Route 3-4 weken Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een veelzijdig land en is perfect voor een toffe roadtrip. Op die manier kun je de mooiste plekken bezoeken en het beste genieten van al het moois dat Zuid-Afrika te bieden heeft. Hoewel het een groot land is, kun je in 3 tot 4 weken een goede indruk krijgen van Zuid-Afrika. Maar, je moet dan natuurlijk wel keuzes maken en zit soms wat langer in de auto, of moet een binnenlandse vlucht nemen.

In dit artikel deel ik onze route voor 3-4 weken Zuid-Afrika. Zelf reisden wij hier 26 dagen rond en vonden het geweldig. Later in het artikel zal ik delen hoe je deze route Zuid-Afrika makkelijk kunt inkorten, of juist kunt uitbreiden. Zo kun jij de perfecte reis naar Zuid-Afrika samenstellen!

Bij deze route Zuid-Afrika ga ik er vanuit dat je eigen vervoer hebt. Hoewel je ook kunt rondreizen met de Bazbus, is het huren van een auto de beste optie in Zuid-Afrika. Dit kun je doen via bijvoorbeeld Sunny Cars, Discover Cars, Rentalcars of Auto Europe. Deze reisroute start in Johannesburg en eindigt in Kaapstad, maar dit kan je natuurlijk ook prima andersom doen.

Wil je een overzicht van deze reisroute? Ik maakte een handig excel bestand met onze reisroute, zodat je deze zelf ook makkelijk kunt gebruiken. Je download dit bestand via deze link. Hieronder zie je ook alvast het kaartje van onze route Zuid-Afrika.

Route Zuid-Afrika: dag tot dag beschrijving

Hieronder volgt een dag tot dag beschrijving van onze route door Zuid-Afrika van 26 dagen.

Dag 1: Amsterdam – Johannesburg

Vandaag staat in het teken van reizen. Je vliegt vandaag vanaf Amsterdam naar Johannesburg. Zelf vlogen wij direct met KLM, deze vlucht komt laat aan in Johannesburg. Het is dan fijn om te overnachten op het vliegveld, dit deden wij bij het City Lodge hotel. Vanaf de aankomsthal loop je hier zo heen, ideaal! Kom je al vroeg aan? Dan kan je deze dag eventueel al verder gaan met dag 2! Of je bezoekt een dagje Johannesburg, wij slaan dit in deze route namelijk over.

Dag 2: Johannesburg – Graskop

In de ochtend halen wij onze huurauto op en daarna kan onze roadtrip Zuid-Afrika echt beginnen! Wij rijden deze dag naar Graskop, dit is een rit van 4,5 uur. Als we in de buurt komen van Graskop stoppen wij bij de Lone Creek Falls en Mac Mac Falls en ontdekken wij alvast 2 stops van de Panoramaroute. In Graskop overnachten wij bij het prachtige Paradise View Guesthouse.

Dag 3: Graskop – Hoedspruit

Vandaag staat in het teken van de Panoramaroute rijden. Dit is een van de mooiste routes van Zuid-Afrika en dus een fantastische start van je mooie roadtrip. Je stops bij een aantal prachtige watervallen en wat mooie uitzichtpunten over de Blyde River Canyon. Gods Window, de Lisbon Falls, Bourkes Luck Potholes en de Three Rondavels zijn de absoluten hoogtepunten tijdens deze route. Wil je hier meer over lezen? Lees dan eens mijn artikel over de Panoramaroute in Zuid-Afrika.

Wij slapen deze nacht in Hoedspruit, dit ligt voor ons namelijk handig en dichtbij onze volgende bestemming. Reis je niet richting een Private Game Reserve in die omgeving? Dan kun je ook overwegen om nog een nacht in Graskop te slapen, of om bijvoorbeeld voor Hazyview te kiezen. In Hoedspruit overnachten wij bij At Rest Bushstay, basic en wat verouderd, maar wel netjes!

Route Zuid-Afrika 3-4 weken

Dag 4: Hoedspruit – nThambo Tree Camp (Klaserie Private Game Reserve)

Wij reizen na Hoedspruit door richting een Private Game Reserve in Greater Kruger. De keuze hierin is reuze, maar onze keuze valt op nThambo Tree Camp in het Klaserie Private Game Reserve. Onder andere omdat het heel kleinschalig is, er zijn maar 5 accommodaties en de groepen zijn hierdoor klein. Ook is het minder extreem duur dan populairdere Private Game Reserves, zoals Sabi Sands. De ervaring was echt fantastisch en had ik niet willen missen! Reis je met een kleiner budget? Sla dit dan over en blijf iets langer in Kruger National Park.

Op dag 4 starten wij in de ochtend met een selfdrive in het Wildlife Estate bij Hoedspruit, aangezien hier onze accommodatie midden in ligt. We zien hier onze eerste wilde dieren, super tof! Daarna rijden wij richting nThambo, hier gaan we na een lunch mee met de eerste game drive met ranger.

Dag 5: nThambo Tree Camp (Klaserie Private Game Reserve)

Wij verblijven 2 nachten bij nThambo, dus dat betekent dat we op dag 5 hier een volledige dag hebben. Met zonsopkomst en zonsondergang doen we een gamedrive en we doen een wandelsafari. Allemaal super gaaf! Tussendoor doen we spelletjes bij de accommodatie en relaxen we wat.

Reisroute Zuid-Afrika voor 3-4 weken Zuid-Afrika
Reisroute Zuid-Afrika voor 3-4 weken Zuid-Afrika

Dag 6: nThambo – Kruger

Met zonsondergang doen wij onze laatste gamedrive in Greater Kruger, om vervolgens door te rijden richting Kruger National Park, hier doen we de aankomende dagen wat selfdrives. Een hele andere ervaring, maar ook enorm gaaf. Wij kiezen ervoor om 3 nachten in Kruger zelf te overnachten. De accommodaties in het park zijn wat verouderd en prijziger, maar het is het helemaal waard! We komen het park binnen bij Orpen Gate en rijden een prachtige route richting Satara Rest Camp, waar wij als eerste overnachten. Onderweg komen we enorm veel dieren tegen.

Dag 7/8: Kruger

De volgende 2 dagen zijn wij de hele dag in Kruger. Wij overnachten naast Satara nog in Lower Sabie en Berg-en-Dal. Zelf zou ik je aanraden om Berg-en-Dal over te slaan en 2 nachten in Lower Sabie te verblijven. Dit is qua ligging in het park een van de beste kampen. Vanaf hier kun je een aantal fantastische selfdrives maken, of mee gaan met een ranger. Wij hebben enorm veel dieren gezien en Kruger was echt een hoogtepunt van onze reis. Je zou hier dan ook makkelijk nog wat langer kunnen verblijven.

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel met tips voor Kruger National Park.

Roadtrip route Zuid-Afrika

Dag 9: Kruger – Mlilwane (eSwatini)

Na je dagen in Greater Kruger en Kruger is het tijd om deze prachtige plek achter je te laten. Na een selfdrive bij zonsopkomst verlaat je Kruger bij de Malelane Gate. Daarna rijd je richting het Mlilwane Wildlife Santuary in eSwatini. Zo bezoek je dus ook nog eens een tweede land tijdens je roadtrip door Zuid-Afrika. Bij aankomst kun je hier een mooie wandeling maken tussen de mooie natuur en dieren, heel tof! Probeer echt in het park zelf te overnachten, dat is echt een meerwaarde.

Dag 10: Mlilwane – Hlane (eSwatini)

Eigenlijk wilden wij 2 nachten in Mlilwane verblijven, maar helaas was er nog maar 1 nacht beschikbaar. Daarom besloten wij onze tweede nacht in eSwatini door te brengen in Hlane Royal National Park. Echt daar hadden wij geen spijt van! Hier vind je enorm veel neushoorns rondom het kamp, echt tof!

3-4 weken Zuid-Afrika, eSwatini

Dag 11: Hlane – St. Lucia

Met zonsopkomst gaan wij mee met een gamedrive in Hlane en dat is tof! We zien hier namelijk leeuwen. Daarna steken wij de grens weer over richting Zuid-Afrika en reizen wij richting de kust. We gaan naar het plaatsje St. Lucia, dat bekend staan om de nijlpaarden in en rondom het dorp.

Dag 12/13/14: St. Lucia

Nadat je bijna elke nacht ergens anders hebt geslapen, is St. Lucia echt even een rustpunt in deze route Zuid-Afrika. Je verblijft hier namelijk 4 nachten en hebt dus 3 volle dagen de tijd om deze leuke plek te ontdekken! Wij sliepen zelf in First Group Lake View Cabanas, een super fijne accommodatie met appartementen en een mooi zwembad.

De eerste dag in St. Lucia deden wij een selfdrive naar Cape Vidal in iSimangaliso Wetland Park. Je vindt hier bijzondere natuur en veel dieren. Op dag 2 gingen wij mee op dagtrip naar Hluhluwe-Imfolozi Park, een prachtig wildpark waar je de big five kunt spotten. Op dag 3 gingen wij naar het strand en deden wij een hippo en croc cruise, om zo nijlpaarden en krokodillen van heel dichtbij te bekijken.

Heb je weinig tijd? Dan kun je eventueel iSimangaliso en de boottocht naar de nijlpaarden combineren op 1 dag. Op die manier kun je een dagje minder verblijven in St. Lucia. Relaxed is dit echter niet!

Wil je meer lezen? Lees dan ook mijn artikel met tips voor St. Lucia in Zuid-Afrika.

St. Lucia

Dag 15: St. Lucia – Addo Elephant Park

Deze dag is een lange reisdag. In de ochtend rijd je in een krappe 3 uur van St. Lucia naar het vliegveld van Durban. Hier lever je de huurauto in en stap je in het vliegtuig. Je vliegt dan naar Port Elizabeth. Hier haal je een nieuwe huurauto op. Vervolgens rijd je vanaf Port Elizabeth in 1 uur naar Addo Elephant Park. Kom je al aan in het donker? Overnacht dan in Port Elizabeth en rij op dag 16 naar Addo. Wij overnachten in het rest camp van het Addo Elephant Park, wat zeker een aanrader is!

Dag 16: Addo Elephant Park

Vandaag heb je de hele dag de tijd om rond te rijden in het Addo Elephant Park. Naast heel veel olifanten kun je ook de andere dieren uit de big five spotten. Maar er is meer dan dat! Wat dacht je van zebra’s, impala’s, struisvogels, jakhalzen, elanden, kudu’s en meer? Wij vonden Addo Elephant Park echt fantastisch, ondanks dat wij al in Kruger waren geweest.

Addo Elephant Park tijdens onze roadtrip route Zuid-Afrika

Dag 17: Addo – Storms River

Vandaag verlaat je Addo en rijd je richting Storms River. Dit is eigenlijk de eerste dag dat je op de geweldige Garden Route in Zuid-Afrika rijdt. Maak zeker een stop bij Jeffrey’s Bay en bij de Storms River Bridge. Daarna rijd je richting Tsitsikamma National Park. Hier kun je ook overnachten. Daar kun je een prachtige wandeling doen over hangbruggen, zeker de moeite waard!

Route Zuid-Afrika 4 weken

Dag 18: Storms River – Plettenberg Bay

Vandaag reis je vanaf Storms River naar Plettenberg Bay. Voor je vertrekt kun je nog een wandeling doen in Tsitsikamma National Park. Bijvoorbeeld de Mouth Trail naar de hangbruggen, of de prachtige waterfall Trail. Onderweg naar Plettenberg Bay kun je ook nog stoppen bij Nature’s Valley, hier kun je ook weer prachtig wandelen en heb je een mooi strand. Ook de route hierheen is geweldig. Wij verblijven vervolgens 2 nachten in Plettenberg Bay, in de prachtige accommodatie Milkwood Manor on sea.

Dag 19: Plettenberg Bay

Vandaag ontdek je de omgeving van Plettenberg Bay. Ga sowieso wandelen in het Robberg Nature Reserve, een van de mooiste plekken bij de Gardenroute. Bezoek ook Keurboomstrand en ontdek de stranden rondom Plettenberg Bay zelf. Je kunt ook nog snorkelen met zeehonden hier, een unieke activiteit!

Robberg Nature Reserve

Dag 20: Plettenberg Bay – Swellendam

Vandaag rijd je naar Swellendam, maar niet voor je nog wat mooie stops maakt op de Garden Route. Stop sowieso bij Knysna Heads, voor een aantal van de mooiste uitzichten bij de Garden Route. Verder kun je stoppen bij Wilderness en bij Mossel Bay. In Swellendam slapen wij 1 nacht in de mooie accommodatie a Hilltop Country Retreat. Wij zien hierdoor eigenlijk niks van de omgeving van Swellendam, maar voor wie tijd heeft is hier ook genoeg moois! Zo vind je hier in de buurt ook een nationaal park met dieren en kun je mooi wandelen in de natuur.

Dag 21: Swellendam – Hermanus

In de ochtend rijden wij van Swellendam naar Hermanus, de beste plek om walvissen te spotten in Zuid-Afrika. Na aankomst wandelen wij het kustpad bij Hermanus voor een deel. In de middag gaan wij mee met een boot om walvissen te spotten, heel gaaf! We slapen 1 nacht in Hermanus in het Sixteen Guesthouse on Main.

Hermanus, Zuid-Afrika route
Hermanus, Zuid-Afrika route

Dag 22: Hermanus – Kaapstad

Deze dag rijden wij naar onze laatste bestemming van onze reis, namelijk Kaapstad. De leukste stad van Zuid-Afrika. Wij rijden vandaag via Betty’s Bay om hier pinguïns te zien en we rijden via de prachtige Clarence Drive, een van de mooiste autoroutes van Zuid-Afrika. De route die we volgen wordt ook wel de Whale Coast Route genoemd en is geweldig! Wij verblijven 5 nachten in Kaapstad in het mooie en goedkope Leeuwenzee Guesthouse in de wijk Seapoint. Doordat ik de route hierboven een klein beetje heb aangepast, zijn het er in dit artikel 4 geworden.

Dag 23/24/25: Kaapstad

Op deze dagen ontdek je Kaapstad en omgeving. Ga sowieso de tafelberg op en maak een roadtrip over het Kaapse schiereiland naar Kaap de goede Hoop. Verder is V&A Waterfront een must om te bezoeken, maar moet je ook in downtown een kijkje nemen. Sla Kirstenbosch ook niet over. Heb je tijd? Dan is een dagtrip naar Stellenbosch ook de moeite waard!

Reisroute Zuid-Afrika
Reisroute Zuid-Afrika

Dag 26: Kaapstad – Amsterdam

Op deze dag vlieg je weer terug naar huis. Als je met KLM terug vliegt, vlieg je pas laat op de avond naar huis. Je hebt dan nog een hele dag in Kaapstad. Zelf bezochten wij deze dag nog Robbeneiland en gingen wij naar Bo-Kaap en Signal Hill. Aan het einde van de dag reden wij richting het vliegveld en leverden wij onze huurauto in. Het was een prachtige reis!

Deze route Zuid-Afrika uitbreiden

In deze route kom je op dag 27 thuis en heb je bijna 4 volle weken doorgebracht in het prachtige Zuid-Afrika. Wil je de 28 dagen vol maken? Dan kun je nog een dag extra in Kaapstad verblijven, of een dag Johannesburg toevoegen en daar de stad ontdekken. Wij hebben dit nu over geslagen. Ben je niet op zoek naar een route voor 4 weken Zuid-Afrika, maar heb je zelf 5 weken of langer? Dan kun je ervoor kiezen om Drakensbergen toe te voegen aan deze Zuid-Afrika route. Ook kun je eventueel het land Lesotho meepakken en hoef je dan geen binnenlandse vlucht te nemen. Nog een optie is oom nog nog richting Oudtshoorn te gaan, of in de omgeving van Stellenbosch en Franschhoek te verblijven. Genoeg opties dus!

Ben je trouwens benieuwd hoeveel deze reis ons heeft gekost? Lees dan ook eens mijn artikel over de kosten voor Zuid-Afrika.

Deze route Zuid-Afrika inkorten naar 2-3 weken Zuid-Afrika

Heb je slechts 3 weken de tijd voor Zuid-Afrika en wil je toch zowel de omgeving van Johannesburg en Kaapstad zien? Dan zou ik ervoor kiezen om niet vanaf Durban naar Port Elizabeth te vliegen, maar richting Kaapstad. Je kunt dan de eerste twee weken de route van Johannesburg naar St. Lucia volgen en daarna nog een week rondom Kaapstad verblijven. Je kunt dan een stedentrip Kaapstad combineren met Hermanus en het wijngebied rondom Stellenbosh en Franschhoek.

Heb je 2 weken de tijd voor een roadtrip Zuid-Afrika? Dan moet je een keuze maken en retour vliegen op Johannesburg of Kaapstad en alleen 1 van de 2 delen van het land ontdekken. Je kunt dan later nog eens terugkomen voor de rest. Later zal ik nog voor beide opties een handige reisroute met je delen!

Starten in Johannesburg of Kaapstad?

Je kunt deze reisroute Zuid-Afrika in 3-4 weken volgen zoals in dit artikel is beschreven, maar je kunt natuurlijk ook starten in Kaapstad en eindigen in Johannesburg. Wat je wilt is echt persoonlijk. Sommige mensen willen eindigen in Johannesburg, omdat je dan de safari’s en dus het hoogtepunt van je reis voor het laatst bewaart. Wij vonden het juist fijn om in Kaapstad te eindigen zodat je af kan sluiten met een langer verblijf op 1 locatie. Maar ook omdat wij echt kwamen voor de safari’s en daar niet op konden wachten. Bij de panoramaroute dachten wij: leuk, maar hier komen wij niet voor, wij willen dieren zien! Terwijl wij bij de Garden Route echt weer konden genieten van de geweldige natuur.

Zuid-Afrika route 3-4 weken

Dit was onze route Zuid-Afrika. Wij vonden dit een ideale route voor een eerste kennismaking met dit fantastische land. Het was een geweldige roadtrip en wij komen zeker nog eens terug! Hopelijk heb je nu een goed beeld gekregen van de ideale reisroute voor 3-4 weken Zuid-Afrika en kun je ook beginnen met het plannen van jouw droomreis.

Wat vind jij van deze Zuid-Afrika route?

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze links, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou echter niets extra’s! Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows