Route Maleisië | 3 perfecte routes voor 3 weken Maleisië

door | Laatste update Feb 20, 2023 | Gepubliceerd May 4, 2021 | Azië, Maleisië, Routes | 5 reacties

In de zomer van 2016 reisden wij voor vijf weken door het mooie Maleisië. Wij werden verliefd op Borneo en op de prachtige natuur van het vaste land. We zagen de mooiste stranden en hebben non stop genoten. Nu zie ik heel vaak dat mensen drie weken naar Maleisië gaan en hoewel ik het zeker aanraad om langer te gaan kun je in 3 weken Maleisië ook al heel veel zien. Vandaag deel ik 3 routes voor 3 weken Maleisië.

Route Maleisië 3 weken 

Maleisië is een ideaal land om te verkennen met de backpack. Er is veel te doen en het land is enorm divers. Van een ongerepte jungle, tot theeplantages, wereldsteden en bounty eilanden, in Maleisië vind je het allemaal. Hoewel je weken in Maleisië kan rondreizen, kiezen veel mensen ervoor om 3 weken Maleisië te doen. En dit is een mooi tijdbestek om een goede indruk te krijgen van het land. Hieronder deel ik drie keer een route Maleisië, zodat jij kan kijken welke route 3 weken Maleisië het beste bij jou past! 

Route 3 weken Maleisië 1: steden, jungle en bounty eilanden

Deze route kun je alleen volgen tussen eind maart en begin oktober. Deze route brengt je namelijk langs de Perhentians en die zijn gesloten tussen oktober en maart. De Perhentians zijn echter prachtig, dus het is het zeker waard om je reisperiode hierop aan te passen. Persoonlijk vind ik dit een van de leukste routes voor 3 weken Maleisië. Reis je buiten deze periode? Dan kan je de Perhentians eventueel vervangen voor Langkawi, wat ook zeker een leuk eiland is! 

 

De route Maleisië in beeld

route 1 3 weken Maleisië / route Maleisië

Dag tot dag beschrijving

Hieronder volgt de dag tot dag beschrijving van de eerste route Maleisië. 

Dag 1: Amsterdam – Kuala Lumpur

Op je eerste dag vlieg je vanzelfsprekend van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Zorg dat je je overnachting al geboekt hebt want dat is wel zo fijn bij aankomst. Een leuke plek om te overnachten is Regalia, te boeken via Airbnb. Deze foto laat je waarschijnlijk wel zien waarom!

Lees ook: overnachten bij Regalia Residence, Kuala Lumpur.

Kuala Lumpur Regalia

Dag 2 t/m 4: Kuala Lumpur

Op dag twee kom je waarschijnlijk aan in de stad en ben je kapot van je reis. Ontdek rustig alvast wat van de stad. Op de overige dagen kun je meer van de stad ontdekken en kun je kiezen voor een halve dagtrip richting de Batu caves (zelf regelen), of een dagtrip naar Malakka.

Wil je meer tips voor Kuala Lumpur, lees dan mijn artikel over de hoofdstad van Maleisië.

Dag 5: Kuala Lumpur – Perhentians

Dit is een volle reisdag. Je kunt ervoor kiezen om te vliegen van Kuala Lumpur naar Khota Bharu. Dit is niet de goedkoopste optie, wel de snelste. Vanaf Khota Bharu neem je de taxi naar Kuala Besut en daar pak je de boot naar de Perhentians. Ga je met de bus pak je de bus naar Kuala Besut. Houd er rekening mee dat er na vijf uur geen boten meer naar de Perhentians varen, dan moet je in Kuala Besut overnachten. Er is daar niks, als het kan probeer dit te voorkomen. Moet je toch pak dan de volgende ochtend zo vroeg mogelijk de boot.

Dag 6 t/m 9: Perhentians

Het is tijd om vier volle dagen te genieten op de Perhentians. Het gaat hier puur om relaxen, snorkelen en de mooiste stranden ontdekken. Doe een snorkeltour rondom de eilanden en naar Rawa. Wandel over de junglepaden en relax. Wij sliepen op beide eilanden, Perhentian Besar was overduidelijk onze favoriet. De Perhentians gaat zeker een van de hoogtepunten van je route 3 weken Maleisië zijn. Meer over de Perhentians lees je hier.

Perhentians Maleisië route

Dag 10: Perhentians – Taman Negara

Boek je bus ticket op het eiland en pak de eerste boot richting Kuala Besut. Bij de pier wordt je opgewacht door iemand de je naar de bus brengt. De busreis duurt vervolgens de hele dag.

Dag 11 t/m 12: Taman Negara

De volgende dagen de je de canopy walk en breng je misschien wel een bezoekje naar de Orang Asli, de stam die nog leeft in de jungle. Maak een mooie wandeling door de jungle en geniet van de prachtige natuur. Wij waren slechts 1 dag echt in het park, maar wij waren ook al op Borneo geweest. Dan is Taman Negara niet echt een toevoeging meer aan je reis.

Dag 13: Taman Negara – Cameron Highlands

Vandaag reis je naar een van mijn favoriete stukjes van Maleisië; de Cameron highlands. Neem de boot vanaf Taman Negara. Je komt vervolgens aan in een klein dorpje waar de bus je ophaalt. Deze bus brengt je verder naar Tanah Rata, de uitvalbasis voor de Cameron Highlands.

Dag 14: Cameron Highlands

De Cameron highlands zijn werkelijk waar prachtig. Doe een halve dagtour en je kunt al heel veel zien van dit geweldige stukje Maleisië. Wil je graag nog een dag blijven kun je nog wandelen door jungle, maar op zich kun je in een dag al vrij veel zien. Meer over de Cameron Highlands lees je hier.

Cameron highlands  3 weken Maleisië

Dag 15: Cameron Highlands – Penang / Langkawi.

Vanaf de Cameron Highlands rijd je met de bus door naar Penang. Er gaan directe bussen naar Georgetown. Bij ons zat echter alles vol. Reis dan eerst naar Ipoh en ga vanaf daar naar Buttersworth voor de ferry richting Georgetown. Je kunt er ook voor kiezen om naar Langkawi te gaan. Dan ga je eerst een lang stuk met de bus en vervolgens pak je de ferry naar dit mooie eiland.

Dag 16 t/m 19: Penang of Langkawi

Deze dagen breng je door op Penang of Langkawi. Allebei zou in theorie kunnen, in de praktijk is dit niet heel erg relaxed. Persoonlijk ligt mijn voorkeur bij Langkawi, vooral als je ook nog even wat wilt genieten van het strand. Hier lees je meer over Langkawi

Dag 20: Penang / Langkawi – Kuala Lumpur

Pak het vliegtuig terug naar Kuala Lumpur. De bus kan ook, maar dan ben je aanzienlijk langer onderweg.

Dag 21: Kuala Lumpur – Amsterdam

Vandaag geniet je van je laatste momenten in Maleisië en vlieg je weer terug naar Amsterdam, want aan alles komt helaas een eind.

Route 2: Singapore en het schiereiland

Deze route 3 weken Maleisië kun je het hele jaar door doen en brengt je ook naar Singapore. Het makkelijkste voor het rondje is vliegen op Singapore, daarom gaan we daar ook vanuit in deze route. Starten in Kuala Lumpur kan natuurlijk ook gemakkelijk.

 

De route in beeld

Maleisië route 2 3 weken

Dag tot dag beschrijving

Hieronder volgt de dag tot dag beschrijving van de tweede route voor 3 weken Maleisië.

Dag 1: Amsterdam – Singapore

Vandaag vlieg je van Amsterdam naar Singapore, het start- en eindpunt van deze route.

Dag 2 t/m 3: Singapore

Op dag twee kom je waarschijnlijk aan in Singapore en op dag drie heb je de tijd om even Singapore in te gaan. Naar mijn idee heb je dan al genoeg tijd in Singapore ingelast, maar veel mensen zijn het daar niet mee eens.

Dag 4: Singapore – Malakka

De volgende dag reis je per bus naar Malakka, een stadje in Maleisië met veel Nederlandse invloeden. Je komt ongeveer halverwege de middag aan en verkent gelijk de stad. Je kunt voor meer rust in je route Malakka over slaan en gelijk doorreizen naar Kuala Lumpur. De dag van Malakka kun je dan ergens anders langer blijven.

Dag 5: Malakka – Kuala Lumpur

Malakka is leuk, maar je hebt aan een dag genoeg. Pak ergens aan het eind van de middag de bus richting Kuala Lumpur.

Dag 6 t/m 7: Kuala Lumpur

Ontdek Kuala Lumpur in anderhalve dag en ga voor een halve dag naar de Batu caves. Wil je echt op een geweldige plek overnachten, boek dan via airbnb je overnachting in Regalia. Slaap je daar kun je jezelf nog wel een extra dag in Kuala Lumpur vermaken, door het mooie zwembad.

Dag 8: Kuala Lumpur – Taman Negara

Vandaag reis je met de bus naar Taman Negara. Zorg ervoor dat je het laatste stuk per boot aflegt, want dat is heel mooi!

Dag 9 t/m 10: Taman Negara

Je breng twee dagen door in Taman Negara. Doe de canopywalk, ga op pad met een gids en bezoek de Orang Asli. In een volle dag kun je ook al vrij veel zien van Taman Negara.

Orang Asli Taman Negara  3 weken Maleisië

Dag 11: Taman Negara – Cameron Highlands

Pak de bus naar de Cameron Highlands. Kwam je de eerste dag niet aan per boot, pak dan nu voor het eerste stuk de boot.

Dag 12: Cameron Highlands

De Cameron highlands zijn werkelijk waar prachtig. Doe een halve dagtour en je kunt al heel veel zien van dit geweldige stukje Maleisië. Wil je graag nog een dag blijven kun je nog wandelen door jungle, maar op zich kun je in een dag al vrij veel zien. Meer over de Cameron Highlands lees je hier.

Dag 13: Cameron Highlands – Penang

Vanaf de Cameron Highlands rijd je met de bus door naar Penang. Er gaan directe bussen naar Georgetown. Bij ons zat echter alles vol. Reis dan eerst naar Ipoh en ga vanaf daar naar Buttersworth voor de ferry richting Georgetown.

Dag 14 t/m 15: Penang

In deze dagen heb je zat tijd om Penang te ontdekken. Bezoek George town, bewonder de Kek Lok Si tempel en geniet van het uitzicht bij de Penang hill. Ook batu ferringhi schijnt de moeite waard te zijn. Verder staat Penang natuurlijk bekend door het lekkere eten, dus dat moet je ook vooral lekker veel doen.

Lees ook: Wat te doen op Penang? 

Penang streetart Georgetown route Maleisië

Dag 16: Penang – Langkawi

Deze dag reis je met de boot door naar Langkawi. Er zijn rechtstreekste boten, dan kost het weinig tijd en heb je deze dag al de tijd om Langkawi te ontdekken. Het kan ook zijn dat je eerst terug moet naar het vast land om per bus naar een andere opstap plek te gaan voor de boot.

Dag 17 t/m 19: Langkawi

Geniet drie volle dagen van al het moois dat Langkawi te bieden heeft. Doe sowieso de Mangrove tour en ga naar de skybridge voor een prachtig uitzicht. Ook eilandhoppen is leuk om te doen. Verder is Langkawi perfect om per auto of scooter te ontdekken. Openbaar vervoer is er niet op het eiland. Meer over Langkawi lees je hier.

Dag 20: Langkawi – Singapore

Vandaag vlieg je van Langkawi naar Singapore. Misschien heb je nog even tijd om Singapore in te gaan na je vlucht.

Dag 21: Singapore – Amsterdam

Vandaag vlieg je weer terug naar Amsterdam (of natuurlijk naar je volgende reisbestemming), want helaas komt aan alles een einde.

Route 3 weken Maleisië 3: Schiereiland en Borneo

De laatste route is een route die je een indruk geeft van Borneo en van het schiereiland van Maleisië. In drie weken kun je helaas niet beide goed zien, maar wel van beide een beetje, mocht je dat willen.

 

De route Maleisië in beeld

Route in beeld
Route Maleisië 3 weken

Dag tot dag beschrijving

Hieronder volgt de dag tot dag beschrijving van de laatste route Maleisië. Bij deze route kies je aan het einde tussen twee eilanden, dit kan je af laten hangen van het seizoen, of van je wensen. 

Dag 1: Amsterdam – Kuala Lumpur

Op je eerste dag vlieg je vanzelfsprekend van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Zorg dat je je overnachting al geboekt hebt want dat is wel zo fijn bij aankomst. Een leuke plek om te overnachten is Regalia, te boeken via Airbnb.

Dag 2 t/m 4: Kuala Lumpur

Op dag twee kom je waarschijnlijk aan in de stad en ben je kapot van je reis. Ontdek rustig alvast wat van de stad. Op de overige dagen kun je meer van de stad ontdekken en kun je kiezen voor een halve dagtrip richting de Batu caves (zelf regelen), of een dagtrip naar Malakka.

Dag 5: Kuala Lumpur – Kuching

Vandaag vlieg je van Kuala Lumpur naar Kuching op Borneo. In plaats van Kuching kun je natuurlijk ook een andere plek kiezen op Borneo, maar omdat wij alleen ervaring hebben met Kuching wordt hier nu voor gekozen.

Dag 6: Kuching – Bako nationaal park

Reis in de ochtend vroeg met alleen de hoognodige spullen naar Bako nationaal park. Zorg dat je hier een overnachting hebt geboekt, want dat is echt heel erg de moeite waard! Deze dag bestaat uit wandelen door dit prachtige park. Meer over Bako nationaal park lees je hier.

Bako Maleisië route

Dag 7: Bako nationaal park – Kuching

Je start de dag natuurlijk met nog een wandeling door dit geweldige park. Tegen het einde van de middag pak je de boot terug en reis je vervolgens per bus weer naar Kuching.

Dag 8 t/m 10: Kuching

Verblijf nog drie volle dagen in Kuching. Bezoek sowieso Semmengoh en een longhouse. Wat je nog meer kunt doen in de omgeving van Kuching lees je hier.

Dag 11:Kuching – Langkawi / Perhentians

Vanaf Kuching vlieg je of naar Langkawi of naar Khota Bharu voor de Perhentians. Dit laat je afhangen van het seizoen of je interesse.

Dag 12 t/m 16: Langkawi / Perhentians

Deze dagen breng je door op het door jou gekozen eiland. Het is prachtig mooi en na Borneo ben je echt wel even toe aan relaxen op een eiland.

Langkawi route Maleisië

Dag 17: Langkawi / Perhentians – Cameron Highlands

Op deze dag reis je naar de Cameron Highlands, een geweldig mooi stukje Maleisië.

Dag 18: Cameron Highlands

De Cameron highlands zijn werkelijk waar prachtig. Doe een halve dagtour en je kunt al heel veel zien van dit geweldige stukje Maleisië. Wil je graag nog een dag blijven kun je nog wandelen door jungle, maar op zich kun je in een dag al vrij veel zien. Meer over de Cameron Highlands lees je hier.

Dag 19: Cameron Highlands – Kuala Lumpur

Vandaag reis je door naar Kuala Lumpur, de laatste bestemming van je reis

Dag 20: Kuala Lumpur

Dwaal nog een dag door deze grote stad of doe een dagtrip naar Malakka, als je dit nog niet gedaan hebt. Je kunt natuurlijk ook lekker relaxen in het zwembad van Regalia.

Dag 21: Kuala Lumpur – Amsterdam

Je vliegt terug naar Amsterdam, of natuurlijk door naar je volgende reisbestemming.

Mijn favoriete route voor 3 weken Maleisië

Als ik maar drie weken zou hebben zou ik er persoonlijk voor kiezen om of Borneo te bezoeken of het schiereiland. Beide zou ik niet zo snel doen omdat je eigenlijk best veel mist. Ik zou zelf gekozen hebben voor route 1, omdat ik Singapore niet zo boeiend vond en de Perhentians echt geweldig waren. Bij route 2 zie je echter iets meer plekken in Maleisië. Uiteindelijk moet je kiezen waar jij je zelf goed bij voelt en zijn dit natuurlijk slechts suggesties!  Je kunt deze routes ook prima doen in 3,5 / 4 weken en er dan nog iets aan toe voegen. Heb je korter de tijd dan drie weken wordt het toch echt nog meer keuzes maken en dingen weglaten. Je bent op reis, het is geen race. Volg je deze routes heb je een fijn tempo, het is niet te snel, maar ook zeker niet te langzaam. Houd je van een snel tempo? Dan kan je er op zich nog 1 bestemming aan toevoegen, maar mijn keuze zou dit niet zijn.  Heb je meer tijd? Bekijk hier onze route van vijf weken! Ben je op zoek naar nog meer inspiratie? Ook blogger Mariska bezocht Maleisië en Borneo in 2/3 weken en bezocht weer hele andere plekken dan dat wij deden! Hier vind je deze rondreis Maleisië en Borneo in 2 weken

Welke van deze routes voor 3 weken Maleisië zou jij kiezen?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 21 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast juf in spé ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl. Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow