11 tips voor je eerste keer op safari in Afrika!

door | Laatste update Feb 3, 2024 | Gepubliceerd Feb 3, 2024 | Afrika | 4 reacties

Safari in Afrika

Op safari in Afrika gaan is iets wat bij heel veel mensen hoog op de bucketlist staat. Zo ook bij ons, dus daarom kozen wij in 2023 voor een reis richting Zuid-Afrika. Eindelijk zouden wij op safari gaan en heel veel geweldige dieren in hun natuurlijke leefomgeving spotten. Dat moet zo tof zijn. En geloof me, dat is ook tof. Onze reis naar Zuid-Afrika werd een van de mooiste reizen die wij ooit gemaakt hebben.

Voor wij voor het eerst op safari in Afrika gingen, vond ik het echter wel spannend. Ik had namelijk geen idee wat ik kon verwachten. Wat voor kleding heb je eigenlijk nodig? Hoe zit het met eten en drinken tijdens een safari? En het meenemen van al je spullen? En hoe weet ik eigenlijk welke dieren er voor mijn neus staan? Op al deze vragen geef ik antwoord in dit artikel met tips voor je eerste safari in Afrika!

Een safari reis boeken 

Voor ik praktische tips ga delen voor een safari als je eenmaal in Afrika bent, is het ook handig om te weten hoe je een safari reis kunt boeken. Je kunt dit prima zelf doen in slechts een paar stappen. Hieronder neem ik je mee!

1. Kies een bestemming uit. Goede bestemmingen voor safari’s zijn Zuid-Afrika, Tanzania, Kenia, Namibië en nog diverse andere landen in zuidelijk Afrika. Keuze genoeg dus.

2. Bedenk welke bestemmingen je in het land van je keuze wilt bezoeken. Wil je vooral op safari? Zoek dan eerst uit wat de beste plekken voor safari zijn in het land dat je gaat bezoeken.

3. Zoek reisroutes op internet op en maak daarna je eigen route. Ik lees zelf altijd heel veel blogs en bekijk ook reisroutes van reisorganisaties. Daarna maak ik een route die ik per dag uitschrijf. Deze deel ik in Facebook groepen over reizen zodat mensen die er al geweest zijn feedback op kunnen geven. Daarna pas ik de route aan.

4. Boek accommodaties via booking.com voor je reis. Bedenk ook goed of je in de parken zelf wilt verblijven, of erbuiten. Of misschien wil je wel in een reservaat verblijven waar safari’s al zijn inbegrepen. Dit boek je dan vaak via de site van de accommodatie zelf.

5. Alles geregeld? Dan kun je daarna de tips voor een safari in Afrika voor hieronder verder volgen, zodat je goed voorbereid op pad kunt gaan. Boek je liever niet zelf je reis, maar ga je liever georganiseerd op pad? Ook daar zijn genoeg opties voor! Bekijk onze partner pagina eens voor heel veel leuke reisorganisaties waarmee je toffe reizen kunt boeken.

Tips voor een safari in Afrika

Hieronder deel ik mijn 11 tips voor een safari in Afrika, zodat jij goed voorbereid op pad kunt gaan en een toffe reis zult maken!

1. Neem een goede camera mee!

Een van de belangrijkste tips voor een eerste safari in Afrika vind ik het meenemen van een goede camera. En dan bedoel ik eigenlijk vooral een camera met zoomlens. Ik zag zoveel mensen foto’s maken met hun telefoon tijdens safari’s, maar dit wordt gewoon echt niet mooi. Ook niet met een gloednieuwe Iphone of de duurste Samsung. Je mist gewoon zoom en als je wel gaat zoomen met je smartphone, dan wordt de kwaliteit heel slecht. Onze telefoonfoto’s die wij tijdens de safari’s gemaakt hebben, gebruiken wij eigenlijk helemaal niet. Ja, de selfies misschien, of een overzicht foto van het landschap.

Ik raad je aan om een spiegelreflexcamera of systeemcamera met minimaal 400mm zoom mee te nemen, mits je je ook wilt verdiepen in fotografie. Wil je dit laatste niet? Dan raad ik je aan om te gaan voor een compactcamera met een grote zoom. Ook deze foto’s zullen een stuk mooier worden dan de foto’s op je telefoon. En je wilt toch wel goede foto’s van zo’n toffe reis maken?

Zelf nam ik mijn Nikon D7500 mee en mijn Sigma 100-400mm lens. Verder had ik nog een 15-50mm lens mee, maar tijdens safari’s heb ik deze niet gebruikt. Hier heb je op safari namelijk niks aan en je wilt je lens niet wisselen tijdens een safari. Voor mij was 100-400 voldoende, maar 150-600 is eigenlijk nog beter op safari! Vooral als je een fullframe camera hebt.

Om het verschil even goed te laten zien, deel ik hieronder een foto van mijn camera en een foto van mijn telefoon gemaakt op hetzelfde moment. Behoorlijk verschil, vind je niet?

Tips voor je eerste safari in Afrika
Tips voor je eerste safari in Afrika

2. Zorg voor een goede verrekijker

Tijdens een safari is een verrekijker onmisbaar. Hoewel wij regelmatig dieren van heel dichtbij zagen, is dit niet altijd zo. Als de dieren verder weg zitten, is het wel zo leuk als je ze toch kunt zien en je dus een verrekijker mee hebt. Ook als dieren dichterbij zitten is een verrekijker tof, op die manier kun je van heel dichtbij bekijken hoe ze er eigenlijk uit zien. Er zijn heel veel verschillende soorten verrekijkers in verschillende prijsklassen. Wat voor jou het beste is, hangt heel erg af van je budget, maar ook of je het vaker wilt gaan gebruiken. Ik zou absoluut geen hele dure verrekijker kopen, als je maar 1 keer op safari in Afrika gaat. Maar als je het nog meerdere keren wilt doen, kan het het waard zijn om meer uit te geven voor meer kwaliteit.

Bij een verrekijker kun je vaak kiezen tussen 8x of 10x vergroting, voor safari is 10x aan te raden. Zelf hebben wij een verrekijker dan Vortex, die is absoluut niet heel goedkoop, maar wel van hele goede kwaliteit. Wij zijn ook zeker van plan om vaker op safari te gaan en zullen ze verrekijker dan ook vaker gaan gebruiken. Via deze link kun je onze verrekijker bekijken en eventueel aanschaffen.

Wij hadden trouwens beide een eigen verrekijker mee, zodat we tegelijk konden kijken naar de dieren. Zelf keek ik ook veel door de lens van mijn camera heen, aangezien die ongeveer even ver kwam. Als je dat hebt kun je prima een verrekijker delen en er slechts 1 aanschaffen.

safari in Afrika

3. Wat voor kleding doe je aan?

Het moeilijkste vond ik om te bedenken welke kleding je aan doet bij je safari in Afrika. In de vroege ochtend of bij de latere safari’s kan het erg koud zijn, terwijl het overdag gewoon 30 graden is. Vooral als je in de Afrikaanse winter reist zijn de verschillen in temperatuur enorm. Verder lees je ook dat je het beste groene of kaki kleurige kleding aan kunt trekken. Ik heb zelf weinig in die kleuren, dus vroeg mij af of dat een probleem zou zijn. Hieronder geef ik antwoord op al deze vragen.

Wat je het beste aan kunt trekken tijdens je safari in Afrika zijn laagjes. Veel laagjes. Ik begon altijd met een hemdje en t-shirt. Daaroverheen deed ik een warme trui en een warm vest. Vervolgens trok ik daaroverheen mijn wind- en waterdichte jas aan. Verder droeg ik altijd een lange broek, of eventueel een lange rok met daaronder een thermolegging die uit kan als het warm wordt. Qua kleuren maakt het echt niet uit wat je aan doet, maar kies niet voor hele felle kleding. Mijn donkerrode jas kon bijvoorbeeld prima! Maar de felgele jas van Remco gebruikten wij niet.

In de vroege ochtend in een open jeep is het met deze outfit best koud in de Afrikaanse winter. Maar wij kregen overal een fleecedeken bij en dan is dit een prima outfit. Zodra de zon opkomt en het warmer wordt, doe je de deken weg, trek je je jas uit en wie weet zit je uiteindelijk zelfs in je t-shirt. Een korte broek heb ik nooit gemist tijdens onze safari’s, maar ik kan mij voorstellen dat een afritsbroek heel handig kan zijn als je in een periode reist dat het wel 30 graden wordt op safari.

4. Sluit je accommodatie goed af & ga op tijd naar bed!

Als je op safari gaat, is de kans groot dat je een accommodatie hebt midden in de natuur. En dit gaat gepaard met dieren. Zo heb je kans op ongedierte, spinnen, slangen en andere dieren die je niet wilt tegenkomen in je accommodatie. Sluit daarom je accommodatie goed af. Zelf hebben wij nooit dieren gehad in onze accommodatie, ook geen spinnen, waar ik wel bang voor was vooraf.

Je moet je accommodatie vooral goed afsluiten omdat er vaak bavianen rondlopen rondom de kampen in safariparken. Deze apen kunnen heel brutaal en agressief zijn en wil je dus niet binnen hebben.

Verder is vroeg naar bed gaan bij je safari’s heel belangrijk. Je gaat meestal met zonsopkomst op pad, wat betekent dat je wekker bijna elke dag om 5:00 gaat. Dat is bij mij eerder dan op een werkdag. Het went wel moet ik zeggen en kostte ons weinig moeite!

Tips voor eerste keer safari in Afrika

5. Ga vooral op safari rondom zonsopkomst en zonsondergang

De beste tijd van de dag om op safari in Afrika te gaan is rondom zonsopkomst en zonsondergang. Niet alleen is het licht voor foto’s dan het mooist, de dieren zijn rondom die periodes van de dag ook het meest actief. Overdag is het vaak te warm en liggen de dieren beschutter in de schaduw. Rondom zonsopkomst en zonsondergang zijn de dieren actief, lopen ze rond en zie je ze misschien wel jagen! Natuurlijk kun je ook midden op de dag gave dieren zien, maar midden op de dag kan ook een mooi moment van ontspanning zijn, om bij te komen van het reizen, de safari’s en de vele indrukken.

Luipaard safari
tips voor je eerste safari in Afrika
tips voor je eerste safari in Afrika

6. Wissel af tussen selfdrives en safari’s met een gids

Als je op safari in Afrika gaat kun je vaak kiezen voor selfdrives, dus safari’s waarbij je zelf rond rijdt, of voor een safari met gids. Daarnaast kun je ook wandelsafari’s doen. Het is leuk om hierin een afwisseling te maken.

Bij een selfdrive kun je zelf bepalen hoe lang je ergens blijft kijken en welke routes je kiest. Je ervaart een ultiem gevoel van vrijheid en het is echt heel gaaf als het je lukt om tijdens een selfdrive dieren te spotten.

Een safari met gids heeft als voordeel dat de gidsen vaak met elkaar in verbinding staan. Wordt er dus iets bijzonders gespot? Dan weet jouw gids waar hij of zij moet zijn. Daarnaast weten gidsen waar de dieren vaak gezien worden. Ook kan je door een gids enorm veel leren over de dieren en de omgeving. Dit is dan ook zeker een toevoeging!

Verder is het leuk om niet alleen vanuit de auto of jeep op zoek te gaan naar dieren, maar om ook eens mee te gaan met een wandelsafari of een safari vanuit de boot. Zo blijft je reis heel afwisselend en zie je de dieren ook eens op een andere manier!

Houd er rekening mee dat je niet overal zelf mag rijden met een auto. Dit verschilt per safaripark of natuurgebied. Lees je hierover goed in van te voren, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Selfdrive, safari in Afrika

7. Hoe zit het met eten en drinken tijdens je safari in Afrika?

Je kunt tijdens een safari gewoon eten en drinken meenemen. Wij hadden altijd wel een flesje water bij ons, verder vaak niets. Bij safari’s van een hele dag is namelijk vaak een uitgebreide lunch inbegrepen en soms ook nog wat snacks. Bij safari’s rondom zonsopkomst of zonsondergang krijg je vaak ook wel iets. Zo doe je bij een safari rondom zonsondergang vaak een sundowner. Dit betekent dat je ergens uitstapt met je groep om hier iets te drinken en wat te snacken. Super leuk! Verder duren dit soort safari’s ook slechts 2,5 uur, dus heel veel heb je dan niet nodig.

Tijdens een selfdrive zijn er picknickplekken waar je kunt uitstappen om iets te eten of drinken. In sommige parken zijn er ook restaurants en winkels waar je iets kunt halen. Je kunt ook zelf iets meenemen. Wij aten dit dan vaak op bij een picknickplek, maar zorgde ook altijd dat we iets bij ons hadden liggen in de auto. Je kan niet overal zomaar uitstappen.

nThambo

8. Neem een boekje mee of download een app, zodat je weet wat je ziet

Als je op safari in Afrika gaat met een gids, dan vertelt de gids wel welke dieren je ziet. Hij of zij kan je van alles vertellen over de dieren en dat is super interessant. Maar als je op selfdrive gaat, is het ook wel zo leuk om te weten welke dieren je ziet. Zelf hadden wij daarvoor thuis al een boekje gekocht over dieren in Afrika. Hierin lees je informatie over de dieren en dat leek ons wel interessant. Wij kozen voor dit boekje. 

Helaas vergaten wij dit boekje mee te nemen en ontdekten wij tijdens onze reis dat ie nog thuis lag. Gelukkig kun je bij de winkels in de safariparken ook altijd een boekje kopen, deze gaat dan alleen wel vooral over de dieren in dat park. Dus hierin missen misschien dieren als je later in een ander park rondrijdt. Wij besloten zelf een app te downloaden, dit is de Kruger Exlporer App. Deze app is niet gratis en is gefocust op Kruger, maar was voor onze reis door Zuid-Afrika ideaal. Wij konden lezen over de dieren, bijhouden wat we hadden gezien en er stonden veel routes in de app beschreven. Handig!

9. Hoe neem je je spullen mee tijdens een safari?

Oké, je kleed jezelf dus in laagjes, je hebt een camera en verrekijker nodig, neemt nog wat eten en drinken mee en misschien nog wel meer handige spulletjes. Maar hoe neem je dit mee? Je kunt in je open safari jeep eigenlijk altijd wel een rugzak voor je neer zetten om spullen in te doen. Mijn camera en verrekijker lagen altijd op mijn schoot, want die wil je bij de hand hebben.

Als je een selfdrive doet, bedenk dan goed wat je in je kofferbak stopt en waar je gelijk bij wilt kunnen. Je kunt maar op een beperkt aantal plekken stoppen, dus het kan handig zijn om voorin niet alleen je camera en verrekijker te hebben, maar ook wat eten en drinken.

10. Houd je aan de regels tijdens een safari in Afrika

Tijdens een safari gelden regels, deze zijn er voor jouw veiligheid en ook voor de veiligheid van de dieren. Hieronder zal ik de regels die bij elke safari in Afrika gelden voor je opsommen. Verder kunnen de regels nog per safaripark verschillen.

  • Houd je aan de snelheid! Deze staat duidelijk aangegeven.
  • Blijf ten alle tijden in je auto. Een raam open mag vaak, maar is bij voorkeur ook gesloten. Ga je met een open jeep mee? Blijf dan altijd zitten. Alle lichaamsdelen blijven in de auto of jeep. Je mag niet uit het raam hangen voor een betere foto.
  • Stoor de dieren niet. Praat zachtjes, zet je motor uit als je ergens langer gaat kijken en draai geen muziek. Verder houd je ook een gepaste afstand tot de dieren.

De meeste regels zijn voor de hand liggend, toch zijn er zoveel mensen die zich hier niet aanhouden. Hier staan gelukkig hoge boetes op en je kunt ook het park uitgezet worden. Houd je dus aan de regels als je voor het eerst op safari in Afrika gaat, maar ook als het al je tiende keer is natuurlijk.

tips voor eerste keer safari in Afrika

11. Je hebt een beetje geluk nodig!

Je hebt geluk nodig. Misschien een gekke tip voor je eerste safari in Afrika, maar wel iets wat je in je achterhoofd moet houden. Safariparken zijn geen dierentuinen. Je hebt geen garanties dat je de hele big five zult zien. Je hebt geluk nodig. Laat niet je hele vakantie verpesten als je misschien geen leeuwen of luipaarden ziet, maar geniet van elk dier dat je ziet! Wij wilden graag cheeta’s zien, maar helaas hebben wij die niet gezien tijdens onze vier weken Zuid-Afrika. Daarentegen zagen wij wel wilde honden, hyena’s, de hele big five en meer. Dus dat is waar wij vooral aan dachten. Voor die cheeta’s komen we wel weer een keer terug!

Het kan wel handig zijn om je van te voren in te lezen over welke dieren je er kunt zien. Er zijn echt mensen die hopen om een tijger te spotten tijdens hun safari in Afrika, maar dan ben je toch echt op het verkeerde continent.

neushoorns, safari in Afrika

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten voor je safari in Afrika. Op safari gaan is echt een geweldige ervaring en is gewoon iets wat je een keer in je leven gedaan moet hebben. Hopelijk heb je door dit artikel genoeg tips voor je eerste safari in Afrika kunnen verzamelen!

Ben jij al eens op safari geweest?  

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze link, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Het kost jou echter niets extra’s! Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows