Tips voor het Krugerpark in Zuid-Afrika bezoeken: wat je moet weten voor je safari!

door | Laatste update Feb 4, 2024 | Gepubliceerd Dec 5, 2023 | Afrika, Zuid-Afrika | 0 Reacties

Het Krugerpark in Zuid-Afrika is misschien wel een van de meest beroemde parken ter wereld. Kruger is een van de beste plekken om de Big Five in hun eigen leefomgeving te spotten en daarnaast vind je er nog talloze andere dieren. Je kunt hier zelf rijden, maar ook samen met een ranger op pad. Omdat het best lastig kan zijn om je bezoek aan het Krugerpark te plannen, deel ik in dit artikel al mijn tips voor het Krugerpark met je en vertel ik wat je moet weten voor je safari in Kruger!

Het Krugerpark in Zuid-Afrika

Het Krugerpark in Zuid-Afrika is ongeveer net zo groot als de helft van Nederland. Je vindt hier dan ook een enorme variatie aan wildlife en prachtige landschappen. In dit stukje van het artikel vertel ik wat meer over de achtergrond van het Krugerpark in Zuid-Afrika. Daarna zal ik wat vertellen over de dieren die er leven en over de beste reistijd. In het tweede deel van het artikel vertel ik over Kruger National Park en Greater Kruger. Ten slotte geef ik tips voor beide stukken van het Krugerpark.

Heel vroeger was Kruger geen nationaal park en heette het park Sabie Game Reserve. In 1898 werd dit stuk van Zuid-Afrika uitgeroepen tot nationaal park door de president Paul Kruger. Hij deed dit om de dieren in dit gebied te beschermen. In 1962 werd het naastgelegen Shingwedzi Game Reserve samengevoegd bij het Sabi Game Reserve en kreeg het een nieuwe naam. Sindsdien heet het park het Kruger National Park. Het park werd toen ook een omheind gebied.

Vandaag de dag is het Krugerpark een van de hoogtepunten van een reis door Zuid-Afrika en mag je dit park absoluut niet missen. Er zijn zowel verharde als onverharde wegen, delen waar je zelf mag rijden, delen waar je alleen met ranger mag komen en fantastisch veel mooie plekken!

Dieren in Kruger

Hierboven heb je wat algemene informatie kunnen lezen over het Krugerpark in Zuid-Afrika. In dit stukje vertel ik je iets over de dieren in dit toffe park. Er leven echt enorm veel dieren in het Kruger Park en het is dan ook onmogelijk om ze allemaal op te noemen. Kruger is in ieder geval een hele goede plek om de Big Five te spotten en behoort tot een van de beste plekken ter wereld om leeuwen in het wild te zien! De andere vier dieren van de Big Five zijn luipaarden, neushoorns, buffels en olifanten. Wij zagen ze alle vijf in Kruger, maar dit is natuurlijk geen garantie! Het blijft wildlife.

Naast de Big Five zijn er nog veel meer dieren te zien in Kruger. Je vindt hier giraffen, zebra’s, diverse antelopen soorten, wilde honden, hyena’s, apen, cheeta’s, jakhalzen, zwijnen en nog veel meer! In het Krugerpark kun je meer dan 500 verschillende vogelsoorten spotten, maar ook 127 zoogdieren, ruim 30 amfibieën en zo’n 188 reptielsoorten. Echt enorm veel dus!

Omdat er zoveel dieren zijn is het leuk om een boekje mee te nemen, of om een app te downloaden. Zelf had ik de Kruger Explorer app gedownload. Deze is helaas niet gratis, maar heeft wel gelijk een hele handige kaart met daarbij leuke routes om te rijden. In de app kun je bijhouden welke dieren je hebt gezien en ook gelijk veel informatie lezen over de dieren.

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over de Big Five spotten.

Beste reistijd voor het Krugerpark in Zuid-Afrika

Oké, je kunt dus heel veel dieren zien in Kruger en het park is enorm. Maar wat is nou de beste periode om het Krugerpark te bezoeken? De beste periode om het Krugerpark te bezoeken is de Zuid-Afrikaanse winter, dus de maanden juni, juli, augustus en september. In deze maanden is het droog in Kruger en valt er nauwelijks regen. Er is hierdoor weinig begroeiing en daardoor kun je de dieren makkelijker spotten. Ook zijn de dieren veel vaker rondom de waterplassen te vinden, er is immers weinig water in andere delen van het park. Daarnaast zijn de dieren wat actiever, want de temperaturen liggen een stuk lager. Een nadeel aan deze periode? Tijdens een vroege of late safari in een jeep kan het erg koud zijn!

De Zuid-Afrikaanse zomermaanden zijn heet en ook een stuk natter in Kruger. Dat is zeker iets om rekening mee te houden. Ook hebben Zuid-Afrikanen in december zelf ook vakantie, waardoor het erg druk kan worden.

Malaria in Kruger

Het Krugerpark in Zuid-Afrika ligt in Malariagebied. Ik ga hier geen advies geven over het wel of niet slikken van malariapillen. Neem hiervoor contact op met de GGD en vraag persoonlijk advies. In de maanden juni t/m september is de kans op malaria nihil en wordt het vaak niet voorgeschreven. Wij zijn daarom ook niet naar de GGD gegaan en hebben geen pillen geslikt. Doe vooral waar je jezelf goed bij voelt!

Krugerpark bezoeken in Zuid-Afrika

Kruger National Park of Greater Kruger?

Het Krugerpark bestaat eigenlijk uit twee delen, namelijk uit het Kruger National Park en uit Greater Kruger. Om je goed inzicht te geven in de verschillen tussen deze twee stukken van Kruger, vertel ik hieronder over de verschillen. Op deze manier wordt het duidelijk wat elk deel van het park inhoudt en kun je je bezoek beter plannen.

Kort gezegd is Kruger National Park het stuk waar iedereen naar toe kan gaan, terwijl Greater Kruger het aangrenzende stuk is waar je alleen kunt komen als je een overnachting boekt in de lodges in Greater Kruger. Hier vind je dan ook de zogenoemde Private Game Reserves, oftewel de privé reservaten. Er is geen hek tussen beide delen, dus de dieren kunnen vrij tussen beide stukken verplaatsen. Ik zal duidelijk per deel de voor- en nadelen opsommen.

Voor- en nadelen Kruger National Park:

+ Je mag zelf rondrijden
+ De accommodaties zijn betaalbaarder
+ Je mag hier ook heen als je buiten het park verblijft
+ Super groot, dus je kunt je dagen vermaken

– De accommodaties zijn heel basic
– Rangers mogen hier niet off road. Jijzelf ook niet.
– Het kan hier vrij druk zijn

Voor- en nadelen Greater Kruger:

+ Luxe accommodaties
+ Vaak is alles inbegrepen, safari’s, eten, drinken etc.
+ Rangers mogen offroad rijden
+ Het is rustiger
+ Rangers staan in contact met elkaar, dus je hebt een grotere kans op het spotten van bijzondere dieren.

– Er hangt een behoorlijk prijskaartje aan
– Je mag hier geen selfdrive doen
– Alleen toegankelijk als je er overnacht

Welke moet je kiezen?

Heel eerlijk gezegd raad ik je aan om een combinatie te maken van een bezoek aan Kruger National Park en een bezoek aan Greater Kruger. Dan heb je het beste van twee werelden. Hier moet je echter wel budget voor hebben, aangezien het behoorlijk duur is om in Greater Kruger te verblijven. Heb je dit niet? Ga dan alleen naar Kruger National Park. In het volgende deel van het artikel vertel ik eerst meer over het Kruger National Park en daarna vertel ik meer over Greater Kruger.

tips voor Krugerpark in Zuid-Afrika bezoeken

Tips voor Kruger National Park

In dit stuk van het artikel ligt de focus op Kruger National Park, het stuk dat dus toegankelijk is voor iedereen. Ik deel eerst praktische informatie, zoals de kosten en regels. Daarna vertel ik over wat je moet doen in Kruger en geef ik tips voor een selfdrive in Kruger. Ook deel ik de mooiste routes om te rijden. Vervolgens vertel ik over Gamedrives met een ranger, over overnachten en over eten en drinken.

Praktische info: kosten & regels

Ik begin met de praktische informatie voor het Krugerpark. Hieronder vallen de kosten voor een bezoek en de regels die gelden tijdens je bezoek in het park. Voor het Krugerpark betaal je entree. Deze entree betaal je per dag dat je het park bezoekt, of per nacht dat je er verblijft. Dit betekent dus als je 1 nacht in het park verblijft en er 2 dagen rondrijdt, dat je 1 keer entree betaalt. Overnacht je buiten het park en rijd je 2 dagen rond in het park? Dan betaal je 2 keer entree. Internationale bezoekers betalen 486 ZAR entree, dit is ongeveer €24,-. Voor een kind betaal je 243 ZAR, dit is ongeveer €12,14. De prijzen komen uit 2023 en kunnen natuurlijk altijd veranderen. Een wildcard is geldig in Kruger.

Tijdens je bezoek aan het park gelden er een aantal regels waar je je aan moet houden. De meeste zijn vrij vanzelfsprekend, maar ik deel ze hieronder toch.

 • Blijf ten alle tijden in je auto zitten. Je mag ook niet deels uit je raampje hangen voor een goede foto. Alleen op aangegeven plekken mag je de auto uit. Op sommige van die plekken is dit op eigen risico en kunnen er gewoon dieren rondlopen.
 • Deuren moeten altijd gesloten zijn.
 • Ramen mogen open, maar bij voorkeur zijn deze ook gesloten. Dit is ook voor je eigen veiligheid.
 • Stoor de dieren niet. Dit betekent dat je je motor uitzet als je een tijdje stilstaat en geen muziek aan hebt. Ook houd je altijd afstand van de dieren en mag je ze niet voeren.
 • Als je besluit om stil te staan bij een dier, zorg dan dat je het overige verkeer niet hindert en zij er altijd nog langs kunnen.
 • De maximale snelheid is op verharde wegen 50 km/u, op de onverharde wegen is dit 40 km/u. In de praktijk rijd je vaak langzamer. Er zijn ook flitspalen in het Kruger National Park.
 • Je mag niet van de wegen af. Off-road rijden mag niet. Rangers mogen dit ook niet.
 • Bij het overtreden van de regels kun je een hoge boete krijgen of het park uitgezet worden.

Ook handig: ik schreef al eens een artikel met tips voor je eerste safari in Afrika!

 

doen in Krugerpark Zuid-Afrika

Wat te doen in het Krugerpark?

Hieronder zal ik je vertellen wat je zeker moet doen in het Krugerpark in Zuid-Afrika. Want in het nationale park zijn heel veel dingen die je echt moet doen!

 1. Een selfdrive door Krugerpark

Een van de leukste dingen om te doen in Kruger is een selfdrive. In het nationale park is het toegestaan om zelf te rijden met je eigen auto en dat is leuk! Je kunt zelf je route bepalen en ook zelf bepalen hoe lang je ergens stil blijft staan en blijft kijken. Verder geeft het een enorme kick als het je zelf lukt om een bijzonder dier te spotten.

2. Een gamedrive met een ranger in Krugerpark

Naast een selfdrive is het echt een must om ook met een gamedrive mee te gaan met een ranger. Rangers weten waar dieren vaak gezien worden en kunnen je heel veel vertellen over de dieren die je ziet. Daarnaast staan de jeeps vaak met elkaar in contact, waardoor het makkelijker is om dieren te spotten. Ook is een ranger getraind in het spotten van dieren, waardoor je minder mist! Soms zitten dieren best verstopt en vanuit je eigen auto rijd je er dan zo langs. Er zijn verschillende gamedrives die je kunt doen met een ranger. Daarover vertel ik hieronder kort nog iets meer.

Sunrise drive

De eerste gamedrive van de dag is de sunrise drive. Je gaat dan rond zonsopkomst op zoek naar dieren, die rond deze tijd ook het meest actief zijn. Het licht is prachtig onderweg en dat maakt deze tijd ook zo mooi! Wij zagen rondom zonsopkomst vaak de meeste dieren, waardoor een sunrise drive onze favoriete activiteit was om te doen in het Krugerpark.

Sunset drive met sundowner

Aan het einde van de middag kun je ook mee op safari in Kruger. Ook op dat tijdstip van de dag zijn de dieren lekker actief. Je begint als het nog licht is en ziet langzaam de zon ondergaan. Als de zon ondergaat stopt de jeep vaak voor wat drinken en een hapje op een mooie plek. Dit noem je een sundowner en is erg leuk om mee te maken. Na zonsondergang rijd je nog kort in het donker in Kruger, wat weer een hele andere ervaring is!

Night drive

Ee night drive is een safari in Kruger als het donker is. Je komt waarschijnlijk andere dieren dan overdag tegen. Omdat je zelf weinig ziet, is dit ook gelijk spannend. Je ranger heeft een zaklamp bij zich en spot op die manier dieren. Zelf zagen wij onder andere bushbabies en een kameleon. Overdag zie je deze niet!

Al deze gamedrives kun je boeken bij een van de kampen in het Kruger National Park, of via een accommodatie buiten het park.

3. Wandelsafari

Nog iets anders leuk om te doen in Kruger National Park is een wandelsafari, ook wel Bush Walk genoemd. Je gaat dan op pad met een ranger en gaat te voet op zoek naar dieren. Je leert dan meer over sporen en het voelt enorm avontuurlijk. Dit is echt heel leuk en zeker een enorme aanrader!

wandelsafari, safari in Krugerpark Zuid-Afrika

De mooiste routes om te rijden

Een van de dingen die je dus moet doen, is een selfdrive maken. Maar wat zijn nou de mooiste routes om te rijden? Het handigste is om voor je je dag start, alvast een plan te maken. Wij deden dit zelf met behulp van de Kruger Explorer app. Hierin staan namelijk routes vanaf de verschillende ingangen en kampen die je kunt volgen. Verder keken wij altijd op de borden bij de ingangen en kampen waarop je kunt zien welke dieren waar voor het laatst gezien zijn. Op die manier besloten wij welke route wij gingen rijden op een dag. Plan vooral niet teveel, want een klein stukje kost echt al heel veel tijd, vooral als je veel dieren ziet! Bij een picknickplek kan het ook handig zijn om wat rond te vragen bij andere mensen. Wie weet hebben zij iets gezien waarvoor je route echt wel aan wilt passen. Natuurlijk kan het dier inmiddels weg zijn, maar je weet maar nooit!

Een aantal wegen / routes die je niet mag missen som ik hieronder op:

 • S100
 • H1-3 van Satara naar Lower Sabie
 • H7 van Orpen Gate naar Satara
 • H4-1 van Lower Sabie naar Skukuza
 • S28
 • H3 van Malelane naar Skukuza

En zo zijn er nog veel meer toffe routes! Neem vooral ook eens een zijweggetje, sla af richting de waterplassen en rijd langzaam om je kans op het spotten van dieren te vergroten.

Tips voor het Krugerpark bezoeken
Tips voor het Krugerpark bezoeken
Tips voor het Krugerpark bezoeken

Overnachten in Kruger National Park

Als je Krugerpark bezoeken gaat, kun je ervoor kiezen om in het park of om buiten het park te overnachten. Wanneer je in het nationale park overnacht, verblijf je echt midden in de natuur. Je kunt gelijk als de hekken opengaan het park in en je bespaard veel tijd met heen en weer rijden van en naar het park. Het nadeel is dat de accommodaties in het park wat verouderd zijn, heel basic zijn en ook niet super goedkoop zijn. Ook moet je ze echt ruim van te voren boeken (als in maanden van te voren!). Dit kan via de website van Sanparks.

Er zijn diverse kampen in het Kruger park. Het grootste kamp is Skukuza camp. Andere populaire kampen zijn Lower Sabie en Satara. In totaal zijn er wel 12 kampen in het nationale park. De faciliteiten verschillen per kamp, de accommodaties ook. Zo zijn er kampen met een restaurant, winkels, een zwembad en meer. Maar er zijn ook kampen met alleen wat self catering accommodaties of kampeerplekken.

Wil je iets meer luxe in je accommodatie? Dan moet je buiten het nationale park verblijven. Wij hebben hier zelf geen ervaring mee. Populaire plekken hiervoor zijn Hoedspruit of Hazyview. Als je op de links klikt kun je de opties voor accommodaties daar bekijken.

overnachten in Kruger

Eten en drinken

Bij deze meeste grote kampen vind je een restaurant waar je iets kunt eten of drinken. De prijzen zijn hier heel schappelijk en de kwaliteit is echt prima. Je kunt hier terecht voor ontbijt, lunch en diner. Je vindt ook vaak bij de kampen een winkel, waar je eventueel je eten en drinken kunt kopen. Verder zijn er picknickplekken in het park. Bij sommige plekken kun je alleen je eigen eten opeten, maar bij een aantal plekken kun je ook iets kopen. Op de meeste picknickplekken vind je ook een braai. Ideaal! Verder vind je bij de kampen en picknickplekken ook vaak een toilet.

Tips voor Greater Kruger

Hierboven heb ik je alles verteld over het Kruger National Park in Zuid-Afrika. In het volgende deel van het artikel zal ik iets vertellen over Greater Kruger, zodat je ook weet hoe dat precies werkt.

Verschillende reservaten

Greater Kruger bestaat uit heel veel verschillende reservaten die je kunt bezoeken. In elk reservaat leven dezelfde dieren als in het Kruger National Park. De luxe en prijzen van de accommodaties verschillen. Ook zijn sommige reservaten kleiner dan andere. Sabi Sands is een voorbeeld van een populair reservaat. De prijzen zijn hier vrij hoog en het kan hier drukker zijn. Daarentegen is dit ook een van de beste reservaten voor het spotten van grote katachtige. Hieronder zal ik een aantal van de privé reservaten opsommen:

 • Sabi Sands
 • Timbavati Game Reseve
 • Klaserie Game Reserve
 • Balule Game Reserve
 • Manyeleti Game Reserve
 • Letaba Ranch
 • Makuya Game Reserve

Verblijven in een Private Game Reserve

Als je een accommodatie hebt uitgekozen in een reservaat, is het misschien ook wel fijn om te weten hoe je dagen er precies uitzien. Per kamp zal dit wel iets verschillen, maar de grote lijnen zijn hetzelfde. Je staat vroeg op met een kop koffie of thee en gaat daarna mee met een sunrise drive. Na deze drive ga je lekker ontbijten en heb je wat rusttijd. Bij ons was er daarna ook nog een mogelijkheid voor een bush walk. Aan het einde van de middag ga je mee met een sunset drive. Na deze drive ga je gezamenlijk dineren.

Eten, drinken en safari’s zijn meestal allemaal inbegrepen bij de prijs van je accommodatie. Dit kan wel per verblijf iets verschillen, dus bekijk dit goed. Bij elke drive zit je in een jeep met maximaal 9 mensen. Verder gaat er een tracker en een ranger mee. Ook mogen ze hier off-road rijden, dus wij konden enorm dichtbij een luipaard en een groep van 10 leeuwen komen. Dit waren toch wel de gaafste ervaringen van onze reis!

Greater Kruger
Greater Kruger

Waar wij voor kozen

De keuze is reuze en wij kozen uiteindelijk voor 2 nachten in het Klaserie Game Reserve. Wij verbleven in het NThambo Tree Camp. Dit is een hele kleinschalige accommodatie en super fijn. Het eten is lekker, de boomhutten prachtig en er is een klein zwembadje die regelmatig leeg gedronken wordt door olifanten. Rondom het kamp zijn geen hekken, dus je kunt in theorie de hele big five rondom je hutje zien. Hoe tof is dat? De safari’s vonden wij geweldig en het personeel is echt top. Wij zouden hier zo weer verblijven!

Achteraf gezien hadden wij ook nog wel 1 of 2 nachten in Sabi Sands willen verblijven, omdat dit bekend staat om de vele katachtige die je hier kunt spotten. Maar goed, dan hebben we nu gelijk een goede reden om nog eens terug te komen!

nThambo Tree Camp
nThambo Tree Camp

Wat voor auto heb je nodig?

Oké, je gaat dus het Kruger National Park en Greater Kruger bezoeken in Zuid-Afrika. Wat voor auto is dan handig? Een 4×4 is niet nodig. Hoewel je veel onverharde wegen tegen zult komen, zijn deze wegen prima met een gewone auto te rijden. Ik raad je wel aan om een SUV te huren. De bodem is hoger en dat is wel zo fijn op onverharde wegen. Daarnaast zit je zelf ook hoger, waardoor je een beter overzicht hebt. Dit kan helpen bij het spotten van dieren! Een auto kun je huren bij Sunny Cars, Discover Cars, Rentalcars of AutoEurope. Vergelijk deze met elkaar voor de beste prijs!

Handige planning voor het Krugerpark bezoeken

Nu je van alles hebt kunnen lezen over het Kruger National Park en over Greater Kruger, is het tijd om een handige planning te delen voor het Krugerpark bezoeken in Zuid-Afrika. Dit vond ik zelf namelijk heel lastig om te bepalen. Ik deel hieronder onze planning en zal later nog eens uitgebreid artikel schrijven over planningen voor het Krugerpark in Zuid-Afrika.

Dag 1: Aankomst in Klaserie Private Game Reserve
Dag 2: Klaserie Private Game Reserve
Dag 3: Klaserie Private Game Reserve – Satara Camp
Dag 4: Satara – Lower Sabie
Dag 5: Lower Sabie
Dag 6: vertrek uit Kruger naar volgende bestemming

Op dag 6 reden wij weer verder naar onze volgende bestemming van onze reis. Vervolgens zijn wij op dag 5 zelf naar Berg-en-Dal gereden om daar nog een nacht te verblijven. Hoewel dit kamp mooi is en net iets nieuwer is, vond ik dit qua locatie de minste. Vandaar dat ik nu ook 2 nachten Lower Sabie heb toegevoegd, in plaats van 3 nachten in 3 verschillende kampen.

Wil je weten hoe wij onze dagen in Kruger combineerden met een fantastische reis door Zuid-Afrika? Bekijk dan ook eens onze route voor Zuid-Afrika.

Kruger Nationaal Park bezoeken

Dit is mijn complete reisgids voor het Krugerpark in Zuid-Afrika. Hopelijk heb je nu veel tips voor je safari in Kruger kunnen verzamelen en heb je nu een goed beeld van alles wat je moet weten over het Krugerpark bezoeken. Het is echt een fantastische plek en een hoogtepunt van je reis door Zuid-Afrika! Het artikel is heel lang, maar er is nou eenmaal ook heel veel te zien en te zoen in het Krugerpark in Zuid-Afrika.

Wil jij het Krugerpark bezoeken in Zuid-Afrika en op safari gaan?

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze link, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou echter niets extra’s! Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows