Zo maak je super simpel een routekaartje van jouw reisroute!

door | Laatste update Nov 19, 2023 | Gepubliceerd Nov 15, 2023 | Fotografie, Lijstjes | 4 reacties

Je kent het vast wel, je hebt een prachtige rondreis gemaakt en wilt hier graag een kaartje van maken. Voor in je fotoboek, of gewoon om te delen met anderen. Maar hoe maak je nou een routekaartje van je reisroute? In dit artikel leg ik stap voor stap uit hoe jij dat kunt doen, zonder Photoshop en zonder ingewikkelde programma’s!

Een routekaartje van je reisroute

Na elke reis maak ik een routekaartje van onze reisroute. Ik gebruik deze altijd op onze website om onze reisroute op de blog visueel te maken, maar ook in mijn fotoalbums, die ik na elke reis maak. Elke keer als ik deze deel krijg ik vaak de vraag: hoe heb je het routekaartje van je reisroute gemaakt? Voorheen heb ik veel manieren geprobeerd. Eerst werkte ik in Paint, wat nooit echt mooi en precies werd. Daarna gebruikte in Google Maps, waar helaas de aantal bestemmingen die je kunt toevoegen beperkt zijn, maar ook dingen in beeld komen die ik niet in beeld wil. En zo heb ik meerdere dingen geprobeerd. De perfecte manier kon ik steeds niet vinden en als ik online op onderzoek uitging, kwam ik vooral uit bij ingewikkelde of betaalde programma’s. Totdat ik Google My Maps tegenkwam. Dit programma is gratis, toegankelijk en heeft genoeg mogelijkheden voor het maken van een routekaart van je reisroute. Hieronder neem ik je mee naar hoe dit precies werkt.

Stap voor stap een routekaart maken

Hieronder ga ik je stapsgewijs meenemen naar het maken van een routekaart in Google My Maps. Ik zal ook screenshots delen, om het zo duidelijk mogelijk voor je te maken. Verderop in het artikel zal ik ook wat tips delen waarmee je de routekaart voor in je fotoboek interessanter en mooier krijgt!

  1. Ga via Google naar mymaps.google.com
  2. Klik op een nieuwe kaart maken. Dit knopje vind je linksboven in.
Routekaartje voor reisroute maken stap 1

3. Geef de kaart een naam. In dit artikel gebruik ik onze reis naar Jordanië als voorbeeld, aangezien dit onze eerst volgende rondreis wordt en ik hier nog geen kaartje van heb gemaakt.

4. Voeg de eerste bestemming toe, in ons geval is dat Amman. Je kunt de bestemming in de balk bovenin intypen. Daarna verschijnt ie links in het rijtje. Klik op het plusje bij de naam om deze bestemming definitief toe te voegen aan je kaart.

Routekaartje maken uitleg 2

5. Je kunt nu de pin van de bestemming aanpassen. Als je op de verfbus klikt, kun je een kleur of pictogram uitkiezen (zie plaatje links). Je kunt er ook voor kiezen om je bestemmingen te nummeren, hier kies ik zelf vaak voor. Als je dit wilt klik je links bij de laag waar je in werkt op Individuele stijlen, je kunt dan kiezen voor plaatsen sorteren op nummervolgorde (zie plaatje rechts).

Routekaart reisroute fotoboek maken
Routekaart reisroute fotoboek maken

6. Bij stap 6 bij het maken van een routekaartje voor je reisroute voeg je op dezelfde manier als bij stap 4 de andere bestemmingen van je reis toe. Deze krijgen automatisch dezelfde kleur en zelfde stijl als de eerste bestemming. Wil je dit anders? Dan kun je een nieuwe laag toevoegen in je kaart en deze bestemming in de andere laag toevoegen. Houd er dan wel rekening mee dat de nummers ook weer bij 1 beginnen.

Routekaartje voor je fotoboek maken

7. Als je alle bestemmingen hebt toegevoegd, kun je de lijn tussen de bestemmingen toevoegen. Ik kies altijd voor lijn of vorm toevoegen. Ik vind dit zelf mooier dan autoroute toevoegen. Daarnaast kun je bij de autoroute toevoegen maar een beperkt aantal bestemmingen in je routekaart gebruiken. Wil je wel een autoroute toevoegen? Dan kun je de stappen 4 en 5 overslaan en hier direct op klikken. In je autoroute voeg je dan alle bestemmingen toe. De lijn verschijnt dan automatisch.

Routekaartje van je reisroute maken

8. In dit voorbeeld gaan we dus een lijn tekenen. Ik maak hiervoor een nieuwe laag aan door links op laag toevoegen te klikken. Dit doe ik zodat ik de lijn een andere kleur kan geven dan de nummers bij deze bestemmingen. Je begint met rechte lijnen trekken tussen de bestemmingen, zoals op het voorbeeld hieronder. Je kunt de kleur en de dikte van de lijn vervolgens aanpassen als je dit wilt.

route maken

9. Dit kun je nu zo laten, maar ik vind het zelf mooier als de lijnen niet zo recht gaan en zoveel mogelijk de wegen volgen die wij ook gevolgd hebben. Hiervoor kun je de lijn aanklikken. In het midden verschijnt dan een stipje, deze kun je verplaatsen. Door dit steeds te blijven doen, kun je een kronkelende lijn maken. Dit kost even tijd als je dit met de hele kaart moet doen, maar dat geeft wel het mooiste resultaat!

Routekaart maken

10. Dan zijn we alweer bij de laatste stap aangekomen voor het maken van je routekaart van je reisroute. Je kaart slaat automatisch op. Als je de lijnen hebt getrokken is het tijd om hem op te slaan als afbeelding. Dit kan op twee manieren. Optie 1 is een screenshot maken van je kaart. De kwaliteit is hoog genoeg om dit af te drukken in je fotoboek, of om te gebruiken op je website. Je kunt er ook voor kiezen om te klikken op kaart afdrukken. Klik hiervoor naast de naam van je kaart op de drie puntjes en kies voor kaart afdrukken. Daarna klik je op annuleren en kun je met behulp van de rechter muisknop de afbeelding in je beeld opslaan.

Leuke extra’s op je routekaart maken

Tijdens onze reis door Zuid-Afrika maakten wij een binnenlandse vlucht. Ik wilde hiervoor een stippellijn gebruiken op de kaart. Helaas is er in Google My Maps geen optie om een stippellijn toe te voegen, dus deze moest ik zelf maken. Ik heb dit gedaan door gewoon steeds heel kort een nieuwe lijn te maken. Verder wilde ik er nog een icoontje van een vliegtuig bij. Ik heb hiervoor gewoon op een random plek in de kaart een bestemming toegevoegd en het icoontje hiervan veranderd in een vliegtuig. Op deze manier kan je meerdere icoontjes toevoegen aan je routekaart als je dit zou willen. Ideaal!

Zuid-Afrika route

Je routekaart voor in je fotoboek opmaken

Hoe je de route opslaat, zo is ie prima voor in een blog. Hij is duidelijk en functioneel en dat is voor mij toch het belangrijkste. Maar in je fotoboek is dit misschien nog een klein beetje saai. Hieronder volgen nog wat tips om je routekaartje van je reisroute stap voor stap op te leuken voor in je fotoboek.

  1. Gebruik hiervoor een fotoboek programma naar keuze. Natuurlijk kun je nu alsnog aan de slag met Photoshop of andere programma’s, maar dat vind ik zelf altijd ingewikkeld. Ik gebruik vaak Pixum, Cewe of Albelli voor mijn fotoalbums. In al deze programma’s zijn er genoeg opties om je routekaart in je fotoboek op te leuken.
  2. Voeg daarna foto’s toe aan het kaartje. De laatste keer koos ik voor kleine ronde afbeeldingen die ik op de kaart plaatste. Je kunt dit vlak bij de cijfers doen, of aan de randen om het op te leuken. Er zijn hier enorm veel opties voor!
  3. Werk met kaders, door een kader aan je kaart toe te voegen, wordt het minder saai.
  4. Vertel wat de nummers betekenen. Een van de redenen dat ik altijd nummers gebruik bij mijn kaartje, is zodat ik makkelijk de route kan uitschrijven in mijn fotoboek.
  5. Doe inspiratie op! Ik schreef zelf eerder al eens een uitgebreid artikel over reisfotoboeken maken. Verder doe ik zelf altijd heel veel inspiratie op in de Facebookgroep van de Albelli Club. Hier delen mensen hun creaties in en kun je ook vragen stellen. Echt ideaal! Hierdoor worden mijn boeken en routekaartjes ook steeds leuker.
routekaart in fotoboek

Dit is hoe je stap voor stap een routekaart van je reisroute kunt maken zonder Photoshop of dure programma’s. Het is even wennen, maar zelf word ik er steeds handiger en creatiever in en heb ik dus ook steeds sneller zo’n kaartje van een reis gemaakt! Zowel voor op de website, of voor in je fotoboek is dat super leuk!

Wil jij ook proberen om een routekaart te maken?  

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows