Tips voor Borgarfjörður Eystri bezoeken in IJsland

door | Gepubliceerd Jan 17, 2024 | Europa, IJsland | 0 Reacties

Borgarfjörður Eystri is een prachtige plek in het oosten van IJsland. Je kunt er heel goed papegaaiduikers spotten, maar vindt er ook fantastische mooie natuur. Nieuwsgierig? In dit artikel deel ik tips voor Borgarfjörður Eystri in IJsland bezoeken!

Borgarfjörður Eystri in IJsland

Borgarfjörður Eystri ligt in een fjord in het oosten van IJsland. Het plaatsje telt slechts 100 inwoners en is omringd door geweldige natuur. Het ligt op ongeveer een uurtje rijden vanaf Egilsstaðir, maar doordat de route zo prachtig mooi is, ben je waarschijnlijk veel langer bezig.

In dit artikel neem ik je mee naar Borgarfjörður Eystri in IJsland en vertel ik je wat je echt moet doen in Borgarfjörður Eystri.

Borgarfjörður Eystri bezienswaardigheden: doen in Borgarfjörður Eystri

Nu je een klein beetje achtergrond informatie hebt over Borgarfjörður Eystri in IJsland, is het tijd om je te vertellen over de mooiste bezienswaardigheden. Ik deel handige tips voor Borgarfjörður Eystri, zodat je een goed beeld krijgt van deze prachtige plek.

1. De weg erheen

Een van de grootste redenen om Borgarfjörður Eystri in IJsland te bezoeken is de prachtige route erheen. De meeste mensen zullen in Egilsstaðir verblijven en als je vanaf daar naar Borgarfjörður Eystri rijdt is de route echt geweldig mooi. In veel oudere artikelen zul je nog informatie vinden over de weg die onverhard is en op sommige plekken best spannend kan zijn, echter is de weg sinds een tijdje helemaal verhard en is het dus vooral genieten van de mooiste uitzichten!

Toen wij in 2022 in IJsland waren, waren er nog wat laatste werkzaamheden, maar inmiddels kun je dus zonder gedoe of enge wegen richting Borgarfjörður Eystri rijden. Je volgt gewoon de hele tijd weg 94 en op een gegeven moment worden de uitzichten vanzelf steeds mooier en mooier. Op een aantal plekken kun je stoppen om te genieten van de mooie uitzichten en wat foto’s te maken.

Vooraf hadden wij geen idee wat wij konden verwachten van de route erheen, maar wij werden echt omver geblazen. We zagen fantastische meren, een prachtige zee, besneeuwde bergtoppen en richting het einde zelfs een waterval die in de zee belandde. Zo tof! Wij zijn dan ook regelmatig gestopt en hebben veel foto’s gemaakt.

Tips voor Borgarfjörður Eystri in IJsland bezokeen
Tips voor Borgarfjörður Eystri in IJsland bezokeen
Tips voor Borgarfjörður Eystri in IJsland bezokeen
doen in Borgarfjörður Eystri
doen in Borgarfjörður Eystri in IJsland
doen in Borgarfjörður Eystri in IJsland
doen in Borgarfjörður Eystri

2. Papegaaiduikers spotten

Naast de route erheen is er nog een belangrijke reden om Borgarfjörður Eystri in IJsland te bezoeken. Dat zijn namelijk de papegaaiduikers die je hier tussen half april en half augustus kunt zien. Het is een van de beste plekken van heel IJsland om papegaaiduikers te spotten. Dit komt door de hoeveelheid vogels die je hier ziet, maar ook omdat je door de vogelkijkhut heel dichtbij de dieren kunt komen.

Om de papegaaiduikers te kunnen spotten in Borgarfjörður Eystri moet je na het dorpje een klein stukje doorrijden richting Borgarfjarðarhöfn. Hier vind je een café waar je iets kunt eten en drinken, maar ook een korte boardwalk richting uitzichtpunten om de papegaaiduikers te spotten. Verder is hier dus ook een kijkhut, die nog verwarmd wordt ook! Vanaf deze hut kun je echt van heel dichtbij de papegaaiduikers zien. Hierdoor kun je er fantastische foto’s maken.

Wij hebben hier uiteindelijk echt wel een uur of 2 doorgebracht en ik had mij er nog veel langer kunnen vermaken. Papegaaiduikers spotten is zo leuk! Helaas werd het weer slechter, dus wij besloten terug te gaan, aangezien we nog de hele bergweg terug moesten rijden.

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over papegaaiduikers spotten in IJsland

Papegaaiduikers spotten in Borgarfjördur Eystri in IJsland
Papegaaiduikers spotten in Borgarfjördur Eystri in IJsland
Papegaaiduikers spotten in Borgarfjördur Eystri in IJsland
Papegaaiduikers spotten in Borgarfjördur Eystri in IJsland

3. Hiken in de omgeving van Borgarfjörður Eystri

Rondom Borgarfjörður Eystri in IJsland kun je echt prachtig wandelen. Ik vond het dan ook jammer dat wij hier zelf niet genoeg tijd voor hadden. Onze wandeling bij Seyðisfjörður, een andere plek in het oosten van IJsland, smaakte namelijk wel echt naar meer. Ik had vooraf ook wat mooie wandelingen gevonden in de directe omgeving van Borgarfjörður Eystri, maar helaas moesten wij keuzes maken. Omdat ik je wel wil meegeven dat deze omgeving prachtig is om te wandelen, vertel ik hieronder over de opties die je hebt.

  • Stórurð: De hike naar Stórurð stond hoog op mijn lijstje om te doen. Dit zijn bijzondere rotsformaties in bizar blauw gletsjerwater. Echt enorm fotogeniek! Daarnaast is de omgeving echt heel bergachtig en zijn de uitzichten tjidens de wandeling echt heel mooi om te zien. Er zijn drie routes die je kunt wandelen bij Stórurð, deze varieëren van 4,5 kilometer tot aan 7,5 kilometer voor een enkele reis. Je moet diezelfde afstand ook nog terug. Meer informatie vind je op deze website.
  • Brúnavík Beach: Nog een prachtige hike in de omgeving van Borgarfjörður Eystri is de hike naar Brúnavík Beach. Deze wandeling is ongeveer 8 kilometer lang. Je volgt hetzelfde pad heen en terug. Wil je de wandeling langer maken? Dan kun je ook een rondje lopen. Dan wordt de wandeling 15 kilometer lang. De uitzichten zijn hier prachtig, dus beide hikes zijn de moeite waard!
  • Overige hikes: Op internet zijn vind ik niet super veel wandelingen te vinden. Er zijn er echter heel veel in de omgeving! Deze kun je vinden door in het dorp een kaart te kopen. Hier staan alle wandelroutes uit de omgeving op.

4. Het dorpje zelf

Naast de natuur is het dorpje zelf ook leuk om even te bekijken. Zo vind je er Lindarbakki, een traditioneel huisje die je kunt bekijken en ook erg fotogeniek is. Tegen betaling kun je ook naar binnen. Er is verder ook nog een kerkje en er zijn wat plekken waar je kunt overnachten. Het is heel klein, dus verwacht er niet te veel!

5. Prachtige F-wegen in de omgeving

Een 4×4 huren in IJsland is leuk en geeft je weer hele andere mogelijkheden. Je kunt dan namelijk ook over de F wegen rijden. Dit zijn vrij heftige onverharde wegen waar je met een gewone auto niet mag komen. In de winter zijn ze vaak afgesloten, maar in de zomer zijn deze routes prachtig en heel avontuurlijk. De uitzichten zijn geweldig. Een van de beste tips voor Borgarfjörður Eystri is de F946, een route met adembenemend mooie uitzichten. Hopelijk komen wij ooit nog eens terug met 4×4, want dan wil ik deze route zeker ook rijden.

tips voor Borgarfjördur Eystri in IJsland

Praktische tips voor Borgarfjörður Eystri

Nu je weet wat je moet doen in Borgarfjörður Eystri en wat de mooiste bezienswaardigheden in Borgarfjörður Eystri zijn, is het tijd om mijn laatste tips voor Borgarfjörður Eystri in IJsland met je te delen. Ik vertel je over de beste reistijd, over overnachten en over de omgeving van Borgarfjörður Eystri.

Beste reistijd

De beste reistijd zijn wat mij betreft de zomermaanden. Je kunt er dan namelijk papedaaiduikers spotten en zowel de wandelroutes als wegen zijn hier dan goed begaanbaar. In de winter kan er sneeuw liggen en ook in de andere seizoenen kan het weer zo slecht zijn, dat je niet alles kunt doen. Dat zou ik toch wel zonde vinden in zo’n mooie omgeving zoals dit!

Overnachten

Je kunt ervoor kiezen om te overnachten in Borgarfjörður Eystri zelf. De keuze is dan niet heel groot, dus je moet op tijd boeken. Het dorp is klein en er zijn weinig opties. Zelf kozen wij ervoor om in Egilsstaðir te verblijven. Hier is veel meer keuze en dit ligt gelijk handig om meer te ontdekken van Oost-IJsland. De opties voor accommodaties in Egilsstaðir bekijk je via deze link.

De omgeving van Borgarfjörður Eystri in IJsland bezoeken

Borgarfjörður Eystri in IJsland is prachtig en de omgeving is dat ook. Je kunt Borgarfjörður Eystri bezoeken heel makkelijk combineren met nog meer mooie plekken in IJsland. Zo kun je richting het mooie Seyðisfjörður rijden en dit prachtige fjord in het oosten ook bezoeken. Of wat dacht je van de geweldig mooie Stuðlagil Canyon? Er is in ieder geval genoeg te doen in Oost-IJsland. Wil je daar meer over lezen? Lees dan eens over de Oost-IJsland bezienswaardigheden in ons artikel. Ben je benieuwd hoe wij het oosten van IJsland opnamen in onze route? Bekijk dan eens onze IJsland reisroute.

Seydisfjordur
Stuðlagil Canyon

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over Borgarfjörður Eystri in IJsland bezoeken. Hopelijk heb je een goed beeld gekregen van deze prachtige plek en heb je genoeg tips voor Borgarfjörður Eystri kunnen verzamelen. Wij vonden dit zeker een van de mooiste plekken tijdens onze reis en komen zeker nog eens terug!

Wat zou jij zeker willen zien en doen in Borgarfjörður Eystri?

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze link ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou echter niets extra’s. Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows