Hike de Seven Hanging Valleys Trail: de mooiste wandeling van de Algarve!

door | Laatste update Mar 2, 2023 | Gepubliceerd Jun 8, 2020 | Europa, Portugal, Wandelen | 24 reacties

De Algarve staat bekend om het heldere blauwe water, de gouden stranden, de leuke dorpen en de prachtige en ruige kusten. En wat is er nou leuker dan een wandeling maken langs deze kust? De Seven Hanging Valleys Trail in de Algarve laat je in één wandeling het beste zien van de Algarve. En weet je? Deze wandeling is helemaal niet zo moeilijk! In dit artikel vertel ik je alles over de Seven Hanging Valleys Trail in de Algarve, zodat jij deze gave wandeling in de Algarve ook kunt gaan maken! 

Wandelen in de Algarve 

Toen wij besloten om een reisje te maken richting de Algarve wist ik zeker dat ik graag een wandeling wilde maken langs de kust. Er is namelijk geen betere manier om de prachtige, ruige kustlijn van de Portugese regio de Algarve te ontdekken. Er zijn hiervoor meerdere opties. Leuke opties zijn bijvoorbeeld om de wandeling bij Ponte da Piedade te doen. Deze wandeling vlakbij Lagos laat je een aantal van de beste uitzichten van de Algarve zien. 

Je kunt er ook voor kiezen om te gaan wandelen bij Praia da Falesia. Bij dit strand kun je zowel een lange wandeling maken over het strand, als bovenin langs de kliffen. Beide is heel gaaf om te doen! 

De wandelingen hierboven deden wij. Maar daarnaast wilden wij ook een wat langere wandeling doen waarbij je een afwisselend stuk van de kust van de Algarve zou zien. Wij lazen als snel over de Seven Hanging Valleys Trail in de Algarve. Een wandeling die start bij een van de meest populaire stranden van de Algarve en die je langs mooie kliffen, beroemde stranden en leuke dorpen brengt. Volgens vele is deze wandeling een van de mooiste wandelingen in Portugal en misschien wel van heel Europa. Dat beloofde veel goeds!

Seven Hanging Valleys Trail Algarve 

Een van de wandelingen in de Algarve die wij dus deden was de Seven Hanging Valleys Trail. Echt een aanrader wat ons betreft. Het is geen moeilijk wandeling, maar hij is wel heel leuk en mooi. Ik deel zo eerst wat algemene informatie over de wandeling, daarna vertel ik hoe de wandeling precies gaat en ten slotte deel ik nog wat handige tips voor de wandeling. 

Algemene informatie

De Seven Hanging Valleys Trail is een wandeling in het zuiden van Portugal. Hieronder zie je de algemene informatie die je nodig hebt voor vertrek: 

Startpunt: Praia da Marinha 
Eindpunt: Praia de Vale Centianes
Lengte: 6 kilometer (als je ook weer terug loopt is het 12 kilometer)
Tijdsduur: 2,5 uur (als je terug loopt kost het je zo’n 5 tot 6 uur) 
Moeilijkheid: gemiddeld

De route is kort gezegd: Praia da Marinha – Praia de Benagil – Carvalho Beach- Alfanzina Lighthouse – Praia de Vale Centianes. Je kunt er voor kiezen om de hele route te lopen, je kunt ook slechts een deel van de Seven Hanging Valleys Trail in de Algarve lopen. 

Het begin van de wandeling: Praia da Marinha

Je kunt ervoor kiezen om de wandeling te starten bij Praia da Marinha, of juist bij Praia de Vale Centianes. Wat je doet maakt op zich niet zo heel veel uit, alleen onthoud dat Praia da Marinha heel populair is, dus later op de dag ook drukker is. Wij wilden daarom starten bij Praia da Marinha, omdat wij hoopten dat het hier in de ochtend nog lekker rustig zou zijn.

Vanuit Lagos reden wij dan ook vroeg in de ochtend richting Praia da Marinha. Hier kan je je auto parkeren. Wij bezochten de Algarve in de winter en het was daarom overal lekker rustig. Vanaf de parkeerplaats kun je de wandeling starten, maar je kan ook eerst de andere kant op lopen om echt naar het strand van Praia da Marinha te gaan. Wij doen dat en treffen een privé strand aan. Heel bijzonder!

Praia da Marinha is prachtig. Wij brengen hier dan ook bijna een uur door! We maken foto’s, relaxen een beetje en hebben stiekem spijt dat we geen zwemkleding bij ons hebben.

Na ons uurtje op het mooie Praia da Marinha gaan we met de trap weer omhoog en gaan we op zoek naar het wandelpad, dat je heel makkelijk naast de parkeerplaats vindt.

Praia da Marinha tijdens de Seven Hanging Valleys Trail in de Algarve
Praia da Marinha tijdens de Seven Hanging Valleys Trail in de Algarve
Praia da Marinha tijdens de Seven Hanging Valleys Trail in de Algarve

Van Praia da Marinha naar Praia de Benagil

Vanaf de eerste secondes op de wandeling zijn we gelijk verliefd. Wat is het hier ontzettend mooi. De eerste uitzichten die we hebben zijn die op Praia da Marinha en de omgeving. De omgeving is prachtig, we zien overal rosten, helder blauw water en andere mooie dingen. We lopen langs veel uitzichtpunten en het pad is prima te volgen. Er zijn pijlen die je de weg wijzen. Soms is er een duidelijk zandpad, maar soms loop je gewoon over rotsen en heb je die pijlen echt even nodig, 

Naast de uitzichten op Praia da Marinha komen we ook nog een uitzicht tegen op een prachtig strand. Dit is precies waar wij op gehoopt hadden! Uiteindelijk komen wij uit bij Praia de Benagil, het eerste dorp van de wandeling. We genieten hier op het strand en nemen even pauze. Persoonlijk vond ik dit eerste deel het mooiste stuk van de wandeling. 

Praia de Benagil staat bekend om het bijzondere strand in een grot. Hier loop je bij de Seven Hanging Valleys Trail in de Algarve overheen, maar je kunt het niet goed zien. Het strand wat je te zien krijgt is het strand bij het dorp zelf. Wil je die grot zien? Dan moet je met een boottocht mee. 

Seven Hanging Valleys Trail Algarve, wandelen in de Algarve
Seven Hanging Valleys Trail Algarve, wandelen in de Algarve
Seven Hanging Valleys Trail Algarve, wandelen in de Algarve
Seven Hanging Valleys Trail Algarve, wandelen in de Algarve
Seven Hanging Valleys Trail Algarve, wandelen in de Algarve
Seven Hanging Valleys Trail Algarve, wandelen in de Algarve
Seven Hanging Valleys Trail Algarve, wandelen in de Algarve
Seven Hanging Valleys Trail Algarve, wandelen in de Algarve
Seven Hanging Valleys Trail Algarve, wandelen in de Algarve
Seven Hanging Valleys Trail Algarve, wandelen in de Algarve

Van Praia de Benagil naar Carvalho Beach

Na een korte pauze bij Praia de Benagil wandelen we verder. Ook dit stuk van de wandeling is heel mooi om te zien. Dit deel is een stuk korter dan het vorige deel en we zijn dan ook al snel bij Carvalho Beach. Dit strand is een prachtig strand omringd door enorme rotswanden. 

Wandelen in de Algarve: Seven Hanging Valleys Trail

Van Carvalho Beach naar Alfanzina Lighthouse

Hierna volgt weer een stuk van de wandeling dat wat langer is, maar waarbij je weer constant mooie uitzichten hebt. We lopen over rotsen, zien kliffen en zien heel veel water tegen de rotsen opslaan en omhoog spuiten. We wandelen richting de vuurtoren en het uitzicht hierop is echt prachtig om te zien. 

We komen bij dit deel ook steeds minder mensen tegen en hebben de uitzichten ook steeds vaker voor onszelf. Ideaal! 

Als je eenmaal bij de vuurtoren bent aangekomen kom je ook uit bij een parkeerplaats. 

Seven Hanging Valleys Trail Algarve Portugal
Seven Hanging Valleys Trail Algarve Portugal
Seven Hanging Valleys Trail Algarve Portugal

Het laatste stuk van de wandeling 

Na de vuurtoren kom je bij het laatste stuk van de wandeling uit en wandel je richting het eindpunt: Praia de Vale Centianes. Zelf zijn wij hier niet geweest, wij zijn namelijk terug gegaan bij de vuurtoren, omdat het voor ons gewoon goed was zo en we nog meer dingen graag wilden zien in de Algarve. Het eindpunt van de wandeling ligt vlakbij het plaatsje Carvoeiro, wat wij wel nog bezochten en dat is zeker de moeite waard. 

De terugweg 

Vanaf het eindpunt kan je ervoor kiezen om de 6 kilometer weer terug te lopen. Dit is best een lang stuk. Het is prima te doen, maar wij ontdekten dat je vanaf de vuurtoren (en vanaf het eindpunt vast ook wel), ook gewoon een uber kon pakken. Dus met onze telefoon boekten wij een uber en wij lieten ons weer terugbrengen naar het beginpunt. Lekker lui, maar ook snel. Want nu kostte de terugweg ons slecht 15 minuten, in plaats van 2,5 uur. 

Eenmaal terug bij Praia da Marinha lunchen wij en maken we plannen voor de rest van de dag. Hadden wij niet met de uber gegaan en waren wij gaan lopen? Dan hadden we deze dag niks anders meer kunnen doen. 

De beste tijd voor de Seven Hanging Valleys Trail in de Algarve 

Nu je weet hoe de wandeling eruit ziet, is het tijd om te vertellen wat de beste tijd is voor de wandeling. Dat is wat mij betreft de winter, het voorjaar of het najaar. Het is dan rustiger en niet te warm. In de zomer is de wandeling behoorlijk druk en zijn de stranden vol. Ook kan het dan echt te warm worden om de wandeling te lopen. 

De moeilijkheid van de wandeling

De wandeling is gemiddeld qua moeilijkheid en is geschikt voor iedereen met een gemiddelde conditie. Je moet wel goed te been zijn, de paden zijn niet geschikt voor wandelwagens of rolstoelen. Je hebt soms een zandpad, soms een klein stukje boardwalk, maar loopt ook veel op de rotsen. De weg staat duidelijk aangegeven, maar je moet soms wel even goed kijken waar de pijlen zijn. De wandeling is 6 kilometer (of 12 als je heen en terugloopt) en is dus niet heel lang. 

Voor kinderen is deze wandelijk ook leuk om te doen. Dus hij is geschikt voor jong en oud. Je kunt er makkelijk voor kiezen om slechts een deel te doen. Dan zou ik zelf kiezen voor het eerste deel van de wandeling. 

Seven Hanging Valleys Trail Algarve Portugal
Seven Hanging Valleys Trail Algarve Portugal

Overige tips voor de Seven Hanging Valleys Trail Algarve

Nu je weet hoe de wandeling eruit ziet, wat de beste reistijd is en hoe moeilijk het is, deel ik mijn laatste handige tips voor de Seven Hanging Valleys Trail in de Algarve. 

  • Neem veel water mee. Je kunt onderweg je fles niet vullen. 
  • Smeer je in, ook in de winter! De zon is best fel, vooral als je huid weinig gewend is. 
  • Trek goede schoenen aan. Je loopt niet altijd op een recht pad. 
  • Let goed op de geverfde pijlen. 
  • Ga niet zomaar het pad af, je loopt op kliffen en op kwetsbare grond. De borden met waarschuwingen die er staan, staan er niet voor niks. Daarnaast kan je een pittige boete krijgen als je ergens loopt waar je niet mag lopen. 
  • Begin vroeg! 
  • Neem een uber terug, zo hoef je niet twee keer hetzelfde stuk te lopen en heb je nog tijd over om meer van de Algarve te ontdekken. 

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over de Seven Hanging Valleys Trail in de Algarve. De wandeling is echt prachtig en ook echt een aanrader. Ik zou het in ieder geval zo nog eens doen! 

Wil je deze tips bewaren? Pin dit artikel dan op Pinterest! 

Meer lezen over de Algarve? Lees dan ook eens mijn artikel over de mooiste stranden van de Algarve

Zou jij de Seven Hanging Valleys Trail in de Algarve willen doen? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 24 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow