Stedentrip in de winter: de leukste bestemmingen voor een winterse stedentrip!

door | Laatste update Apr 6, 2023 | Gepubliceerd Dec 18, 2021 | Europa, Lijstjes, Steden | 6 reacties

Ook zo’n zin in een stedentrip in de winter? Maar twijfel je nog welke plek nou echt geschikt is voor een winter stedentrip? In dit artikel heb ik een aantal hele leuke bestemmingen bij elkaar gezet, voor een fijne stedentrip in de winter!

Stedentrip in de winter

Een stedentrip in de winter is leuk! Hoewel je er misschien snel aan denkt om de zon op te zoeken, kan het juist heel leuk zijn om een stad te bezoeken. De dagen zijn korter, maar in het donker komen de meeste steden juist helemaal tot leven en is het er super gezellig. Wij maken regelmatig een stedentrip rondom de kerstperiode of in februari en hebben dan ook al meerdere winterse stedentrips gemaakt. Allemaal stuk voor stuk gaaf en de moeite waard.

Benieuwd wat leuke bestemmingen zijn voor een winter stedentrip? Lees dan snel verder!

1. Londen

Londen is met stipt op 1 onze favoriete stedentrip bestemming. Zowel voor een stedentrip in de winter als op andere momenten in het jaar. Toch is de winter wat mij betreft het allerleukste moment, vooral als je rondom kerst of oud en nieuw richting Londen gaat. De stad wordt dan namelijk helemaal omgetoverd tot een ware kerststad. Overal vind je kerstversieringen, gezellige lichtjes en leuke kerstmarkten. Hier heb je echt het gevoel een winterwonderland binnen te stappen.

Slenter rond in de stad, ga naar Winterwonderland, bewonder de kerstmarkten, ga op zoek naar de gaafste wijken in de stad en ontdek waarom Londen zo fantastisch is. Het is onze favoriete stad door de sfeer en veelzijdigheid. Er is enorm veel te doen in Londen, er is heel veel te zien en het is er altijd gezellig.

Stedentrip in de winter: kerst / oud en nieuw in Londen
Winter stedentrip: Londen
Stedentrip in de winter: Londen
Stedentrip in de winter: Londen
Londen

2. Boedapest

Een andere leuke stad om te bezoeken in de winter is Boedapest. Wij gingen zelf in februari, maar Boedapest is nog leuker als je in december of begin januari gaat. Want ook in Boedapest vind je diverse leuke kerstmarkten en is de sfeer heel fijn.

Boedapest in de winter heeft een groot voordeel, het is er namelijk lekker rustig en je kunt dus in alle rust de mooiste Boedapest bezienswaardigheden bewonderen. En die zijn er genoeg. Wat dacht je van het prachtige parlementsgebouw? Of een wandeling langs de Donau? Of ga naar de burcht van Boeda voor een geweldig uitzicht. Een ritje in tram 2 mag ook niet ontbreken tijdens je winterse stedentrip. Met een beetje mazzel heb je sneeuw en dan is deze stad helemaal magisch mooi.

Winter stedentrip: boedapest

3. Praag

Praag is prachtig. Het centrum is geweldig mooi om te zien en er zijn heel veel mooie bezienswaardigheden. Praag is het hele jaar door mooi, maar in de winter heeft de stad net een klein beetje wat extra’s. De stad wordt prachtig verlicht in de avonden en als je rond de kerstperiode naar Praag gaat vind je hier meerdere kerstmarkten en staan er veel kerstbomen om te bewonderen. Praag is ook nog eens heel betaalbaar. Perfect toch?

Verder heb je in de winter kans op sneeuw in Praag en dat maakt de stad helemaal magisch mooi. Helaas hadden wij geen sneeuw, dus ooit wil ik nog eens terug naar Praag in de winter om te stad in de sneeuw te zien. Dat moet geweldig zijn.

Als je in Praag bent moet je sowieso even een kijkje nemen op het oude stadsplein, wandelen over de Karelsbrug en naar de Burcht van Praag gaan.

Winterse stedentrip: Praag
Winterse stedentrip: Praag
Winterse stedentrip: Praag

4. Rome

Rome is qua temperatuur iets aangenamer dan de 3 winterse stedentrip bestemmingen die ik hierboven noemde. Een fijn winterzonnetje is hier realistisch en met een beetje geluk kan je zelfs je warme winterjas uit in het zonnetje. Als je geen pech hebt natuurlijk, want toen wij Rome bezochten in de winter, regende het 2 van de 5 dagen echt non stop. De andere dagen was het wel rond de 14 graden en zonnig. Heerlijk zo in december.

Maar goed, Rome als stedentrip in de winter is echt een aanrader. Je geniet hier van de prachtige bezienswaardigheden met veel minder toeristen dan normaal. Verder is het niet zo bloedheet als in de zomer en is de sfeer in Rome in de winter geweldig. Rome wordt in de avond prachtig verlicht en is heel gezellig. Er zijn vaak straatartiesten en dat maakt de stad lekker levendig. Zelf waren wij in Rome rondom kerst, je vindt hier dan hier en daar wat kerstbomen en heel veel kerststallen die mooi zijn om te bekijken. Maar ook buiten de kerst is Rome prachtig in de winter. Het weer is meestal prima, alles is mooi verlicht en je deelt Rome met veel minder toeristen dan anders. Perfect toch?

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over bezienswaardigheden in Rome

Rome als stedentrip in de winter

5. Venetië

We blijven even in Italië en reizen door naar Venetië, een stad waarbij ik oprecht vind dat de winter de beste periode is om erheen te reizen. En dan vooral in februari. Waarom? Omdat het dan carnaval is in Venetië!

Ik was al eens in Venetië geweest in de zomer en dat vond ik helemaal niks. Het was veel te druk overal, veel te warm en Venetië viel mij echt tegen. Toen wij terug gingen in de winter om de carnaval mee te maken veranderde mijn mening echt compleet. Venetië bleek een geweldige stad! De carnaval geeft Venetië natuurlijk echt iets extra’s, overal zie je mensen met geweldige maskers en kostuums lopen. De stad veranderd in een waar sprookje en de sfeer is fantastisch. En is het weekend voorbij? Dan zijn de meeste mensen weg en heb je ook nog de kans om Venetië in alle rust te bezoeken. Maar ook buiten het weekend is carnaval in Venetië nog steeds geweldig. 

Venetie is de perfecte bestemming voor een stedentrip in de winter. Ik kom graag weer terug en dan ga ik ook opnieuw in de winter om de carnaval daar mee te maken!

Stedentrip in de winter: Venetië
Stedentrip in de winter: Venetië
Stedentrip in de winter: Venetië
Stedentrip in de winter: Venetië
Stedentrip in de winter: Venetië

6. Berlijn

Berlijn was mijn eerste echte stedentrip die ik maakte en dat deed ik in de winter. En Berlijn in de winter is zeker een aanrader. Het is er rustig, maar niet te rustig. Het is nog steeds gezellig in het centrum van de stad.

Berlijn is een rauwe stad. Er zijn prachtige gebouwen, maar Berlijn heeft ook een andere kant. Een ruwere kant. Een kant met een rauw randje en een heftige, maar interessante geschiedenis. Overal in de stad zie en voel je dat terug. Het winterse weer past daarbij.

Als je Berlijn rondom de kerstperiode bezoekt is Berlijn in de winter nog gaver. Je vindt in Berlijn namelijk een aantal van de leukste en mooiste kerstmarkten van Duitsland. En die kerstmartken in Duitsland staan er al om bekend om heel mooi en gezellig te zijn. Wij bezochten Berlijn in februari, maar ik kom graag nog eens terug in december.

Berlijn

7. New York 

Lang stond New York in de winter bezoeken heel hoog op ons lijstje. Wij wilden hier namelijk heel graag de kerstsfeer proeven. Niet heel lang geleden konden we dit eindelijk van onze bucketlist strepen. New York is een sprookje rondom kerst met de vele schaatsbanen, prachtige kerstbomen en mooie winkeletalages. En vergeet ook niet de idiote kerstverlichting bij Dyker Heights. Een nadeel? Het is bizar druk, nog veel drukker dan in elke andere periode in het jaar. Hier moet je een beetje mee om kunnen gaan en doorheen kunnen kijken, ons lukte dit niet altijd.

Meer lezen over New York? Lees dan ook eens mijn artikel waarin ik vertel wat je moet doen in New York

Winter stedentrips op onze bucketlist

Nu je weet wat mijn 6 aanraders zijn voor winterstedentrips, ga ik ook delen wat er nog op mijn bucketlist staat. Ik wil namelijk heel graag nog meer steden bezoeken in de winter. Vooral rondom de kerstperiode omdat de sfeer dan vaak zo gezellig is. Hieronder even een opsomming met winterse stedentrips op ons lijstje:

  • Lissabon
  • Barcelona
  • Gent
  • Antwerpen
  • Brugge
  • Keulen
  • Parijs
  • Straatsburg
  • Wenen
  • Krakau

Dit zijn een aantal winter stedentrips die wij nog wel zouden willen maken. Mochten wij er ooit een bezoeken en blijkt dat ook echt een aanrader te zijn, dan voeg ik deze natuurlijk toe aan dit artikel.

Wil je weten wat je zeker moet meenemen tijdens een winterse stedentrip? Lees dan ook eens mijn artikel waarin ik een handige paklijst voor een stedentrip in de winter deel! 

Stedentrip in winter: Parijs

Een stedentrip in de winter kan ik in ieder geval iedereen aanraden. Het is een fijne periode omdat het rustiger is en vaak gezellig is als de stad ’s avonds mooi wordt verlicht. En is het je te koud? Dan kun je lekker opwarmen in een fijn café met een warme chocolademelk. Ook niet verkeerd toch?

Welke plek raad jij aan voor een winter stedentrip?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 26 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow