TAG | 15 reisdilemma’s; wat kiest Linda als het echt moet?

by | Apr 16, 2018 | Lijstjes, Persoonlijk, Tags | 4 comments

Als ik iets niet kan is het keuzes maken. Op de vraag wat ik wil drinken kan ik al nauwelijks een antwoord geven. Laat staan dat ik kan bedenken of ik liever op vakantie ga naar de kust, of toch liever in het binnenland blijf. Toch ga ik in dit artikel proberen om keuzes te maken en vul ik de 15 reisdilemma’s tag van reisdoc in!

1. Zonvakantie / Wintersport 

Gelukkig beginnen de dilemma’s makkelijk. Ik zou namelijk zonder twijfel kiezen voor een zonvakantie. Ik vind schaatsen geweldig en vind sneeuw prachtig mooi, maar wintersporten zie ik mezelf gewoon echt niet doen. Ik heb ook niet de behoefte om het ooit te proberen, dus ik denk eerlijk gezegd dat ik ook nooit op wintersport ga. Wel zou ik graag een keer naar Lapland gaan om daar in de prachtige besneeuwde landschappen te wandelen, het noorderlicht te bewonderen en een ritje te maken met huskies. Maar goed, dat is niet echt wintersporten.

Deze zomer gaan wij voor het eerst echt op zonvakantie, dus dan ga ik ontdekken of dat wat voor mij is. Bij een zonvakantie denk ik al snel aan luieren bij het zwembad en op het strand en verder helemaal niks doen. Of wij dat kunnen? Dat gaan we ontdekken in Tunesië. Gewoon op vakantie gaan en reizen in een land met veel zon doe ik in ieder geval heel graag. Een zonnige vakantie vind ik altijd fijn!

2. Vakantie aan de kust / vakantie in het binnenland 

Uhhh… het wordt gelijk een stuk moeilijker bij het tweede dilemma. Ik hou namelijk van reizen met afwisseling. Ik bezoek het liefst prachtige steden en mooie natuurgebieden in het binnenland, om vervolgens langs de kust te relaxen en de mooiste stranden te ontdekken. Ik geniet van de witte stranden en het heldere blauwe water. Ik geniet van de zonsondergangen die aan de kust altijd mooier lijken te zijn en ik geniet van de prachtige onderwaterwereld. Een onderwater wereld waarbij het lijkt alsof je in een compleet andere wereld bent.

Maar ik geniet ook van urenlange wandelingen door de prachtige natuur, ik geniet van de bergen in het binnenland en de prachtige uitzichten. Ik geniet van de afwisselende steden en van de eindeloze wegen in de mooiste natuur. En hoewel ik het liefst ook naar kust zou gaan, heeft het binnenland toch mijn voorkeur. Ik geniet net iets meer van prachtige natuurgebieden dan van een mooi strand.

3. Europees eten / aziatisch eten 

Als je mij al een tijdje volgt weet je het antwoord waarschijnlijk al. Ik schreef een tijdje geleden een artikel over de dingen die ik mis op reis en bijna het hele artikel ging over eten. Hoewel ik in Nederland dol ben op aziatisch eten, vond ik het in Azië echt niet zo lekker. Ik miste al heel snel de groente en kan gewoon niet een hele week meerdere keren per dag rijst eten. Ik hou ook te veel van brood en brood is in Azië gewoon echt niet lekker. Zelfs als ik mij in Azië voorneem om alleen maar lokaal te eten houd ik dit nog geen week vol. Hier in Nederland is de aziatische keuken een van mijn favoriete keukens, maar als het er op aan komt eet ik liever Europees. Ik hou van de Franse keuken, maar ook Italiaans vind ik heerlijk. Onze eigen Nederlandse keuken vind ik ook super lekker en op reis mis ik de kroketjes en boerenkool soms ook echt. Ik vind de Europese keuken net wat gevarieerder dan de Aziatische keuken en ook dat vind ik echt wel een groot plusunt.

4. Weg met vrienden / weg met je partner. 

Voor ik een relatie kreeg met Remco ging ik op vakantie met vrienden. Zo ging ik met Melissa naar Rimini, bezochten wij een jaar later Hongarije en verkenden wij weer een jaar later Italië tijdens een interrail reis. Met de hele vriendengroep ging ik naar Tsjechië. We bezochten mooie plekken in de omgeving van Praag en hadden echt de grootste lol. Misschien is die vakantie wel mijn leukste vakantie ooit geweest.

Hoewel ik de herinneringen geweldig vind en blij ben dat ik lekker veel met vrienden weg ben geweest, reis ik het liefste samen met Remco. Afgelopen weekend waren wij weer weg met de vriendengroep en op zo’n moment merk je toch hoe fijn het is dat je normaal met iemand reist die er hetzelfde in staat. Remco en ik houden allebei van veel dingen zien en we willen allebei  op ons budget letten, maar slaan hier niet in door.  Ook houden we allebei van de afwisseling van stad, natuur en strand. We zijn vaak op hetzelfde moment uitgekeken op een plek en worden verliefd op dezelfde bestemmingen. Hoe handig en hoe fijn? Daarnaast houden wij ook beide heel erg van fotograferen en nemen hier ook de tijd voor.

Ik wil zeker nog eens weg met vrienden / vriendinnen en sluit ook zeker niet uit dat het nog eens gebeurt, maar als ik moet kiezen kies ik voor het weggaan met partner.

Malta

5. Actieve vakantie / luiervakantie 

Thuis ben ik best lui, maar zodra ik op reis ga word ik heel actief. Ik wil graag dingen doen en wil het liefst zoveel mogelijk zien. Aankomende zomer ga ik luieren, maar zonder een wereldreis op de planning zou ik kiezen voor een actieve vakantie. Ik vind vroeg opstaan ineens niet erg meer en houd van lange wandelingen. Echt actieve sporten en extreme sporten doen wij verder niet, want met hoogtevrees is dat vaak geen pretje. Maar actief wandelen en de omgeving verkennen is wat ik het allerliefste doe!

6. Azië / Afrika 

In Azië ben ik inmiddels twee keer geweest. Zo bezocht ik het mooie Maleisië, Singapore, Thailand en het indrukwekkende China. Ik heb er geweldige reizen gemaakt en als wij op wereldreis gaan bezoeken wij Azië zeker opnieuw. Het continent is goedkoop, variërend en makkelijk te bereizen. Je vindt er leuke steden en mooie natuur, maar ook de stranden zijn er geweldig mooi. Kortom, in Azië vind je alles voor een geweldige vakantie. Toch lijkt Afrika mij mooier. Wildlife spotten staat zo ongeveer bovenaan mijn bucketlist en de natuur moet geweldig zijn. Hoewel veel landen in Azië mij aanspreken en op mijn bucketlist staan, staan de landen in Afrika net iets hoger op mijn lijstje. Ik wil op safari in Zuid-Afrika en Tanzania, ik wil relaxen op Zanzibar en rijden door Namibië en Botswana. Ik wil de Victoriawatervallen bewonderen en een roadtrip maken door het mooie en bijzondere Marokko. Ook Madagaskar en de Seychellen lijken mij echt prachtig. Misschien vind ik Afrika uiteindelijk niks, maar nu kies ik voor Afrika, uit nieuwsgierigheid naar dit mooie continent.

7. Barcelona / Rome 

Rome is één groot openlucht museum. Al twee keer bezocht ik deze mooie stad. De romeinse invloeden, de prachtige uitzichten, het Vaticaan en de mooie straatjes en pleintjes; Rome heeft het allemaal. In Rome raak je nooit uitgekeken en het eten is ook nog eens overheerlijk. Barcelona bezocht ik nog nooit. De stad heeft wel mijn interesse, ik ben benieuwd naar de werken van Gaudi en naar de andere prachtige gebouwen. Het zonnetje schijnt bijna altijd in Barcelona en het ligt langs de kust. Ook ligt de stad vlakbij Montserrat, waar je prachtige wandelingen door de natuur kunt maken.

Een keuze maken is moeilijk als je niet op beide plekken bent geweest. Ik denk dat ik Rome uiteindelijk een leukere stad ga vinden, maar omdat ik nog nooit in Barcelona ben geweest kies ik daar nu voor. Ik wil daar namelijk echt graag een keer heen. Rome voor een derde keer bezoeken hoeft voorlopig nog niet.

Colosseum Rome

8. Hotel / camping 

Toen ik nog met mijn ouders op vakantie ging, ging ik altijd naar de camping. Lekker spelen met leeftijdsgenootjes, zwemmen in het zwembad en af en toe een uitstapje maken in de omgeving. Ik heb echt geweldige vakanties gehad. Sinds ik zelf op vakantie ga ben ik bijna niet meer op campings geweest en kies ik bijna altijd voor een ho(s)tel. Heel fijn als je een stad wilt verkennen of aan het backpacken bent. Maar van een camping krijg ik pas echt een vakantiegevoel. In het algemeen vind ik dan ook een camping leuker.

9. Ciytrip / natuurvakantie 

Elk jaar bezoek ik meerdere steden. Zo waren wij met kerst in Rome en vierden wij oud en nieuw in Londen. In de meivakantie gaan wij voor de tweede keer naar Parijs en Londen. Heerlijk! Ik ben dol op steden. Er is zoveel te doen en te beleven, je verveelt je geen moment. Praag, Boedapest en Londen zijn tot nu toe favoriet.

Naast een stedentrip ben ik ook echt dol op de natuur. Ik vind bergen echt prachtig om te zien en houd ervan om door de natuur te wandelen. Het liefst combineer ik de natuur met een stad. Zo vond ik onze vakantie richting Malta heerlijk omdat we zowel steden als mooie natuur bezochten.

Als ik kan kiezen tussen een citytrip of een natuurvakantie zou ik overigens altijd kiezen voor een natuurvakantie. Van de natuur geniet ik net iets meer. Ik vind het mooier om te zien en leuker om te fotograferen. Als ik kijk naar de reizen die wij maken, zijn dat wel voornamelijk citytrips. Dit komt vooral omdat dit makkelijk te bereiken is met het vliegtuig en wij vaak nog te jong zijn om zonder extra kosten een auto te huren.

Cameron highlands Maleisië

10. Wereldreis / de wereld zien in meerdere keren 

Mijn grootste droom is om een wereldreis te maken. Ik droom er al jaren over om een enkeltje te boeken en op mijn eigen tempo de wereld over te reizen. Ik droom ervan om veel landen te bezoeken en de vrijheid te voelen. Doen wat op dat moment goed voelt. Ik wil meerdaagse tochten maken, kunnen relaxen op een strand, natuur en steden ontdekken en echt opgaan in het lokale leven. Dit kan allemaal als je echt de tijd hebt en die tijd heb je tijdens een lange wereldreis. Ook zit ik altijd vast aan schoolvakanties omdat ik in het onderwijs werk, in veel landen die mij aanspreken is het weer dan echt slecht. De kans om deze landen alsnog te bezoeken is een wereldreis, tijdens een wereldreis heb je namelijk even niets te maken met vakanties.

Mocht ik moeten kiezen tussen 1 keer een wereldreis maken en daarna nooit meer reizen, of de wereld zien in meerdere keren en dan wel elk jaar mogen reizen, dan zou ik voor de tweede optie gaan. Ik zou liever elk jaar een klein stukje zien en weg kunnen, dan in een keer veel zien en daarna nooit meer weg kunnen.

11. Nooit meer reizen / nooit meer je vrienden zien 

Dit is wel echt een lullig en moeilijk dilemma. Reizen is mijn grootste passie, maar sommige vrienden zou ik ook niet willen missen. Onze vriendengroep is op zich niet heel hecht, maar ik heb er wel veel gezellige momenten mee.

Nooit meer reizen zou ik echter ook niet kunnen en als ik echt een keuze moet maken zou ik mijn vrienden nooit meer zien. Stiekem schaam ik mij echt voor dit antwoord, maar op reis ontmoet je super veel mensen en kun je veel vrienden maken. En gelukkig ga ik nooit echt deze keuze moeten maken, dus hoeven mijn vrienden ook niet boos op mij te worden 😉

12. Weg met de auto / weg met het vliegtuig 

Met het vliegtuig kom je verder en ligt de wereld aan je voeten, maar echt leuk kan ik vliegen niet noemen. Het is saai en duurt vooral lang. Gelukkig ben ik goed in slapen in vliegtuigen en mis ik soms zelfs het opstijgen. Met de auto kom je minder ver, maar zie je veel meer. Ook kun je er even uit als je dit wilt en is het een stuk minder saai.

Het leukste vind ik om naar een bestemming te gaan waar ik met eigen vervoer kan rondreizen. Dus ik zou kiezen om weg te gaan met de auto. Helemaal niet meer vliegen zou ik overigens niet kunnen, puur omdat ik dan teveel bestemmingen niet meer kan bezoeken.

vliegen

13. Backpacken / cruisen 

Cruisen heb ik nog nooit gedaan, maar zou ik graag eens willen proberen. Hoewel het mij jaren geleden vreselijk leek om op een boot te zitten en vooral veel te varen, lijkt een cruise mij nu best een leuke ervaring. Toch denk ik niet dat het echt mijn manier van reizen is. Backpacken daarentegen heb ik al een aantal keer gedaan en vind ik geweldig! Het is heerlijk om met je rugzak op de wereld te ontdekken. Niet voor niks willen wij voor langere tijd met onze rugzak de wereld over reizen. Bij dit dilemma kies ik dan ook echt voor het backpacken.

14. Alles regelen / op de bonnefooi 

Tijdens onze reis naar Maleisië hadden wij alleen de eerste nachten in Singapore geboekt en onze vluchten van en naar Kuching (Maleisisch Borneo). En wat een spijt hadden wij van die vluchten. We waren doordat we de vluchten hadden geboekt verplicht om te blijven in Kuching, terwijl we eigenlijk alles gedaan hadden wat we wilden doen. Doorreizen naar een andere plek op Borneo kon ook niet, want de vlucht ging daarvoor alweer te snel. Wij waren hier echt een beetje chagrijnig van. Het is wel gelijk het moment geweest waarbij ze besloten dat wij voor een reis nooit meer iets vast willen leggen. Wij reizen liever op de bonnefooi. Door op de bonnefooi te reizen heb je super veel vrijheid en kun je je route ter plekke nog compleet omgooien. Alles kan nog en dat gevoel is geweldig!

15. Roadtrip / op een plek blijven 

Hoewel ik nog nooit echt een roadtrip gemaakt heb doe ik dit liever dan op een plek blijven. Een vakantie waarbij je naar een plek gaat en een plek goed ontdekt is leuk, maar het rondreizen vind ik toch echt leuker. Ik vind het leuk om meerdere plekken van een land te zien en een land dus ook echt beter te ontdekken. Verder lijkt de vrijheid van een roadtrip mij ook echt heerlijk. Lekker op je eigen tempo reizen van plek naar plek en genieten van de omgeving.

roadtrip
Dit waren de antwoorden op de 15 reisdilemma’s en hoewel ik kiezen heel moeilijk vind en echt een twijfeltalent heb ging dit nog best redelijk. Sommige keuzes zijn goed te doen, andere zijn bijna onmogelijk. Ben je nu benieuwd wat Remco zou kiezen als hij echt moet kiezen? Houd dan onze blog in de gaten, want binnenkort vult ook Remco deze tag in!

Wil je ook deze tag invullen? Dat kan, maar vergeet dan niet om te verwijzen naar de bedenker van deze tag, namelijk Chantal van reisdoc.

Wat vind jij van mijn keuzes? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 22 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow