Timanfaya bezoeken: dit is wat je moet doen in Timanfaya National Park!

by | Aug 21, 2022 | Europa, Spanje | 4 comments

Timanfaya National Park is een prachtig natuurgebied op het eiland Lanzarote. Het natuurgebied bestaat uit meerdere vulkanen en kraters en is geweldig om te zien. Timanfaya bezoeken is een hoogtepunt van je vakantie op Lanzarote. Maar wat te doen in Timanfaya National Park op Lanzarote? In dit artikel deel ik mijn beste tips en de mooiste bezienswaardigheden in Timanfaya National Park.

Timanfaya National Park op Lanzarote

Timanfaya National Park is een van de vier nationale parken van de Canarische eilanden en is gelegen op Lanzarote, het meest noordelijke eiland, dichtbij Afrika. Timanfaya op Lanzarote ligt tussen de plaatsjes Yaiza en El Golfo in en wordt ook wel ‘Montañas del Fuego’ genoemd, dit betekent vuurbergen.

Het nationale park ontstond door grote vulkaanuitbarstingen tussen 1730 en 1736. Deze uitbarstingen hebben de natuur op Lanzarote en in het nationale park gevormd zoals we het vandaag de dag kennen. Een aantal dorpen werden verwoest tijdens deze uitbarstingen. Waaronder het dorp Timanfaya, waar het park naar is vernoemd. De laatste uitbarsting was in 1824 en sinds 1968 is Timanfaya officieel uitgeroepen tot een nationaal park. Het is een beschermd natuurgebied en dit betekent ook dat je het park op veel plekken niet zelfstandig kunt bezoeken.

Timanfaya bezoeken

Je kunt Timanfaya bezoeken tijdens je vakantie op Lanzarote, maar omdat het een beschermd gebied is moet je je wel een klein beetje voorbereiden, zodat je niet teleurgesteld bent over je bezoek. Je kunt Timanfaya zelfstandig bezoeken, of met een tour vanuit een van de badplaatsen. Dit kun je makkelijk regelen via deze link.

Hoewel je zelfstandig naar Timanfaya toe kunt reizen, is er overigens bijna niks wat je er zelfstandig kunt doen. Je bezoekt een beschermd  natuurgebied en daar gaan ze op Lanzarote heel voorzichtig mee om. Terecht ook! Dus respecteer de natuur, houd je aan de regels en loop of rijd niet zomaar op plekken waar dit helemaal niet mag.

Timanfaya bezienswaardigheden: wat te doen in Timanfaya National Park?

Hieronder ga ik je vertellen over de mooiste Timanfaya bezienswaardigheden en geef ik een antwoord op de vraag: wat te doen in Timanfaya National Park op Lanzarote?

1. De bus tour vanaf restaurant El Diablo

Een van de leukste dingen om te doen in Timanfaya op Lanzarote vind ik de bustour door het nationale park. Deze bustour vertrekt heel vaak vanaf restaurant El Diablo, een restaurant midden in het nationale park. De enige weg in het park die je zelfstandig mag rijden, is de weg richting El Diablo toe. Deze route is echt al prachtig mooi om te zien en te rijden. Als je de entree passeert betaal je €12,- per persoon en dit is ook gelijk je toegangskaartje voor de bus. Kinderen betalen €6,-.

Eenmaal aangekomen bij El Diablo parkeer je je auto. Kom hier op tijd, want dit is een van de meest populaire dingen om te doen op Lanzarote, dus het wordt hier druk. Eenmaal geparkeerd kun je richting de bussen die je meer laten zien van het nationale park. Er kan een rij staan. Wij konden direct de bus in, maar besloten nog een ronde te wachten, zodat we voorin konden zitten. Ons was aangeraden om rechts te zitten en dat was top.

De bus rijdt een route van zo’n 30 minuten en onderweg wordt er wat vertelt in het Spaans, Engels en Duits. De bus stopt soms even kort, zodat je het goed kunt zien en bekijken, maar uitstappen mag nergens. De ramen van de bussen zijn helaas geblindeerd, dus mooie foto’s maken is echt een hele uitdaging. Gelukkig kun je ook gewoon lekker kijken met je ogen en dat is super. Want de natuur is hier echt geweldig mooi om te zien! Wij hebben dan ook echt genoten van de bus tour in Timanfaya National Park op Lanzarote.

Timanfaya bezoeken: wat te doen in Timanfaya National Park op Lanzarote
Timanfaya bezoeken: wat te doen in Timanfaya National Park op Lanzarote
Prachtige vulkanen op Lanzarote
Timanfaya bezoeken: wat te doen in Timanfaya National Park op Lanzarote
Timanfaya bezoeken: wat te doen in Timanfaya National Park op Lanzarote

2. Wandelen in Timanfaya National Park op Lanzarote

Veel mensen doen alleen de bus tour in het park en laten het hierbij. Maar ik kan je aanraden om ook één van de twee wandelingen in het nationale park te doen. Dit vergt echter wel iets meer voorbereiding over het algemeen. Als je wilt wandelen kun je kiezen tussen de Tremesana Route of de Coastal Route. Ik vertel hieronder over beide wandelingen in Timanfaya.

De Tremesana Route

De Tremesana route is een korte wandeling van zo’n 3-4 kilometer waar je zo’n 3 uur over doet. De wandeling gaat dwars door het nationaal park heen en is heel makkelijk om te volgen. Je mag deze wandeling echter niet zelfstandig doen en kunt dit dus alleen doen met een gids. Elke dag zijn er 8 plaatsen vrij en je kunt je plek 1 maand van te voren reserveren via deze website. Je moet hiervoor minimaal 16 jaar en ouder zijn. Verder moet je tijdens de wandeling dichte schoenen dragen en wordt het aangeraden om een pet en veel zonnebrand mee te nemen. Op de gehele route is geen schaduw. De wandeling is in het Engels en je moet de taal dan ook spreken om mee te mogen. Er gaat ook een Spaanse wandeling op hetzelfde tijdstip.

De tours zijn dagelijks om 9:30, behalve op donderdag en zondag. Je parkeert zelf je auto in Yaiza en vanaf hier ga je met een klein busje naar de start van de wandeling. Je loopt van de ene bus, naar de andere bus. Halverwege kom je de Spaanse groep tegen en wisselen de gidsen sleutels. Bij slecht weer gaat de wandeling niet door.

Wij hadden het geluk dat wij deze wandeling konden reserveren. Dit was echt enorme mazzel, aangezien ik bij poging 1 mijn wekker had gezet om 00:00 en zelfs toen al pech had. De wandeling zat vol. Een paar dagen later lukte het toch! Wij vonden de wandeling echt geweldig om te doen. Wij mij betreft is dit een van de leukste dingen om te doen in Timanfaya en ook echt een van de beste Timanfaya tips.

Tijdens de wandeling vertelt je gids super veel interessante informatie over de natuur. We bezochten lavagrotten, liepen tussen vulkanen en hadden super gave uitzichten. Echt zo gaaf! Dus wil je Timanfaya bezoeken? Probeer dan zeker deze wandeling te reserveren!

Deze wandeltour is trouwens helemaal gratis. Een fooi geven wordt wel gewaardeerd.

Meer lezen? Ik schreef al eens een uitgebreid artikel over de geweldige Tremesana Route in Timanfaya! 

Timanfaya tips + Timanfaya bezienswaardigheden: Tremesana route
Timanfaya tips + Timanfaya bezienswaardigheden: Tremesana route
Timanfaya tips + Timanfaya bezienswaardigheden: Tremesana route

Coastal Route

De Coastal Route is de enige wandelroute in het nationale park die je ook zelfstandig mag wandelen. De wandeling is 9 kilometer lang en gaat langs de kust van Lanzarote. Je moet diezelfde 9 kilometer ook weer teruglopen. Goede wandelschoenen zijn aangeraden door de ondergrond waar je overheen loopt. Je kunt natuurlijk ook een deel van de wandeling doen. Wil je meer leren over het park? Via deze website kun je ook de wandeling met gids boeken. Je loopt dan niet de gehele route, maar een stuk hiervan. Ook zeker leuk om te doen in Timanfaya National Park op Lanzarote.

Zelf hebben wij deze wandeling helaas niet gedaan, wij hadden niet de juiste schoenen mee hiervoor. Mocht ik ooit terugkomen op Lanzarote, zou ik ook zeker de Coastal Route willen volgen. Het moet namelijk fantastisch zijn!

3. Leer meer over Timanfaya in het bezoekerscentrum

Naast de bus tour en de wandelingen, is het ook een aanrader om een kijkje te nemen in het bezoekerscentrum. Hier zit namelijk een klein museum over het nationaal park. Dit is helemaal gratis, dus zeker leuk om te doen in Timanfaya. Verder kun je over een boardwalk een klein stukje buiten lopen bij het bezoekerscentrum. Zo heb je nog een mooi uitzicht op de vulkanen van het nationale park.

Timanfaya bezoeken: wat te doen in Timanfaya National Park op Lanzarote

Overige Timanfaya tips

Nu je weet wat de mooiste Timanfaya bezienswaardigheden zijn en wat je echt moet doen in Timanfaya op Lanzarote, is het tijd om mijn laatste Timanfaya tips met je te delen. Hieronder som ik ze op:

  • Kom vroeg, het is hier druk en files voor de parkingang komen regelmatig voor! Zonde van je tijd om hierin te staan.
  • Het park is geopend van 9:00 tot 17:45. In de zomer is het park een uurtje langer op.
  • Plan je bezoek vooraf, zodat je een wandeling kunt doen in het park als je dit wilt. Maar ook zodat je niet teleurgesteld bent dat je het park niet op eigen houtje kunt bezoeken.
  • Combineer een bezoek aan Timanfaya op Lanzarote met de prachtige omgeving. De directe omgeving is namelijk ook vulkanisch en prachtig om te zien. En je mag daar wel zelfstandig wandelen. Wat dacht je van de prachtige wandeling bij El Cuervo?
  • Maak GEEN kamelenritje. Dit wordt vaak genoemd als een van de dingen die je moet doen in Timanfaya National Park, maar kamelenritjes zijn absoluut niet diervriendelijk. Hier wil je niet aan meewerken toch!?
  • Lunch bij El Diablo, waar ze de kip roosteren met behulp van de warmte van de grond. Bijzonder om te zien! Bij het restaurant zijn ook demonstraties waarbij je kunt zien hoe het water door de hitte in de lucht schiet. Super toeristisch, maar misschien wel leuk voor als je zoiets nog nooit hebt gezien.
  • Wil je nog meer gave plekken op Lanzarote bezoeken? Lees dan ook mijn artikel waarin ik vertel wat je moet doen op Lanzarote.
Timanfaya bezoeken op Lanzarote

Dit waren mijn beste Timanfaya tips en is wat mij betreft alles wat je moet weten over Timanfaya bezoeken. Wij vonden het echt een prachtig nationaal park en een hoogtepunt van onze vakantie op Lanzarote. Hopelijk heb je nu een goed beeld van de Timanfaya bezienswaardigheden en weet je nu wat je moet doen in Timanfaya National Park op Lanzarote. Ik kan het je in ieder geval aanraden om hier een kijkje te nemen!

Wil jij Timanfaya bezoeken op Lanzarote?  

Dit artikel bevat een Affiliate link, als jij iets boekt via deze link, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Het kost jou echter niets extra’s! Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow