Tips voor het iSimangaliso Wetland Park bezoeken: Cape Vidal & meer

door | Laatste update Feb 15, 2024 | Gepubliceerd Feb 13, 2024 | Afrika, Zuid-Afrika | 2 reacties

Reis je naar Zuid-Afrika? Dan mag je het prachtige iSimangaliso Wetland Park zeker niet missen. Je vindt hier prachtige stranden, hele mooie groene natuur, veel wildlife en nog veel meer. In dit artikel deel ik tips voor het iSimangaliso Wetland Park bezoeken, zodat jij weet welke plekken je echt niet mag missen!

iSimangaliso Wetland Park

Het iSimangaliso Wetland Park is een UNESCO-werelderfgoedgebied van de provincie KwaZulu-Natal in Zuid-Afrika. Het ligt aan de oostkust van het land en heeft een oppervlakte van 3280 km2. Het omvat enorm veel verschillende landschappen, waaronder koraalriffen, zandstranden, duinen, moerassen, bossen, graslanden, meren en rivieren. Door deze grote hoeveelheid aan diverse landschappen en ecosystemen vind je hier ook veel verschillende diersoorten.

De dieren die je in het park tegen kunt komen zijn de leden van de Big Five. Dit betekent dus dat je er olifanten, buffels, neushoorns, luipaarden en leeuwen kunt tegenkomen in het park. Maar daarnaast is er nog veel meer, zo vind je hier ook zebra’s, diverse antilopen soorten, nijlpaarden, enorm veel vogels, zeeschildpadden en meer! Zeker een gaaf gebied om te bezoeken dus. Niet in elk deel van het park kun je al deze dieren zien, dat is wel iets om rekening mee te houden. Hier kom ik verderop in het artikel ook op terug.

iSimangaliso Wetland Park bezoeken

Als je het iSimangaliso Wetland Park bezoeken gaat, is het goed om te weten welke delen er allemaal zijn, zodat je goede keuzes kunt maken tijdens je reis. Veel mensen denken namelijk dat het iSimangaliso Wetland Park alleen rondom St. Lucia ligt, maar het is echt veel groter. Zo groot zelfs, dat je je er dagen of misschien zelfs wel weken zou kunnen vermaken. Bedenk dus goed welke delen van het park je wilt bezoeken. Hieronder zal ik daar over vertellen. Vervolgens vertel ik over het populairste deel van het park die je bij St. Lucia kunt bezoeken, omdat dit nou eenmaal het meest populair is (met een reden!).

Welke delen van het iSimangaliso Wetland Park zijn er?

Hieronder zal ik je vertellen welke delen van het iSimangaliso Wetland Park in Zuid-Afrika je kunt bezoeken. Ik zal bij elk deel kort vertellen wat je er kunt zien.

Coastal Forest

Dit deel van het park strekt zich uit over een lengte van ongeveer 100 kilometer langs de kust van KwaZulu-Natal. Je vindt hier onder andere bossen, moerassen en prachtige zandstranden. Dit maakt het een uniek gebied in Zuid-Afrika. Je kunt hier snorkelen, duiken, schildpadden zien, en ook prachtig wandelen en fietsen.

Easterns shores & Cape Vidal

Het oostelijke deel met Cape Vidal is het meest populaire stuk van het iSimangaliso Wetland Park om te bezoeken. Dit komt omdat het heel dichtbij St. Lucia ligt en natuurlijk omdat het prachtig mooi is. Dit deel van het park bestaat uit bossen, moerassen, zandstranden en duinen. Je kunt hier prachtige routes doorheen rijden, wandelen, zwemmen, snorkelen en wildlife spotten. Later in het artikel vertel ik meer over deze plek.

Tips voor het iSimangaliso Wetland Park bezoeken
Tips voor het iSimangaliso Wetland Park bezoeken

False Bay

False Bay is het breedste stuk van Lake St. Lucia. Je kunt in hier met name wat kleinere diersoorten spotten. Verder zijn hier 2 wandelroutes die je kunt volgen, je ontdekt dan de bossen, doornvelden en open savanne. Let wel op, want er leven ook veel nijlpaarden en krokodillen in dit gebied.

Kosi Bay

Kosi Bay ligt bij de grens met Mozambique en is alleen te ontdekken met een 4×4 voertuig. Het wordt vaak beschreven als een waar Afrikaans paradijs, met de witte stranden, moerassen, meren, bossen en dieren die je er kunt zien. Vooral voor vogelliefhebbers is dit een mooie plek. Verder kun je er ook wandelen in de natuur.

Lake Sibaya

Lake Sibaya is het grootste natuurlijke zoetwatermeer van Zuid-Afrika. Ook leeft hier een van de grootste populaties nijlpaarden en krokodillen van Zuid-Afrika. Daarnaast kun je in dit deel van het park ook veel bijzondere vogels spotten.

Lake St. Lucia

Een van de bekendste plekken van het iSimangaliso Wetland Park is het meer bij St. Lucia. In dit meer vind je erg veel nijlpaarden en krokodillen. Als je mee gaat met een hippo & croc cruise, kun je er zeker super veel zien. Tijdens zo’n tour kom je heel dichtbij de dieren en kun je prachtige foto’s maken. Verder leert een gids je van alles over deze fascinerende, maar gevaarlijke dieren. Wil je dit ook doen? Je boekt je tour via deze link.

Tips voor het iSimangaliso Wetland Park bezoeken

Maphelane

In dit deel van het park vind je de hoogst begroeide duin van Zuid-Afrika. De duin is maar liefst 183 meter hoog. Tijdens je hippo & croc cruise kun je de duin in de verte al zien liggen bij helder weer. Het uitzicht van bovenaf is prachtig.

Sodwana Bay

Sodwana Bay is het deel dat je in iSimangaliso Wetland Park bezoeken wilt als je van duiken houdt. Dit deel staat immers in de top 10 beste duikbestemmingen ter wereld. In het koraalrif wonen maar liefst 1200 verschillende soorten vissen. Maar ook schildpadden, dolfijnen, reuzenmanta’s, haaien en walvissen kun je hier tegenkomen tijdens je duik.

uMkhuze

Dit deel van het iSimangaliso Wetland Park bezoek je met name als je heel veel dieren wilt spotten en lekker op safari wilt gaan. Hier kun je namelijk de hele Big Five spotten, maar ook andere bijzondere dieren zien, zoals cheeta’s en wilde honden. Een geweldige ervaring! 

Western Shores & Charters Creek

Ook dit deel van het park kun je vanaf St. Lucia bezoeken, toch is het minder bezocht dan het populaire Cape Vidal. Gek eigenlijk, want ook dit stuk is een bezoek waard. Je kunt hier wildlife zien, waaronder de complete big five, maar je kunt hier ook mooie routes rijden en wandelen.

Leeuw

rHet iSimangaliso Wetland Park bij St. Lucia bezoeken

Je hebt hierboven kunnen lezen dat het iSimangaliso Wetland Park bestaat uit 10 verschillende delen. Deze delen worden bij elkaar ook wel de 10 jewels genoemd. Het is waarschijnlijk niet haalbaar om alle 10 jewels te bezoeken, dus veel mensen houden het bij de gebieden rondom St. Lucia. Daar is ook heel veel te zien en te doen, dus daarom deel ik hieronder nog extra informatie over de Eastern shores & Cape Vidal. Dit is het meest populaire deel om te bezoeken en ook het deel dat wij bezocht hebben.

Selfdrive naar Cape Vidal

Een gouden tip voor het iSimangaliso Wetland Park is om een selfdrive naar Cape Vidal te doen. Dit ligt dichtbij St. Lucia en is echt prachtig. In dit deel van het park kun je 4 dieren van de Big Five spotten, alleen de leeuw ontbreekt hier. Verder vind je er ook nog dieren als nijlpaarden, zebra’s, kudu’s en meer. Super leuk! Verwacht echter geen Kruger qua hoeveelheid dieren.

Entree & kosten

Als je een selfdrive naar Cape Vidal gaat doen, rijd je vanuit St. Lucia naar de Bhangazi Gate. Je betaalt hier vervolgens 118 ZAR per persoon. Verder betaal je nog 7 ZAR heffing per persoon en betaal je per auto nog 70 ZAR. Een Wild Card is hier helaas niet geldig. Wij betaalden in 2023 voor 2 personen en 1 auto in totaal 320 ZAR, dit is ongeveer €15,50. Voor de meest recente prijzen, kun je het beste even op deze website een kijkje nemen. Hier zie je ook gelijk de prijzen voor de andere delen van het Wetland Park. Deze verschillen namelijk.

Rijden richting Cape Vidal

Bij de entree krijg je een kaart mee, zodat je precies weet welke route je kunt volgen. Er is eigenlijk 1 hoofdweg richting Cape Vidal en je kunt onderweg kiezen om verschillende loops te volgen of om bij verschillende uitzichtpunten te stoppen. Dit raad ik je zeker aan om te doen. Op deze wegen geniet je van de prachtige natuur én spot je met een beetje geluk diverse dieren. Houd er rekening mee dat de meeste loops allemaal eenrichtingsverkeer zijn en onverhard zijn. Na regenval kunnen er veel diepe plassen op deze wegen liggen. Wij troffen enkele ondergelopen wegen aan, waardoor we tegen de richting in terug moest rijden. De Grassland Loop was gesloten vanwege wateroverlast, wat ik erg jammer vond

Probeer tijdens je selfdrive naar Cape Vidal in ieder geval de Vlei Loop te rijden en richting iZindondwe Pan te gaan. Vlak daarna kun je richting Mission Rocks rijden, onderweg kom je nog een plek tegen waar je naar een uitzichtpunt kunt lopen, dit is ook heel erg de moeite waard. Vervolgens is Catalina Bay een mooie tussenstop en daarna kun je de Dune Loop rijden. Na je bezoek aan Cape Vidal kun je via de Grasslandloop terug rijden en daarna gewoon de hoofdweg volgen.

Tips voor het iSimangaliso Wetland Park bezoeken: Cape Vidal Selfdrive
Tips voor het iSimangaliso Wetland Park bezoeken: Cape Vidal Selfdrive
Tips voor het iSimangaliso Wetland Park bezoeken: Cape Vidal Selfdrive
Tips voor het iSimangaliso Wetland Park bezoeken: Cape Vidal Selfdrive

Cape Vidal

Cape Vidal ligt bij het eindpunt van de weg en hier moet je natuurlijk even uitstappen om te genieten van het uitzicht. Cape Vidal is een prachtig en groot zandstrand. Je kunt hier zwemmen in de heldere zee, relaxen en snorkelen. Hoewel er tijdens ons bezoek mensen aan het zwemmen waren, vond ik de Zuid-Afrikaanse winter daar echt te koud voor. Wij hielden het daarom bij een beetje ontspannen op het warme zand en een lange wandeling over het prachtige strand. Ook leuk! Let overigens goed op je spullen hier, er zijn hier veel apen.

Cape vidal

Wildlife spotten

Tijdens je selfdrive naar Cape Vidal in het iSimangaliso Wetland Park kom je ook verschillende dieren tegen. Verwacht qua hoeveelheid echt geen Kruger taferelen, maar er is zeker genoeg te zien. Het gaafste vond ik de neushoorns die wij zagen. Die komen hier vrij veel voor. Wij hadden het geluk om een babyneushoorn met zijn moeder van heel dichtbij te zien. Ze kwamen op een gegeven moment zelfs zo dichtbij dat het spannend werd. Verder zagen wij nog zebra’s, koedoes, buffels, nijlpaarden, zwijnen, vogels en meer! Echt een geweldige ervaring.

Tips voor het iSimangaliso Wetland Park bezoeken

Charters Creek

Je kunt een selfdrive naar Cape Vidal maken, maar je kunt vanuit St. Lucia ook Charters Creek bezoeken. Een ander prachtig deel van het Wetland Park. Helaas hadden wij zelf te weinig tijd om dit prachtige deel te bezoeken, dus wij zijn er niet geweest. Daarom heb ik helaas niet veel tips voor deze parel. Desondanks wil ik wel inspireren met de leuke dingen die je hier kunt doen en heb ik ze hieronder voor je op een rijtje gezet: 

  • uMthoma Arial Boadwalk: een prachtige wandeling met hele mooie uitzichten.
  • Lekker rondrijden met de auto: ook in dit deel van het park vind je directe routes die je met de auto kunt rijden. Onderweg heb je mooie uitzichten en heb je de kans om wildlife te spotten.
  • Varen! Je vindt hier veel water en kunt dan ook mooie tochten maken met de boot.

Overige tips voor iSimangaliso Wetland Park bezoeken

Hierboven heb je gelezen over de verschillende delen van het iSimangaliso Wetland Park en over een selfdrive naar Cape Vidal maken. Hopelijk heb je hierdoor al veel inspiratie gekregen en een goed beeld van het gebied gekregen. Hieronder zal ik nog mijn laatste tips met je delen. Ik som ze hieronder voor je op.

  • Bekijk van te voren welk deel je wilt bezoeken. Vanuit St. Lucia kun je het meer, Cape Vidal en Charters Creek bezoeken, maar de rest van het park is te ver weg vanuit St. Lucia. Voor de andere plekken moet je dus ook op een andere locatie overnachten.
  • Check de website voor de officiële openingstijden, alle ingangen en alle entreeprijzen. Je vindt de website hier.
  • De beste reistijd is de Zuid-Afrikaanse winter. Dit zijn onze zomermaanden. Het is dan namelijk het droogst. Wij waren er ook in de Zuid-Afrikaanse winter en door de regenval in de zomer en herfst was er nog steeds veel water.
  • Voor zwemmen kun je juist beter in de warme zomer reizen, dit zijn onze wintermaanden.
  • Een hoge auto kan hier heel handig zijn, er zijn veel onverharde wegen in het park. Wij moesten ook door diepe plassen rijden, dus waren blij met onze SUV (wij hadden geen 4×4). Wij huurden onze SUV via Sunny Cars, zodat we volledig verzekerd waren. Vergelijk ook zeker Rentalcars en Discover Cars, die soms goedkoper zijn. 
  • Hoewel het iSimangaliso Wetland Park meer is dan alleen het deel rondom St. Lucia, is dat wel het meest populaire deel van het park. Wil je meer tips voor omgeving van St. Lucia? Lees dan ook eens mijn artikel waarin met tips voor St. Lucia.
  • Benieuwd hoe wij dit park opnamen in onze route? Bekijk dan ook eens onze reisroute Zuid-Afrika.
Omgeving St. Lucia

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over het iSimangaliso Wetland Park bezoeken. Hopelijk heb je veel tips voor het iSimangaliso Wetland Park kunnen verzamelen om je eigen reis te plannen. In de toekomst hoop ik nog eens terug te keren om de rest van dit prachtige park te ontdekken. Er is namelijk nog veel meer te doen en te zien dan ik vooraf had bedacht!

Wil je het iSimangaliso Wetland Park bezoeken en een selfdrive naar Cape Vidal maken?

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze link, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou echter niets extra’s. Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows