Taman Negara in Maleisië bezoeken: tips + bezienswaardigheden

door | Laatste update Apr 5, 2023 | Gepubliceerd Dec 5, 2022 | Azië, Maleisië | 8 reacties

Een van de meest bijzondere regenwouden in Maleisië is het prachtige Taman Negara National Park. Dit is het oudste regenwoud ter wereld en is heel gaaf om te zien. Tijdens je reis door Maleisië mag je Taman Negara dan ook zeker niet overslaan! In dit artikel vertel ik je alles over Taman Negara bezoeken. Ik vertel je wat je moet doen in Taman Negara, deel de beste Taman Negara tips en vertel over de bezienswaardigheden in Taman Negara in Maleisië.

Taman Negara National Park in Maleisië

Een regenwoud van maar liefst 130 miljoen jaar oud en meer dan 4000 vierkante kilometer groot. Dat maakt Taman Negara in Maleisië zo’n unieke plek. Het is het oudste regenwoud ter wereld en het huis voor eeuwenoude bomen, unieke flora en fauna en bijzondere diersoorten. Taman Negara National Park mag je dan ook echt niet missen tijdens je rondreis door Maleisië.

Kuala Tahan is de beste uitvalsbasis voor als je Taman Negara bezoeken wilt. Dit kleine stadje heeft meerdere mogelijkheden voor een overnachting, wat restaurants en ligt op steenworp afstand van de mooiste Taman Negara bezienswaardigheden.

In dit artikel ga ik straks eerst vertellen wat je moet doen in Taman Negara National Park. Vervolgens deel ik nog wat andere praktische tips voor Taman Negara met je. Dan vertel ik je over overnachten, eten en drinken, de beste reistijd en nog veel meer!

Taman Negara bezienswaardigheden: wat te doen in Taman Negara?

Taman Negara is dus het oudste regenwoud ter wereld en een van de gaafste bezienswaardigheden van Maleisië. Je bereikt de plek vanaf Kuala Tahan. Het dorp en de jungle worden gescheiden van elkaar door een brede rivier. Deze rivier kun je voor een klein bedrag oversteken met de boot. Wat je verder echt moet doen in Taman Negara in Maleisië som ik hieronder voor je op.

1. Canopy Walk

Een van de leukste dingen om te doen in Taman Negara is de Canopy Walk door de jungle. Je loopt hierbij over een 530 meter lange touwbrug tussen de bomen van de jungle. De brug is 40 meter hoog en de uitzichten zijn echt geweldig. Vanaf het bezoekerscentrum van Taman Negara National Park is de Canopy Walk nog 1.7 kilometer lopen. De route erheen is duidelijk aangegeven en goed te volgen. Eenmaal daar betaal je 5 RM per persoon om de bruggen op te mogen. Kom op tijd, want dit is een van de populairste dingen om te doen in Taman Negara en vooral in het hoogseizoen kan het hier druk worden. Er mogen maar een beperkt aantal mensen tegelijk op de burg, hierdoor moet je soms even wachten.

Wij hebben beide hoogtevrees en hebben de Canopy Walk evengoed gedaan. Het was spannend, maar wij vonden het evengoed echt wel prima te doen. Het is gelukkig niet super lang en de uitzichten zijn het echt waard!

tips voor Taman Negara in Maleisië bezoeken
tips voor Taman Negara in Maleisië bezoeken
tips voor Taman Negara in Maleisië bezoeken

2. Jungle Trekking

Je kan natuurlijk niet naar het oudste regenwoud ter wereld gaan en geen wandeling maken in de jungle. Naast de Canopy Walk is het echt een aanrader om een jungle trekking te maken. In Kuala Tahan kun je heel makkelijk tours boeken waarbij je met een gids de jungle in gaat. Je kunt kiezen voor een jungle trekking van 1 dag, maar je kunt ook overnachten in de grotten van de jungle en zo meerdere dagen door dit bijzondere regenwoud hiken.

Wil je liever zelf op pad? Ook dat kan! Je kunt kaarten kopen met wandelroutes en deze volgen. Verder zijn er ook wat routes aangegeven met bordjes. Zo is de Bukit Teresek een van de meest populaire wandelingen om zelf te doen. Deze route is 1.7 kilometer lang en duurt zo’n 30 tot 45 minuten. Je hebt prachtig uitzicht op Gunung Tahan bij deze wandeling en loopt door een mooi stuk van het regenwoud.

Naast deze wandeling zijn er nog wat korte wandelingen die je makkelijk zelfstandig kunt volgen, dit zijn onder andere Lubok Simpon (30 minuten), Gua Telinga (2,5/3 uur), Bumbun Kumbang (4 uur) en Lata Berkoh, waarover later meer!

Jungle in Maleisië

3. Op bezoek bij de Orang Asli

De Orang Asli is de stam die leeft in het regenwoud van Taman Negara National Park in Maleisië. Je kunt deze stam alleen met een gids bezoeken. De gids neemt je dan eerst mee naar de boot en stelt je daarna voor aan de stam. Je krijgt hier uitleg over de stam en een kijkje in hun leven in de jungle. Zelf vonden wij dit erg interessant om te doen en wat ons betreft hoort dit dan ook zeker bij de leukste dingen om te doen in Taman Negara in Maleisië.

Doen in Taman Negara in Maleisië: Orang Asli
Doen in Taman Negara in Maleisië: Orang Asli
Doen in Taman Negara in Maleisië: Orang Asli

4. Night Walk

Als je zin hebt in wat avontuur is het ook leuk om de jungle in de nacht te ontdekken. Als het donker is komen er namelijk heel veel dieren tevoorschijn die zich bij het daglicht niet of nauwelijks laten zien. Voor 40 RM kun je met een gids mee de jungle in om een Night Walk te maken. Je gaat dan op zoek naar allemaal wildlife in de jungle. Door mijn angst voor spinnen hebben wij dit niet gedaan. Ik wilde dus echt niet oog in oog staan met allemaal creepy dieren in de jungle terwijl het donker is. Maar goed, wij hoorden van heel veel mensen wel dat het een leuke activiteit is om te doen in Taman Negara.

5. Lata Berkoh

Wij zijn soms nogal slecht voorbereid op reis en bekijken niet altijd heel goed wat je moet doen op bepaalde plekken. Zo kwam het dus dat wij Lata Berkoh hebben gemist. Lata Berkoh is een prachtige waterval in Taman Negara National Park. Deze plek kun je bezoeken door een vrij pittige wandeling te volgen van 8 kilometer. De totale hike is zo’n 5 uur lang. Je kunt ook vanaf Kuala Tahan met de boot naar de waterval. Je hoef dan alleen maar een klein stukje te lopen. Dit is echt een leuke activiteit en ik baal dat wij deze destijds gemist hebben!

Taman Negara bezoeken: praktische Taman Negara tips

Nu je een beetje een beeld hebt bij Taman Negara National Park in Maleisië en nu je weet wat de mooiste Taman Negara bezienswaardigheden zijn, is het tijd om nog wat tips voor Taman Negara met je te delen. Ik vertel straks hoe je deze plek kunt bereiken, waar je kunt overnachten, over eten en drinken, de beste reistijd, wildlife en hoe lang je nodig hebt in Taman Negara in Maleisië.

Hoe bereik je Taman Negara?

Taman Negara kun je vanuit meerdere plekken in Maleisië prima bereiken. Wat het beste is, is afhankelijk van hoe je door Maleisië reist en vanaf welke plek je wild doorreizen naar Taman Negara.

De eerste optie is het reizen met je eigen huurauto. Je kunt in Maleisië prima zelf rijden en een gave roadtrip maken. Op deze manier heb je alle vrijheid om te gaan en te staan waar je maar wilt. Je kunt je huurauto voordelig huren via Sunny Cars en op die manier kun je ook vanuit elke gewenste plek Taman Negara bereiken. Vanaf Kuala Lumpur is Kuala Tahan, de uitvalsbasis voor Taman Negara, nog een ruime 3,5 uur rijden.

Zelf hadden wij geen huurauto en reisden wij rond met het openbaar vervoer. Een van de leukste manieren om dan Taman Negara te bereiken, is met de boot. Je reist dan eerst met bus naar Kuala Tembeling om vervolgens met de boot naar Kuala Tahan te reizen. Dit is echt een prachtige reis en enorm de moeite waard. De uitzichten vanuit de boot zijn echt geweldig. Je kunt natuurlijk ook de boot pakken als je reist richting je volgende bestemming. Wat handig is ligt natuurlijk vooral aan je verdere reisroute.

Met de boot naar Taman Nagara National Park in Maleisië

Overnachten in Taman Negara

Je kunt het beste overnachten in het dorpje Kuala Tahan. Dit is de beste uitvalsbasis voor als je Taman Negara bezoeken wilt. Dit dorp ligt namelijk heel dichtbij het nationale park. Daarnaast kan je hier lekker betaalbaar overnachten. Zelf bezochten wij Taman Negara National Park in Maleisië in 2016. Je kon toen van te voren geen accommodaties online boeken en moest dus ter plekke op zoek naar een overnachtingsplek. Wij kwamen uit bij een hele goedkope plek, naast de moskee (niet ideaal voor je nachtrust) en met een privé badkamer, waarbij je een gat in de grond als wc had. De eigenaresse was super vriendelijk, maar echt een fantastische kamer was het verder niet. Hoe de accommodatie heette weet ik niet meer en of hij nog bestaat kan ik ook niet ontdekken.

Inmiddels staat er wel veel meer op internet en kun je dus ook prima je accommodatie online boeken. Zo weet je waar je terecht komt tijdens je reis en weet je ook zeker dat er plek is. Je boekt je overnachting in Kuala Tahan voordelig via deze link. 

Eten en drinken

In Kuala Tahan zijn meerdere restaurants waar je kunt eten. De restaurants liggen bij het water en zijn allemaal niet echt geweldig. Drink er in ieder geval geen fruitsap, daar ben ik enorm ziek van geworden en de eigenaresse van ons ho(s)tel vertelde ons achteraf ook dat je dat er niet moet drinken. Maar goed, toen was het al te laat! Verwacht dus vooral niet teveel, maar iets heel basics.

Beste reistijd

De maanden maart t/m oktober zijn de beste maanden om naar Maleisië te reizen en om Taman Negara National Park te bezoeken. Tussen november en februari is het regenseizoen en is de kans op een natte trektocht in de jungle aanzienlijk groter. Zelf bezochten wij Maleisië in de maanden juli en augustus en dit was qua weer echt perfect. Wij hebben nauwelijks regen gehad en de temperaturen waren aangenaam.

Dieren in Taman Negara

Je kunt wildlife spotten in Taman Negara, maar dat is best lastig. Het is namelijk een vrij toeristische plek en als je echt bijzondere dieren wilt zien, moet je wat dieper de jungle in en met een gids mee. Er leven in de jungle onder andere olifanten, luipaarden, tijgers, en neushoorns. Deze dieren zijn moeilijk te spotten en de kans dat je ze ziet is dan ook nihil. Je hebt wel kans om slangen, apen, tapirs en spinnen te zien. De enige dieren die wij zelf zagen waren spinnen. Leuk, als je daar dus echt bang voor bent. Maar ondanks mijn angst voor spinnen, vond ik het in de jungle van Taman Negara helemaal niet zo eng!

Lees ook: reizen met een spinnenangst

tips voor Taman Negara in Maleisië bezoeken

Hoe lang heb je nodig voor Taman Negara National Park in Maleisië?

Hoe lang je precies nodig hebt voor Taman Negara hangt af van wat je precies wilt doen in Taman Negara in Maleisië. Je kunt in de ochtend de canopy walk maken en dan in de middag nog naar de Orang Asli gaan. Die avond zou je dan een night walk kunnen doen. De volgende dag kun je dan nog een wandenling doen. Na 2 volle dagen (3 nachten), reis je dan weer verder. Je kunt je hier ook langer vermaken, vooral als je een meerdaagse trekking gaat doen in de jungle. Ik zou ja aanraden om in ieder geval 3 nachten en dus 2 volle dagen in Taman Negara te verblijven. Heb je echt weinig tijd? Met 2 nachten kun je ook een prima indruk krijgen. Korter kan ik je niet aanraden.

Je reis door Maleisië vervolgen

Na je bezoek aan Taman Negara is het tijd om je reis te vervolgen. Je hebt vanaf Taman Negara behoorlijk veel opties. Zo kan je makkelijk doorreizen richting de hoofdstad Kuala Lumpur, of richting de prachtige Cameron Highlands. Ook kun je er voor kiezen om naar de tropische Perhentian eilanden door te reizen! Keuze genoeg dus. Ben je benieuwd hoe wij Taman Negara opnamen in onze route? Bekijk dan onze route voor Maleisië in 5 weken, of lees ons artikel met routes voor 3 weken Maleisië.

Verder schreef ik ook nog een handig artikel waarin ik alle Maleisië bezienswaardigheden voor je op een rijtje heb gezet! 

Je reis vervolgen na de Taman Negara bezienswaardigheden
Je reis vervolgen na de Taman Negara bezienswaardigheden

Dit is in ieder geval alles wat je moet weten als je Taman Negara bezoeken wilt. Ik hoop dat je nu een goed beeld gekregen hebt van de Taman Negara bezienswaardigheden en dat je veel tips hebt kunnen verzamelen voor Taman Negara National Park in Maleisië. Het is in ieder geval een prachtige plek om te bezoeken!

Wat zou jij zeker willen doen in Taman Negara?

Dit artikel bevat een affiliatie link. Als jij iets boekt via deze link, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou echter niets extra’s! Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows