Travelconfessions #5: Dingen die ik mis op reis

by | Apr 25, 2017 | Lijstjes, Travelconfessions | 20 comments

Reizen is geweldig en een van de leukste dingen om te doen. Het is geweldig om vrij te zijn, om te gaan en te staan waar je maar wilt. Het is heerlijk om nieuwe plekken en nieuwe culturen te ontdekken. Hoewel ik de aankomende jaren het liefst zoveel mogelijk reis zijn er stiekem wel dingen die ik mis als ik op reis ben.

Daarom is het tijd een een nieuwe travelconfession! In de serie travelconfessions biecht ik op wat mij helemaal niet trekt, terwijl de halve wereld er lyrisch over is. Ik vertel wat mij tegenviel, of wat ik juist geweldig vond terwijl iedereen daar anders over denkt. Vandaag biecht ik op dat er ook dingen zijn die ik mis op reis… Wat dat is lees je hieronder!

1. Kaas

Ik hou van kaas, maar dan wel van Nederlandse kaas. Buiten Nederland kun je kaas zo ongeveer vergelijken met een plak karton. Zo jammer. En ja, na een tijdje mis ik kaas gewoon en kan ik heel erg uitkijken naar een bruine boterham met kaas. Of een cracker met kaas. Of gewoon kaas over je lasagne heen. Wat het weer een beetje goed maakt zijn de tosti’s in Thailand van de 7eleven. Die zijn hemels.

2. Lekker brood

Ik ben thuis helemaal niet zo’n grote brood liefhebber en eet het liefst niet meer dan twee broodjes op een dag. Tenzij het gaat om croissantjes, pistoletjes en lekkere bolletjes, daar ben ik echt dol op.  Op reis mis ik echter alles wat ook maar een beetje op het Nederlandse brood lijkt. Brood in het buitenland is gewoon echt vies. In Maleisië was bijvoorbeeld elk broodje zoet, zo zat er zelfs op je kaasbroodje suiker.

Oh, en ontbijten met rijst of andere warme gerechten? Geef mij maar brood. Een keer per dag een rijstgerecht vind ik meer dan genoeg. Spontaan voel ik me wel degelijk een brood eter. Een Thaise pannenkoek met banaan en nutella vind ik daarentegen wel een hele goede vervanger… Je mag me er voor wakker maken!

pannenkoek reizen thailand

3. Stroopwafels

Iets typisch Nederlands en wat je buiten Nederland nauwelijks vindt is de  stroopwafel. Het lekkerste koekje ooit! Na een paar weken reizen kan ik echt zin hebben in deze Nederlandse lekkernij, terwijl ik ze in Nederland soms maanden niet eet. Tja, reizen doet gekke dingen met je.

4. Groente 

Groente lijkt buiten Nederland een onbekend begrip of gewoon ontzettend duur. Hier in Nederland eet ik ongeveer vijf keer per week aardappels met groente en vervolgens gooi ik ook nog groente door mijn soep, pasta’s en rijstgerechten. In het buitenland mag je blij zijn met drie blaadjes sla. Zo kregen wij in Maleisië in vijf weken tijd ook nauwelijks ergens groente bij, ja alleen stukje wortel. Sindsdien vind ik wortel ook gewoon niet lekker meer.
Het eerste wat ik eet na een reis is dan ook altijd een bord aardappelen met groente.

5. Frituur

Soms heb je gewoon zin in een snelle hap, even iets ongezonds en iets westers. Nu vind je overal wel een Burgerking, KFC of MAC, maar dit is niet het soort frituur wat ik bedoel. Na een paar weken reizen krijg ik stiekem altijd best wel trek in frikandellen, kroketten en lekkere patatjes. Helaas zijn de frikandellen en kroketten vrij Nederlands en vind je dit maar op weinig plekken buiten Nederland. In Nederland eet ik trouwens maar weinig frituur, maar op reis kan ik het toch echt heel erg missen.

kroket reizen eten

6. Familie en vrienden

Bij een korte reis heb ik hier geen last van, maar als ik langer weg ben vind ik het bij thuiskomst toch wel heel leuk om mijn familie en vrienden weer te zien. Dit is ook iets waar ik tegenop zie voor de lange reis die wij willen maken, want je moet wel je familie voor een hele lange tijd missen. Stel je voor dat er iets gebeurt? Volgens mij is het een kwestie van niet te veel mee bezig zijn en gewoon gaan, maar missen blijf je ze stiekem toch wel.

7. Een taal die ik goed begrijp

Ik spreek vloeiend Nederlands, redelijk goed Engels, een paar woorden Frans en letterlijk twee woorden Spaans. Ik doe altijd mijn best om wat woorden in de taal van het land waar ik doorheen reis te leren. Maar soms spreken zij gewoon echt geen Engels en kun jij je gewoon totaal niet verstaanbaar maken. Geloof me, dat is soms echt heel frustrerend. Met handen en voeten kom je meestal een heel eind, maar er is niets fijner dan mensen die gewoon begrijpen wat je zegt, zonder moeite te hoeven doen. Toen in Italië niemand begreep wat lost and found betekende was de wanhoop mij nabij. De irritatie werd nog groter toen wij aangifte moesten doen in Venetië met behulp van google translate. Tja… Soms heeft het zijn charmes, maar soms wil je gewoon echt dat iedereen je begrijpt en verstaat, maar ook dat jijzelf iedereen kan verstaan.

8. Niet hoeven afdingen

Ik ben geen afdinger. Ik vraag me altijd af waarom je niet gewoon de prijs ergens opzet die je er ook echt voor wilt hebben. Niemand betaald nu toch wat je vraagt en het kost alleen maar moeite en tijd. Stiekem vind ik het ook best eng om gewoon te beginnen met afdingen en schaam ik mij er een beetje voor. Het is gewoon een kwestie van jezelf er overheen zetten en dan heeft het natuurlijk ook z’n charmes. Het hoort erbij, maar soms mis ik die vaste prijzen wel.

9. Mijn fiets

Op reis loop ik ontzettend veel. Ik loop namelijk liever dan dat ik met het openbaar vervoer of een taxi ga.  Het voordeel is dat je dan heel veel ziet, het nadeel is dat mijn voeten best pijn doen na de zoveelste lange wandeling door de stad. Als je alleen snel even ergens heen wilt mis ik het wel om even snel op de fiets te stappen. Want dat is toch best wel heel makkelijk.

fietsen op Texel
Dit zijn de negen dingen die ik wel eens mis op reis. Thuis zijn er echter veel meer dingen die ik mis aan het reizen. De vrijheid, de prachtige natuur, nieuwe cultuur en ga zo maar door. Als ik daar aan denk valt dit lijstje eigenlijk gewoon helemaal in het niet…

Welke dingen mis jij wel eens op reis?

 

De uitgelichte foto en de foto van de kroket uit dit artikel komen van Pixabay, de andere foto’s zijn zelf gemaakt.  

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 21 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast juf in spé ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow