Tips voor de Garden Route in Zuid-Afrika: mooiste stops + bezienswaardigheden

door | Laatste update Jan 6, 2024 | Gepubliceerd Jan 6, 2024 | Afrika, Zuid-Afrika | 0 Reacties

De Garden Route is een van de mooiste autoroutes van Zuid-Afrika. De route brengt je voor een groot deel langs de prachtige kust met een aantal nationale parken. Als je de Garden Route in Zuid-Afrika gaat rijden, ontdek je een aantal van de mooiste bezienswaardigheden van het land. In dit artikel deel ik de mooiste stops op de Garden Route en deel ik handige tips voor de Garden Route in Zuid-Afrika.

Garden Route in Zuid-Afrika

De Garden Route, ook wel de Tuinroute genoemd, is een fantastisch mooie autoroute in Zuid-Afrika. De route loopt officieel gezien tussen Storms River en Mossel Bay in en is dus zo’n 300 kilometer lang. Veel mensen rekenen echter Addo, Swellendam en Hermanus ook nog mee bij de Garden Route in Zuid-Afrika.

Om de mooiste stops bij de Garden Route te kunnen bezoeken, heb je meerdere dagen nodig. Er is namelijk enorm veel te zien en te doen! Hieronder zal ik eerst de mooiste plekken bij de Garden Route delen en daarna ook een handige planning. Verder deel ik nog wat praktische tips voor de Garden Route met je. Op die manier krijg je hopelijk een goed en compleet beeld van de prachtige Tuinroute. 

Mooiste stops Garden Route

Nu je een klein beetje achtergrond informatie hebt, is het tijd om de mooiste stops bij de Garden Route met je te delen en om je te vertellen wat de mooiste Garden Route bezienswaardigheden zijn. En die zijn er genoeg!

1. Addo Elephant Park

Hoewel het officieel niet bij de Tuinroute hoort, noem ik hem in dit artikel toch. Het ligt er namelijk wel heel dichtbij en het is een fantastische plek om te bezoeken. Addo Elephant Park is namelijk een super gaaf safaripark waar je de big five in het wild kunt spotten. Je kunt in Addo zelf rondrijden en met je eigen auto op safari gaan, maar je kunt er ook voor kiezen om met een ranger op pad te gaan.

In Addo Elephant Park vind je vooral heel veel olifanten. Het park is zelfs ontstaan om de laatste overgebleven olifanten in de omgeving te beschermen. Inmiddels leven er honderden olifanten in Addo en vind je er dus de hele big five. Naast de Big Five vind je er nog veel meer dieren. Zo kun je er zebra’s, diverse antelopen soorten, jakhalzen, struisvogels, elanden, cheeta’s en nog veel meer gave dieren zien! Wij vonden onze selfdrive in Addo Elephant Park echt fantastisch en een van de hoogtepunten van de Garden Route in Zuid-Afrika.

Addo Elephant Park, tips voor de Garden Route in Zuid-Afrika
Addo Elephant Park, tips voor de Garden Route in Zuid-Afrika
Addo Elephant Park, tips voor de Garden Route in Zuid-Afrika

2. Jeffrey’s Bay

Na je bezoek aan het Addo Elephant Park is het tijd voor de volgende bezienswaardigheid bij de Garden Route, namelijk Jeffrey’s Bay. De eerste stop langs de kust. Jeffrey’s Bay is een van de beste plekken van Zuid-Afrika om te surfen. Je vindt hier dan ook veel surfscholen waar je op les kunt gaan. Als je niet gaat surfen kun je Jeffrey’s Bay wat mij betreft overslaan. Hoewel het strand best mooi is, is het verder geen hoogtepunt.

3. Tsitsikamma National Park

Een van de mooiste plekken van de Garden Route is Tsitsikamma National Park. Dit nationale park ligt bij de kust en is echt heel mooi om te zien. Je kunt hier bijvoorbeeld de bekende Mouth Trail doen, de wandeling waarbij je richting de hangbruggen loopt. Je hebt geweldige uitzichten op zee en de ruige kust. Maar er is meer! Je kunt nog meer gave wandelingen doen in dit nationale park. Zo schijnt de Waterfall Trail ook heel erg de moeite waard te zijn.

Als je een stop maakt bij Tsitsikamma National Park, vergeet dan ook niet te stoppen bij de Storms River Bridge die je al eerder langs de weg tegenkomt. Je kunt parkeren bij het tankstation en dan genieten van het geweldige uitzicht over de brug en de omgeving!

Mooiste stops Garden Route in Zuid-Afrika
Mooiste stops Garden Route in Zuid-Afrika
Mooiste stops Garden Route in Zuid-Afrika

4. Nature’s Valley

De volgende plek op de Tuinroute die de moeite waard is, is Nature’s Valley. Nature’s Valley is een piepklein dorpje langs de kust, gelegen tussen prachtige natuur. De weg erheen is echt geweldig en de uitzichten zijn fantastisch. Echt stoppen kan niet, dus je moet mij gewoon op mijn woord geloven. Eenmaal aangekomen in Nature’s Valley is er genoeg te doen. Zo kun je een kijkje nemen op het strand en bij de lagoon. Daarnaast zijn er mooie wandelroutes. Wij liepen zelf bijvoorbeeld richting een mooi uitzichtpunt. Vanaf daar zagen we pas echt hoe mooi groen de omgeving is! Nature’s Valley behoort zeker tot de mooiste stops langs de Garden Route in Zuid-Afrika.

Nature's Valley, doen bij de Garden Route in Zuid-Afrika

5. Keurboomstrand

Nog zo’n mooie bezienswaardigheid bij de Garden Route is Keurboomstrand. Ook dit is weer een super klein dorp langs de kust. Het strand bij dit dorp is echt prachtig. Je kunt een korte boardwalk doen en vanaf hier heb je hele mooie uitzichten. Het is daarnaast de moeite waard om hier lekker een wandeling op het strand te maken. Vooral rondom zonsondergang is dit magisch mooi!

Tips voor de Garden Route: Keurboomstrand
Tips voor de Garden Route: Keurboomstrand

6. Robberg Nature Reserve & Plettenberg Bay

Na Keurboomstrand kom je aan in Plettenberg Bay, een fantastische uitvalsbasis om meer te ontdekken van de mooiste plekken bij de Garden Route. Plettenberg heeft veel restaurantjes, accommodaties en mooie stranden. Daarnaast sta je vanaf Plettenberg Bay ook zo in het Robberg Nature Reserve, een van de mooiste natuurreservaten van Zuid-Afrika.

In het Robberg Nature Reserve kun je geweldig mooi wandelen. Je wandelt langs de kust en hebt uitzichten op fantastische stranden, ruige kliffen, groene bergen en met mazzel ook wildlife. Je kunt hier namelijk walvissen, dolfijnen en zeehonden zien vanaf de kust! En met heel veel geluk zelfs witte haaien. Hoe bijzonder is dat?

Het Robberg Nature Reserve was een van de grootste verrassingen en mooiste stops bij de Garden Route in Zuid-Afrika. Klinkt veelbelovend toch? Wil je meer lezen? Lees dan mijn artikel over hiken in het Robberg Nature Reserve.

Bezienswaardigheden en Stops bij de Garden Route in Zuid-Afrika
Bezienswaardigheden en Stops bij de Garden Route in Zuid-Afrika
Bezienswaardigheden en Stops bij de Garden Route in Zuid-Afrika

7. Knysna Heads

Denk je dat je alle mooie plekken wel al hebt gehad? Dan heb je het mis! Want ook Knysna Heads behoort tot de mooiste plekken van de Garden Route. Vlakbij het stadje Knysna vind je het uitzichtpunt genaamd Knysna Heads. Eigenlijk zijn het meerdere uitzichtpunten die je kunt bezoeken en die allemaal stuk voor stuk de moeite waard zijn. Je ziet hier hoe de lagune samen komt met de zee en hebt een mooie uitzicht op de zee, de rotsen en de kust. Echt de moeite waard!

Naast Knysna Heads kun je nog veel meer leuke dingen doen in Knysna. Zo kun je hier mee met een boottocht, maar zijn er ook nog genoeg mooie wandelroutes in de omgeving.

Knysna Heads
Knysna Heads

8. Wilderness

Na Knysna is het tijd om een stop te maken in Wilderness. Je kunt hier een bezoekje brengen aan het strand, naar het mooie uitzichtpunt Map of Africa, of gaan kanoën in de jungle. Dat laatste klinkt heel tof, maar wij hadden er zelf helaas geen tijd voor. Het strand van Wilderness en het uitzichtpunt Map of Africa zijn in ieder geval al zeker de moeite waard om te bezoeken. Als je Wilderness net verlaten hebt kom je op de weg ook nog een heel mooi uitzichtpunt tegen waar je kunt stoppen met de auto. Deze plek is ook enorm de moeite waard!

Tips voor de Garden Route in Zuid-Afrika: Map of Africa

9. Swellendam

Officieel gezien stopt de Garden Route in Zuid-Afrika bij het plaatsje Mossel Bay, een plek die wij ook graag wilden bezoeken, maar die wij door tijdgebrek moesten overslaan. Maar veel mensen rekenen ook Hermanus nog mee bij de prachtige Tuinroute. En voor je in Hermanus aankomt, kun je dan nog stoppen in Swellendam. De route naar Swellendam toe is prachtig. Het is bergachtig en heel anders dan wat je tot nu toe al gezien hebt. Ook zagen wij hier enorm veel prachtige bloemenvelden.

Eenmaal in Swellendam is er ook nog genoeg te zien en te doen. Je kunt er mooi wandelen in de natuur, maar je kunt ook het Bontebok National Park bezoeken. Verder zijn er ook nog een paar mooie natuurgebieden, zoals het Marloth Nature Reserve.

Swellendam

10. Hermanus

De laatste plek uit dit artikel met tips voor de Garden Route is Hermanus, de walvissen hoofdstad van Zuid-Afrika. Hermanus is tussen de maanden juni en november echt een must om te bezoeken. Je kunt er dan namelijk heel veel walvissen spotten. Hiervoor hoef je in principe niet eens mee met een boottocht, al vanaf de kust heb je een hele grote kans om walvissen te zien. Vooral bultruggen en zuidkapers komen hier veel voor. Het is ook leuk om het kustpad van Hermanus te lopen. Deze is in zijn geheel 12 kilometer lang, maar ook een klein stukje lopen is al leuk.

Hermanus is echt een van de leukste stops op de Garden Route en maakt deze roadtrip helemaal compleet! Op deze manier begin je de route met wildlife en eindig je het ook met wildlife. Wil je meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over walvissen spotten in Zuid-Afrika.

Tips voor de Garden Route in Zuid-Afrika
Tips voor de Garden Route in Zuid-Afrika

De ideale planning voor de Garden Route in Zuid-Afrika

Nu je weet wat je allemaal kunt zien en doen bij de Garden Route, is het tijd om een planning te maken. Dit kan nog best lastig zijn, want hoe lang heb je nou eigenlijk nodig voor al deze plekken? Wij hadden dit zelf wat onderschat en hadden achteraf gezien graag wat extra tijd gehad. Er zijn nou eenmaal zoveel mooie plekken op de Garden Route in Zuid-Afrika! Hieronder deel ik de planning die ik ideaal had gevonden met je.

Dag 1: aankomst in Addo (wij vlogen vanaf Durban naar Port Elizabeth en reden daarna naar Addo)
Dag 2: Addo Elephant Park
Dag 3: Addo Elephant Park – Jeffrey’s Bay – Tsitsikamma National Park
Dag 4: Tsitsikamma National Park – Nature’s Valley – Keurboomstrand – Plettenberg Bay
Dag 5: Plettenberg Bay (Robberg Nature Reserve)
Dag 6: Plettenberg Bay – Knysna – Wilderness – Swellendam
Dag 7: Swellendam – Hermanus
Dag 8: Hermanus – vervolg reis door Zuid-Afrika

Bij deze planning moet ik zeggen dat je prima nog een extra dag in Plettenberg en omgeving zou kunnen verblijven. Ook kan je ervoor kiezen om in Wilderness te overnachten. Dan heb je meer tijd voor Knysna en Wilderness. De dag erna kun je dan rijden richting Swellendam, waar je dan ook nog tijd hebt om iets te doen. Nu is Swellendam puur een tussenstop. Zo zie je maar, dat je minimaal een week nodig hebt, maar dat langer eigenlijk nog veel fijner is!

Na Hermanus reden wij zelf via de Whalecoast en de Clarence Drive richting Kaapstad. Je zou er ook nog voor kunnen kiezen om richting Stellenbosch en Franschhoek te rijden, om een van de meest beroemde wijngebieden ter wereld te ontdekken!

Ben je benieuwd hoe wij de Garden Route precies opnamen in onze reis? Bekijk dan ook eens onze reisroute Zuid-Afrika eens!

Tsitsikamma National Park

Laatste tips voor de Garden Route

Nu je weet wat de mooiste stops bij de Garden Route in Zuid-Afrika zijn en wat een handige planning is, is het tijd om mijn laatste tips met je te delen. Ik som ze hieronder voor je op!

  • Je rijdt deze route het beste met eigen vervoer. Hiervoor kun je het beste een auto huren. Dit kun je doen via Sunny Cars, Rentalcars of Discover Cars. Vergelijk altijd voor de beste deals.
  • Zuid-Afrika is niet het meest veilige land ter wereld, maar wij hebben ons er nooit onveilig gevoeld. Gebruik je gezonde verstand en ga niet in het donker over straat. Ga je uit eten? Dan ga je met de auto, ook al is je restaurant slechts 500 meter verderop.
  • De beste reistijd is afhankelijk van wat je wilt. Als je walvissen wilt zien, moet je tussen juni en november de Garden Route rijden. In de maanden juni, juli en augustus is het echter volop winter en is de kans op regen en slecht weer groot. Wij reisden echter zelf in die periode en hebben elke dag stralend weer gehad. Dus je kan ook net geluk hebben. In september staan veel bloemen in bloei en dan is de Garden Route in Zuid-Afrika extra mooi.
  • Neem de tijd! Er is echt veel te doen bij de Garden Route. De planning hierboven is mooi, maar op meerdere plekken een dag extra is nog veel fijner. Dan kun je pas echt goed op een fijn tempo te mooiste stops bij de Garden Route ontdekken!
  • Voor overnachtingen op de Garden Route kan ik je eerst aanraden om in het park zelf bij Addo te slapen en om daarna in Tsitsikamma National Park te slapen. Dit kun je boeken via de website van SANparks. Daarna kun je overnachten in Plettenberg Bay. Zelf sliepen wij in het geweldige Milkwood Manor on Sea. Dat is echt een fantastische accommodatie! Je boekt het via deze link. Daarna kozen wij voor A Hilltop Country Retreat in Swellendam en voor Sixteen Guesthouse on Main in Hermanus. Ook beide aanraders!
Robberg Nature Reserve

Dit zijn al mijn tips voor de Garden Route in Zuid-Afrika. Ik hoop dat je nu een goed beeld hebt gekregen van de mooiste stops bij de Garden Route en dat je genoeg bezienswaardigheden hebt kunnen verzamelen voor je eigen roadtrip. Wij vonden de Garden Route echt prachtig en wat mij betreft mag je die dan ook niet missen tijdens je rondreis door Zuid-Afrika!

Wat vind jij de mooiste plekken van de Garden Route in Zuid-Afrika?

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze links, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Het kost jou echter niets extra’s! Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows