Route Nieuw-Zeeland | De perfecte route voor 6 weken Nieuw-Zeeland

door | Laatste update Apr 6, 2023 | Gepubliceerd Jun 28, 2019 | Nieuw-Zeeland, Oceanië, Roadtrips, Routes | 29 reacties

Een van de gaafste landen ter wereld voor een roadtrip is Nieuw-Zeeland, een land vol hoogtepunten. In Nieuw-Zeeland val je van de ene in de andere verbazing, er is zoveel moois te zien. De natuur is hier adembenemend mooi. Hoewel je maanden lang zou kunnen roadtrippen in dit fijne land, kun je in zes weken al heel wat zien. Vandaag deel ik de perfecte route voor 6 weken Nieuw-Zeeland, zodat jij ook je route voor Nieuw-Zeeland kan uitstippelen! 

Route Nieuw-Zeeland 

Het bedenken van een route door Nieuw-Zeeland kan best lastig zijn. Er is namelijk ontzettend veel te zien en te doen in dit land en je wilt waarschijnlijk reizen over zowel het Noordereiland als het Zuidereiland. Vaak vlieg je retour van Amsterdam naar Auckland en moet je hier dus zowel beginnen als eindigen. Als je zoveel mogelijk wilt zien van Nieuw-Zeeland is het in ieder geval handig om een auto te huren in Auckland en deze in Christchurch weer in te leveren. Daarna kun je als het moet nog een vlucht nemen richting Auckland. Als je dit ook weer overland wilt doen, kost dit je onnodig veel tijd.

Bij deze route Nieuw-Zeeland ga ik uit van eigen vervoer. Met eigen vervoer ben je flexibeler, heb je lang niet overal tours nodig en kun je onderweg de stops maken die je wilt maken. Je kan deze route ook gebruiken als je met bijvoorbeeld Stray reist, alleen dan kan de volgorde soms anders zijn en is er een kans dat je bepaalde stops moet overslaan.

Ik zal zo beginnen met een dag tot dag beschrijving van een route voor 6 weken Nieuw-Zeeland. Aan het einde zal ik vertellen hoe je deze route kunt inkorten of kunt uitbreiden als je minder of juist meer tijd hebt. Nu deel ik eerst het route kaartje, links zie je het stukje op het Noordereiland en rechts het deel op het Zuidereiland. Zo krijg je gelijk een goed beeld van deze route Nieuw-Zeeland. 

Dag tot dag beschrijving route 6 weken Nieuw-Zeeland 

Hieronder volgt een dag tot dag beschrijving voor de route voor 6 weken Nieuw-Zeeland. Omdat het om een lange route gaat, is deze beschrijving natuurlijk ook vrij lang. Hij staat wel vol met handige tips en je hebt op deze manier gelijk een heel goed beeld van wat er te doen is op de route en hoe je dagen eruit zien als je deze route volgt. Heb je geen zin om dit allemaal uitgebreid te lezen en ben je gewoon even snel op zoek naar een logische volgorde? Scroll dan even de beschrijvingen voorbij, want daar onder heb ik een excel bestand toegevoegd met de route die je kan downloaden!

Dag 1: Amsterdam – Auckland 

Het is tijd om je reis naar het geweldige Nieuw-Zeeland te beginnen! Dit start je helaas met een enorm lange vlucht. Overstappen kan je niet vermijden en je bent al snel 30 uur bezig. In deze route is dag 1 de dag dat je aankomt in Auckland. Meestal vertrek je 1 dag eerder al, houd hier rekening mee bij je planning.

Als je eenmaal geland bent op het vliegveld ga je door de douane en pak je de Airport bus die je zo dicht mogelijk bij je accommodatie afzet. Wij kwamen zelf aan het einde van de middag aan, dus wij friste ons op, kookten ons avondmaal en gingen slapen. Echt puf om iets te doen heb je niet.

Let op: als je Nieuw-Zeeland in gaat moet je een formulier invullen. Vul dit volledig in, want anders kost dit je veel geld. Wij spraken iemand die vergat dat ze een appel mee had en dit dus niet had aangegeven. Dit kostte haar 400 dollar, geen leuk begin van je reis van 6 weken Nieuw-Zeeland. 

Dag 2 & 3: Auckland 

Door het flinke tijdverschil (10 uur in de Nederlandse zomer en 12 uur in de Nederlandse winter) heb je een enorme jetlag. Je bent daarom waarschijnlijk super vroeg wakker en daar ga je natuurlijk gebruik van maken. Op de eerste dag beklim je mount Eden, een krater net buiten het centrum van Auckland die je een prachtig uitzicht bezorgt over de stad. Als je dit gedaan hebt ga je richting de Skytower en verken je de omgeving daar. Loop ook nog even langs de haven.

Op dag twee heb je Auckland wel gezien. Bij weinig tijd kan je deze dag skippen en je auto ophalen. Als je genoeg tijd hebt, zou ik nog even een dagje rustig aan doen. Want de jetlag blijft nog even heftig. Bezoek dan het mooie Waiheke Island. Een leuk eiland waar je vanaf het centrum van Auckland zo naar toe vaart.

Route voor 6 weken Nieuw-Zeeland Auckland Nieuw-Zeeland
Waiheke Island Auckland Nieuw-Zeeland

Dag 4: Auckland – Bay of Islands 

Vandaag haal je in de ochtend je auto op en vervolgens rijd je richting het Noorden, namelijk Bay of Islands. Deze rit is behoorlijk lang, dus neem hier ook lekker de tijd voor. Zelfs moesten wij voor wij konden rijden eerst nog boodschappen doen en kampeerspullen kopen. Hierdoor kwamen wij uiteindelijk best laat aan in Paihia, de beste uitvalbasis voor Bay of Islands. Deze dag betekent in ieder geval wel dat je roadtrip van 6 weken Nieuw-Zeeland is begonnen!

Dag 5 & 6: Bay of Islands 

Bay of Islands ligt in het noorden van Nieuw-Zeeland en dat betekent dat het weer hier vrij aangenaam is. Verder hangt er overal een relaxte sfeer, dus het is het perfecte begin van een heerlijke roadtrip. Op je eerste volle dag kan je een boottrip doen, ik raad je de Creamtrip aan van Fullers Great Sights. Je kan dan dolfijnen spotten (en zelfs met ze zwemmen), maar ontdekt daarnaast ook veel van de omgeving. Zo ga je wandelen op een eiland waar je geweldige uitzichten hebt, vaar je door hole in the rock en die je nog andere gave plekken waar maar weinig boten komen.

Op dag 2 maak je een dagtrip richting Cape Reinga. Dit kan georganiseerd, maar ik raad het je aan om dit gewoon lekker zelf te doen. De natuur rondom Cape Reinga is echt prachtig mooi en wil je niet missen. Heb je langer de tijd? Overnacht dan minimaal 1 nacht rondom Cape Reinga, het is namelijk heel ver weg en er is super veel te doen. Je zou ook niet naar Cape Reinga kunnen gaan en Russell kunnen bezoeken. Dit kan je combineren met onder andere de Rainbow Falls.

Bay of Islands Nieuw-Zeeland
Route voor 6 weken Nieuw-Zeeland Cape Reinga Nieuw-Zeeland

Dag 7: Bay of Islands – Coromandel 

Vandaag rijd je in een aantal uur van Bay of Islands richting Coromandel. De route hierheen is echt prachtig om te zien. Het is heel bergachtig en echt ontzettend groen. Als je bent aangekomen in Coromandel heb je eventueel al tijd om iets te zien of te doen, maar je kan er ook voor kiezen om even lekker te relaxen. Relaxen is soms echt fijn tijdens je reis van 6 weken in Nieuw-Zeeland! 

Dag 8: Coromandel 

Vandaag heb je een volle dag rondom Coromandel. Er is veel te zien en te doen dus je kan hier als je wilt ook langer blijven dan slechts 1 volle dag. Vraag bij je camping of accommodatie wanneer het eb is en pas daar je planning voor de dag op aan. Tijdens eb bezoek je hot water beach, waar je een heerlijke spa voor jezelf graaft. Verder bezoek je deze dag het mooie Cathedral Cove. Er zijn daarnaast nog meer mooie stranden die je zou kunnen bezoeken.

Dag 9: Coromandel – Hobbiton – Rotorua 

Op dag 9 is je eindbestemming Rotorua, maar je maakt eerst een stop bij Hobbiton, het decor van de bekende films The Hobbit en The Lord of the Rings. Hobbiton is een must voor iedereen die de films gezien heeft, maar is ook leuk als je ze niet gezien hebt. Het dorp is namelijk geweldig om te zien. De tour door Hobbiton moet je vooraf boeken. Zelf hadden wij de tour in het begin van de middag, dus wij hadden genoeg tijd om vanaf Coromandel richting Hobbiton te rijden.

Na Hobbiton rijd je richting Rotorua, waar je gewoon even relaxt bij je accommodatie / camping na aankomst.

Meer lezen over Hobbiton? Lees dan mijn artikel over de Hobbiton Movieset.

Dag 10 & 11: Rotorua 

Je hebt vervolgens twee volle dagen in Rotorua. Een van deze dagen staat in het teken van de geothermische bronnen waar Rotorua om bekend staat. Een leuk park om te bezoeken is Wai-O-Tapu, Thermal Wonderland. Hier vind je onder andere de prachtige Champagne pool en andere bizarre natuurwonderen. Na een bezoek aan dit park slenter je door Rotorua zelf, waar je ook overal stoom uit de grond ziet opborrelen. Het park in de stad is leuk, want hier kan je gratis allemaal geothermische verschijnselen zien.

De andere dag kan je meer ontdekken van de maori cultuur, of je kan een relaxed spa dagje houden. Je zou ook nog de omgeving in kunnen gaan en Blue en Green Lake kunnen bezoeken. Als je nog niet genoeg geothermische bronnen gezien hebt kan je ook nog naar een andere park gaan. Wil je weten wat er allemaal precies te doen is in Rotorua? Lees dan het artikel waarin ik antwoord geef op de vraag; wat te doen in Rotorua? 

Route voor 6 weken Nieuw-Zeeland, Rotorua Nieuw-Zeeland

Dag 12: Rotorua – Taupo

Vandaag rijd je van Rotorua naar Taupo, dit is slechts een uurtje rijden en dat betekend dat je vandaag ook al tijd hebt om iets te bezoeken of te doen. Het is leuk om op campermate te kijken waar de uitzichtpunten over Lake Taupo zijn en hier even heen te rijden. Verder kun je nog een wandeling doen van ongeveer 45 minuten richting de Huka Falls. Je kan hier ook vlakbij parkeren als je geen zin hebt om te lopen.

Dag 13 & 14: Taupo

Vanaf Taupo regel je een shuttle richting de Tongariro Crossing. Een wandeling van 19.4 kilometer die je langs geweldige landschappen brengt. Je komt onder andere langs Mount Doom, ziet de geweldige Red Crater en hebt prachtige uitzichten op de Emerald Lakes. Voor ons was de Tongariro Crossing echt het hoogtepunt van het Noordereiland en misschien zelfs wel van heel Nieuw-Zeeland. Dus ondanks dat je 6-8 uur non stop loopt en stijgt en daalt, is dit helemaal geweldig.

Dit kost je 1 dag. Daarna kan je al doorrijden of een dag relaxen. De reden dat ik je aanraadt om hier toch twee dagen voor vrij te houden is het weer. Met slecht weer kan je de Tongariro Crossing niet lopen. Dan is het gewoon echt levensgevaarlijk. Het kan daarom zijn dat je een dag moet wachten (soms ook meer). Houd het weer ruim van te voren goed in de gaten en zorg dat je flexibel bent. Een dag minder in Rotorua is het helemaal waard als dat betekent dat je de Tongariro Crossing gewoon kunt lopen.

Wil je meer lezen over deze geweldige wandeling? Lees dan mijn uitgebreide artikel over de Tongariro Alpine Crossing.

Route Nieuw-Zeeland: uitzicht op de Emerald Lakes, Tongariro Crossing

Dag 15: Taupo – Wellington 

Vandaag rijd je vanaf Taupo richting Wellington, de hoofdstad van Nieuw-Zeeland en ook de plek waar je de ferry pakt richting het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Na aankomst kan je er alvast voor kiezen om richting de stad te gaan, waar je veel barretjes en restaurantjes vindt. Verder vind je in Wellington veel goede koffietentjes, dus kan je met een gerust hart ergens neerstrijken voor wat drinken.

Dag 16: Wellington

Vandaag geniet je van het uitzicht over Wellington vanaf Mount Victoria en slenter je door de straten van de Nieuw-Zeelandse hoofdstad. Ook bezoek je het gratis Te Papa Museum waar je meer leert over de geschiedenis van Nieuw-Zeeland. Hoewel veel mensen Wellington geweldig vinden en zich er meerdere dagen kunnen vermaken, vonden wij deze ene volle dag meer dan genoeg.

Dag 17: Wellington – Abel Tasman

Je maakt vandaag de overtocht richting het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Hoewel het Noordereiland prachtig was, heb je het mooiste eigenlijk nog niet gehad. Er zijn met deze route wel nog plekken die je overslaat op het Noordereiland, dus heb je meer tijd dan kan je je hier zeker nog een week extra vermaken.

Maar goed, in de ochtend stap je op de ferry die je in een aantal uur richting Picton brengt. Kijk vooral vaak naar buiten, want de boottocht is super mooi. Eenmaal aangekomen in Picton rijd je via de Queen Charlotte drive richting Abel Tasman. Als je meer tijd hebt dan zes weken in Nieuw-Zeeland kan je er ook voor kiezen om eerst Malborough Sounds te ontdekken.

Dag 18: Abel Tasman

Pak de boot en laat je rondvaren langs de prachtige stranden van Abel Tasman en de mooie natuur daar. Op een gegeven moment stap je uit en kan je een stuk voor het park wandelen. Je wandelt door het bos en komt zo nu en dan een prachtig verborgen strand tegen of een mooi uitzicht. In 1 dag kun je veel ontdekken en veel zien van dit park. Er zijn veel mensen die Abel Tasman geweldig vinden en hier langer willen wandelen, wij vonden deze ene volle dag meer dan genoeg en vonden Abel Tasman zelfs wat tegenvallen.

Je kan Abel Tasman ook goed per kajak ontdekken en je vindt 1 van de Great Walks in het nationaal Park Abel Tasman.

Route voor 6 weken Nieuw-Zeeland Abel Tasman Nationaal Park

Dag 19: Abel Tasman – Lake Brunner 

Na een dag in Abel Tasman rijd je langs de kust richting Lake Brunner. Maak sowieso een stop bij de Pancake Rocks, want dat is echt prachtig om te zien. Je zou gelijk ook even een kijkje kunnen nemen bij Lake Brunner, wat best leuk is om even te bekijken. Het is vooral een praktische stop, zodat je de dag erna op tijd aan de Arthur’s Pass kan beginnen. Een fijne camping om te overnachten in Jacksons Retreat. Hier heb je ook wandelroutes richting Glowworms in het bos en naar een prachtige waterval.

Dag 20: Lake Brunner – Lake Tekapo (via Arthur’s Pass) 

Als je een dag extra hebt, zou je eerst nog een dag kunnen doorbrengen rondom Lake Brunner en in Arthur’s Pass nationaal park. Heb je dat niet? Dan begin je op dag 20 van je 6 weken in Nieuw-Zeeland vroeg aan de Arthur’s Pass. Maak een wandeling naar de prachtige waterval Devil’s Punchbowl en maak heel veel stops bij geweldige uitzichten. Als de Arthur’s Pass officieel afgelopen is, is de weg nog steeds een tijdje prachtig om te zien. Onderweg blijft het landschap veranderen. Na een tijdje wordt het wat saaier, tot je in de omgeving van je eindbestemming aankomt; Lake Tekapo.

Route Nieuw-Zeeland Arthur's Pass
Route Nieuw-Zeeland Arthur's Pass

Dag 21: Lake Tekapo

Lake Tekapo is een prachtig meer tussen de bergen. Het water is er extreem blauw en dat maakt het echt een plaatje om te zien. Het is zeker de moeite waard om een stukje rondom het meer te lopen. Nog leuker is de het uitzicht vanaf Mount John. Je kunt met de auto deze berg op en vanaf de parkeerplaats kun je een rondje lopen van ongeveer een uur met adembenemende uitzichten. Je kan ook de auto in Tekapo laten staan en hiken richting Mount John, houd dan rekening met een pittige wandeling van 3 uur.

Dag 22: Lake Tekapo – Mount Cook 

Vandaag rijd je slechts een klein stukje, maar het is wel echt een prachtig stuk. Rijd via Lake Pukaki richting Mount Cook. Onderweg stop je super vaak om de geweldige uitzichten die je op Lake Pukaki hebt te bewonderen. Eenmaal aangekomen bij Mount Cook kan je alvast de route rijden richting Mount Cook Village, om onderweg vaak te stoppen voor foto’s. Verder zou je alvast een korte hike kunnen maken, zoals die richting de Tasman Glacier.

Dag 23: Mount Cook

Deze volle dag in Mount Cook vul je met onder andere de Hooker Valley track. Deze korte track is vrij vlak en kost je ongeveer 3 uur. Je loopt door een prachtig berglandschap en eindigt uiteindelijk bij een prachtig gletsjermeer met uitzicht op het mooie Mount Cook. Je kan ook kiezen voor de wandeling richting Mueller hut, ik heb later namelijk gehoord dat deze echt heel erg mooi moet zijn. Helaas hebben wij deze gemist. Dit is ook een langere wandeling, dus je hebt hier meer tijd voor nodig. Mount Cook is zeker een van de hoogtepunten van deze route Nieuw-Zeeland! 

De Hooker Valley Track bij Mount Cook in de route voor 6 weken Nieuw-Zeeland

Dag 24: Mount Cook – Dunedin 

Na wat dagen in een prachtig berg gebied rijd je weer richting de kust van Nieuw-Zeeland om daar een nieuwe stad te ontdekken. Hoewel steden in Nieuw-Zeeland over het algemeen niet leuk zijn, is Dunedin echt heel mooi om te zien en leuk om te bezoeken. Op dag 24 rijd je richting Dunedin, maak onderweg een stop bij de Moeraki Boulders. Dit is een strand waarop je perfect ronde stenen vindt. Leuk om even te bekijken en ook leuk voor de foto’s. Verder kan je nog stoppen bij Shag Point en bij Katiki Point.

Dag 25: Dunedin 

In de ochtend ga je de stad in, waar je onder andere het mooie stationsgebouw bekijkt. Bezoek daarnaast ook de steilste straat ter wereld. In de middag doe je een hike richting het mooie tunnelbeach en bezoek je Sandfly Beach, waar je zeeleeuwen en pinguins kunt spotten van heel dichtbij. Het meest relaxte is trouwens om dit over twee dagen te verdelen, maar als je maar zes weken hebt en het tempo er een klein beetje opgooit is het goed te doen om dit allemaal in 1 dag te bezoeken.

Dag 26: Dunedin – Catlins

Via een aantal stops rijd je langzaam langs de oostkust, richting het zuiden. Een van de leukste stops onderweg is nugget point, waar je bij een vuurtoren een geweldig uitzicht hebt op de prachtige ruige kust. Verder kom je onderweg veel watervallen tegen waar je echt even een kijkje moet nemen. Aanraders zijn de Purakaunui Falls en de McLean Falls, 2 van de mooiste watervallen van Nieuw-Zeeland! Verder zijn er nog wat stranden die de moeite waard zijn.

Dag 27: Catlins – Te Anau 

Vandaag rijd je via Slope Point, het meest zuidelijk stuk van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland, richting Te Anau. Te Anau is de perfecte uitvalbasis om Milford Sound en de geweldige omgeving hiervan te ontdekken. Als je bent aangekomen in Te Anau is het tijd om eerst even te relaxen, want dat heb je soms gewoon even nodig.

Dag 28 t/m 30: Te Anau

Milford Sound en de omgeving van Te Anau is een van de hoogtepunten van deze route voor 6 weken Nieuw-Zeeland. Toch verkennen veel mensen de omgeving van Te Anau slechts in 1 dag. En hoewel je best Milford Sound kan ontdekken in 1 dag, doe je de omgeving van Te Anau echt tekort met slechts een dagje.

Op een dag rijd je zelf met eigen vervoer langs de Milford Road. Deze weg is prachtig en langs de weg vind je veel mooie hikes die je kan doen. Ook zijn er heel veel geweldige uitzichtpunten. Aan het einde van deze dag doe je een cruise door het geweldige Milford Sound. Op de tweede dag kan je een cruise doen door Doubtful Sound, of nog wat hikes doen langs de route richting Milford Sound.

De derde dag is een back up dag. In Te Anau regent het namelijk 200 dagen in het jaar, grote kans dus dat je een dag slecht weer af moet wachten. Milford met slecht weer kan leuk zijn, door de watervallen die er dan zijn, maar je ziet helemaal niks van de bergen. Heb je drie dagen stralend weer kan je nog meer wandelingen doen of gewoon lekker een dag niksen.M=

Milford Sound Nieuw-Zeeland
Milford road Nieuw-Zeeland
Milford road Nieuw-Zeeland

Dag 31: Te Anau – Queenstown 

Vandaag heb je een korte rit voor de boeg. Je rijdt namelijk van Te Anau naar Queenstown. Je rijdt op een gegeven moment door een prachtig landschap, dus je gaat gegarandeerd een aantal keer stoppen. Na aankomst in Queenstown kan je de stad in om alvast de Lakeshore walk te doen. Je hebt dan namelijk geweldige uitzichten op het mooie meer bij Queenstown.

Dag 32 & 33: Queenstown

In Queenstown moet je minimaal 2 volle dagen verblijven, maar als het even kan nog langer. Niet omdat Queenstown zelf nou zo leuk is, maar omdat de omgeving zo geweldig mooi en leuk is. Op een dag ga je een hike doen richting Ben Lomond. Deze 6-8 uur durende hike is echt geweldig mooi en was qua uitzicht wat mij betreft het mooiste uitzicht dat ik had in Nieuw-Zeeland. Wederom een van de hoogtepunten van deze route voor 6 weken Nieuw-Zeeland. 

Verder staat Queenstown bekend om de activiteiten waarbij de adrenaline door je lichaam giert. Zo kan je hier onder andere paragliden, raften, bungeejumpen en allerlei andere dingen doen. Zelf deden wij dit niet, omdat wij hier gewoon niet zo van zijn. Wat wij wel deden was een tour naar de gevaarlijkste weg van Nieuw-Zeeland. Met een gids en een 4WD ontdekte wij deze route door een prachtig gebergte. Wederom een van de hoogtepunten van onze hele reis. Meer leven over de gevaarlijkste weg van Nieuw-Zeeland? Lees dan mijn uitgebreide artikel over Skippers Road.

Naast Ben Lomond, de extremere activiteiten en Skippers Road, kun je ook nog rijden richting Glenorchy. De route hierheen is prachtig en vanaf Glenorchy heb je nog wat leuke wandelingen. Ook kun je nog naar The Remarkables, een prachtige berg waar vanaf je geweldige uitzichten hebt.

Meer lezen over het leuke Queenstown? Ik schreef een artikel met tips voor Queenstown in Nieuw-Zeeland

Route voor 6 weken Nieuw-Zeeland Ben Lomond Queenstown Nieuw-Zeeland

Dag 34: Queenstown – Wanaka 

Je hebt wederom een korte rijdag voor de boeg. Wanaka ligt namelijk slechts op een uur rijden vanaf Queenstown. De route richting Wanaka is prachtig om te zien. Als je bent aangekomen in Wanaka neem je gelijk even een kijkje bij #thatwanakatree, die boom in het water. Verder zijn er nog meer mooie uitzichten op het meer. Ook is Lake Hawea de moeite waard om even te bekijken. De rest van de dag kan je wat rondslenteren in het centrum van Wanaka en gewoon even lekker relaxen.

Dag 35: Wanaka 

Deze dag ga je 1 van de leuke hikes doen die je kunt vinden rondom Wanaka. Een must is Roy’s Peak, of anders de minder bekende, maar net zo mooie, Isthmus Peak. Die laatste wilde ik graag doen (want hij is minder zwaar en het uitzicht met Roy’s Peak is gelijkwaardig), maar hij was toen wij er waren gesloten. Uiteindelijk deden wij de hike richting Roy’s Peak, die prachtig was en zeker de moeite waard. Hij was ook veel minder zwaar dan ik had verwacht, dus dat scheelt.

Een andere hike die je nog kan doen rondom Wanaka is de hike richting de Rob Roy Glacier. Hoewel die ook mooi is, zou ik die alleen aanraden als je 2 volle dagen de tijd hebt in Wanaka, in plaats van 1 volle dag.

Dag 36: Wanaka – Franz Josef 

Vandaag rijd je van Wanaka richting Franz Josef om hier de glaciers te gaan ontdekken. Onderweg rijd je over de Haastpass, waar je wat leuke stops kan maken. Vergeet ergens rondom Fox Glacier niet de wandeling te doen naar Lake Matheson, een van de mooiste meren van Nieuw-Zeeland. Wij hebben dit dus niet gedaan om de een of andere reden en elke keer als ik nu foto’s zie van Lake Matheson doet dat een klein beetje pijn.

Dag 37: Franz Josef

Franz Josef is de bekende Glacier in Nieuw-Zeeland waar je heli hikes kan doen. Je kan dit ook bij Fox Glacier doen, maar wij hoorden dat die bij Franz Josef echt veel gaver was. Wij deden de Heli hike niet, simpelweg omdat het ons niet zo aansprak en wij het belachelijk duur vonden. Wij deden een wandeling naar een uitzichtpunt op de Glacier, ook leuk om even te doen.

Als je de Heli hike wilt doen moet je dit vaak van te voren boeken. Bij slecht weer wordt de hike verplaatst of gecanceld. Het kan dus slim zijn om hier een dag speling voor te hebben als je de heli hike echt heel graag wilt doen.

Dag 38: Franz Josef – Kaikoura 

Dit is een hele saaie, ontzettend lange rijdag. Je rijdt in een dag namelijk ongeveer 7 tot 8 uur. Je zou dit kunnen opbreken, maar persoonlijk vind ik dat zonde van je tijd. Het is ons ook gelukt binnen een dag, terwijl wij nog een tijdje langs de weg hebben gestaan door ons bijna ongeluk en laat waren vertrokken.

Neem deze dag gewoon de snelste route die je navigatie aangeeft. De Arthur’s Pass is mooier, maar kost meer tijd en heb je al gezien. Wij reden daarom over de Lewis Pass (in de spoelende regen).

Dag 39: Kaikoura 

Kaikoura staat bekend om de wildlife die je er kunt spotten. Als je twee dagen hebt kun je deze activiteiten verspreiden over de twee dagen, maar op zich is 1 volle dag ook voldoende. In de ochtend (8:30) ga je mee met de Dolphin Encounter, niet alleen om dolfijnen te zien, maar ook om ermee te zwemmen. De dolfijnen zijn volledig wild en deze activiteit is verantwoord en zo ontzettend gaaf. Wat een ervaring! Dit wil je niet missen en mag niet ontbreken in je route voor Nieuw-Zeeland. 

In de middag stap je aan boord bij de Whale watch, waarbij je op zoek gaat naar de Sperm Whale. De Sperm Whale leeft het hele jaar rondom Kaikoura en kan je dus ook het hele jaar door zien.

Walvissen in Kaikoura Nieuw-Zeeland

Dag 40: Kaikoura – Christchurch 

Maak wat stops om de zeehonden kolonie te bewonderen rijd je naar de laatste bestemming van je roadtrip: Christchurch. Christchurch is de grootste stad op het Zuidereiland en ligt niet zo extreem ver bij Kaikoura vandaan. Na het rijden heb je dan zelfs al tijd om de stad in te gaan, als je daar nog zin in hebt.

Dag 41: Christchurch 

Je kan in deze dag rondslenteren door Christchurch, een stad die wij eerlijk gezegd het minst boeiend vonden van onze hele reis. Wat je ook kan doen, als je er nog zin in hebt, is een tripje richting Akaroa maken. Hier vind je prachtige uitzichten, een leuk stadje en mogelijkheden om nog meer wildlife te spotten.

Dag 42: Christchurch – Amsterdam 

En dan zitten je 6 weken Nieuw-Zeeland er alweer op en vlieg je weer terug naar huis (of natuurlijk richting je volgende bestemming). Vlieg je vanaf Auckland terug naar huis? Boek dan van te voren een binnenlandse vlucht van Christchurch naar Auckland en vlieg vanaf daar richting huis of je volgende plek.

Wil je deze route graag opslaan, of nog eens in het kort en overzichtelijk terugzien? Je kunt het excel bestand hier downloaden!

De route Nieuw-Zeeland in beeld 

Hieronder heb ik nog een kaartje toegevoegd van onze route Nieuw-Zeeland. Niet alle plekken stonden op de kaart, maar zo krijg je in ieder geval een globaal idee! 

Korter of langer de tijd? 

Ik vind zelf deze route prima te doen, maar wel wat gehaast. Wij hadden voor deze route 2 maanden en zijn op sommige plekken wat langer gebleven zodat we wat meer rust hadden. Als je meer tijd hebt zou ik dan ook op een aantal plekken echt wat dagen toevoegen. Zo zou ik langer in Wanaka, Queenstown en Bay of Islands verblijven. Heb je minder dan zes weken? Dan zou ik keuzes maken en een aantal van deze plekken overslaan. Persoonlijk zou ik als eerste Abel Tasman en Coromandel uit de route halen. Kaikoura zou je ook kunnen skippen, aangezien je ook vanaf Christchurch richting Akaroa kunt gaan om daar te zwemmen met dolfijnen.

Heb je drie weken? Maak dan een keuze tussen het Noordereiland of het Zuidereiland en kom een andere keer terug voor de rest. Persoonlijk zou mijn keuze het Zuidereiland zijn, maar ook als je voor noord kiest maak je geen verkeerde keuze. Heb je vier weken? Pak dan 1 week noord en 3 weken zuid. Houd er rekening mee dat reizen vermoeiend is, soms wil je gewoon even een dag niks doen. Leg niks vast en gebruik de route hierboven lekker als leidraad. Als situaties veranderen (of het weer tegenzit en complete wegen overstromen), veranderd je reis ook. Verder heb je waarschijnlijk 1,5 week lang last van een jetlag waardoor je in de middag omvalt van vermoeidheid.

Nieuw-Zeeland is ook gewoon een land dat het verdiend om er langer te verblijven. Er is zoveel moois te zien! 6 weken Nieuw-Zeeland is wat mij betreft perfect, maar ook wel het minimale! 

Ook handig! Ik schreef een super fijn artikel over rijden in Nieuw-Zeeland, zodat jij goed voorbereid op pad kunt gaan. 

Roy's Peak
Route voor 6 weken Nieuw-Zeeland Catlins

Dit is wat mij betreft de perfecte route voor 6 weken Nieuw-Zeeland. Hoewel hij nog perfecter zou zijn als je hem in 7 of 8 weken doet, maar goed, niet iedereen heeft zoveel tijd. Nieuw-Zeeland is prachtig, het is gewoon een land dat je minimaal een keer in je leven moet bezoeken. En als je gaat, dan hoop ik dat je iets hebt aan deze route voor 6 weken Nieuw-Zeeland!

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest! 

Wat vind jij van deze route Nieuw-Zeeland? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 23 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow