Thuisblijf tips: 20 dingen om te doen als je niet kunt reizen

by | Mar 27, 2020 | Lijstjes | 20 comments

De hele wereld ligt plat. Iedereen moet zoveel mogelijk thuis blijven en afstand houden van elkaar. Niet alleen in Nederland is alles anders, maar over de hele wereld is niets meer zoals we gewend zijn. Fantaseerden we een aantal weken geleden nog over een leuke tripje naar het buitenland, zijn we nu vooral aan het fantaseren over een tijd dat we weer gewoon naar buiten kunnen. Dat het virus weg is, dat corona niet het enige is wat nog op het nieuws voorbij komt. Dat het leven weer gewoon is. Reizen staat nu op een laag pitje en we moeten ons ineens thuis vermaken. Maar wat moet je ooit doen als je de hele dag thuis moet blijven? Ik deel mijn beste thuisblijf tips, want ook ik ben ineens meer thuis en dat is best een uitdaging aangezien ik echt niet stil kan zitten. 

Thuisblijf tips: blijf binnen! 

Ik deel mijn thuisblijf tips en deel tips voor wat je kunt doen nu je even niet kunt reizen. Een veel gehoorde tip is: trek erop uit in Nederland. Ga lekker naar het bos en maak een wandeling. Heel leuk, maar die tip ga ik je niet geven. Als we dat namelijk met zijn allen doen, houden we totaal geen afstand en hebben alle maatregelen helemaal geen zin. Loop gerust een kort rondje bij je in de buurt, maar pak niet massaal de auto naar stranden en natuurgebieden. Neem het virus serieus, ook als je niet bij de risicogroep hoort. 

Ik werk zelf in het onderwijs en omdat ik vijf dagen werk, werk ik nog steeds elke dag. Ik maak alsnog redelijk wat uren, maar heb meer vrije tijd. Het is niet dat ik nu helemaal niks te doen heb, maar deze tips helpen mij vooral om de uren die ik normaal de deur uit zou gaan, thuis op te vullen. 

Hier komen ze in ieder geval, mijn thuisblijf tips, zodat jij je binnen kunt vermaken! 

1. Wees creatief met je reisfoto’s 

Heb jij ook duizenden reisfoto’s op je computer staan die je nooit gebruikt? Dan is het nu hoogtijd om daar iets mee te gaan doen! Kies je mooiste foto uit van je laatste reis en laat die afdrukken op canvas, hout of bijvoorbeeld plexiglas. Of kies meerdere foto’s en maak een collage. Dit kun je bijvoorbeeld doen via Instawall of Ixxi. Super leuk! 

Wil je iets anders? Maak dan eens een fotoboek van je laatste reizen. Super leuk om door te kijken, want altijd als ik mijn fotoboeken weer doorblader, herbeleef ik mijn reis direct weer. Dat is natuurlijk geweldig als je even niet kan reizen, want voor je gevoel ben je toch weer even weg. Fotoboeken maken kost wel altijd veel tijd en die tijd heb je nu! Daarnaast is het ook echt leuk om te maken. Wil je ook fotoboeken maken? Lees dan eens mijn artikel met tips om reis fotoboeken te maken

Op mijn laptop heb ik ook altijd een reisfoto van mijn reizen als bureaublad achtergrond, zodat ik regelmatig een nieuwe foto tegenkom waar ik weer heel blij van word. 

Thuisblijft tips: reisfoto's

2. Fotoboeken bekijken 

Niet alleen creatief zijn met je foto’s is op dit moment iets wat je kunt doen, je kunt ze natuurlijk ook gewoon lekker terugkijken. Pak eens dat boek van vijf jaar geleden uit de kast en herbeleef de reis waarvan je sommige dingen misschien al lang weer vergeten was. Ik doe dit regelmatig en het is super. 

Nu kan je je eigen fotoboeken bekijken, maar je kunt ook die van andere bekijken. Bij de Kruidvat op de website heb je de Hall of Fame. Hier uploaden mensen regelmatig hun fotoboeken en die kun je bekijken. Ik doe hier vaak leuke reisinspiratie op. Benieuwd? Je vindt de Hall of Fame via deze link

3. Maak een bucketlist 

Je kan nu even niet reizen, maar deze situatie gaat over. We weten natuurlijk niet wanneer, dus op dit moment een vakantie of reis boeken is misschien niet het slimste idee. Dit betekent echter niet dat je helemaal niet mag nadenken over reizen en niet mag dromen over je volgende bestemming. Nu je ineens thuis zit heb je namelijk genoeg tijd om een bucketlist te maken. Welke bestemmingen wil je echt graag eens bezoeken en wat wil je er doen? Zodra het virus weer weg is, weet jij direct wat je eerstvolgende bestemming gaat zijn. 

Zelf maakten wij ook een bucketlist en schreef ik over de 10 landen die ik graag nog wil bezoeken. Wie weet haal je daar nog inspiratie uit voor je eigen bucketlist! 

Thuisblijf tips: bucketlist maken

4. Ga virtueel op reis 

Nu je het huis niet uit kunt om te reizen, moet je het reizen in huis halen. Dit kan gelukkig heel goed, want op veel plekken hangen webcams waardoor je gewoon live kunt kijken hoe bepaalde plekken eruit zien. Ook zijn er veel musea waar je virtueel een kijkje kunt nemen. Super leuk voor als je je verveelt en zin hebt om jezelf even in het buitenland te wanen. 

Op de reisblog Op reis met Co kwam ik een super leuk artikel tegen over virtueel op reis zijn. Een aantal van de mooiste plekken ter wereld kun je daar namelijk bekijken, zeker even kijken dus! 

5. Luister naar een podcast over reizen 

Volgens mij ben ik zo ongeveer de enige persoon ter wereld die nog nooit echt een podcast heeft geluisterd. Het heeft mij nooit zo aangesproken, maar nu ik heel veel thuis zit, wil ik er ook maar eens een paar gaan ontdekken. Reisverhalen horen van andere is natuurlijk altijd leuk en je doet gelijk weer nieuwe reisinspiratie op. Je vindt heel veel leuke en verschillende podcasts op het internet en op Spotify, zowel in het Nederlands als in het Engels. Tijdens mijn zoektocht kwam ik een heel handig overzicht tegen van de leukste podcast over reizen. Het overzicht is gemaakt door Diana van Stripe Away en ik heb er zelf in ieder geval veel aan gehad! 

Thuisblijf tips: podcast over reizen luisteren

6. Leer een nieuwe taal 

Nu je veel thuis bent is het leren van een nieuwe taal een van de handigste thuisblijf tips. Het is leuk om te doen en straks als je weer mag reizen heb je er ook nog eens iets aan! Zelf ben ik bezig om Spaans te oefenen via Duolingo. Je leert wat basics, maar het is heel leuk om te doen en na een tijdje onthoud je ook nog wat handige zinnen en woorden. Via Duolingo kun je heel veel verschillende talen leren, handig! 

Wil je geen nieuwe taal leren? Je kunt ook je Engels bijspijkeren via Duolingo, ook handig voor als je straks weer op pad kan. 

7. Videobellen met vrienden en familie 

Thuisblijven betekent gelukkig niet dat je helemaal geen contact meer kunt hebben met vrienden en familie. Wij leven in een tijd met behoorlijk wat technologie en dat maakt het afspreken met vrienden en familie op afstand een stuk makkelijk. Ga via Skype, Whatsapp of iets anders gewoon online videobellen. Dit kan met meerdere mensen tegelijk en is hartstikke  gezellig. Sinds we veel thuis moeten blijven doe ik dit regelmatig. Zo heb je toch nog je sociale contacten, maar houd je je wel aan de regels van het RIVM. 

8. Ga koken!

Hoe kun je nou beter de wereld in huis halen, dan door te koken? Door die heerlijke Pad Thai waan je je weer even in Thailand en door die nasi ben je weer terug in Maleisië. Door de Mie Goreng had ik weer even het idee dat ik in Indonesië was en van curry krijg ik ook altijd een reisgevoel.

Zoek recepten op op het internet en probeer ze uit. Je hebt toch alle tijd! Of pak eens dat receptenboekje erbij van je laatste reis die je hebt gemaakt. Zelf deden wij in Bali een kookcursus en kregen daar een aantal heerlijke recepten mee. Als je die maakt voelt het weer even alsof je terug bent op de locatie van je cursus en heb je daarna ook nog eens overheerlijk eten. Een win-win situatie dus.

Ubud Bali kookcursus, thuisblijf tips
Ubud Bali kookcursus, thuisblijf tips

9. Kijk je favoriete series op Netflix 

Dit is niet zozeer iets om het reizen in huis te halen, maar gewoon iets om op een leuke manier je tijd door te brengen. Natuurlijk zie je tijdens het kijken van series ook heel veel prachtige plekken en mooie landen, maar het is ook gewoon leuk om lekker een serie te kijken. Hieronder som ik mijn favoriete series op die op Netflix staan: 

  • La Casa de Papel (Spaanstalige serie over een groep overvallers) 
  • Vis a Vis (Spaanstalige gevangenis serie) 
  • Elite (Spaanstalige serie over een middelbare school en een moord) 
  • Big Bang Theory (heerlijke serie, grappig en heeft waarschijnlijk geen verdere omschrijving nodig) 
  • Orphan Black (een serie over klonen, spannend en interessant) 
  • Ragnarok (speelt zich af in Noorwegen, geweldige omgeving, maar ook een leuke en interessante serie) 

En dan zijn er nog heel veel series op Netflix die ik nog nooit gezien heb en ook nog steeds op mijn lijstje staan om te kijken. Gelukkig heb ik voorlopig genoeg tijd om dat te doen. 

10. Ontdek nieuwe reisblogs 

Op dit moment kun je niet reizen, maar wel reisinspiratie opdoen. Zelf doe ik dit door foto’s op te zoeken online, of door reisblogs te lezen. De blogs lees ik voor mooie en leuke reisverhalen, voor inspiratie en ook voor tips over eventuele volgende bestemmingen. Daarnaast zijn heel veel reisbloggers ZZP’ers en kunnen die je bezoekje heel goed gebruiken. Door de corona maatregelen en doordat we nu niet kunnen reizen, zijn de bezoekersaantallen dramatisch laag (ook bij ons) en dat is lastig als je moet leven van je blog. Dus, lees vooral nu reisblogs en doe alvast inspiratie op voor later! 

Benieuwd naar wat nou leuke reisblogs zijn in Nederland? Expeditie Aardbol maakte een lijstje met daarin alle reisbloggers van Nederland. Ik dacht de meeste reisblogs wel te kennen, maar heb door deze lijst enorm veel nieuwe blogs ontdekt. Voorlopig heb ik dus ook weer genoeg leesvoer, ideaal! 

Thuisblijf tips

11. Doe iets creatiefs 

Naast iets creatiefs doen met je reisfoto’s, zijn er nog genoeg andere leuke creatieve dingen die je kunt doen. Zelf ben ik heel graag creatief bezig en heb dan ook verschillende dingen die ik leuk vind om te doen. Leer haken, brei een trui of begin een bullet journal. Andere dingen die ik persoonlijk leuk vind zijn kleuren voor volwassenen en Diamond Painten. Diamond Painten kun je bestellen op Aliexpress en als je in de reissferen wilt blijven kun je ook een van je reisfoto’s als painting bestellen. Leuk! 

Op zoek naar iets anders? Wat dacht je van een puzzel? Er zijn genoeg leuke puzzels in het reisthema te vinden, zodat je de wereld weer even in huis haalt. 

12. Lees een goed boek 

Ik vind lezen heerlijk, maar ik doe het nooit. Waarom niet? Ik neem er de tijd niet voor. In Egypte verslond ik boeken en nam ik mij voor om meer te lezen, tot op heden heb ik na onze trip naar Egypte geen boek meer aangeraakt. Zonde, want van lezen ontspan ik echt en je waant je tijdens het lezen ook even in een andere wereld. Er zijn heel veel leuke boeken over reizen, maar persoonlijk lees ik het liefste gewoon thrillers. Ik lees graag boeken van Suzanne Vermeer, Linda Jansma, Simone van der Vlugt enz. 

Ben je nog op zoek naar leuke reisboeken? Lizette van reismuts zette de 25 leukste reisboeken voor je op een rijtje, handig! 

Thuisblijf tips: lezen

13. Start een blog of ga schrijven 

Een heel fijn tijdverdrijf vind ik bloggen en schrijven. Soms is dat gewoon even alles van je afschrijven in de vorm van een dagboek. Soms is het schrijven over de reizen die we gemaakt hebben om ze op die manier weer opnieuw te beleven. Maar ook om jullie te voorzien van tips zodra we weer mogen reizen. Nu je toch thuis moet blijven heb je genoeg tijd om heel veel leuke blogs te schrijven en de tips te delen waar je nog niet aan toe bent gekomen. Heb je geen blog? Start er een! Of kijk of je ergens een gastblog kunt schrijven. 

14. Maak een playlist op Spotify 

Bij bepaalde liedjes moet ik altijd weer denken aan een bepaalde reis. Daarom is het heel leuk om al die liedjes in een nieuwe playlist op Spotify te zetten. Heb je even behoefte om te reizen? Dan zet je gewoon je playlist op en voor je het weet ben je weer terug in Amerika of lig je in gedachte weer op dat tropische strand. Altijd als ik het liedje Something just like this van Coldplay hoor, ben ik terug in Venetië. Toen wij daar waren kwam dat lied net uit en hebben wij hem gelijk enorm vaak geluisterd. Als ik het lied hoor vier ik in gedachte dus gewoon opnieuw carnaval in Venetië! 

Thuisblijf tips: spotify afspeellijst

15. Bestel een maaltijd 

Ik had het eerder over koken en op die manier de wereld in huis halen. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon een lekkere maaltijd bestellen. Doe dit via een lokaal restaurant bij jou in de buurt, want die kunnen die steun enorm goed gebruiken. De restaurants zijn dicht en missen enorm veel inkomen, vooral omdat het nog wel even gaat duren en het terrasseizoen er eigenlijk aan komt. Als je straks nog restaurants wilt hebben om te bezoeken, is het belangrijk dat je ze ook steunt tijdens deze tijd. Dus, geen zin om te koken? Bestel een lekkere maaltijd bij een van de restaurants bij jou in de buurt! 

16. Al een reis gepland? Verplaats deze! 

Heb je op korte termijn een reis gepland? De kans is heel groot dat je niet kunt gaan. Veel mensen denken alleen aan het annuleren van hun reis. Maar je kunt beter je reis verplaatsen of een voucher vragen om later een nieuwe reis te boeken. Reisorganisaties en vliegmaatschappijen hebben nu een hele zware tijd. Er worden geen tot nauwelijks reizen geboekt en alle reizen tot juni worden geannuleerd. Als iedereen annuleert hebben we na deze corona crisis straks geen vliegmaatschappijen meer en geen reisorganisaties meer. Er zullen heel veel mensen hun baan verliezen. Verplaats jij je reis? Dan hebben de organisaties even goed nog iets aan je verdiend en inkomen om deze crisis door te komen. En jij? Jij hebt evengoed je vakantie!

Op de reisblog Lies rond de wereld vertelt Elisa ook waarom je je reis beter kunt omboeken

Thuisblijf tips

17. Opruimen en schoonmaken 

Ben je veel thuis en heb je tijd over? Ga dan eens flink schoonmaken en opruimen. Doe dingen waar je normaal niet aan toekomt. Zo heb ik laatst mijn hele kledingkast uitgemest en kleding weggedaan die ik al vier jaar niet meer had gedragen. Ineens heb ik weer ruimte! De kleding heb ik natuurlijk niet weggegooid, maar ligt in een zak klaar om naar de kringloopwinkel gebracht te worden. 

Heb je opgeruimd? Maak dan ook gelijk eens even echt goed schoon. Nu heb je tijd en hoeft het niet even vlug. Zeker eens van de beste thuisblijf tips, maar misschien niet de leukste 😉 

18. Speel een spelletje

Speel een leuk spelletje met je gezin, zo heb je namelijk even quality time met zijn allen en ben je bezig met iets leuks. Spellen die wij leuk vinden zijn onder andere Sagrada, Azul, El Dorado, maar ook kleinere spellen zoals Qwixx, Hive en Jaipur. 

Ben je even klaar met dat soort spelletjes? Pak dan je computer erbij. Zelf ben ik sinds een paar dagen gewoon old school Sims en Rollercoaster aan het spelen. Stiekem is dat ook echt heel leuk om te doen. 

Op zoek naar nog meer inspiratie voor leuke spellen voor thuis en op reis? Lees dan ook mijn artikel over de leukste reisspelletjes! 

19. Doe een online cursus

Er zijn vast dingen die je altijd al wilde leren, maar waar je steeds geen tijd voor had. Volg daar gewoon eens een online cursus over! Er zijn genoeg dingen die je namelijk gewoon online en vanuit huis kunt doen. Wat dacht je van een cursus verhalen schrijven? Of fotograferen? Of misschien wil je wel leren schilderen, haken of breien? Er is in ieder geval genoeg keuze en je hebt er ook nog eens iets aan! 

20. Ontwikkel je fotografie skills

Fotograferen op reis is naar mijn mening een van de leukste dingen ooit. Ik vind het dan ook heerlijk om onze reizen vast te leggen. Nu je veel thuis bent is dit een ideaal moment om je camera beter te leren kennen. Fotografeer eens wat random voorwerpen en dingen in huis met verschillende instellingen. Zo leer je wat je camera doet. Toch even naar buiten? In je tuin of rondom je huis zijn vast ook genoeg leuke dingen te vinden om te fotograferen.

Ken je je camera al redelijk goed? Ga dan eens aan de slag met Photoshop en Lightroom en bewerk je reisfoto’s. Dan worden de foto’s van je volgende reis nog mooier.

Thuisblijf tips: fotograferen

Dit zijn mijn thuisblijf tips zodat jij je ook goed kunt vermaken nu je thuis moet blijven door het corona virus. Het zijn gekke tijden en we moeten er met zijn allen het beste van maken. Houd afstand, steun je lokale winkels en restaurants en let een beetje op elkaar. Dan kunnen we hopelijk over een tijdje weer het gewone leven oppakken, weer gewoon naar het werk toe en weer gewoon op reis. Voor nu ben ik in ieder geval heel blij met de mensen die op onze blog blijven lezen om inspiratie op te doen! Blijf gezond allemaal en sterkte met thuisblijven… 

Wat zijn jouw beste thuisblijf tips? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 24 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow