Route roadtrip Andalusië: de perfecte route voor 2 weken Andalusië!

door | Laatste update Jul 1, 2023 | Gepubliceerd Nov 20, 2019 | Europa, Roadtrips, Spanje | 12 reacties

Andalusië is een prachtige regio in Spanje waar je heerlijk kunt roadtrippen. De natuur is prachtig en overal vind je van die leuke, knusse, witte dorpen in de bergen. Daarnaast is het eten in Andalusië heerlijk en vind je er talloze leuke steden die stuk voor stuk de moeite waard zijn. Krijg je al zin in een roadtrip Andalusië? Dit is de perfecte route voor 2 weken Andalusië!

Roadtrip Andalusië, of toch met het openbaar vervoer?

Andalusië is een prachtige regio in Zuid Spanje die je heel goed met de auto kunt ontdekken, maar ook met het openbaar vervoer. Wat voor jou de beste keuze is, ligt eraan wat je gaat doen. Wil je voornamelijk de grotere steden bezoeken? Dan kan je beter met het openbaar vervoer gaan. Het openbaar vervoer in Andalusië is goed geregeld en je zit hierdoor nooit met een parkeer probleem of met hoge parkeerkosten.

Wil je ook buiten de grote steden wat zien? Wil je de natuur in en wat kleine dorpen bezoeken? Dan kan je beter een auto huren. Je kan ook besluiten om alleen voor een klein deel van de route een auto te huren. Als je dit doet kan ik je dat aanraden in de omgeving van Ronda, daar is dit het handigste.

Wij gingen zelf op pad met een huurauto die wij regelden bij Nizacars in Malaga. Je roadtrip Andalusië starten in Malaga heeft als voordeel dat het veel goedkoper is om daar een auto te huren dan dat het in Sevilla is. Bij deze route Andalusië beginnen we dan ook in Malaga en ga ik er vanuit dat je de hele tijd een huurauto hebt.

Route Andalusië

Wij waren zelf 18 dagen met de auto op pad. Daarnaast hadden wij nog wat dagen in Malaga zonder auto. Wij hebben veel gezien, maar onze route Andalusië kon ook prima in 2 weken, ook al heb je dan niet echt veel relax tijd. Wij deden rustig aan omdat wij moe waren van al het reizen. Tijdens onze roadtrip Andalusië waren wij namelijk al 9 maanden onderweg en dat begon ons langzaam wat op te breken. Des ondanks hebben wij veel gezien van Andalusië, dus kan ik een fijne route roadtrip Andalusië met jullie delen. Dit is hem dan, de perfecte route voor 2 weken Andalusië! Met hieronder eerst een handig kaartje, zodat je een goed beeld krijgt van de route! 

Dag tot dag beschrijving

Hieronder volgt de dag tot dag beschrijving van onze route roadtrip Andalusië, waarbij we dus begonnen en weer eindigden in Malaga.

Dag 1: Amsterdam – Malaga

Op dag 1 is het tijd om vanaf Amsterdam naar Malaga te vliegen. Als je op tijd aankomt is het leuk om alvast iets van de stad te ontdekken. Malaga ligt aan de kust en een bezoek aan het strand is hier ook echt een must. Verder kan je naar het Alcazabar, de kathedraal, de haven en lekker rondslenteren in de straten. Malaga heb je in 1 dag wel gezien, dus dit is ook het enige moment in de stad met deze route. Natuurlijk kan je er zelf ook voor kiezen om hier een dag langer te blijven.

Malaga, roadtrip Andalusië

Dag 2: Malaga – Ronda

Vandaag rijd je van Malaga richting Ronda. Dit kan je doen zonder te stoppen, dan kost het je slechts 1,5 uur. Je kan ook stoppen bij het natuurpark El Torcal Antequera voor een mooie wandeling. Een andere optie is om te stoppen bij diverse witte dorpen onderweg. Zo kan je een kijkje nemen in Los Reales de Sierra Bermeja, Gaucín, Cortes de la Fontera en Juzcar.

Dag 3: Ronda

Op dag vier heb je een complete dag om Ronda te ontdekken. Ronda is een prachtig dorp waar je ook echt wel een hele dag voor nodig hebt. De gebouwen zijn prachtig en de uitzichten adembenemend. Neem sowieso een kijkje bij Ponte Nuevo, een van de hoogtepunten van de stad

Ronda, route Andalusië
Ronda, route Andalusië
Ronda, route Andalusië

Dag 4: Ronda – Cadiz

Deze dag ga je lang heel veel verschillende dorpen rijden, die allemaal de moeite waard zijn om te bezoeken. Wij kozen zelf een aantal van deze dorpen uit, omdat het na een tijdje op elkaar gaat lijken. Wij reden richting Cadiz via El Gastor, Zahara de la Sierra en Sierra de Grazalema. Alle drie echt aanraders! Wij stopten ook nog bij Arcos de la Fontera, volgens vele een van de leukste dorpen in Andalusië, volgens ons de meest saaie.

Wil je meer dorpen bezoeken of heb je hiervoor een extra dag? Dan kan je ook nog een stop maken in Ubrique, Olvera en Sentenil.

Route roadtrip Andalusië

Dag 5: Cadiz

Cadiz zelf vonden wij niet zo heel interessant. In 1 ochtend heb je eigenlijk alles wel gezien. Waarom dit toch een leuke plek is om te bezoeken? Nou, hier redelijk dichtbij ligt het dorpje Vejer de la Fontera en dat is een van de leukste dorpen van Andalusië. Je kan er ook voor kiezen om hier te verblijven en Cadiz over te slaan.

Vejer de la Fontera
Vejer de la Fontera

Dag 6: Cadiz – Sevilla

Vandaag rijd je zonder stops richting Sevilla. Als je je auto geparkeerd hebt is het tijd om gelijk de stad in te gaan. Sevilla is een prachtige stad met veel bezienswaardigheden. Bezoek de kathedraal en Alcazar. Slenter ook rond in de knusse straten en bezoek het prachtige Plaza de Espana, een van de mooiste pleinen ter wereld. Sevilla heeft daarnaast veel gezellige plekken waar je lekker kunt relaxen, mensen kunt kijken en kunt rondslenteren. Ook een wandeling langs het water is geen verkeerd idee.

Dag 7: Sevilla

Op dag 8 heb je nog een volledige dag in Sevilla en kun je doen wat je de dag hiervoor nog niet hebt gedaan. Zelf deden wij 1 dag een free walking tour en bekeken wij alle gebouwen van buiten. De tweede dag gingen wij wat gebouwen naar binnen en relaxten wij nog wat.

Sevilla, tijdens onze route Andalusië

Dag 8: Sevilla – Cordoba

Deze dag kan je eindelijk even uitslapen en iets rustiger aan doen. Ook wel even fijn zo tussendoor. Vandaag rijd je naar Cordoba. Een leuke stop onderweg is het dorp Carmona. Hier vind je veel leuke, witte straten, maar ook heel veel mooie kerken en monumenten. Er is dan ook nog best veel te zien en te doen in het dorpje. Na je bezoek aan Carmona rijd je door naar Cordoba, waar je de rest van de dag lekker kan relaxen bij het zwembad, of gewoon bij je hotel.

Dag 9: Cordoba

Cordoba heeft een klein centrum met veel mooie monumenten en gebouwen. Ga op zoek naar mooie patio’s, wandel over de brug en breng een bezoek aan de bijzondere moskee van Cordoba. Deze moskee is ook een kerk geweest en is echt een mengeling van allemaal diverse stijlen en religiën. Echt heel bijzonder om eens te zien!

Cordoba Andalusië roadtrip
Cordoba, roadtrip Andalusië
Cordoba, roadtrip Andalusië

Dag 10: Cordoba – Granada

Op de route van Cordoba naar Granada liggen nog wat leuke stops die je kan maken. Het is handig om een keuze te maken, omdat je anders heel lang aan het rijden bent. Wij stopten zelf in het dorpje Iznajar, wat een prachtige ligging heeft en echt heel erg de moeite waard is om te bezoeken. Verder maakten wij geen stops, omdat wij moe waren. Maar je zou ook na Iznajar nog richting Montefrio kunnen rijden en vanaf daar naar Granada kunnen gaan.

Een andere optie is om via Zuheros en Priego de Cordoba richting Granada te gaan. Je kan na deze twee dorpen nog een keuze maken tussen Iznajar of Montefrio.

Iznajar

Dag 11: Granada

Granada bezoek je voornamelijk voor het Alhambra. Tickets voor dit prachtige paleizen complex zijn in het hoogseizoen heel vroeg uitverkocht en moet je dus ruim van te voren boeken. Dit is echt wel een aanrader, want het Alhambra is een van de hoogtepunten van je roadtrip Andalusië. Bezoek het Alhambra in de ochtend en ga in de middag de stad Granada in. Deze stad heeft een paar leuke bezienswaardigheden en kan je in een middag prima ontdekken.

Wil je meer lezen over het Alhambra? Lees dan eens mijn artikel over een bezoek aan het Alhambra. Wil je meer lezen over Granada zelf? Lees dan mijn artikel over de mooiste bezienswaardigheden in Granada

Alhambra tijdens onze route Andalusië
Alhambra

Dag 12: Granada – Frigiliana – Nerja

Deze dag rijd je eerst richting Frigiliana, een prachtig dorp dat een van de mooiste dorpen van Andalusië is. Dit is volgens de Spanjaarden zo en volgens ons ook. Het is zeker een van de leukste plekken van deze route Andalusië.

Na een bezoek aan Frigliana is het tijd om door te rijden naar Nerja. Nerja heeft op Balcon de Europe na niet echt bezienswaardigheden, maar is enorm gezellig. Het is echt een vakantiedorp en een prima afsluiter voor een prachtige roadtrip Andalusië. Als je nog energie hebt kan je ook de mooie grotten van Nerja bezoeken.

Frigiliana, route Andalusië

Dag 13: Nerja

Vandaag heb je lekker een dag vakantie in Nerja. Je kan lekker naar het strand, shoppen bij de vele leuke winkeltjes. Je kan lekker eten en drinken, maar eventueel ook nog iets doen. Vanaf Nerja kan je gaan kanoën, maar je kan ook de bergen in. Of misschien heb je de grotten van Nerja nog niet bezocht, dan kan dat ook vandaag. In Nerja kregen wij echt een vakantie gevoel en dat is natuurlijk een heerlijke afsluiter van je roadtrip Andalusië in Spanje.

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel waarin ik tips voor Nerja deel. 

Nerja, Spanje

Dag 14: Nerja – Malaga – Amsterdam

Als je nog tijd over hebt zou ik zeker wat extra tijd doorbrengen in Nerja en nog een beetje vakantie vieren. Heb je dat niet? Dan rijd je deze dag terug naar Malaga, waar je je auto inlevert. Daarna is het helaas tijd om weer richting huis te gaan en zit je roadtrip Andalusië er alweer op.

Langer of korter voor deze route Andalusië

Ik zou je aanraden om iets meer tijd te nemen voor deze route en iets meer rustig aan te doen. Er zijn nog genoeg andere leuke plekken ook om toe te voegen aan deze route. Zo kan je nog naar het natuurgebied El Torcal Antequera, maar kan je ook nog wat langer blijven in onder andere Ronda, Nerja en Sevilla.

Zelf willen wij ooit eens terug naar Andalusië om dan een ander deel te verkennen. We willen graag richting het natuurpark Sierra Nevada en richting de provincie Almeria. Dit zou je er ook nog extra bij kunnen doen als je langer de tijd hebt voor deze route Andalusië.

Als je 2 weken Andalusië hebt, kan ik me voorstellen dat je deze route Andalusië te druk vindt. Zelf reis ik ook liever iets rustiger. Met deze route zie je wel echt de hoogtepunten van Andalusië, maar je hebt weinig tijd om uit te rusten. Als je wel wilt uitrusten tijdens je 2 weken Andalusië dan kan je in deze 2 weken ook besluiten om wat minder plekken te bezoeken en de rest voor een andere keer te bewaren. Less is more.

Als je korter hebt dan 2 weken Andalusië raad ik je aan om keuzes te maken. Ik zou dan Cordoba en Cadiz als eerste weghalen uit deze route. Ook kan je vanaf Granada gelijk doorrijden naar Malaga. Om tijd te besparen kan je ook nog overwegen om je auto niet in Malaga in te leveren, maar in een andere stad. Dit is vaak wel duurder.

Kom je er nog niet helemaal uit? Ook Yvonne maakte een prachtige roadtrip Andalusië en deelde wat leuke ideeën voor een route! Ook met plekken die wij helaas nog niet bezochten en moesten bewaren voor ons tweede bezoek. 

De route roadtrip Andalusië in beeld

Hieronder volgt een plaatje van de route voor 2 weken Andalusië, zodat het nog duidelijker wordt hoe onze route Andalusië eruit zag!

Route roadtrip Andalusië in beeld

Hoogtepunten roadtrip Andalusië

Ik schreef als eens een artikel over de hoogtepunten van Andalusië, zodat je weet wat je absoluut niet mag missen. Hieronder som ik even kort de hoogtepunten op, zodat je weet wat de leukste plekken zijn die je zeker moet opnemen in je eigen route Andalusië.

  • Ronda
  • Sierra de Grazalema en Zahara de la Sierra
  • Alhambra
  • Sevilla
  • Frigiliana
  • Vejer de la Fontera

 

Roadtrip Andalusië, route Andalusië, route roadtrip Andalusië

Zo, dit was onze route Andalusië. Wij vonden onze roadtrip Andalusië echt prachtig en wij weten zeker dat we terugkomen om het andere deel van Andalusië te ontdekken. Andalusië in Spanje heeft enorm veel te bieden. 2 weken Andalusië geeft je een goede indruk, maar er is zoveel te zien en te doen dat je er nog veel langer zou kunnen rondreizen.

Zou jij een roadtrip Andalusië willen maken? Wat vind jij van deze route Andalusië?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 24 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow