Stuðlagil Canyon bezoeken in IJsland: tips + alles wat je moet weten

door | Laatste update Apr 16, 2023 | Gepubliceerd Nov 18, 2022 | Europa, IJsland | 4 reacties

Stuðlagil Canyon is een van de mooiste kloven van IJsland. Het heldere blauwgroene water dat stroomt door de kloof van basaltrotsen is een uniek gezicht. Wil je Stuðlagil canyon bezoeken? Lees dan zeker dit artikel vol tips voor Stuðlagil Canyon, een geweldig stukje natuur in het Oosten van IJsland.

Stuðlagil Canyon in IJsland

De Stuðlagil Canyon is een bijzondere kloof in het oosten van IJsland. Het ligt relatief dichtbij het plaatsje Egilsstaðir en is redelijk makkelijk te bereiken. Stuðlagil canyon is een kloof van bijzondere en unieke basaltkolommen en daartussen stroomt fantastisch mooi blauwgroen water.

Stuðlagil Canyon bestaat eigenlijk nog niet super lang en is daarom nog niet zo enorm toeristisch als sommige andere plaatsen in IJsland. De vallei waarin de kloof ligt, werd namelijk lange tijd als heel gevaarlijk beschouwd. De Jökla rivier was een van de meest krachtige gletsjerrivieren in het land en heel gevaarlijk om over te steken. Toen hier in 2003 de waterkrachtcentrale gebouwd werd, veranderde dit. Bij de opening in 2009 zakte het waterpeil namelijk en hierdoor werd Stuðlagil Canyon zichtbaar. De kracht van de rivier werd minder en het werd veilig om deze plek te bezoeken.

In 2016 werd de kloof pas echt ontdekt en door Instagram is de plek nu inmiddels steeds populairder om te bezoeken. Logisch ook, want zodra je een paar foto’s van deze kloof gezien hebt, weet je eigenlijk al zeker dat je de kloof zelf ook wilt bezoeken. Maar wat moet je weten voor je Stuðlagil Canyon bezoeken kunt? Dat vertel ik je hieronder allemaal!

Stuðlagil Canyon tips

Ik begin met een aantal praktische tips voor Stuðlagil Canyon. Zo vertel ik hoe je deze mooie plek kunt bereiken en wat de beste reistijd is om de kloof te bewonderen.

Hoe bereik je Stuðlagil Canyon in IJsland?

Stuðlagil Canyon bereik je het beste door met eigen vervoer te gaan. Met je huurauto rijd je gemakkelijk naar de kloof toe. Volg vanaf Egilsstaðir de ringweg richting Myvatn, totdat je bij de afslag komt naar Stuðlagil Canyon. De weg is na de afslag nog een klein stukje verhard, maar al snel kom je uit op een onverharde weg. Deze weg is in de zomer prima te rijden met alle soorten auto’s. Tijdens ons bezoek in 2022 werd er overigens gewerkt aan de weg, dus over een tijdje is de route waarschijnlijk wel helemaal verhard. Vanaf Egilsstaðir rijd je in een ruim uurtje naar de kloof toe, prima te doen dus!

Waar je op moet letten als je naar Stuðlagil Canyon gaat, is dat je wel naar de goede plek rijdt. Je kunt namelijk naar het uitzichtpunt rijden, of naar het startpunt voor de wandeling. Vanaf het uitzichtpunt kun je niet de kloof in wandelen. Verderop in het artikel vertel ik wat meer over beide opties.

Heb je geen eigen vervoer? Dan is het wat lastiger om de kloof te bezoeken. Hoewel de kloof steeds populairder wordt, zijn er nog maar weinig tours die die kant op gaan. Ik las wel over een combinatie trip van de Vok Baths en Stuðlagil Canyon, dus dat zou je kunnen bekijken als je reist zonder eigen auto.

De beste reistijd

De weg naar Stuðlagil Canyon in IJsland wordt in de wintermaanden slechts beperkt sneeuwvrij gemaakt en kan hierdoor afgesloten zijn voor toeristen, of gewoon slecht begaanbaar zijn. De wintermaanden zijn hierdoor niet de beste periode om de Stuðlagil Canyon te bezoeken. Ook is het wandelpad dan een behoorlijke uitdaging.

De beste tijd om de kloof te bezoeken is dan ook tussen juni en halverwege augustus. De kloof is dan goed bereikbaar en het water in de kloof is dan ook daadwerkelijk zo mooi blauwgroen. Halverwege augustus loost de waterkrachtcentrale namelijk het bruine gletsjerwater in de kloof en is de kleur ineens niet zo mooi meer.

Stuðlagil Canyon bezoeken in IJsland

Stuðlagil Canyon bezoeken

Nu je wat praktische tips voor Stuðlagil Canyon in IJsland hebt kunnen lezen, vertel ik je wat meer over hoe je Stuðlagil Canyon bezoeken kunt. Kort gezegd zijn er twee manieren om de kloof te bezoeken, je kunt erheen wandelen, of je kunt de kloof bekijken van een uitzichtpunt. Ik vertel over beide opties.

Het uitzichtpunt 

Een van de manieren om Stuðlagil Canyon te bezoeken, is door naar het uitzichtpunt over Stuðlagil Canyon te rijden. Je parkeert hier je auto om vervolgens met een trap naar beneden te gaan, richting een uitzichtpunt op de kloof. Je ziet hier de kloof alleen van boven en kunt niet helemaal naar beneden lopen. Deze optie is geschikt voor mensen die weinig tijd hebben in de omgeving en toch een glimp willen zien van de kloof, of voor mensen die geen wandeling willen maken. Verder is dit uitzicht echt wel tof om te zien, maar niet zo gaaf als de uitzichten die je hebt als je de andere kant van de kloof bezoekt. Wil je naar het uitzichtpunt? Dit is de link naar de juiste locatie in Google Maps.

Wandelen naar de Stuðlagil Canyon

De beste optie is wat mij betreft de tweede manier om de kloof te bekijken, namelijk door een wandeling te maken richting de kloof. De locatie waar je kunt parkeren vind je hier in Google Maps. Je komt hier uit bij een parkeerplaats bij een brug. Deze kun je zowel te voet als met de auto oversteken. De weg die hierna volgt richting een tweede parkeerplaats is heel slecht en smal en alleen geschikt voor 4×4 auto’s. Ook al hebben wij er ook een Suzuki Swift zien rijden hoor, maar dat is eerlijk gezegd echt heel dom. Vanaf de eerste parkeerplaats is de wandeling naar Stuðlagil Canyon zo’n 5 kilometer heen en weer 5 kilometer terug. Loop je vanaf de tweede parkeerplaats dan is het zo’n 3 kilometer heen en 3 kilometer terug. Door deze wandeling te volgen kun je ook helemaal naar beneden lopen en dus echt in de kloof staan en hier geweldig mooie foto’s maken. Echt een aanrader!

Hoe ziet de wandeling eruit? 

Ik zal je hieronder kort meenemen naar de wandeling erheen, zodat je goed kunt inschatten of dit ook iets voor jou is.

Blauw of bruin water?

Bij de start van de wandeling stond een bord met dat het water bruin zou zijn in de kloof. Wij baalden enorm en twijfelden of wij wel moesten gaan. Maar aangezien je hier ook al uitzicht hebt op het water en dat wel heel blauw was, konden wij ons niet voorstellen dat het water in de kloof echt bruin zou zijn. Wij namen de gok en zijn gaan lopen. Het water bleek fantastisch mooi te zijn. Dus controleer altijd even de kleur van het water bij de brug bij de start van de wandeling.

Wandelen naar Stuðlagil Canyon in IJsland
Over de 4×4 weg lopen

Wij hadden geen geschikte auto voor de weg na de brug, dus moesten 2 kilometer lopen over de 4×4 weg. Best prima te doen, het is een makkelijk pad en stijgt en daalt weinig. Onderweg heb je op sommige plekken al best een mooi uitzicht. Soms moet je even aan de kant omdat er een auto aankomt.

De Stuðlafoss Waterfall

Als we de 2 kilometer over de weg erop hebben zitten, komen we uit bij de tweede parkeerplaats. Hier is ook een foodtruck waar je iets te eten kunt halen. Ideaal voor de lunch! Na een paar meter verder lopen komen wij uit bij de Stuðlafoss Waterfall. Een mooie waterval langs het wandelpad.

Stuðlafoss Waterfall
Geweldige uitzichten op de kloof

Na nog een stukje lopen krijgen we steeds meer uitzichten op de kloof en zien er hoe bijzonder mooi het hier is. Wij vinden de basaltrotsen echt heel gaaf en uniek. Wat een bizarre vormen! En de kleur van het water is ook echt heel erg mooi om te zien. Het pad zelf is heel breed en vlak. De wandeling is goed toegankelijk voor iedereen.

Tips voor Stuðlagil Canyon bezoeken in IJsland
Tips voor Stuðlagil Canyon bezoeken in IJsland
Tips voor Stuðlagil Canyon bezoeken in IJsland
Tips voor Stuðlagil Canyon bezoeken in IJsland
Tips voor Stuðlagil Canyon bezoeken in IJsland
Naar beneden

Op een gegeven moment kun je ook naar beneden om de kloof van een andere perspectief te bekijken. Dit kan glibberig en glad zijn, dus als je dit doet, zorg voor goede schoenen. Ik vond het zelf wel enorm de moeite waard, ook al was de kloof hier van bovenaf ook al echt geweldig mooi. Ik bleef maar foto’s maken!

Tips voor Stuðlagil Canyon bezoeken IJsland
Stuðlagil Canyon in IJsland
Stuðlagil Canyon in IJsland
Dezelfde weg terug

Na ongeveer een uurtje bij de kloof, lopen wij dezelfde route weer terug. Dan merk ik op de 4×4 weg dat we er toch al best wat kilometers op hebben zitten. Maar wij vonden het wel enorm de moeite waard.

Mijn laatste tips voor Stuðlagil Canyon bezoeken in IJsland

Om je helemaal goed voor te bereiden op je bezoek aan Stuðlagil Canyon in IJsland, deel ik nog wat laatste handige tips voor Stuðlagil Canyon.

  • Trek goede schoenen aan. De weg naar beneden is glad en eerlijk gezegd vind ik het niet verantwoord om die weg te lopen zonder wandelschoenen met goede grip. Verder was het pad ook wat modderig op sommige plekken. Zelfs met wandelschoenen viel ik dus vol in de modder omdat ik uitgleed. Ik heb er ook meiden gezien met witte sneakers die piepten dat ze vies werden. Tja…
  • De kloof bevindt zich op privéterrein, donaties kun je geven bij de tweede parkeerplaats van de wandeling maar zijn niet verplicht. Laat de natuur achter zoals je het aantreft.
  • Kijk uit voor het water, het is gletsjerwater en dus ijskoud. Maar ook de stroming kan sterk zijn. Kom niet te dichtbij, want voor je het weet lig je erin.
  • Ik zag mensen op idiote plekken lopen en klimmen. Op deze plek in IJsland zijn nog geen hekken en touwen om te laten zien waar je mag komen. Let dus een beetje op en gebruik je gezonde verstand. Je wordt niet blij als je meters naar beneden valt hier. Daarnaast is de natuur kwetsbaar en ben jij niet de enige die ervan wilt kunnen genieten. Over 10 jaar willen mensen dat nog steeds.
  • Drones zijn toegestaan hier.
  • Toiletten vind je alleen bij het uitzichtpunt. Eten en drinken kun je ook kopen bij de tweede parkeerplaats van de wandeling.
  • Combineer je bezoek aan Stuðlagil Canyon met de andere bezienswaardigheden in het oosten van IJsland! Wat dacht je van de hike naar Hengifoss? Of de prachtige autoroute naar Seyðisfjörður of Borgarfjörður Eystri?
  • Op zoek naar meer mooie kloven in IJsland? Lees dan ook eens mijn artikel waarin ik je vertel over de kloven in IJsland. En check hier wat je moet doen in IJsland.  

Dit is in ieder geval alles wat je moet weten over Stuðlagil Canyon bezoeken. Wij vonden Stuðlagil Canyon in IJsland enorm de moeite waard. Het behoort zeker tot de mooiste bezienswaardigheden van het land.

Zou jij Stuðlagil Canyon willen bezoeken?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow