Thuiskomen na een wereldreis: hoe is dat? + tips!

door | Laatste update Dec 1, 2019 | Gepubliceerd Nov 25, 2019 | Wereldreis | 17 reacties

Na jaren lang dromen kwam afgelopen jaar onze grootste droom uit; wij gingen op wereldreis! Het werd een reis van 10 maanden langs de mooiste plekken. Het was veel gaver en mooier dan ik van te voren had kunnen dromen. Maar, die 10 maanden vlogen voorbij en voor we het wisten zaten wij in het vliegtuig en gingen we weer terug naar Nederland. De wereldreis was voorbij gevlogen en ineens ben je weer thuis. Thuiskomen na een wereldreis is gek, maf, vervelend en soms ook best lekker. In dit artikel vertel ik je alles over het terugkomen na een wereldreis!   

Meest gestelde vragen over thuiskomen na een wereldreis

Al vanaf het moment dat we terug zijn in Nederland krijgen wij allemaal vragen. De meeste mensen willen weten of we nog eens op wereldreis gaan en of we nu niet klaar zijn met reizen? Bevalt het om terug te zijn in Nederland? Zou je in het buitenland willen wonen? Wanneer wil je weer op reis? Ga je gelijk weer aan het werk? Hieronder geef ik antwoord op deze vragen over het terugkomen na een wereldreis!

Zou je nog eens een wereldreis willen maken?

Ja en nee. Deze wereldreis was geweldig. Ik heb genoten van elke minuut en de reislust is echt niet weg. Het gevoel van vrijheid tijdens de wereldreis was geweldig en wil ik dolgraag opnieuw ervaren. Maar het elke keer verplaatsen van plek naar plek is vermoeiend en kost enorm veel energie. Ook wij willen nu toch wel een leven opbouwen en elke keer de wereld over zwerven zorgt ervoor dat dat niet echt kan.

Dus ja, aan de ene kant zou ik dit zo nog eens willen doen. Aan de andere kant hebben wij onze droom nu waargemaakt en is het goed zo. Toch kriebelt het soms wel, maar we willen een huisje en gewoon samen een leven opbouwen. En dat gaat toch niet als we elke keer opnieuw zo’n wereldreis gaan maken. Reizen blijven we sowieso altijd doen, dat is in ieder geval zeker!

Zijn we nu klaar met reizen?

De eerste opmerkingen kwamen allemaal neer op: zo, nu zijn jullie zeker wel even klaar met reizen? En het antwoord daarop is echt nee. Hoewel we op wereldreis zijn geweest en soms echt wel even reismoe waren, sta ik nu alweer te popelen om weg te gaan. Het reisvirus is niet weg, onze bucketlist is niet ingekort, hij is alleen maar langer geworden. Reizen is geweldig en we zijn er echt nog niet klaar mee!

Mount Cook Nieuw-Zeeland, terugkomen na een wereldreis

Bevalt het om terug te zijn Nederland?

De eerste drie weken was mijn antwoord op deze vraag echt gelijk: ja! Het is heerlijk om weer even een vaste plek te hebben en een ‘normaal’ leven te hebben. Daarnaast vind ik Nederland echt een heerlijk land om te wonen, dus is het fijn om hier gewoon weer even te zijn. Ook is het leuk om alle vrienden en familie weer te zien en gewoon weer met mensen af te kunnen spreken. 

Verder is het alsof er helemaal niks is veranderd, alles is eigenlijk nog best hetzelfde. Ook al zijn er ook heel veel situaties waar wij helemaal niet over mee kunnen praten, omdat wij er niet bij waren. 

Nu een paar weken later mis ik het reizen wel echt steeds meer en vind ik het wennen aan het gewone leven moeilijk. Je moet weer vijf dagen werken en hebt 2 dagen weekend. Ik mis de vrijheid van het reizen enorm. Ik geniet nu minder en dat vind ik jammer en knaagt soms wel echt aan me. 

Dus het is dubbel, ik vind een vaste plek fijn, ik vind Nederland fijn, maar ik mist het reizen ook enorm. 

Zou je in het buitenland willen wonen?

Het antwoord hierop is echt nee. We zijn op prachtige plekken geweest, maar wij willen gewoon graag in Nederland blijven wonen. Ik mis teveel dingen aan Nederland als ik lang weg ben. Mocht ik ooit gaan emigreren zou ik naar Australië of Nieuw-Zeeland gaan. Maar pap, mam, maak je maar geen zorgen, de kans dat dat gebeurt is nihil.

Whitsundays, thuiskomen na een wereldreis

Ga je gelijk weer aan het werk?

Wij zijn beide gelijk weer gaan solliciteren en ook weer gaan werken na een aantal weken thuis bijkomen. We willen het normale leven gewoon weer oppakken. Ook zijn we gewend om elke dag iets te doen op reis, het thuis niets doen verveelde enorm snel.

Wanneer ga je weer reizen?

Op dit moment moeten we vooral sparen, maar reizen willen we zeker weer! Zo willen wij graag een weekend naar een leuke stad in België en denken we ook al na over een reis in de zomer volgend jaar. We willen dan graag 3 tot 4 weken weg. Bestemmingen waar wij nu over nadenken zijn Schotland, IJsland, Canada, Zuid-Afrika en India. Deze plannen laten we alleen voor wat het is, als het tegen die tijd gelukt is om genoeg te sparen voor een huis. Nog even afwachten dus!

Inmiddels staat er wel één ding vast: Oud en nieuw vieren we dit jaar voor de tweede keer in Londen! Daarnaast ga ik met een vriendin voor vijf dagen naar de Algarve in februari. Ik ben nog nooit in Portugal geweest, dus ik ben benieuwd! 

Tips voor het terugkomen na een wereldreis

Oké, je weet nu hoe het thuiskomen na een wereldreis voor ons was. Hieronder deel ik wat tips voor het terugkomen na een wereldreis. Zo weet jij ook wat je wel en vooral niet moet doen!

1. Kom terug in het goede seizoen

Wij gingen weg zonder plan en wisten daarom niet wanneer we terugkwamen. We wisten wel dat we liever in de zomer terug zouden komen, dan in de winter. In de zomer zijn de temperaturen wat hoger en is de natuur in Nederland op zijn mooist. De omschakeling is hierdoor echt minder groot. Het is niet allemaal grauw, grijs en nat, maar lekker zonnig en mooi groen. Zo erg is het dan ineens niet meer om in Nederland te zijn.

Terugkomen van een wereldreis in het goede seizoen

2. Schrijf je weer in!

Als je je hebt uitgeschreven bij de gemeente is het belangrijk dat je je gelijk weer gaat inschrijven. Het beste is om dit te doen binnen vijf werkdagen. Je moet wat formulieren invullen en dan word je inschrijving geregeld. Dit duurt daarna nog enkele dagen voor je ook daadwerkelijk weer bent ingeschreven.

Uitschrijven gaat vaak makkelijker dan inschrijven. Ben je benieuwd of jij je ook moet uitschrijven voor je wereldreis? Lees dan mijn artikel over het uitschrijven bij de gemeente.

3. Regel je zorgverzekering

Deze tips uit het rijtje tips voor het terugkomen na een wereldreis geldt ook alleen als je langer dan 1 jaar weg bent geweest en je je zorgverzekering in Nederland stop hebt gezet. Zodra je weer ingeschreven bent in Nederland ben je weer verplicht om een zorgverzekering in Nederland te regelen. Doe dit dus gelijk!

Regel daarna ook gelijk dat je reisverzekering stopt, of dat je hem aanpast. Wij hebben onze verzekering weer aangepast tot maximaal 60 dagen reizen en dit scheelt behoorlijk veel geld. Het is zonde om onnodig teveel te betalen!

4. Woonplek na een wereldreis

Zorg voor thuiskomst al dat je een plek hebt waar je een tijdje kun wonen. Na het reizen is het heerlijk om een vaste plek te hebben en om niet elke week te verplaatsen met je spullen. Remco en ik wonen zelf weer bij onze ouders, tot we weer genoeg geld gespaard hebben om zelf een huisje te kunnen betalen.

Terug in Nederland, thuiskomen na een wereldreis

5. Op zoek naar een baan

Zelf wilden wij zo snel mogelijk weer wennen aan het leven in Nederland. Wij wilden beiden graag zo snel mogelijk een baan vinden en gewoon aan het ‘echte leven’ beginnen. Wij zijn beide dus gewoon gaan solliciteren bij terugkomst. Na drie weken thuis zitten begon Remco bij zijn nieuwe baan en ikzelf een week later ook. Zo hadden wij toch rust, maar konden wij ook zo snel mogelijk weer geld verdienen.

6. Herinner je reis en de mooie momenten

Als je eenmaal terug bent in Nederland is alles zo snel weer normaal. Je gaat weer aan het werk, je betaalt je rekeningen en je spreekt af en toe iets af met mensen. Maar probeer ook je wereldreis te herinneren! Je hebt zo’n prachtige reis gemaakt en niets is leuker dan hier regelmatig op terug te denken. Zelf maakte ik fotoboeken van de reis. Maar je kan ook foto’s afdrukken en die ophangen in huis, zodat je regelmatig nog eens terug kan denken aan die leuke momenten op reis!

Oh, en het is heel leuk om veel over je reis te praten. Maar begin niet elke zin met: ‘toen ik op wereldreis was…’ Dat vinden je omstanders na een tijdje toch echt wat minder leuk.

Terugkomen na een wereldreis: de mooie momenten herinneren. Port Barton, de Filipijnen

7. Plan je volgende reis

Dat je terug bent na een wereldreis betekent niet dat je niet mag dromen over een volgende reis. Wij willen het aankomende jaar ook dolgraag blijven reizen. Het worden waarschijnlijk wat leuke weekendjes en dan volgende zomer weer een mooie reis van meerdere weken. Als je hierover blijft dromen is het gelijk veel minder erg om weer terug te zijn in Nederland.

Inmiddels hebben wij ook een volgende reis gepland, gewoon omdat wij echt merkten dat we het nodig hadden. We wilden weer weg. Dus wij gaan naar Londen, wat ook wel een beetje voelt als thuiskomen! 

8. Geniet van Nederland en het thuis zijn

Ik kan genieten van Nederland, iets wat ik voor onze wereldreis veel minder kon. Op onze reis heb ik beseft hoe goed wij het hier in Nederland hebben en wat een voorrecht het is om hier geboren te worden. Zoveel dingen zijn goed geregeld en wij hebben hier gewoon een mooi leven. Vergeet niet te genieten van je tijd in Nederland. Spreek veel af met vrienden en maak lol! Als je positief blijft en niet alleen nadenkt over het was ik maar weer op reis, gaat het wennen in Nederland een stuk makkelijker.

Inmiddels zijn wij ook redelijk gewend in Nederland. De reiskriebels zijn niet weg en ik kan niet wachten tot we weer op pad kunnen, maar Nederland is leuk. Thuiskomen na een wereldreis is helemaal zo erg nog niet, ook al is op reis vertrekken altijd leuker. Ik mis het reizen, maar door nieuwe dingen te plannen, ben ik ook blij met het leven in Nederland. 

Ben jij al eens lang op reis geweest? Wat zijn jouw beste tips voor het terugkomen na een wereldreis?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 24 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow