Ontdek Skippers Road, de gevaarlijkste weg van Nieuw-Zeeland

door | Laatste update Nov 28, 2021 | Gepubliceerd Jan 3, 2019 | Nieuw-Zeeland, Oceanië | 18 reacties

De gevaarlijkste weg van Nieuw-Zeeland vind je vlakbij de populaire plaats Queenstown. Skippers Road is een weg die je door Skippers Canyon leidt. De omgeving is prachtig, maar de weg? Die is doodeng en behoorlijk gevaarlijk. Niet voor niks wordt Skippers Road ook wel eens een van de gevaarlijkste wegen ter wereld genoemd. Klinkt niet zo aantrekkelijk om te bezoeken toch? Toch wel! Wij gingen op pad met een gids en een Toyota Landcruiser (4wd) en het was geweldig. Het werd zelfs een van de hoogtepunten van onze reis door Nieuw-Zeeland. Vandaag vertel ik je alles over Skippers Road en de geweldige tour die wij daar deden!

Het verhaal achter Skippers Road

Skippers Road is niet ontstaan omdat er gewoon wat mensen een weg wilden maken door een mooi natuur gebied. Nee, Skippers road is ontstaan tijdens de ‘gold rush’ in Otago, de regio waarin je Queenstown vindt. Het verhaal over het ontstaan van deze weg gaat dan ook jaren terug in de tijd. In november 1862 ontdekten Thomas Arthus en Harry Redfern in de regio van Arthurs Point ontzettend veel geld. Hier maakten de twee mannen geen geheim van. Binnen de kortste keren kwamen er heel veel mijnwerkers en goudzoekers richting Otago. Dit is de start geweest van een enorme ‘Gold rush’. De Shotover River, de rivier die dwars door Skippers Canyon loopt, werd dan ook al snel de rijkste rivier ter wereld genoemd.

Al snel werd de rivier gevolgd om meer goud te zoeken en gingen de mijnwerkers dieper de canyon in. Er was geen weg in de canyon en de tracks waren heel pittig, lang en gevaarlijk. Om het bereiken van Skippers Canyon veiliger te maken en om het mogelijk te maken om machines voor de mijnwerkers in de canyon te krijgen werd er een weg aangelegd. In 1883 werd er begonnen aan de weg en in 1890 was de weg klaar. Vandaag de dag zijn bijna alle wegen nog zoals ze in 1890 ook waren.

Er wordt trouwens gezegd dat de aanleg van Skippers Road meer geld heeft gekost dan dat het goud in het gebied heeft opgeleverd.

De Skippers Canyon, Skippers Township en Skippers Road zijn trouwens vernoemd naar Skipper Malcolm Duncan. Hij ontdekte het goud in de canyon in 1962. Skipper was zijn nickname. Toen hij naar Otago kwam tijdens de ‘gold rush’ ontdekte hij als eerste goud in Skippers Creek.

De weg door Skippers Canyon

De weg door Skippers Canyon, Skippers Road, wordt zien als de gevaarlijkste weg van Nieuw-Zeeland. Het wordt ook regelmatig een van de gevaarlijkste wegen van de wereld genoemd. Maar waarom dan? Ten eerste is de weg onverhard en vrij hobbelig. Je wordt echt alle kanten opgeschud. Ten tweede zijn de afgronden behoorlijk diep en heel dichtbij je. Ten slotte is de weg geen eenrichtingsweg, maar is hij wel zo smal dat er nauwelijks 1 auto op de weg past. Als je een tegenligger hebt moet je soms een een paar kilometer terug naar achter rijden. Niet zo fijn op zo’n smalle weg!

De weg door Skippers Canyon begint op de weg richting Cornet Peak en ligt vlakbij Queenstown. De weg begint bij een bordje, met daarnaast Skipper Malcolm Duncan, waar de weg en de canyon naar vernoemd zijn. Op dit bordje staan wat waarschuwingen en wordt ook gelijk verteld dat auto’s meestal niet verzekerd zijn op deze weg. Vervolgens rijd je door een prachtig landschap om na een lange, gevaarlijke rit, uiteindelijk te eindigen bij Skipperstown. Na Skipperstown kun je trouwens nog verder rijden, maar dan is de weg nog hobbeligger en meer off road.

Zelf rijden over Skippers Road

Als je een doodswens hebt is dit best een goed idee. Maar nee, even zonder grappen, deze weg zou ik nooit zelf rijden en ik ben ook heel blij dat dat niet hoefde. Er zijn natuurlijk altijd mensen die het doen en die zeggen dat het allemaal prima kan, maar ik kan het je niet aanraden. Een gewone (huur)auto is er niet verzekerd, dus als je vast komt te staan heb je gewoon echt een probleem. Verder wordt schade aan je auto die je daar oploopt ook niet vergoed. Verder is de weg zo hobbelig dat het met een gewone auto sowieso niet goed te berijden is en een 4WD eigenlijk wel een must is. Daarnaast ken je de weg niet en lijkt het soms voor je alsof de weg abrüpt stopt. Een tegenligger is levensgevaarlijk en achteruit terugrijden op een smalle, onbekende weg, naast een afgrond, had ik niet graag zelf willen doen.

Zelf rijden over Skippers road ?

Met een 4WD door Skippers Canyon 

Maar als je de weg beter niet zelf kan rijden? Hoe kan je dan toch Skippers Canyon ontdekken? Nou heel simpel, met een tour! Er zijn verschillende opties. Je kan er namelijk voor kiezen om met een jetbootje de Shotover rivier te betreden, maar je kan er ook voor kiezen om met een 4WD over Skippers Road te rijden. Wij deden dat laatste en het was echt ontzettend gaaf!

Met Nomad Safari’s boekten wij een tour waarbij we met een gids en een groepje van maximaal zes anderen in een 4WD de Skippers Canyon zouden ontdekken. Deze tour kost een fortuin, maar is elke cent waard. Voor de tour van een halve dag betaalden wij maar liefst 195 NZD. Hieronder vertel ik je hoe deze geweldige ochtend eruit zag.

We werden om 8:15 opgehaald bij onze camping. We bleken met een heel klein groepje te zijn, aangezien er alleen nog twee andere Nieuw-Zeelanders meegingen. Onze gids Don nam ons mee richting Skippers Road en vertelde ons onderweg van alles over de geschiedenis van Queenstown, de gold rush en Skippers Road. Onderweg rijd je eerst een stuk over de weg richting Cornet Peak en de uitzichten vanaf daar zijn echt geweldig mooi. Dat beloofd al veel goeds!

Skippers Road begint zoals ik al eerder zei bij een bordje met een waarschuwing. Er staat onder andere op dat je auto niet verzekerd is op deze weg.

Waarschuwing voor je Skippers Road op rijdt
Na dit bord ontdekken wij hoe snel hoe geweldig mooi het landschap is, maar ook hoe smal de weg is. Ik vraag me echt oprecht af hoe het gaat als we een tegenligger tegenkomen. Uiteindelijk gebeurt dit ook een paar keer, maar elke keer toevallig op een plek waar je een klein beetje ruimte had om elkaar te passeren. Don vertelt ons ondertussen nog meer over de omgeving en maakt vervolgens een stop bij een prachtig uitzichtpunt. Vanaf hier hebben we een geweldig uitzicht over de bergen en de weg. Hij geeft ons zelfs nog wat fototips.
De gevaarlijkste weg van Nieuw-Zeeland
Geweldig uitzicht vlakbij Queenstown
Na een stop rijden we weer verder in de 4WD. We wisselen elke keer van plek zodat iedereen een keer voorin komt te zitten en nu is het mijn beurt om voorin te zitten. Het is zo gaaf! We schudden alle kanten op omdat de weg zo hobbelig is en vol met gaten zit. We rijden super dichtbij afgronden en hebben de mooiste uitzichten. Ondertussen krijgen we super veel informatie over de weg en de omgeving.

Even later rijden wij langs een bord en wat resten van een hotel. Don vertelt ons dat het vroeger 2 tot 3 dagen duurde om over de weg naar Skipperstown te komen en dat er onderweg dus verschillende hotels waren om te overnachten. Inmiddels zijn al deze hotels gesloten en is er niks meer van over. Het is gek om te bedenken hoe levendig de omgeving vroeger was, aangezien wij er nu toch echt de enige waren!

Na het hotel veranderd ons uitzicht en kijken wij uit over de Shotover rivier, die prachtig tussen de bergen ligt. De rivier is de plek waar goud gevonden werd. We komen langs best enge stukken en bochten, maar de uitzichten blijven mij verbazen en zijn echt waanzinnig.

Uiteindelijk bereiken wij Skippers Bridge. Een brug die al honderd jaar oud is en er niet bepaald stevig uitziet. Toch kan hij 1 auto tegelijkertijd houden en rijden we er overheen. Nou ja, wij lopen, zodat we kunnen genieten van het uitzicht en Don rijdt achter ons aan. De geschiedenis van de brug is ook behoorlijk interessant, want de brug heeft veel vormen gekend, die allemaal levensgevaarlijk waren. Zo kregen wij foto’s te zien van mensen die op een touw naar de overkant moesten. Tja, zij liever dan ik 😉

Met de 4WD over Skippers bridge
Uitzicht op Skippers Bridge
Vanaf Skippers Bridge kon je jaren geleden Bungeejumpen. Nu zie je alleen nog het platform daarvan en het verlaten hutje voor het personeel.

Na de brug stappen wij weer in de 4WD en rijden we verder, richting Skipperstown, ons eindpunt. Daar aangekomen zien we een gebouw. Dit gebouw is een school. Het is niet de originele, maar de school is gereconstrueerd. Je kan de school bekijken en binnen in hangen foto’s en veel informatieborden. Best interessant om te lezen over het leven in Skipperstown en de school. Nu is Skipperstown verlaten en is er helemaal niks en niemand meer, maar vroeger was het er super druk en woonden er heel veel mensen. Er woonden vooral mannen trouwens, dus als je als vrouw snel wilde trouwen, moest je naar Skipperstown.

Naast de school vind je nog resten van een huisje, dat helaas vorig jaar is afgebrand. Een paar tieners bedachten om de openhaard te gebruiken, maar de openhaard was niet echt en daarom vloog alles in brand. Zo zonde.

Skipperstown
Bij Skipperstown kregen wij wat te drinken en een snack. Daarna maakten wij nog een kleine detour richting een uitzichtpunt op de canyon. Deze weg was behoorlijk pittig en Don vertelde dat hij hier wel eens vast is komen te zitten met zijn eigen auto. Hij noemde het een leuk avontuur.

Verder stopten wij ook nog bij een begraafplaats en mocht ik nog even achter het stuur. Voor de foto dan, haha.

Rijden in een 4WD door Skippers Canyon op Skippers Road
Rijden in een 4WD
Helaas is het na twee uur alweer tijd om aan de terugweg te beginnen. De tijd is voorbij gevlogen. Onderweg terug maken wij nog een stop voor goldpanning. We gaan dus zelf op zoek naar goud, helaas zonder geluk. Ik vond het wel leuk om eens gezien te hebben hoe dat nou eigenlijk gaat.

Na het goldpannen reden wij verder over de weg. Ik genoot wederom enorm van de geweldige uitzichten. Als afsluiter stopte Don nog bij een prachtig uitzichtpunt. Vanaf daar hadden wij uitzicht overde hele omgeving van Queenstown. Echt geweldig mooi!

Uitzicht over Queenstown
We werden na een tour van 3,5 uur weer bij onze camping afgezet. Wat een geweldige ochtend hadden wij gehad. Het was duur, maar ik had het voor geen goud willen missen. We waren bijna de enige in de hele omgeving en de groep van de tour was zo klein. Ik snap niet waarom niet meer mensen meegaan in een 4WD om deze geweldige omgeving te ontdekken, maar daar ben ik wel blij mee. Hoe fijn is het om plekken zoals deze lekker voor jezelf te hebben?

Wil je ook mee met een 4WD om de Skippers Canyon te ontdekken? Bekijk dan de website van Nomand Safaris.

Filmlocatie van Lord of the Rings

Voor de echte Lord of the Rings fans is dit eigenlijk ook een must, want de skippers Canyon is gebruikt als filmlocatie voor de Lord of the Rings. Het is geen lang stuk wat hier is gefilmd en je ziet Skippers Canyon maar kort, maar het is wel een belangrijke scene uit The Fellowship of the Ring die daar is opgenomen. De Shotover rivier was namelijk de locatie waar Arwen zegt: ‘If you want him, come and claim him’. Zij riep het water op om de achtervolgende Nazgul weg te jagen.

Een hoogtepunt van Nieuw-Zeeland 

Voor ons was deze tour echt een hoogtepunt van Nieuw-Zeeland. De natuur is mooier dan mooi en misschien is het zelfs wel het mooiste gebied dat wij zagen. Verder voelde het als één groot avontuur. De hobbelige, smalle wegen, de grote auto en het compleet door elkaar geschud worden. Ook de verhalen over het leven rondom Skippers Canyon waren super interessant. Ik kan het iedereen dan ook aanraden om dit te doen als je in Queenstown bent. Zodra je het bordje voorbij bent met wat waarschuwingen, lijkt het alsof je een andere wereld binnen rijdt.

Skippers Road met een 4WD
de weg

Wil je dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest! 

Zou jij het aandurven om Skippers Canyon te bezoeken en om op Skippers Road te rijden? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 23 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow