Tips voor het Addo Elephant Park in Zuid-Afrika bezoeken

door | Laatste update Feb 4, 2024 | Gepubliceerd Jan 24, 2024 | Afrika, Zuid-Afrika | 0 Reacties

Het Addo Elephant Park is een van de leukste safariparken van Zuid-Afrika en mag je dan ook niet overslaan tijdens je reis. Naast enorme kuddes olifanten kun je hier nog veel meer gave dieren zien. Zo spot je hier met een beetje geluk de hele Big Five en nog veel meer gave dieren! In dit artikel deel ik tips voor het Addo Elephant Park in Zuid-Afrika bezoeken, zodat je precies wet wat je kunt verwachten van deze prachtige plek.

Addo Elephant Park

Het Addo Elephant Park in Zuid-Afrika is een prachtig safaripark in de Oost-Kaap provincie. Het park bevindt zich dichtbij de Garden Route en is een ideaal park voor een safari. In 1931 is het Addo Elephant Park in Zuid-Afrika opgericht, om de laatste overgebleven olifanten in het gebied te beschermen. Voor die tijd werd er namelijk op de olifanten gejaagd. In 1919 werd zelf opgeroepen door de boeren om alle olifanten in het gebied af te schieten. Er bleven er hierdoor slechts 11 over. Dit werden uiteindelijk de eerste 11 bewoners van het Addo Elephant Park.

In 1951 werd het park uitgebreid en in 1991 werd het benoemd tot nationaal park. In de jaren hierna is het aantal olifanten in het park enorm toegenomen. Dit komt door de bescherming die het park biedt, maar ook omdat er veel meer voedsel is nu. Je vindt in het park inmiddels meer dan 600 olifanten en daardoor is de kans heel groot dat je ze hier in hele kuddes tegelijk tegenkomt.

In dit artikel ga ik je alles vertellen over het Addo Elephant Park in Zuid-Afrika. Ik vertel je straks eerst over de dieren die je er kunt zien, daarna over safari’s in het park. Vervolgens vertel ik over andere dingen die je kunt doen in Addo en deel ik nog wat laatste praktische tips met je.

Welke dieren kun je er spotten?

Naast olifanten zijn er nog veel meer dieren die je kunt spotten in het Addo Elephant Park. Zo is het park de enige plek ter wereld waar je de hele Big 7 kunt spotten. Dit zijn de olifant, leeuw, neushoorn, luipaard, buffel, walvis en de witte haai. Naast deze bijzondere dieren, kun je er nog veel meer zien. Zo vind je hier bijvoorbeeld ook heel veel zebra’s, struisvogels, koedoes, elanden, diverse antilopen soorten, cheeta’s, hyena’s, meer dan 400 prachtige soorten vogels en meer!

Mestkevers in Addo

Een van de diersoorten die je ook in Addo zult tegenkomen is een mestkever. Hoewel dit misschien niet een dier is waar je voor komt als je op safari gaat, noem ik hem wel even apart. Deze mestkever is namelijk met uitsterven bedreigd en is dus een beschermde diersoort. De mestkevers zitten vaak in de poep van olifanten op de weg. Rijd hier dus nooit overheen! De mestkevers zijn vrij klein, maar wij konden ze toch wel duidelijk de weg over zien steken en zien zitten in de poep.

Tips voor het Addo Elephant Park in Zuid-Afrika
Tips voor het Addo Elephant Park in Zuid-Afrika

Op safari in het Addo Elephant Park

Nu je weet welke dieren je allemaal kunt spotten in het Addo Elephant Park in Zuid-Afrika, is het tijd om je meer te vertellen over een safari in dit mooie park. Je kunt er in Addo voor kiezen om een selfdrive te doen en dus met je eigen (huur)auto op pad te gaan in het nationale park. Een andere optie is om met een gids mee te gaan op een georganiseerde safari. Ik ga je hieronder over beide opties meer vertellen.

Ook handig: tips voor je eerste safari in Afrika! 

Selfdrive in Addo

In Addo mag je met je eigen huurauto rondrijden en dit maakt het park ideaal voor een leuke selfdrive. De meest wegen in Addo zijn onverhard, maar desondanks zijn de wegen goed begaanbaar, ook met een kleine auto. Door met je eigen auto rond te rijden kun je zelf bepalen hoe lang je ergens blijft kijken en waar je naar toe gaat. Een safari met eigen auto is wat mij betreft dan ook zeker iets wat je moet doen in Addo! Hieronder vertel ik eerst over de regels tijdens je selfdrive en daarna over de routes die je kunt rijden.

Regels tijdens je selfdrive

Als je een selfdrive doet, zijn er een aantal regels waaraan je je moet houden. Hieronder zal ik deze regels voor je opsommen. De meeste spreken voor zich, maar het is wel belangrijk om je hier bewust van te zijn.

  • Houd je aan de aangegeven snelheid. Je mag in Addo niet harder rijden dan 40 km/u. Harder wil je ook niet, want als je rustig rijdt, spot je de meeste dieren. De meeste wegen in Addo zijn onverhard, maar van prima kwaliteit.
  • Kijk uit voor de mestkevers! Rijdt niet over poep van dieren heen.
  • Blijf ten alle tijden in de auto. Je bent in een Big Five gebied. Er zijn aangegeven plekken waar je de auto mag verlaten.
  • Je raam open mag, maar kan je soms beter dicht doen voor je eigen veiligheid.
  • Zet geen muziek aan, dit stoort de dieren. Zet ook je motor uit als je bij een dier gaat kijken.
  • Houdt afstand van de dieren.
  • Blijf op de wegen, het is niet toegestaan om off road te rijden. Ook rangers mogen dit in Addo niet.
doen in het Addo Elephant Park in Zuid-Afrika

Mooiste routes om te rijden

Oké, je gaat dus een toffe selfdrive safari in Addo doen, je weet wat de regels zijn, maar welke routes moet je nu echt rijden in Addo? Ik zal je hieronder vertellen op welke manier je de meeste plekken in Addo kunt zien. Omdat de meeste mensen Addo binnenrijden bij Main Camp, start de route die ik hier deel ook bij het Main Camp.

Ik raad je aan om vanaf Main Camp de route richting Rooidam te pakken en daarna te rijden richting Hapoor Dam. Deze 2 plekken zijn waterplassen waar je regelmatig grote groepen olifanten tegen zult komen. Via de Mpunzi Loop kun je daarna doorrijden naar Jack’s Picknick plaats. Rijd vervolgens helemaal richting de de Matyholweni gate aan de andere kant van het park. Op de heenweg pak je dan de Ngulube en de Mbotyi Loop mee, op de terug rijd je dan via deze Vukani Loop en Harvey’s Loop. Dit is de plek waar wij leeuwen hebben gezien in het Addo Elephant Park in Zuid-Afrika! Daarna is het tijd om terug te gaan richting Main Camp, dit kan de verharde weg, of door helemaal via de Gorah Loop te rijden.

Bij beide ingangen en bij Jack’s Picknick plaats vind je borden waarop mensen kunnen aangeven welke dieren zijn gespot. Als er iets interessants op het bord staat, kun je je route hierop natuurlijk ook aanpassen!

tips voor het Addo Elephant Park in Zuid-Afrika
tips voor het Addo Elephant Park in Zuid-Afrika
tips voor het Addo Elephant Park in Zuid-Afrika
tips voor het Addo Elephant Park in Zuid-Afrika
tips voor het Addo Elephant Park in Zuid-Afrika

Op safari met een gids

Naast het zelf rijden kun je er ook voor kiezen om met een ranger op safari te gaan. Wij hebben dit in Addo zelf niet gedaan, maar dit kan wel heel leuk zijn. Gidsen weten beter waar de dieren vaak gezien worden en kunnen je ook gelijk veel leren over de dieren. Daarnaast staan de verschillende wagens vaak met elkaar in contact, waardoor ze het weten als er bijvoorbeeld leeuwen gezien worden.

Als je op safari wilt met een gids, kun je dit regelen bij je verblijf in het Main Camp. Vanaf hier vertrekken meerdere safari’s per dag. Zo kun je mee met een sunrise drive, een middag safari, de sundowner of met een nachtsafari. Prijzen hiervoor liggen rond de 476 ZAR, alleen de nachtsafari en de sundowner zijn wat duurder. Deze prijzen zijn geldig tot oktober 2024. Safari’s duren zo’n 2 uur en de groepen zijn vrij groot (tot 72 mensen), iets om rekening mee te houden. Verder kun je ook een safari boeken bij diverse bedrijven die vertrekken vanuit het dorp Addo, dit is ideaal voor als je niet in het park zelf overnacht. De opties hiervoor bekijk je via deze link.

Een laatste optie om Addo met een gids te verkennen, is door een gids in jouw auto te laten rijden. Tegen een bepaald bedrag rijdt deze gids dan 2 uur met je rond in het park. Een toffe ervaring!

Addo Elephant Park in Zuid-Afrika bezoeken

Overige dingen die je kunt doen in Addo

Naast een selfdrive en een safari met gids, zijn er nog meer leuke dingen die je kunt doen in Addo Elephant Park in Zuid-Afrika. Zo kun je in Addo vanaf het Main Camp mee met een paardrijd tour en je kunt een tour doen naar het marine deel van het park. Verder zijn er ook nog diverse hikes die je kunt doen in Addo en zou je een dagje naar het strand kunnen. Voor alle activiteiten die er zijn en de kosten daarvan bekijk je het beste de officiële website.  

Praktische tips voor het Addo Elephant Park

Nu je weet wat je moet doen in het Addo Elephant Park in Zuid-Afrika, is het tijd om mijn praktische tips voor het Addo Elephant Park met je te delen. Ik vertel je hieronder over de openingstijden en prijzen, over de bereikbaarheid van Addo, ik vertel hoe lang je nodig hebt, waar je kunt overnachten, over eten en drinken en over de beste reistijd in Addo. 

Openingstijden en prijzen

Voor internationale reizigers bedraagt de entree voor het Addo Elephant Park in Zuid-Afrika 397 ZAR, dit is ongeveer €19,75. Voor kinderen tot 12 jaar betaal je 199 ZAR, dit komt neer op ongeveer €10,- per kind. Je betaalt de entree per dag dat je in het park gaat rijden. Overnacht je in een van de kampen? Dan betaal je entree per nacht. Heb je een Wildcard? De toegang tot Addo is dan gratis.

Het Addo Elephant Park is het hele jaar door geopend. De exacte openingstijden variëren en zijn afhankelijk van het seizoen. Je vindt de openingstijden op deze website.

Hoe bereik je Addo?

Het Addo Elephant Park in Zuid-Afrika vind je dichtbij de populaire Garden Route en is dan ook een populaire stop om mee te pakken tijdens je roadtrip. Je kunt Addo het beste bereiken met je eigen huurauto. Een auto kun je voordelig huren via Sunny Cars, Discover Cars of Rentalcars. Heb je geen huurauto? Dan kun je ook met de Bazbus reizen door Zuid-Afrika.

De dichtstbijzijnde grote stad is Port Elizabeth, vanaf hier rijd je in een uur naar het Addo Elephant Park toe. Port Elizabeth heeft een vliegveld en is hierdoor vanaf onder andere Kaapstad, Johannesburg, en Durban heel makkelijk te bereiken. Je kunt ook vanaf Kaapstad naar Addo rijden. Dit is een rit van ongeveer 9 uur en je zult dit dan ook moeten opbreken.

Ben je nieuwsgierig naar hoe wij Addo meenamen in onze reisroute? Bekijk dan hier eens onze route voor Zuid-Afrika. Wil je Addo combineren met de Garden Route? Lees dan ook eens mijn artikel met tips voor de Garden Route

Hoe lang heb je nodig voor Addo?

Hoe lang je nodig hebt voor Addo ligt ook echt aan je wensen en waar je tijdens je reis verder nog heen gaat. In principe is 1 volledige dag genoeg om alle wegen in het park te zien. Maar, het spotten van wilde dieren is zo leuk, dat je er prima nog een paar dagen aan vast kunt plakken! Vooral als je niet richting Kruger gaat, kan het leuk zijn om lekker 2 of 3 dagen in Addo door te brengen. Ga je wel naar Kruger? Dan is 1 dag genoeg en heb je dus genoeg aan 2 nachten. Zelf deden wij 1 nacht Port Elizabeth en reden wij vanaf hier naar het park. Daarna waren wij hier een hele dag en sliepen wij er ook nog 1 nacht. De volgende dag begonnen wij weer in het park en reden wij daarna verder over de Garden Route. Voor ons ideaal!

Overnachten

Als je het Addo Elephant Park in Zuid-Afrika gaat bezoeken, kun je ervoor kiezen om in het park te verblijven, of om er buiten te overnachten. Als je in het park wilt verblijven, raad ik je aan om bij het Main Camp te verblijven. Hier vind je de meeste faciliteiten en hele leuke accommodaties. Zelf kozen wij voor een nachtje in de rondavel, omdat je vanaf hier uitzicht hebt op een waterplas waar regelmatig dieren iets komen drinken. Zorg alleen dat je nummer 1 niet hebt, dan zie je namelijk net niks van die waterplas. Drie keer raden in welke wij zaten! Je kunt je overnachting in het kamp van het nationale park boeken via de website van SanParks.

Een andere optie is om in het dorpje Addo te verblijven. Dit is op een klein stukje rijden buiten het park, maar hierdoor heb je wel iets meer keuze aan accommodaties. Accommodaties zijn hier vaak ook net wat goedkoper en luxer. Wij hebben hier zelf geen ervaring mee, omdat wij in het park wilden slapen. De opties voor overnachten in het dorp Addo bekijk je via deze link.

Addo Main Camp

Eten en drinken

Bij het Main Camp in het Addo Elephant Park in Zuid-Afrika vind je een winkel en een restaurant. In de winkel kun je eten en drinken kopen, maar ook souvenirs en andere dingen. Het restaurant is een vestiging van Cattle Baron, een keten die je op meerdere plekken in Zuid-Afrika vindt. Het eten hier is altijd erg lekker en heel betaalbaar. Je kunt ook bij sommige accommodaties in Addo zelf koken, of je kunt op zoek gaan naar een braai op een picknickplaats.

Bij het Main Camp kun je trouwens ook tanken en naar het toilet. Ook vind je er een pinautomaat (tijdens ons verblijf werkte deze echter niet). Verder vind je er een hide waar je achter kunt zitten om eventuele dieren van dichtbij te bekijken.

De beste reistijd 

Je kunt het Addo Elephant Park het hele jaar door goed bezoeken. De beste periode is echter in de Zuid-Afrikaanse winter, dus tussen juni en september. Het is dan minder groen in het park, waardoor de begroeiing minder dicht is, hierdoor kun je de dieren makkelijker zien. Ook is dit de drogere periode. Wel liggen de temperaturen lager en kan het soms koud zijn. Rond januari worden de meest olifanten geboren, dus als je baby olifanten wilt zien, kun je het beste rond die periode naar Addo reizen.

Wat vonden wij van Addo?

Ik wil dit artikel afsluiten met onze mening over het Addo Elephant Park in Zuid-Afrika. Want wat vonden wij van het park? Wij hadden voor Addo namelijk ook al Kruger en Greater Kruger bezocht, is Addo dan nog de moeite waard? Ja! Dat is het zeker. Wij vonden Addo een van de leukste plekken tijdens onze reis. Misschien omdat wij voor het eerst een leeuw zagen bij een selfdrive, maar ook omdat je hier echt enorm veel dieren ziet. En ook gelijk hele grote groepen. In Addo hoefden wij nooit lang te rijden voor we weer iets zagen. Daarnaast zijn de afstanden in Addo klein, waardoor je ook makkelijk even terug gaat naar die ene waterplas waar vaak olifanten komen, of naar dat ene mooie uitzichtpunt.

Doen in het Addo Elephant Park in Zuid-Afrika
Doen in het Addo Elephant Park in Zuid-Afrika

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over het Addo Elephant Park in Zuid-Afrika bezoeken. Hopelijk heb je door dit artikel genoeg tips voor het Addo Elephant Park verzameld en weet je nu wat je moet doen in Addo. Wij vonden het in ieder geval echt een heel leuk park en komen zeker nog eens terug!

Wat vind jij de beste tips voor het Addo Elephant Park in Zuid-Afrika?

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze links, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou echter niets extra’s. Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows