Tips voor een dagtrip naar Toledo in Spanje

by | Mar 20, 2021 | Europa, Spanje | 16 comments

Toledo is een prachtige stad in Spanje vlakbij de hoofdstad Madrid. Toledo heeft veel mooie bezienswaardigheden en het is heel leuk om een dagtrip naar Toledo te maken. Maar wat te doen in Toledo? In dit artikel deel ik mijn beste tips voor Toledo in Spanje! 

Toledo in Spanje, een stad vol historie. 

Toledo ligt vlakbij de hoofdstad Madrid en is daarom heel goed te bezoeken als een dagtrip vanuit Madrid. Toledo is een interessante stad, met mooie bezienswaardigheden en met een rijke historie.

Toledo is vroeger een belangrijke stad geweest en is ook een tijdje de hoofdstad van Spanje geweest. Toledo is nu de hoofdstad van de gelijknamige provincie in Spanje. De stad heeft veel prachtige, oude gebouwen en is heel leuk om doorheen te lopen. Tijdens een wandeling met gids leer je meer over de geschiedenis van de stad. 

Een dagtrip naar Toledo vanuit Madrid

Toledo is een leuke stad om te bezoeken. De beste manier om Toledo in Spanje te bezoeken is door een dagtrip naar Toledo te doen. Want hoewel de stad heel leuk is, is één dag voldoende om de stad te kunnen bezoeken.

Toledo ligt dichtbij Madrid, de Spaanse hoofdstad. Dus tijdens je stedentrip naar Madrid kan je perfect een dagtrip doen naar Toledo. In dit artikel help ik je bij het plannen van je dagtrip naar Toledo.

Ben je ook nog op zoek naar tips voor Madrid? Lees dan ook eens mijn artikel met de leukste bezienswaardigheden in Madrid

De makkelijkste manier voor een dagtrip naar Toledo, is om een tour te boeken vanuit Madrid. Overal kun je deze tours boeken. Je reist dan met een bus naar Toledo en krijgt een paar uur de tijd in de stad. Hoe je dag precies ingevuld wordt zal waarschijnlijk per tour verschillen. Zelf kozen wij niet voor een tour, want op eigen houtje kan je Toledo ook prima bezoeken. En heel eerlijk, vinden wij dat toch altijd het leukste.

In dit artikel vertel ik je eerst hoe je Toledo kunt bereiken, zodat je ook weet hoe je op eigen houtje een dagtrip naar Toledo kunt maken. Daarna geef ik een antwoord op de vraag: wat te doen in Toledo?

Hoe bereik je Toledo? 

Toledo ligt dus vlakbij Madrid en kun je op verschillende manieren bereiken. Je kunt er met de auto heen, maar de makkelijkste manier is om met de trein te gaan. Vanaf het treinstation in Madrid vertrekt namelijk heel regelmatig een directe trein richting Toledo. Het station van Toledo ligt iets buiten het historisch centrum, maar in 10 minuten loop je erheen. Prima te doen dus!

Je kunt je treinkaartje richting Toledo gewoon ter plekke op het station kopen. Dit kan bij een balie of bij een machine. De machine werkte bij ons niet, dus wij kochten ons kaartje bij de balie. Let op, het kan druk zijn! Dus kom op tijd zodat je niet je gewenste trein weg ziet rijden. Een retourtje van Madrid naar Toledo kost €22,30.

Wil je liever online boeken? Dan kan je een treinticket ook online kopen via deze website.

Vervoer in Toledo 

Als je met een tour gaat is je vervoer in Toledo natuurlijk compleet geregeld, maar als je op eigen houtje gaat is dit niet zo. Helemaal niet erg! Want in Toledo ligt eigenlijk alles op loopafstand. Als je aankomt bij het station is het zo’n 10 tot 15 minuten lopen tot je bij de roltrappen van het historische centrum aankomt. Ja, roltrappen. Toledo ligt hoog en om bij de top te komen kun je de roltrap gebruiken. Stiekem vond ik dat wel heel grappig en ook wel relaxed. 

Als je op zoek gaat naar informatie over Toledo kom je ook snel foto’s tegen van een prachtig uitzichtpunt. Dit uitzichpunt ligt niet in de stad zelf en is een behoorlijk stuk lopen. Ik las op een andere website over een wandeling van ruim een uur in totaal. Bij ons was het 42 graden, dan is een lange wandeling zonder schaduw geen pretje. Wij wilde dus absoluut niet zoveel lopen. 

Je kunt dan kiezen om bepaalde plekken met de taxi te bezoeken. Maar je kunt ook kiezen voor de hop on hop off bus. Wij besloten dit na lang twijfelen te doen. Je kunt met de hop on hop off bus namelijk naar het station, maar ook naar het uitzichtpunt en de andere belangrijke bezienswaardigheden in Toledo. Handig dus! Daarnaast was de hop on hop off bus niet eens heel duur, hij kostte namelijk €15,- per persoon. Voor een paar euro meer had je nog toegang tot een aantal bezienswaardigheden in Toledo, maar wij kozen hier zelf niet voor. 

Bezienswaardigheden in Toledo: wat te doen in Toledo? 

Nu je weet hoe je Toledo kunt bereiken voor je dagtrip naar Toledo en nu je weet hoe je jezelf kunt verplaatsen in de stad, is het tijd om een antwoord te geven op de vraag: wat te doen in Toledo? En natuurlijk ook om mijn beste Toledo tips met je te delen! 

1. Doe een free walking tour 

De beste manier om een nieuwe stad te verkennen is door middel van een free walking tour. Ook in Toledo kun je een free walking tour doen. Deze wandelingen zijn er in het Engels en in het Spaans en starten op het centrale plein in de stad: Plaza Mayor. Aan het einde van de wandeling kan je zelf bepalen hoeveel je de tour waard vond en de gids op die manier een fooi geven. 

Wij hadden een hop on hop off bus geboekt en daarbij zat ook een stadswandeling inbegrepen. Wij volgden daarom een wandeling via die organisatie. Dat was heel interessant en leuk. De tour was in het Spaans en Engels en we liepen langs de belangrijkste bezienswaardigheden in Toledo en kregen heel veel informatie en leuke weetjes te horen over de stad. 

Dagtrip naar Toledo

2. Kathedraal van Toledo 

Een van de mooiste bouwwerken in Toledo is de kathedraal van de stad. De Spaanse naam van de kathedraal is Catedral de Santa María de Toledo en voor €10,- kun je deze kathedraal ook van binnen bezoeken en hier een rondleiding krijgen. Wij deden dit niet en bekeken de kerk alleen van buiten. Dat is al behoorlijk de moeite waard, want het is een prachtig bouwwerk! Je kunt de kathedraal vanuit veel verschillende plekken in de stad al zien. Dit is dan ook echt iets wat je niet mag missen tijdens je dagtrip naar Toledo! 

3. Alcazar of Toledo 

Een van de meest bekende bezienswaardigheden in Toledo is het Alcazar. Dit oude paleis is nu een museum waar je voor €5,- naar binnen kan. Binnen zie je hoe het leven in het paleis is geweest en vind je verschillende exposities.

4. Monasterio de San Juan de los Reyes

Dit is een voormalig klooster en een prachtige plek om te bezoeken. Toen wij in Toledo waren had ik geen idee, maar achteraf zag ik foto’s van het binnenplein en nu vind ik het jammer dat ik die niet eerder zag. Voor €2,80 kan je hier naar binnen en kan je het klooster van binnen bekijken.

5. Puente de San Martín 

Puente de San Martín is een prachtige brug bij het oude centrum. Zeker leuk om even te bewonderen en om overheen te lopen. Het uitzicht vanaf de brug is ook echt zeker de moeite waard. De hop on hop off bus heeft hier ook een stop en anders kun je hier vanaf het centrum naar toe lopen.

6. Puerta de Bisagra 

Toledo is een oude stad en als je de stad inkomt loop je onder een prachtige stadspoort door. Een van de poorten is Puerta de Bisagra en dit is gelijk ook een van de mooiste. Als je hieronder door loopt kom je gelijk een aantal prachtige gebouwen tegen, heel mooi om te zien!

Toledo tips
Toledo tips

7. Proef marsepein 

Marsepein, ik ben er niet dol op, maar de Spanjaarden zijn gek op marsepein. Marsepein wordt in Spanje vooral rond de kerstdagen gegeten. Toledo staat bekend om de marsepein die door nonnen wordt geproduceerd. In de stad zijn nog heel veel winkels en bakkertjes te vinden waar marsepein op de ambachtelijke manier wordt gemaakt. 

8. Slenter door de mooie straatjes 

Een van de beste dingen die je kunt doen in Toledo is gewoon lekker rondslenteren in de mooie straatjes. Op die manier kom je namelijk vanzelf heel veel mooie plekken tegen. Zo kwamen wij op die manier veel prachtige kerken en gebouwen tegen en liepen wij echt in heel veel knusse, smalle straatjes. Ook een rondje door de Joodse wijk waar je de synagoge tegenkomt is een aanrader. 

Dagtrip naar Toledo in Spanje / toledo tips
Dagtrip naar Toledo in Spanje / toledo tips
Dagtrip naar Toledo in Spanje / toledo tips

9. Wandel langs het water

Rondom het historisch centrum van Toledo loopt een rivier en het is heel leuk om een klein stukje langs het water te lopen. Je komt dan namelijk wat leuke bruggen tegen, maar hebt ook gelijk een fantastisch uitzicht op de stad. Leuk om te doen dus! 

10. Geniet van het uitzicht bij Mirrador del Valle 

Als je Toledo googelt kom je altijd foto’s tegen van een geweldig uitzicht op de stad. Ik vertelde al eerder dat dit eigenlijk een van de mooiste bezienswaardigheden in Toledo is. Hiervoor moet je of een heel stuk lopen, of met de taxi of met de hop on hop off bus. 

Het uitzicht is in ieder geval prachtig en een van de beste Toledo tips. Ik durf ook eigenlijk wel te zeggen dat je niet in Toledo bent geweest zonder dat gave uitzichtpunt te bezoeken. Het is dan ook echt iets wat je moet doen in Toledo! 

Wat te doen in Toledo in spanje? Dagtrip Toledo tips
Wat te doen in Toledo in spanje? Dagtrip Toledo tips
Wat te doen in Toledo in spanje? Dagtrip Toledo tips

Overige tips voor Toledo

Nu je een antwoord hebt op de vraag: wat te doen in Toledo? En je weet hoe je zelf een dagtrip naar Toledo kunt regelen, is het handig om nog wat laatste tips voor Toledo met je te delen. Hier komen ze! 

 

  • Vermijd de zomer! Tijdens ons bezoek was het ruim 42 graden en dat is geen pretje in een stad met veel hoogteverschil. 
  • Neem veel water mee! Het is er vaak warm, ook buiten de zomer. Ik ben niet veel plekken tegen gekomen om je water op straat bij te vullen. 
  • Smeer je goed in. Misschien overbodig om te zeggen, maar wel belangrijk om te doen. 
  • Ga vroeg, dan is het er nog lekker rustig en ook minder warm. 
  • Wil je veel bezienswaardigheden van binnen bezoeken? Dan kan een Toledo Card voordelig zijn, hiermee mag je overal naar binnen. 

Dit is alles wat je moet weten voor een bezoek aan Toledo. Ik vond onze dagtrip naar Toledo vanuit Madrid heel erg leuk. Er zijn veel leuke bezienswaardigheden in Toledo en er is veel te doen in Toledo. Hopelijk heb je iets gehad aan mijn Toledo tips. 

Wil je dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest! 

Zou jij Toledo in Spanje willen bezoeken? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 25 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow