Tips voor de Grand Canyon in Amerika

door | Laatste update Feb 6, 2024 | Gepubliceerd May 1, 2021 | Amerika, Noord-Amerika, Verenigde Staten | 6 reacties

De Grand Canyon in Amerika is een van de meest populaire en bekende bezienswaardigheden van het hele land. En dat is natuurlijk niet voor niks! De uitzichten over deze diepe canyon zijn fenomenaal, indrukwekkend en vervelen geen moment. Iedereen zou dit natuurwonder eens met eigen ogen moeten zien! Maar wat zijn nou de mooiste bezienswaardigheden bij de Grand Canyon en wat je moet echt doen in de Grand Canyon? Ik vertel het je en deel mijn beste tips voor de Grand Canyon in Amerika!

Grand Canyon National Park

Laat ik eerst een beginnen met wat algemene dingen over dit mooie stukje Amerika. De Grand Canyon vind je in de staat Arizona, een staat vol met prachtige natuur. Grand Canyon National Park staat bekend om de fantastische uitzichten die je hebt over de immense kloof. Die immense kloof is dieper dan 1600 meter en is maar liefst 435 kilometer lang. Moet je je even voorstellen dat de Grand Canyon gewoon langer is dan Nederland! De breedte van de kloof varieert tussen 15 en 29 kilometer. Wist je trouwens dat het laagste punt van de Grand Canyon nog steeds ruim 900 meter boven de zeespiegel ligt!?

De Grand Canyon in Amerika is ontstaan door de Coloradorivier en veranderd op dit moment nog steeds. Dit gaat heel langzaam. Het gesteente dat nu vrij komt is zo’n 2 miljoen jaar oud.

Hoe bereik je de Grand Canyon in Amerika?

In Amerika kom je echt nergens zonder auto. De Grand Canyon in Amerika kun je dan ook het beste bezoeken met je eigen auto. Het dichtstbijzijnde vliegveld is Las Vegas. Vanaf hier rijd je in 4 uur en 15 minuten naar het nationale park.

Wij bezochten zelf de Grand Canyon als onderdeel van onze 2 maanden lange roadtrip in Amerika. Zo reden wij via Joshua Tree, Saguaro National Park en Sedona richting de Grand Canyon. Daarna bezochten wij Monument Valley en Page, allemaal op relatief korte afstand van de Grand Canyon in Amerika.

Je kunt ook de Grand Canyon bezoeken als onderdeel van je roadtrip over de route 66

Welk deel van de Grand Canyon moet je bezoeken?

Als je op zoek gaat naar tips voor de Grand Canyon in Amerika zul je al snel ontdekken dat er twee delen zijn die je kunt bezoeken. De North Rim en de South Rim. De South Rim is de meest toegankelijke en de meest populaire. Hier vind je de meest bekende bezienswaardigheden van de Grand Canyon en de populairste uitzichtpunten. Daarnaast is de South Rim het hele jaar geopend en de North Rim alleen tussen mei en oktober.

Wij bezochten zelf de South Rim en in dit artikel vertel ik je dan ook over de bezienswaardigheden die je daar tegen komt.

Wat is de beste reistijd?

Je kunt de South Rim van de Grand Canyon het hele jaar door bezoeken. In de winter kan het er behoorlijk koud zijn en sneeuwen. Houd er dan rekening mee dat niet alle paden begaanbaar zijn en dat je niet overal kunt komen. In de zomer kan het er weer erg heet zijn, zo heet dat een wandeling in de Grand Canyon behoorlijk onaangenaam kan zijn. De beste tijd is wat mij betreft dan ook het late voorjaar of het vroege najaar. Zelf gingen wij in mei, maar ook juni is nog een goede maand. Hoe later in juni je gaat, hoe heter het wordt, houd daar rekening mee! Verder zijn september en oktober ook goede maanden. Juli en augustus zijn erg warm en ook heel druk.

Wat te doen in de Grand Canyon in Amerika?

Nu je wat algemene informatie hebt over de Grand Canyon in Amerika is tijd om mijn beste Grand Canyon tips met je te delen en om je te vertellen wat je er echt moet doen en zien.

Eigenlijk bestaat de South Rim uit drie delen, de Desert View Road, Hermit Road en het stuk om het bezoekerscentrum heen. Ik zal dan ook per deel vertellen wat je er kunt doen en ten slotte nog wat wandelingen tippen.

1. Roadtrippen over de Desert View Road

Je kunt in de Grand Canyon in Amerika helaas niet overal zelf komen tussen de maanden mei en oktober. Dit heeft te maken met de drukte die ze zoveel mogelijk willen voorkomen. Ergens ook maar goed, want als er overal auto’s reden was er gegarandeerd nergens parkeerplek bij de uitzichtpunten. Gelukkig is er wel een route die je zelf kunt rijden en dat is de Desert View Road. Deze route loopt van het bezoekerscentrum tot aan de Desert View Watch Tower. Vlakbij de Desert View Watch Tower vind je ook de East Entrance, dus vanaf hier kun je ook het park in of uit rijden.

De route is vooral prachtig om te rijden door de vele uitzichtpunten die je er tegenkomt. Je komt 5 uitzichtpunten tegen en nog een aantal plekken waar je gewoon kunt parkeren voor een korte pauze en waar je ook nog een fantastisch uitzicht hebt.

Wij startten zelf de route bij de Desert View Tower. Hier kun je de toren beklimmen en genieten van prachtige uitzichten. Ook de toren zelf is mooi om te zien. Als je daarna verder het park in rijdt kom je nog langs Navajo Point, Lipan Point, Moran Point en Grandview Point. Stuk voor stuk de moeite waard en ook net weer even anders. Ik kan je dan ook aanraden om bij al deze plekken te stoppen, al is het maar voor vijf minuten.

Tips voor de Grand Canyon in Amerika
Tips voor de Grand Canyon in Amerika
Tips voor de Grand Canyon in Amerika
Tips voor de Grand Canyon in Amerika
Tips voor de Grand Canyon in Amerika

2. Met de bus over Hermit Road

Hermit Road is een groot deel van het jaar (tussen maart en november) niet toegankelijk voor privé voertuigen. Dit om de drukte op parkeerplaatsen en de weg te vermijden. Langs deze weg liggen wel een aantal van de meest bekende en mooiste uitzichtpunten. Dus deze route wil je natuurlijk niet overslaan! Gelukkig rijdt er een gratis shuttlebus in het hele park en is er ook een bus route over Hermit Road. Let wel op, op de heenweg stopt de bus bij elke halte, op de terugweg slechts bij 3. Plan je stops dus goed.

Je komt eerst langs de Trailview overlook, een uitzichtpunt waarop je een uitzicht hebt op een van de bekendste wandelingen van de Grand Canyon in Amerika: de Bright Angel Trailhead. De volgende stop is Maricopa Point en daarna kun je een kijkje nemen bij Powell Point en Hopi Point. Die twee liggen heel dicht bij elkaar, dus het is leuk om het wandelpad tussen die twee uitzichtpunten te volgen. Zo zie je gelijk wat meer van de Grand Canyon dan alleen de bekende uitzichtpunten.

Pak daarna de bus weer verder richting Mohave Point en The Abyss. Het laatste uitzichtpunt is Pima Point en dat is gelijk ook een van de mooiste, aangezien je vanaf hier een goed uitzicht hebt over de Colorado River.

Mijn favoriete plekken waren hier Powell Point, Hopi Point en Pima Point. Dus als je een keuze moest maken, zou ik voor die drie gaan!  Pak ook niet steeds de bus, lopend zie je meer!

Tips voor de Grand Canyon in Amerika
Tips voor de Grand Canyon in Amerika
Tips voor de Grand Canyon in Amerika
Tips voor de Grand Canyon in Amerika

3. De uitzichtpunten bij het bezoekerscentrum

Het eerste wat je sowieso altijd moet doen in een nationaal park in Amerika is het bezoekerscentrum bezoeken. Ook hier is dat echt een aanrader. Hier kunnen ze je namelijk tips geven voor de mooiste plekken maar ook informatie over de wandelroutes. Daarnaast kun je bij het bezoekerscentrum altijd veel leren over het nationale park. Maar, bij de Grand Canyon in Amerika vind je rondom het bezoekerscentrum ook een aantal van de mooiste uitzichtpunten van het park.

Het mooiste punt is Mather Point. Hier is het druk, maar dat heeft een reden. Het is gewoonweg echt prachtig! Verder kun je vanaf Mather Point een stuk lopen langs de kant van de Grand Canyon in Amerika. Hier is het rustiger maar de uitzichten zijn hier nog minstens net zo mooi. Loop door tot Yavapai point, waar je ook gelijk een kijkje kunt nemen bij het museum.

Tips voor de Grand Canyon in Amerika
Tips voor de Grand Canyon in Amerika
Tips voor de Grand Canyon in Amerika

4. Bekijk de zonsondergang

De zonsondergang bekijken is een must bij elk bezoek aan de Grand Canyon in Amerika en is dan ook een van de beste Grand Canyon tips. Op een mooie dag is de zonsondergang over de kloof namelijk echt geweldig om te zien. Een populair punt om de zonsondergang te bekijken is Hopi Point, maar dit is dan ook een behoorlijk druk stuk. Wij besloten daarom om de zonsondergang bij Yavapai point te bekijken. Hier is het rustiger, maar heb je wel een fantastisch mooi uitzicht. Daarnaast kun je je auto gewoon in de buurt parkeren, wat ook best handig is. Voor Hopi Point moet je met de bus. 

De zonsondergang was echt prachtig en adembenemend mooi!

Tips voor de Grand Canyon in Amerika
Tips voor de Grand Canyon in Amerika

5. Wandelen bij de Grand Canyon in Amerika

Er zijn genoeg leuke en gave wandelroutes om te doen bij de Grand Canyon in Amerika. Bereid je echter goed voor, wandelen hier kan best pittig zijn. Als je afdaalt in de kloof wordt het ook snel heter en onthoud dat stijgen vaak minstens 2 keer zo lang duurt dan het dalen op de heenweg. Ga dus niet te ver!

Er zijn een aantal wandelroutes die je kunt volgen bij de Grand Canyon in Amerika, hier komen ze:

De Rim Trail

De Rim Trail loopt van Hermits Rest tot aan de South Kaibab Trailhead en is zo’n 21 kilometer lang. De wandeling is voor een groot deel verhard en is helemaal vlak. Je loopt bij deze wandeling langs de rand van de Grand Canyon. Tijdens de wandeling heb je fantastische uitzichten en op sommige plekken kom je maar weinig andere mensen tegen.

Geen zin om 21 kilometer te lopen? Geen probleem! Op veel plekken langs de wandeling stopt de shuttle bus. Zelf liepen wij een deel van de Rim Trail vanaf het bezoekerscentrum en bij Hermit Road. Het was overal prachtig en je kunt je wandeling zo lang maken als je zelf wilt. Ideaal!

Bright Angel Trail

Dit is de meest populaire wandeling in de Grand Canyon, maar dit is niet een wandeling voor als je weinig ervaring hebt. De wandeling is 19 kilometer en je moet zo’n 1300 meter dalen (en weer stijgen). Een behoorlijk klim dus! Je kunt natuurlijk ook een klein stukje doen van deze wandeling en omkeren tot waar het voor jou goed voelt. Zelf hebben wij deze wandeling niet gedaan.

South Kaibab Trailhead

Ben je op zoek naar een iets toegankelijkere wandeling die evengoed echt de Canyon zelf in gaat? Dan is de South Kaibab Trailhead een aanrader. De wandeling start bij Yaki Point, waar je alleen met een shuttlebus kunt komen. De gehele wandeling is zo’n 10 kilometer lang, maar je kunt op meerdere plekken besluiten om weer om te keren. Veel mensen wandelen 3 kilometer, want dan kom je uit bij het bekende Ooh Aah Point en heb je echt wel kunnen ervaren hoe groots de kloof is vanaf een iets ander perspectief.

Op zoek naar meer wandelingen? Bekijk dan even deze website.

6. Doe een helikoptervlucht over de Grand Canyon in Amerika

Een van de beste Grand Canyon tips die ik je ga geven is de helikoptervlucht over de Grand Canyon in Amerika. Wij zouden dit doen, dit wilden wij namelijk echt. Maar toen wij er waren deden wij dit niet. Geen idee waarom en nu heb ik daar echt spijt van. Vanaf boven kun je pas echt ervaren hoe gaaf en hoe groot de Grand Canyon nou eigenlijk is. En ja, zo’n vlucht is duur, maar hoe vaak kom je nou op plekken zoals deze?

Grand Canyon tips: overnachten bij de Grand Canyon in Amerika

Nu je weet wat je moet doen in de Grand Canyon in Amerika en een aantal van mijn beste Grand Canyon tips hebt kunnen lezen, is het tijd om te vertellen waar je het beste kunt overnachten.

Dit ligt natuurlijk helemaal aan je budget. Heb je een groter budget of ga je kamperen? Dan zou ik echt in het nationale park zelf proberen te verblijven. Dan zijn alle Grand Canyon bezienswaardigheden dichtbij en dat bespaart je enorm veel tijd. Lodges in het park kun je reserveren via deze website. Meer informatie over de campings vind je op deze pagina.

Zijn alle accommodaties in het park zelf volgeboekt? Of wil je gewoon liever net buiten de Grand Canyon in Amerika overnachten? Dan kun je het beste verblijven in Tusayan. Dit is slechts 20 minuten rijden vanaf de South Rim. Een overnachting in Tusayan kun je boeken via deze link

Wil je graag wat meer low budget overnachten? Dat kan in Flagstaff. Dit is een grotere stad met veel overnachtingsmogelijkheden. Houd er wel rekening mee dat Flagstaff nog anderhalf uur rijden is richting de South Rim. Wij hadden ons hier behoorlijk op verkeken. Maar goed, het is te doen en kan je wel behoorlijk wat geld besparen. Een overnachting in Flagstaff kun je boeken via deze link

Hoe lang heb je nodig voor een bezoek aan de Grand Canyon?

Er is heel veel wat je kunt doen in de Grand Canyon en hoe lang je nodig hebt voor een bezoek ligt heel erg aan je wensen. 

Zelf hadden wij 2 volledige dagen. De eerste dag bezochten wij de plekken rondom het bezoekerscentrum en gingen wij met de bus over Hermit Road. Wij liepen toen ook een deel van de Rim Trail en bekeken de zonsondergang. Onze tweede dag gebruikten wij voor de Desert View Road en hadden we nog wat tijd om te wandelen. 

Heb je één dag? Dan moet dit allemaal ook mogelijk zijn, maar heb je wel een enorm volle dag en heb je geen tijd voor een wandeling. 

Heb je 3 dagen? Dan kun je alles doen wat wij deden in twee dagen en op je derde dag kun je dan nog een wat langere wandeling doen. Hier hadden wij nu geen tijd voor. 

Ik zou je in ieder geval aanraden om minimaal 2 volle dagen in de Grand Canyon te verblijven. 1 kan, maar is wel vrij kort. 3 is natuurlijk helemaal super, omdat je dan meer kunt wandelen! 

Nog meer ontdekken in Amerika!

Naast de Grand Canyon in Amerika is er nog veel meer te zien dat de moeite waard is. Wat dacht je van het indrukwekkende Yellowstone? Of het mooie Lake Tahoe? Maar ook in Arizona zelf is nog genoeg te zien! Of neem eens een kijkje bij de mooiste nationale parken van Amerika. Er is in ieder geval nog genoeg te zien!

Meer lezen? Hier lees je wat je moet doen in Amerika

Op ontdekking in Amerika: Horseshoe Bend
Op ontdekking in Amerika: Bryce Canyon

Dit is in ieder geval alles wat je moet weten over de Grand Canyon in Amerika. Ik hoop dat je nu weet wat je er kunt doen en dat je een aantal goede Grand Canyon tips hebt kunnen verzamelen. Het is in ieder geval een prachtig stuk natuur waar je je geen seconde zult vervelen!

Heb jij de Grand Canyon al eens bezocht?

Dit artikel bevat affliate links. Als jij iets koopt of boekt via deze link ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou niks extra’s, maar zorgt er wel voor dat wij onze website in de lucht kunnen houden! Bekijk voor meer informatie onze disclaimer.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 25 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow