Route Filipijnen | De perfecte route voor 4 weken Filipijnen

door | Laatste update Feb 6, 2024 | Gepubliceerd May 13, 2020 | Azië, Filipijnen, Routes | 14 reacties

Wuivende palmbomen, hagelwitte stranden, een geweldige onderwater wereld en helderblauw water. Dat is waar je aan denkt bij de Filipijnen en dat is wat je ook gaat vinden bij de Filipijnen. Zelf reisden wij door omstandigheden slechts 20 dagen door de Filipijnen, maar wij hadden onze reis van 4 weken Filipijnen wel al helemaal uitgestippeld. In dit artikel deel ik dan ook onze route Filipijnen zoals ie had geweest als wij onze reis hadden afgemaakt. Met was aanpassingen, zodat jij een nog gavere route voor 4 weken Filipijnen hebt dan wij! 

Route Filipijnen 

Wij waren door omstandigheden korter in de Filipijnen en bezochten hierdoor Manilla, Palawan, Boracay en Bohol. Er stonden nog wat andere plekken op de planning, maar helaas hebben wij dat moeten missen. Omdat ik denk dat wij het mooiste en leukste deel gemist hebben van de Filipijnen, wil ik alsnog onze complete route delen, in plaats van alleen de delen die wij ook daadwerkelijk hebben gezien. Er zitten wat aanpassingen bij onze route omdat ik onderweg best gebaald heb van sommige keuzes die wij gemaakt hebben. Maar goed, genoeg gepraat, hier komt onze route voor 4 weken Filipijnen! Hieronder eerst een kaartje van onze route Filipijnen, zodat je gelijk een goed beeld krijgt.

Dag tot dag beschrijving route Filipijnen 

Hieronder volgt een dag tot dag beschrijving van de perfecte route voor 4 weken Filipijnen! 

Dag 1: Amsterdam – Manilla 

Op dag 1 vlieg je van Amsterdam naar Manilla. Je kunt er ook voor kiezen om te starten in Cebu, dan moet je deze route gewoon in een andere volgorde doen. Zelf startten wij in Manilla en daarom ga ik er bij deze route ook vanuit. 

Manilla is niet leuk en geen fijne plek, maar goed, soms kan je niet anders. Daarom ben je hier maar 1 nacht. Kom je vroeg aan? Plan dan gelijk je vlucht naar de volgende bestemming! 

Manilla route Filipijnen 4 weken
Manilla route Filipijnen 4 weken
Manilla route Filipijnen 4 weken

Dag 2: Manilla – Coron 

Op dag 2 pak je het vliegtuig of de boot (afhankelijk van wat je wilt en op welke dag je dit doet, de boot gaat niet elke dag) richting Coron, op Palawan. Als je aangekomen bent op Coron kun je de hike doen richting Mount Tapyas. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over de omgeving. Vooral rondom zonsondergang is dit echt een enorme aanrader. 

Dag 3: Coron 

Vandaag heb je een volledige dag in Coron. Doe deze dag een tour die je gewoon kunt boeken bij je hotel. Je kunt kiezen uit verschillende tours, maar het leukste is om de tour te kiezen waarbij je de highlights van Coron ziet. Dan kom je ook gelijk uit bij een van de mooiste uitzichtpunten van de Filipijnen: 

Coron route Filipijnen

Dag 4 t/m 6: Coron – El Nido 

Je kunt net zoals wij deden in een paar uur van Coron naar El Nido reizen met de ferry, maar je kunt ook al eiland hoppend in drie dagen naar El Nido reizen. Wij sloegen dit destijds over, maar ik heb hier altijd spijt van gehad. En ja, daar baal ik van. Dit schijnt namelijk een van de mooiste en meest gave dingen te zijn van de Filipijnen. Je vaart langs prachtige verlaten eilanden en mooie stranden. Je kampeert op stranden, snorkelt op de mooiste plekken en kunt echt de Filipijnen ervaren.

Dus maak niet de fout die maakte door dit over te slaan, maar geniet van deze ervaring! Doe dit en mis het beste van de Filipijnen niet. Je kunt dit boeken bij diverse aanbieders, de meest bekende zijn TAO Expeditie, Buhay Isla en El Nido expedities.

Dag 7 route Filipijnen: El Nido 

Op dag 6 ben je aangekomen in El Nido na een geweldig avontuur en nu ben je waarschijnlijk super moe. Rust op dag 7 lekker een dag uit op Nacpan Beach. Een prachtig strand met wat leuke tentjes en gewoon een strand waar je heerlijke kunt luieren en zwemmen. Vanaf El Nido kan je hier heen met de bus, of met een Tricycle of scooter.

Je kunt er ook voor kiezen om op dag 7 nog een tour te doen in de omgeving van El Nido. Tour A en C zijn het meest populairst en prachtig. Kies wel voor een privé tour, anders zien de stranden zwart van de mensen en dat is echt zonde. 

El Nido route voor 4 weken Filipijnen

Dag 8: El Nido – Port Barton 

Vandaag pak je in de ochtend de bus richting Port Barton, het mooiste plekje van de Filipijnen. Dit slaperige dorp is helemaal nog niet zo toeristisch en er hangt een geweldige sfeer. Een must dus! Na je aankomst kan je de rest van de middag lekker relaxen op het strand van Port Barton en genieten van een drankje in een van de vele barretjes op het strand. 

Dag 9 & 10: Port Barton 

Wij bleven lang hangen in Port Barton, maar zorg er in ieder geval voor dat je er twee volledige dagen bent geweest. Het is er namelijk relaxt en je wordt er gegarandeerd verliefd. Een dag kun je gebruiken voor een eiland hop tour in de omgeving. Ik kan het je aanraden om die te boeken via Bianca op deze website. Wij waren maar met zijn vieren en konden overal zo lang blijven als wij wilden. Wij hadden ook heel veel plekken voor ons alleen, wat het echt nog beter maakte. We hebben echt de mooiste plekken gezien en ik zou het zo nog eens doen.

De andere dag in Port Barton kun je gebruiken om te relaxen, of om gewoon lekker de omgeving te ontdekken. Dit kan wandelend, met de scooter of met de Tricycle.

Wil je meer lezen over Port Barton? Lees dan ook eens mijn artikel over Port Barton, de fijnste plek van de Filipijnen

Port Barton tijdens de perfecte route voor 4 weken Filipijnen
Port Barton tijdens de perfecte route voor 4 weken Filipijnen
Port Barton tijdens de perfecte route voor 4 weken Filipijnen
Port Barton tijdens de perfecte route voor 4 weken Filipijnen
Port Barton tijdens de perfecte route voor 4 weken Filipijnen

Dag 11: Port Barton – Puerto Princesa 

Vandaag pak je de bus richting Puerto Princesa. Een plek waar je puur naar toe gaat om vanaf hier door te vliegen. Dezelfde dag vliegen is niet aan te raden, want je weet nooit wanneer je precies aankomt met de bus. Je kunt deze dag eventueel regelen dat je via de Underground River naar Puerto Princesa gaat. Eenmaal in Puerto Princesa kun je ervoor kiezen om de gevangenis te bezoeken. Bij deze gevangenis kun je praten met gevangenen en een kijkje nemen in het leven daar. Heel interessant! Verder kun je ook gewoon lekker relaxen in je hotel. 

Dag 12: Puerto Princesa – Boracay 

Vanaf Puerto Princesa vlogen wij naar Caticlan en vanaf daar kan je de ferry pakken naar Boracay. Boracay is recent een tijdje gesloten geweest om te herstellen van het massa toerisme. Het is nu weer geopend, maar er mogen maar een bepaald aantal mensen op het eiland. Verwacht prachtige witte stranden, maar verwacht niet dat je die voor jezelf hebt. Wij vonden dat er potentie zit in Boracay, maar er wordt zoveel gebouwd dat Boracay momenteel een bouwput is. Ik denk dat ze het nog gesloten hadden moeten houden en dat het dan over een jaar of 2 echt een paradijs zou zijn. 

Mijn advies is voor nu: doe dit als je denkt nooit terug te komen en white beach wilt zien, een van de mooiste stranden ooit. Ook de zonsondergang van Boracay is geweldig en een must. Stel het nog even uit als je weet dat dit niet je laatste bezoek aan de Filipijnen zijn en wacht tot ze klaar zijn met bouwen. 

Dag 12 & 13: Boracay 

Je hebt nu twee volle dagen te besteden op Boracay. Gebruik een van die dagen om het eiland te verkennen. De andere kun je gebruiken om te relaxen of voor een boottocht richting de omgeving. Wandel langs white beach en wandel een flink stuk door. Want als je ver langs het strand loopt, kom je zeker uit bij een stuk waar je geen toerist meer tegenkomt. Verder is het een aanrader om ook even bij Puka Beach te kijken. Bewonder ook zeker de geweldige zonsondergang. Die is adembenemend! 

Boracay 4 weken Filipijnen
Boracay 4 weken Filipijnen
Boracay 4 weken Filipijnen
Boracay 4 weken Filipijnen

Dag 14: Boracay – Bohol 

Als je de tijd hebt zou ik je aanraden om een dag langer op Boracay te blijven, zodat je gewoon een extra dag kunt relaxen en goed je rust pakt. Heb je beperkt de tijd? Dan reis je door naar Bohol. Vanaf Caticlan vlieg je naar Cebu. Als je op Cebu aankomt ga je met de taxi naar de ferry en vanaf daar pak je de boot naar Bohol. 

Dag 15 & 16: Bohol 

Op Bohol kregen wij slecht nieuws, dus vanaf hier hadden wij vooral veel plannen en zijn die plannen helaas niet meer door gegaan. Maar op dag 15 en 16 verblijf je 2 dagen op Bohol. Een dag ontdek je de omgeving van Panglao en de andere dag ga je op pad op Bohol zelf. Je kunt dan onder andere een kijkje nemen bij de Chocolate Hills. 

Dag 17: Bohol – Siquijor 

Na onze dagen op Bohol gingen wij terug naar Nederland, maar hadden wij nog heel draag door willen reizen richting Siquijor. Dit eiland moet namelijk echt geweldig mooi zijn. Vanaf Bohol kan je rechtstreeks met de boot naar Siquijor toe, dus dat is ideaal! De rest van de dag kun je dan lekker relaxen op het strand. 

Dag 18 t/m 20 

Wij hadden het plan om nog drie volle dagen op Siquijor te verblijven. Wij wilden onder andere richting Apo Island en een prachtige tour doen in de omgeving van Siquijor. Die moet namelijk geweldig zijn. Ook wilden wij een dag besteden om het eiland zelf te verkennen. Hier vind je namelijk ook mooie stranden, heel veel wuivende palmbomen en watervallen. 

Route Filipijnen: palmbomen

Dag 21: Siquijor – Cebu / Damaguette 

Dit is een dag waarbij je puur gaat reizen. Of je doorreist richting Cebu of Damaguette ligt even aan dag 22 en vanaf welke plek je richting Siargao gaat vliegen. Wat wij zouden doen waren wij nog niet helemaal uit, maar vanaf Cebu gingen de meeste vluchten. 

Dag 22: Cebu / Damaguette – Siargao 

Vanaf Cebu of Damguette vlieg je richting Siargao. Dit eiland is echt prachtig en volgens vele een van de mooiste plekken van de Filipijnen. Wij hadden hier heel graag nog heen gegaan voor een paar dagen. 

Dag 23 t/m 26: Siargao 

De laatste bestemming van je reis is Siargao. Je kunt een dag het eiland verkennen en ook nog een dag de omgeving van Siargao verkennen door een leuke eiland hop tour te doen. Je komt dan op de mooiste hagelwitte stranden met enorm veel palmbomen. Wie wilt dat nou niet? Verder kun je snorkelen en gewoon nog even relaxt je 4 weken Filipijnen afsluiten. 

Dag 27: Siargao – Manilla 

Vandaag neem je afscheid van Siargao en de mooie stranden van de Filipijnen. Je vliegt naar Manilla waar je nog één nacht verblijft. Relax gewoon lekker in je hotel, want Manilla is geen fijne stad. Wil je toch niet iets doen of zien? Ik heb gelezen dat de tour door de sloppenwijk van Manilla heel indrukwekkend en interessant is. 

Dag 28: Manilla – Amsterdam 

Op dag 28 zitten je 4 weken Filipijnen er helaas alweer op en is het tijd om weer naar huis te gaan, of om door te vliegen naar je volgende reisbestemming. 

Deze route Filipijnen vanaf Cebu

Ik ging er bij deze Filipijnen route vanuit dat je start in Manilla, maar je kunt er ook voor kiezen om te vliegen op Cebu. Draai deze route dan om. Begin met Bohol en Siquijor en reis daarna naar Siargao. Vanaf Siargao ga je richting Coron (misschien moet je dan wel via Manilla) om vanaf daar deze route te volgen. Je sluit je reis dan af op Boracay. 

Langer of korter dan 4 weken Filipijnen 

Heb je langer de tijd? Dan zijn er nog genoeg eilanden die je kunt bezoeken. Je kunt bijvoorbeeld nog richting Moalbal, maar je kunt juist ook iets heel anders doen: een rondreis maken boven Manilla, richting onder andere de prachtige rijstvelden van Banaue. 

Heb je korter dan 4 weken? Maak dan een keuze tussen Palawan of de omgeving van Cebu. Zo heb je voor beide omgevingen genoeg tijd. 

Wil je niet de meerdaagse tour doen tussen El Nido en Coron? Wij deden dit ook niet en zorgde ervoor dat wij in El Nido twee volledige dagen hadden voor twee verschillende tours. Ook leuk! 

Ben je benieuwd wat reizen op de Filipijnen kost? Lees dan ook eens ons artikel over ons budget Filipijnen.  

route Filipijnen: de perfecte route voor 4 weken Filipijnen
route Filipijnen: de perfecte route voor 4 weken Filipijnen

Dit was onze route Filipijnen hoe wij hem het liefst hadden willen doen en hoe we hem hadden gedaan als we alles opnieuw konden doen. De Filipijnen is prachtig, hoewel het bij ons nooit tussen de favoriete landen komt te staan. Ik denk ook niet dat wij onze route ooit nog gaan afmaken, maar zeg nooit nooit. Want mooi was het wel en ik heb ook echt wel genoten van onze route Filipijnen. Hopelijk heb je iets gehad aan deze route voor 4 weken Filipijnen en kun je nu beginnen met het plannen van jouw reis! 

Bezocht jij de Filipijnen al eens? Wat vind jij van deze route voor 4 weken Filipijnen? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 24 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow