Sneeuwscootertocht in Lapland: alles wat je moet weten

door | Gepubliceerd Apr 30, 2024 | Europa, Finland | 2 reacties

Een sneeuwscootertocht in Lapland is een ervaring om nooit te vergeten. Lekker crossen door de besneeuwde bossen, racen over bevroren meren en genieten van de mooiste uitzichten. Tel daar een bonk adrenaline bij op en je hebt een sneeuwscootertocht in het kort omschreven. Klinkt fantastisch toch? In dit artikel neem ik je mee naar onze middag sneeuwscooter rijden in Lapland en vertel ik je alles wat je moet weten over deze toffe activiteit!

Sneeuwscootertocht in Lapland

Een sneeuwscooter is een voertuig dat speciaal is ontworpen om te rijden over sneeuw en ijs. In Lapland is dit dan ook een veel gebruikt vervoersmiddel om van A naar B te komen, of om gewoon lekker rond te crossen in de bossen. Een sneeuwscooter heeft brede rupsbanden aan de achterkant voor stabiliteit. Aan de voorkant heeft de scooter ski’s zodat je kunt sturen. De meeste sneeuwscooters hebben nog een echte motor, ook al zijn er ook plekken waar elektrische sneeuwscooters in opkomst zijn.

Als je naar Lapland in de winter reist, is een sneeuwscootertocht echt iets wat je zeker moet doen. Het zal een van de hoogtepunten van je reis zijn. Op bijna elke plek kun je wel een tour doen waarbij je met een ervaren gids mee op pad gaat, of je kunt zelf een sneeuwscooter huren. In dit artikel deel ik tips en vertel ik alles wat je moet weten. Ik begin met praktische informatie, daarna vertel ik over hoe de tocht eruit ziet en ten slotte deel ik onze mening.

Praktische informatie over een sneeuwscootertocht in Lapland

Hieronder deel ik praktische informatie over het rijden op een sneeuwscooter in Lapland. Ik vertel wie er mogen rijden, of het lastig is om te rijden op een sneeuwscooter, wat je aan moet trekken, of je met een tour mee moet, of dat je beter zelf kunt huren. Ten slotte vertel ik over de kosten en hoeveel kilometer je moet gaan.

Wie mogen een sneeuwscooter besturen?

Om een sneeuwscooter in Lapland te mogen besturen moet je minimaal 18 jaar oud zijn en heb je een rijbewijs B nodig. In Finland mag je dan zowel mee met een tour, als zelfstandig rijden op een sneeuwscooter. In Zweden mag je met een rijbewijs B alleen mee met een tour, om zelfstandig te mogen rijden heb je een sneeuwscooter rijbewijs nodig.

Je rijdt meestal met zijn tweeën op de sneeuwscooter. Kinderen mogen ook achterop, mits ze langer dan 1.40 zijn. Anders kunnen ze vaak mee in een soort slee achter de sneeuwscooter van de gids.

Is sneeuwscooter rijden moeilijk?

Voor je zomaar ineens op een sneeuwscooter stapt, krijg je eerst een uitgebreide uitleg. Op deze manier weet je hoe je moet gasgeven, remmen en leer je ook over de handgebaren die je onderweg naar elkaar zult maken (mits je voor een tour kiest). Het rijden zelf is wel echt even wennen en heel anders dan dat je gewend bent. Je voelt de sneeuwscooter heen en weer glijden en moet soms best veel sturen. Een sneeuwscooter kan best hard en kan snelheden rijden van wel meer dan 100 kilometer per uur. Dit mag alleen nergens, dus je zult vaak tussen de 20 en 60 rijden. Het kan gebeuren dat je van de weg afraakt, maar als je op een normale snelheid rijdt, zal er dan nog niet gelijk iets heel ergs gebeuren. Rijd de snelheid die voor jou comfortabel voelt, zolang dat niet harder is dan de maximale snelheid.

Ik durfde niet te rijden omdat de sneeuwscooter behoorlijk heen en weer ging en ik gewoon absoluut geen held ben. Remco heeft daarom bij ons gereden. Hij vond het in het begin lastig en echt wel wennen, maar na een tijdje goed te doen. Het is dan ook zeker niet moeilijk. Blijf wel altijd goed opletten en rijd rustig.

Sneeuwscooter rijden in Lapland

Wat trek je aan tijdens een sneeuwscootertocht in Lapland?

Tijdens een sneeuwscootertocht in Lapland zit je stil en aangezien de winters in Lapland koud zijn, is het belangrijk dat je je warm aankleed. Door de snelheid die je gaat maken voelt het op de sneeuwscooter nog kouder dan dat het al is als je gewoon stilstaat of wandelt. Dit is zeker iets om rekening mee te houden bij je kledingkeuze.

Als je een sneeuwscooter tour boekt, kun je daar vaak ook kleding huren. Je kunt dan een dikke jas en broek lenen, met warme schoenen en dikke wanten. Ook krijg je er meestal een balaclava muts bij op jezelf warm te houden. Het pak, of de jas en broek, die je leent, trek je over je eigen kleding aan. Zorg dat je zelf al een thermolaag aan hebt met daarboven 1 of meerdere lagen fleece. Als je dit allemaal aantrekt, is de kans klein dat je het nog koud krijgt.

Bij de tour krijg je ook een helm. Bij hele koude dagen is het verstandig om het vizier van de helm omlaag te houden, zodat je huid niet bevriest. Bij ons was het slechts -10, dus wij mochten het vizier openhouden. Dit is wat kouder, maar je hebt hierdoor wel beter zicht onderweg. Het stuur van een sneeuwscooter is trouwens verwarmd, dus als bestuurder zul je geen koude handen krijgen.

Sneeuwscootertocht in Lapland

Zelf huren of met een tour mee?

Je kunt ervoor kiezen om zelf een sneeuwscooter te huren, of om met een tour mee te gaan. Tenminste, die keuze heb je als je in Fins Lapland bent. In Zweeds Lapland heb je die keuze alleen als je een sneeuwscooter rijbewijs hebt, anders zul je zeker met een tour mee moeten gaan. Een voordeel van een tour is dat de gids de route kent, hij je kan helpen als er toch iets mis gaat en je verder niet na hoeft te denken over snelheden. Daarentegen is een voordeel aan een sneeuwscooter huren dat je zelf kunt bepalen welke route je rijdt en dat je ook kunt bepalen waar en hoe lang je stopt.

Tours en kosten

Kies je voor een tour? Dan zul je zien dat er nog best wat opties zijn. Er zijn verschillende lengtes en verschillende bedrijven. Welk bedrijf je kiest maakt eigenlijk weinig uit, ook al zal elke tour een andere route volgen. Let vooral op de lengte en maak op basis daarvan je keuze. Wil je een lange route? Of wat korter? De kortere routes zijn vaak 20 kilometer en duren zo’n 2 uur, maar je kunt ook tours volgen van hele dagen, of zelfs meerdere dagen. Voor een eerste keer zou ik kijken naar een tour waarbij je zo’n 20-40 kilometer op de sneeuwscooter zit. Wij hadden een tocht van 20 kilometer en vonden dit zelf ook echt wel genoeg.

De kosten hangen heel erg af van de lengte van de tour. Een tour van 20 kilometer is een stuk goedkoper dan een tour van 40 of zelfs wel 60 kilometer. Prijzen starten vaak bij €110,- per persoon en kunnen oplopen tot €350,- per persoon.

Zelf waren wij in Äkäslompolo en zat onze sneeuwscootertocht inbegrepen bij de reis. Wij boekten via Lapland Travel en Lapland Travel werkt terplekke samen met Due North Safaris. Hier hebben wij goede ervaringen mee opgedaan. Je boekt zelf je safari bij Due North via deze link. Of bekijk hieronder andere opties voor sneeuwscootertochten in Lapland.

Powered by GetYourGuide

Sneeuwscooter rijden in Lapland: hoe ziet zo’n tocht eruit?

Nu je praktische informatie hebt kunnen lezen over een sneeuwscooter safari in Lapland, is het tijd om je te vertellen over de tocht zelf en hoe wij het hebben ervaren.

De start met uitleg

Wij moeten rond 14:00 bij Due North zijn voor onze sneeuwscootertocht. Super leuk, want wij rijden straks rondom zonsondergang en dat zorgt gegarandeerd voor prachtige uitzichten onderweg. Bij aankomst verzamelen wij binnen, hier krijgen we allemaal een balaclava en wordt even gekeken of iedereen geschikte kleding heeft. Ook moeten we een helm passen en moeten wij de keuze maken of we voor €25,- per bestuurder een verzekering willen afsluiten. Aangezien er in het hele seizoen nog niks is gebeurd volgens onze gids, besluiten wij dit niet te doen. Vervolgens krijgen wij uitleg over het rijden op de sneeuwscooter, de handgebaren die gebruikt worden onderweg en de route. We gaan beginnen op een brede weg en zullen halverwege een single track gaan rijden. Na een duidelijke uitleg mogen we vertrekken. De gids voorop en wij erachter aan!

Crossen door de bossen

Remco gaat eerst rijden, ik vind het namelijk nog heel spannend. We rijden eerst een stukje door Äkäslompolo heen en moeten een paar keer een kruising oversteken, maar al snel belanden wij midden in het prachtige, besneeuwde bos. Je kunt een tempo aanhouden die voor jezelf prettig voelt, de gids stopt op een gegeven moment vanzelf om op die manier niemand kwijt te raken. Bij het begin rijden we dan ook lekker rustig en is het vooral genieten van prachtige uitzichten. Op een gegeven moment vraagt de gids of iedereen zich comfortabel genoeg voelt om zo naar de smalle single track te gaan met de sneeuwscooters.

Sneeuwscooter rijden in Lapland

Pauze bij een prachtig uitzichtpunt

Via een prachtige, maar smalle route door het bos rijden wij helemaal omhoog. Het is echt prachtig en als we eenmaal boven zijn en bij het einde van de single track aankomen, hebben we een adembenemend mooi uitzicht. We zien de bergen, besneeuwde bossen en door de zon die langzaam ondergaat is het helemaal prachtig om te zien. Bij het uitzichtpunt is een hutje waarin onze gids vuur maakt. Hier drinken we warme bessensap, eten we koekjes en vertelt onze gids iets over het leven in Finland. Wat een fantastisch moment. Dit is waarom je naar Lapland wilt!

Bij dit soort mooie uitzichtpunten kom je trouwens niet alleen met de sneeuwscooter, je kunt ook naar dit soort plekken wandelen. Nieuwsgierig? Lees dan ook mijn artikel over wandelen in Äkäslompolo.

Sneeuwscooter rijden in Lapland
Sneeuwscootertocht in Lapland
Sneeuwscootertocht in Lapland
Sneeuwscooter rijden in Lapland

Bestuurderswissel

Na de pauze blijven dezelfde bestuurders nog even rijden. De single track is namelijk geen fijne plek om te starten met rijden en om te wennen aan de sneeuwscooter. Via hetzelfde mooie pad rijden wij terug en vlak daarna is de mogelijkheid om te wisselen van bestuurder. Ik besluit achterop te blijven zitten. Remco zit er net lekker in en ik vind het toch best spannend en geniet wel van het achterop zitten en om mij heen kijken. De geweldige uitzichten vervelen namelijk geen moment.

We rijden weer via een prachtige route terug naar Äkäslompolo en op dat moment begin ik het ook koud te krijgen. Ik had mijn gewone wandelschoenen aan gedaan, want de schoenen die we konden huren waren heel glad. Maar aangezien het begon af te koelen en inmiddels weer kouder was dan -10, waren mijn wandelschoenen bij het stilzitten toch echt te koud.

Op de terugweg durfde Remco wat harder en daardoor werd de tocht, ondanks de kou, nog leuker. Na een ruime 2 uur op de sneeuwscooter kwamen wij weer aan bij het eindpunt. Het was echt fantastisch en super mooi. We zijn onderweg bijna niemand tegengekomen en hebben echt genoten van de natuur onderweg.

Bestuurderwissel in de bossen

Onze mening over sneeuwscooter rijden in Lapland

Ik vond het sneeuwscooter rijden in Lapland echt fantastisch. Je komt op een snelle manier op veel mooie plekken en kun zo in korte tijd veel zien van de omgeving. Het is heerlijk om te crossen door een besneeuwd winterlandschap. Het was wel jammer dat we niet over een meer gingen, daarvoor hadden we dan toch een langere tocht moeten boeken. Maar qua aantal kilometers vonden wij deze tocht echt perfect. Kort genoeg om niet helemaal te bevriezen en lang genoeg om echt veel te zien en goed te wennen aan het rijden op de sneeuwscooter. Bij een volgend bezoek zou ik zeker nog eens gaan sneeuwscooteren in Lapland. En wie weet durf ik dan ook zelf te rijden.

Wil je naast een sneeuwscootertocht nog meer gave dingen doen in Lapland? Lees dan ook eens mijn artikel over de leukste activiteiten in Lapland.

Sneeuwscooter rijden in Lapland

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over een sneeuwscootertocht in Lapland. Ik vond het sneeuwscooter rijden in Lapland in ieder geval een leuke activiteit om te doen. Het is dan ook zeker iets wat je niet mag missen!

Wil jij met de sneeuwscooter rijden in Lapland?

 Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze link, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou echter niets extra’s. Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda (1995) en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs, ben ik een van de gezichten achter Travellers of the world. Als kind maakte ik vooral reizen naar de camping in Nederland, Frankrijk en Italië, maar al snel ontdekte ik hoe mooi de wereld was en wilde ik daar meer van zien. Inmiddels bezocht ik ruim 30 landen en zette ik voet op 5 verschillende continenten. Je kunt mij dan ook wel reisverslaafd noemen. Op Travellers of the world schrijf ik de meeste artikelen en deel ik onze reistips & ervaringen, om jullie een handje te helpen bij het plannen van je volgende reis.

Reis je me met mee?

Volg ons op

Follows