

De wekker ging vroeg aangezien wij om zeven uur de bus richting Bako wilden nemen. De vrouw van ons hostel stuurde ons richting het verkeerde busstation, maar door flink te rennen en door een buschauffeur die zo aardig was ons in de bus te laten terwijl ie weg reed hadden we het alsnog gered. Om acht uur waren wij bij het park en pakten wij de boot om bij de campsite en het startpunt van alle wandelingen te komen. Aangezien wij pas om twee uur in onze kamer konden besloten wij eerst trail zes te lopen, een wandeling richting een klein strandje, waarbij je uitzicht hebt op de sea stack, het plaatje wat je in elke brochure tegen komt. De wandeling was best pittig, vooral omdat wij helemaal niks gewend waren, maar het was heel mooi en leuk. Het laatste stuk liepen wij samen met twee andere Nederlanders en een Duitse jongen.

Bij het einde van de trail heb je uitzicht over het strand en keren de meeste mensen om, wij gingen door richting het strand, waar wij het hele strand voor onszelf hadden. Zo mooi! Terug moet je nog een keer dezelfde weg lopen en aangezien wij daar weinig zin in hadden gingen wij met de boot terug. De man die de boot bestuurde liet ons gelijk de hele omgeving zien en vertelde van alles over de stranden en de rotsen. Zo gaaf!

Traveldiary Maleisië bako
Traveldiary Maleisië bako
Traveldiary Maleisië
taveldiary Maleisië bako

Toen we terug kwamen rustten wij uit en zagen wij onze eerste neusaap! Heel gaaf om die dieren van zo dichtbij te zien. Later lieten ook de makakaken zichzelf zien, om eten van borden te stelen. Na een stop besloten wij trail 2 te doen, een tocht van drie kwartier (one way) richting de mangrove. Het was minder zwaar, maar het was wederom heel mooi.

Aangezien wij overnachtten in het park hoefden wij geen haast te maken en konden wij alles rustig aan doen. In de avond bekeken wij de zonsondergang en kwam er een hele familie makakaken op het strand. Ook Henk (de wilde zwijn) kwam even langs. We zagen ook een schorpioen, die ik stiekem best eng vond.

traveldiary Maleisië bako
Traveldiary Maleisië bako
Traveldiary Maleisië bako
henk
Traveldiary Maleisië bako

Vrijdag

Wij hadden nog een dag in het park en besloten nog een trail te lopen. Wij kozen voor trail 2, aangezien je hier de grootste kans hebt om apen te spotten. En dit lukte! Zowel de makakaken als de neusaap kwamen wij tegen midden in de jungle. Vooral de neusaap was heel dichtbij! We kamen uit bij een mooi strand waar we na wat rust terug liepen. Onderweg kwamen wij een Nederlands gezin tegen waar wij wat mee gepraat hebben en uiteindelijk samen mee zijn terug gegaan naar Kuching (gewoon per boot en bus).

Traveldiary Maleisië bako

Zaterdag

Wij hadden besloten dat wij een iets rustigere dag wilden aangezien de afgelopen dagen vrij druk en actief waren. Wij gingen naar Damai, eerst naar Cultural Village en daarna luieren aan het strand. Onze pick up kwam niet dus zijn wij zelf maar gelopen naar het startpunt van de transfer, goed begin dus.  Helaas was ons uitstapje richting Damai echt een aanfluiting. Cultural village is een openlucht museum met longhouses, maar de afwerking is vreselijk en je leert niks. Alleen de huizen staan er maar binnen is niks, ja er staan mensen die je troep willen verkopen. Sommige dingen kun je alleen in als je meer betaald (terwijl het al duur was) en voor de rest is er niks te doen. Al snel stonden wij dus weer buiten, waarnaar we naar Damai beach gingen. Het water was lekker, maar het was eb en het strand was niet zo mooi (veel stenen). Ondanks dat was het zwemmen wel fijn en verkoelend, dus afgekoeld en wel gingen we terug naar Kuching en inmiddels kunnen we wel lachen om deze faal dag.

Zondag

We stonden wederom vroeg op want vandaag gingen wij naar het orang-oetan opvang centrum; Semmengoh. Het centrum bestaat uit een hele grote jungle waar de orang-oetans vrij in leven, ze zijn dus semi-wild en kunnen overal zitten. Het is de bedoeling dat de apen ooit weer het wild in gaan.

Twee keer per dag is er voedertijd, dan komen er vaak orang-oetans richting het platform om te eten. Tijdens het fruitseizoen is die kans kleiner, want dan is er genoeg eten in de jungle. Aangezien het semi-wilde beesten zijn is het niet gegarandeerd dat je orang-oetans ziet, maar wij hadden onze portie geluk mee. Gelukkig maar na gisteren. Wij zagen zes orang-oetans, waaronder een kleintje en een die heel dichtbij kwam. Echt heel gaaf! Wat een prachtige dieren en wat leuk om die van dichtbij eens te zien.

Om twaalf uur waren we terug in Kuching en wilden wij onze kleding wassen. De wasmachine deed het maar de droger nam heel leuk ons geld aan om vervolgens niet aan te gaan. Heel irritant dus probeerde wij een andere service. Die ging wel aan! Na een half uur wachten onder een afdak in de spoelende regen was het ‘klaar’. Alles was nog steeds drijfnat. Opnieuw zetten wij de droger aan, maar dan op de hoogste temperatuur. Een half uur later was alles nog steeds nat. Op het moment dat ik dit schrijf (dinsdag) is een deel van onze kleding nog steeds nat omdat het drogen in de kamer niet echt geweldig ging.

Orang-oetans traveldiary Maleisië
Orang-oetans traveldiary Maleisië
Orang-oetans traveldiary Maleisië
Orang-oetans traveldiary Maleisië
Orang-oetans traveldiary Maleisië

Maandag

Vandaag hadden wij heel weinig plannen en werden wij wakker onder de muggenbulten. Heerlijk, eentje op mijn oog dus mijn oog werd dik. Wij verhuisden van het hostel Jewels of Borneo terug naar Backpackers stay en liepen verder wat rond over de bazaar en bezochten wat musea. Ook regelden wij onze tour naar Wetlands voor de dag erna en gingen we naar een shopping mall verderop. Ik was op mijn zonnebril gaan zitten dus ik moest een nieuwe en Remco’s broek werd niet meer schoon. Heen ging er een bus, maar terug ontdekten wij na anderhalf uur wachten dat er helemaal geen bus meer terug kwam. Dat werd drie kwartier lopen dus. We staken over op plekken waar je volgens mij helemaal niet hoort te lopen (driebaanswegen), maar we zijn voor de regen terug gekomen. Kuching is geen stad voor voetgangers, heel Maleisië is trouwens niet echt voetganger vriendelijk lijkt het tot nu,

Dinsdag

Wij sliepen uit en gingen om twaalf uur richting de shopping mall waar Remco eindelijk nieuwe broeken vond. Daarna lunchten wij en regelden wij een activiteit voor woensdag, onze laatste dag op Borneo. Vandaag was het slecht weer, het regende al de hele dag en pas om vier uur werden wij opgehaald om naar Wetlands te gaan, waar wij de Irrawaddy dolfijnen, zoutwater krokodillen, neusapen en vuurvliegjes hoopten te spotten. Met het weer zou het wel eens lastig kunnen zijn.

Per toeval was het precies droog vanaf het moment dat wij werden opgehaald en op de boot heeft het slechts een paar druppen geregend. En wat was het geweldig! De natuur was prachtig en wij hebben alle dieren gespot. Het was zo gaaf om een krokodil van zo dichtbij te zien. Het gevoel bij de vuurvliegjes en bij het terug varen in het donker was zo magisch, wij hadden zoveel gave dieren van zo dichtbij gezien, allemaal in het wild in een prachtige omgeving!

De foto’s zijn echter niet zo duidelijk, je moet namelijk heel snel zijn en de dieren gaan niet voor je poseren. De Krokodil en de dolfijnen bleven vooral onder water.

Traveldiary Maleisië wetlands np
Traveldiary Maleisië wetlands np
Traveldiary Maleisië wetlands np
Traveldiary Maleisië wetlands np
Traveldiary Maleisië wetlands np

Woensdag

Onze laatste dag op Borneo besloten wij een ‘echte’ longhouse te bezoeken. Om 8:30 zouden wij opgehaald worden en toen we om 9:30 nog aan het wachten waren liepen wij maar eens naar het tour bureau. En ja hoor, de gids was ons vergeten (tweede keer deze week). De grote baas was boos en heeft ons snel naar het longhouse Annah Rais gebracht, wat vlakbij de grens van Indonesië ligt. De omgeving is prachtig, het rijtalent van de grote baas iets minder. Eenmaal daar heeft de gids zich verontschuldigd en konden wij ons aansluiten bij het groepje. We kregen een rondleiding door de longhouse en het was best interessant. Het was minder toeristisch dan ik had verwacht, maar er werd rondom de longhouse veel gebouwd.

Na ons bezoek gingen we terug naar Kuching, waar we kort het Sarawak museum bezochten en souvernirs shopte op de bazaar. We namen vandaag een uitgebreid dessert na het lekkere Thaise eten (wafel met chocolade en daarna ijs) en sluiten de avond op dit moment rustig af, aangezien we morgen een lange reisdag voor de boeg hebben.

traveldiary Maleisië
traveldiary Maleisië
traveldiary Maleisië

Random weekfeitjes

Aantal Nederlanders: 9999999 (echt overal om je heen hoor je Nederlands)
Aantal verschillende hostels / hotels: 3
Leukste overnachting; Backpackers stay en bako
Lekkerste eten: Ik schaam me, maar de pizza van de pizzahut was echt het lekkerste van de hele reis. Daarna volgt alles wat je bij de Thai in Merdeka shopping centre kan halen. Zo lekker daar!
Minst lekkere eten: Het eten tijdens de tour door Wetlands, fried noodles met kip en vis (die er niet in zou zitten).
Aantal transfers vanaf hostel: 3
Aantal keer vergeten: 2
Grootste tegenvaller: Cultural village en Damai beach
Grootste meevaller: geen spinnen in Bako en de accommodatie was echt prima!

Morgen vliegen we om 12 uur richting Kota Bharu en gaan we door naar Kuala Besut. Hier blijven we één nacht om vervolgens de eerste boot richting de Perhentian eilanden te pakken. Ik ben ontzettend benieuwd en kijk terug op een prachtige week Borneo. Het smaakt ook zeker naar meer, wildlife spotten is geweldig en de natuur is zo ontzettend mooi. We hebben veel mensen ontmoet en hele mooie dingen gezien, maar het is tijd om verder te reizen en wij kijken ook ontzettend uit naar onze volgende bestemming; de Perhentians!

 

Eerdere dagboeken lezen?

Traveldiary Maleisië #1: eindelijk op reis!

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 21 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast juf in spé ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows