Route des Grandes Alpes: een geweldige roadtrip in de Franse Alpen

door | Laatste update Apr 6, 2023 | Gepubliceerd Sep 3, 2021 | Europa, Frankrijk, Roadtrips | 20 reacties

Frankrijk is mooier dan je van te voren verwacht. De oneindige bergen, de geweldige uitzichten, Frankrijk heeft het allemaal. Je hoeft niet ver weg voor een gave roadtrip langs mooie plekken. Wij maakten een roadtrip in de Franse Alpen en werden omver geblazen door de schoonheid van het landschap. Zie je dat ook wel zitten? Dan neem ik je mee naar één van de mooiste autoroutes van Europa; de Route des Grandes Alpes, de prachtige Alpenroute in Frankrijk.

Roadtrip Franse Alpen

De Franse Alpen is de perfecte plek voor een gave roadtrip. Je vindt hier veel populaire vakantie bestemmingen, prachtige meren en veel leuke steden en dorpen. In het Alpengebied van Frankrijk vind je 3 verschillende nationale parken die allemaal even mooi en prachtig zijn. Afwisseling genoeg dus in de Franse Alpen! Maar wat moet je nou doen als je een roadtrip in de Franse Alpen wilt maken?

Dat vroegen wij ons ook af toen wij de Franse Alpen als bestemming gekozen hadden. Er is namelijk veel, heel veel om te zien en te doen. Uiteindelijk besloten wij de Route des Grandes Alpes te rijden en dit bleek een schot in de roos te zijn. Deze route brengt je namelijk langs de hoogtepunten van de Franse Alpen en geef je een goede indruk van de natuur.

De Alpenroute in Frankrijk: Route des Grandes Alpes

Verwacht veel smalle en slingerende bergweggetjes, prachtige uitzichten en leuke dorpen en steden. De Route des Grandes Alpes is een prachtige route door de Franse Alpen en brengt je grofweg gezegd van het meer van Geneve naar de Côte d’Azur.

De gehele route is 720 kilometer lang en start in Thonon-les-Bains, aan de Franse kant van het meer van Geneve (Lac Léman in het Frans). De route eindigt in Nice aan de Côte d’Azur. In 2012 is de route overigens aangepast en sindsdien is Menton het officiële eindpunt, de route hierdoor is iets korter, maar wij reden zelf alsnog door naar Nice. Het grootste deel van de route is aangegeven als de D902, maar dit is niet overal zo. Met bruine bordjes langs de weg staat de route ook duidelijk aangegeven.

Route des Grandes Alpes: met welk vervoersmiddel?

De Route des Grandes Alpes is een route die bestaat sinds 1937 en is populair om te rijden met de motor, auto of de fiets. Je zult onderweg dan ook veel fietsers tegenkomen en passeren, maar ook als je met de motor gaat ben je absoluut niet de enige met dit idee.

De weg is smal en kent veel bochten. Met een camper kun je de route ook rijden, maar met een caravan echt absoluut niet. Dit hebben wij ook niemand zien doen en dat heeft een reden.

Zelf kozen wij ervoor om de Routes des Grandes Alpes met de auto te rijden en in dit artikel is de planning daar dan ook op gebasseerd. Als jij gaat fietsen of met de motor gaat, zou ik er zeker meer dagen vooruit trekken. Heb je een huurauto nodig voor deze route? Boek dan je auto simpel en goedkoop via Sunny Cars

Roadtrip in de Franse Alpen: de Route des Grandes Alpes met de auto

De beste reistijd

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen: deze route kun je niet het hele jaar door rijden. In delen van het jaar zijn namelijk veel bergpassen afgesloten in verband met de sneeuw die valt in dit gebied. De beste periode om deze roadtrip te maken is dan ook de zomer. Van juni tot oktober is meestal alles open, maar dit kan natuurlijk veranderen door de weersomstandigheden. Het is niet druk in de zomer op deze route, natuurlijk zijn er meer toeristen, maar echt druk kon ik het niet noemen. 

De etappes van de Alpenroute in Frankrijk

De Route des Grandes Alpes in Frankrijk kent officieel 8 etappes van elk zo’n 85 kilometer. Met de auto is het slim om de route op zijn minst in 4 etappes op te delen. Als je gaat fietsen is 8 het minimale, maar waarschijnlijk word je zelf vrolijker van 10 tot 12 etappes.

Hieronder deel ik even een overzicht van de etappes van de Alpenroute in Frankrijk, zodat je een beetje een beeld kunt krijgen van de route.

 1. Thonon-les-Bains – Grand Bornand, 80 kilometer
 2. Grand Bornand – Bourg-Saint-Maurice, 92 km
 3. Bourg-Saint-Maurice – Lanslebourg, 78 km
 4. Lanslebourg – Briançon, 110 km
 5. Briançon – Barcelonnette, 104 km
 6. Barcelonette – Valberg, 77 km
 7. Valberg – Saint-Martin-Vésubie, 57 km
 8. Saint-Martin-Vésubie – Menton, 79 km (en dan nog 28 km naar Nice)

Je bent zelf natuurlijk helemaal vrij om te stukken naar eigen inzicht in te delen en om te bedenken wat jij fijn vindt om op één dag te rijden. Houd er bij je planning rekening mee dat je ook met de auto vaak maar 40 kilometer per uur kunt rijden, of minder zelfs. Verder zul je vaak stoppen en zijn er onderweg ook veel wandelmogelijkheden.

Let op dat als je deze etappes invoert je niet automatisch via de Routes des Grandes Alpes gaat. Wij keken altijd goed welke kleine plekken langs de D902 lagen en voerde die in als tussenstoppen, zodat je niet ineens verkeerd gaat. In dit artikel vertel ik ook steeds duidelijk wat je kunt invoeren in je navigatie om de route goed te volgen.

De Routes des Grandes Alpes met de auto

Wij reden de Route des Grandes Alpes met de auto en reden de route in 4 etappes. Onderweg verbleven wij op een aantal plekken meerdere nachten om in de omgeving te kunnen wandelen. Ook hebben wij het begin iets anders gedaan dan de officiële route. Dit kwam omdat wij de route tijdens coronatijd reden en dus niet naar het meer van Geneve wilden gaan. Als wij daar zouden zijn, wilden wij ook graag de Zwitserse kant bezoeken en dat betekende alleen maar extra gedoe met grensovergangen. Wij besloten die plek dus voor een andere keer te bewaren en startten dus in Annecy en reden naar Chamonix, wat ook niet op de route ligt (maar wel fantastisch is!)

Onze route zag er kortgezegd zo uit:

 1. Annecy – Chamonix (ligt nog niet op de Alpenroute)
 2. Chamonix – Val d’Isere (vanaf hier volgden wij de Alpenroute zodra het kon)
 3. Val d’Isere – Briançon
 4. Briançon – Valberg
 5. Valberg – Nice

Onze Alpenroute bestond dus uit 5 dagen rijden, waarvan wij in 4 etappes de Route des Grandes Alpes met de auto reden. Ik ga je hieronder meenemen naar een planning waarbij je de gehele officiële route volgt en vertel ook wat je kunt aanpassen om het nog gaver te maken.

Roadtrip in de Franse Alpen

Routes des Grandes Alpes in Frankrijk: de planning

Het is tijd om de planning te delen voor deze gave roadtrip in de Franse Alpen. Ik vertel ook gelijk waar je eventueel langer zou kunnen verblijven om lekker de omgeving in te gaan.

Dag 1: Thonon-les-Bains – Bourg-Saint-Maurice / Val d’Isere

De eerste dag van de Alpenroute in Frankrijk is gelijk één van de mooiste die je zult zien.

Je start in Thonon-les-Bains, gelegen aan Lac Léman, beter bekend als het meer van Geneve. Je eindigt deze dag in Bourg-Saint-Maurice, of Val d’Isere, net wat je zelf fijn vindt. Onderweg zijn er veel mooie plekken om te stoppen en je passeert een aantal prachtige bergpassen.

Voer het volgende in je navigatie in, zodat je de goede weg volgt:

Thonon-les-Bains – Morzine – Col des Gets – Col de la Colombière – Le Grand Bornand – La Clusaz – Col des Aravis – Col des Saisies – Cormet de Roselend – Bourg-Saint-Maurice.

Deze gehele route is 191 kilometer lang en hier heb je zo’n 4,5 uur voor nodig. Rijd je net zoals wij deden door naar Val d’Isere? Dan is de route 222 kilometer en heb je ruim 5 uur nodig. Dit had ik overigens niet gedaan als wij gestart waren in Thonon-les-Bains, ik had dan waarschijnlijk in Bourg-Saint-Maurice verbleven, of al gestopt rondom het plaatsje Beaufort.

Ik ga je hieronder vertellen over de hoogtepunten en later vertel ik je ook hoe je Chamonix in deze route mee zou kunnen nemen.

Thonon-les-Bains

Je start aan het meer van Geneve, een prachtig meer waar genoeg te doen en te zien is. Wij zijn hier niet geweest omdat wij graag ook de Zwitserse kant zouden bezoeken en door corona was dit heel onhandig. Maar, je vermaakt je hier zo een dag op het meer, een dag in Geneve, Lausanne en Thonon-les-Bains zelf. Je kunt ook nog wat kastelen bezoeken in de omgeving. Je zou hier dus met gemak 2 of 3 nachten kunnen verblijven (meer kan natuurlijk ook!)

Rijden over bergpassen

Als je Thonon-les-Bains verlaten hebt en richting Morzine rijdt, kom je Gorges du Pont du Diable, een hele mooie kloof die een stop waard is. Na Morzine beginnen de berpassen. Op deze dag passeer je er wel 5! Behoorlijk wat dus en ze zijn allemaal prachtig. Col des Gets is de eerst bergpas, het hoogste punt daarvan is 1170 meter hoog. Col de la Colombière is de volgende bergpas en die is 1613 meter hoog. Bij de meeste bergpassen heb je helemaal boven een grote parkeerplaats waar je kunt stoppen om te genieten van het uitzicht, maar ook onderweg zijn er genoeg stop plekken. Let wel op dat je je een de verkeersregels houdt en alleen parkeert aan de rechterkant van de weg!

Le Grand Bornand

Een goede plek om even de benen te strekken is Le Grand Bornand. Hier heb je een mooie kerk die je kunt bezoeken. Verder is dit een typisch wintersportoord en is hier niet heel veel te beleven.

Naar Beaufort

Na Le Grand Bornand kom je weer twee bergpassen tegen. De eerste is Col de Aravis, vanaf deze bergpas heb je een geweldig uitzicht op het Mont Blanc massief. Het hoogste punt ligt op 1486 meter hoogte. Na deze bergpas rijd je richting Col des Saises op 1633 meter hoogte.

Tussen deze twee bergpassen in ligt het plaatsje Flumet, hier moet je de route verlaten mocht je Chamonix mee willen pakken. Chamonix is een stadje aan de voet van de Mont Blanc en de uitvalbasis voor gave hikes in dit gebied. Wat mij betreft een must om te doen! Dit was voor ons het punt waar wij de Routes des Grandes Alpes op kwamen en startten.

Beaufort is een leuk dorp om even doorheen te lopen en even iets te lunchen. Het is klein maar is mooi gelegen in de bergen.

Beaufort langs de Alpenroute in Frankrijk

Lac de Roselend en Cormet de Roselend

Dit stuk van de Route des Grandes Alpes is echt fantastisch mooi en heeft ons enorm verrast. Lac de Roselend is een prachtig meer omringd door groene bergen. Het water is heel blauw en in de bergen zie je watervallen. Je hebt hier ook een prachtig kerkje wat het uitzicht nog net even gaver maakt.

Na dit meer rijd je de bergpas Cormet de Roselend op, de hoogste bergpas van dag 1, namelijk op 1968 meter hoogte. Wij waanden onszelf hier in Schotland en Nieuw-Zeeland en hadden geen idee dat ze dit soort mooie plekken hadden in Frankrijk.

De Route des Grandes Alpes in Frankrijk
De Route des Grandes Alpes in Frankrijk
De Route des Grandes Alpes in Frankrijk
De Alpenroute Frankrijk
De Route des Grandes Alpes in Frankrijk
De Route des Grandes Alpes in Frankrijk
De Route des Grandes Alpes in Frankrijk
De Route des Grandes Alpes in Frankrijk

Overnachten in Bourg-Saint-Maurice of Val d’Isere

Na een lange dag rijden kun je overnachten in Bourg-Saint-Maurice of Val d’Isere. Stop zeker weten nog even bij de dam van Tignes, de hoogste dam van Frankrijk, die vind je tussen deze 2 plaatsen in en kun je dus of vandaag, of morgen bezoeken, afhankelijk van je overnachtingsplek.

Wij verbleven zelf 2 nachten in Val d’Isere, aangezien dit plaatjes ligt in Parc National La Vanoise. Op onze volledige dag daar maakten wij een prachtige wandeling naar Lac de la Sassière. Zeker een aanrader! Wij verbleven in hotel La Galise . Echt een fijne hotel! Een overnachting boek je hier.

Toch overnachten in een ander hotel? Bekijk hier meer opties voor Val d’Isere of Bourg-Saint-Maurice.

Lac de Sassière
Lac de Sassière

Chamonix toevoegen aan je route?

Zoals ik al zei kun je Chamonix toevoegen aan je route. Dan rijd je op dag 1 van Thonon-les-Bains naar Chamonix. Bij het plaatsje Flumet verlaat je dan de Routes des Grandes Alpes. Na minimaal 3 nachten in Chamonix rijd je dan terug naar Flumet en dan rijd je weer verder over de Route des Grandes Alpes. Zo mis je niks van de route, maar kun je wel het mooiste plekje van de Franse Alpen bezoeken. Je kunt daar bijvoorbeeld met de kabelbaan naar Aiguille du midi op ruim 3800 meter hoogte, of je kunt hiken naar Lac Blanc, wat echt fantastisch mooi is (zie foto hieronder). 

Zelf gingen wij van Annecy naar Chamonix en vanaf Chamonix naar Flumet om daarna de route te volgen. Hierdoor hebben wij een stukje van de route gemist. Hiervoor komen wij zeker nog eens terug!

Lac Blanc Chamonix

Dag 2: Bourg-Saint-Maurice / Val d’Isere – Briançon

Na 2 nachten in Val d’Isere en een dag met een prachtige wandeling is het tijd om weer verder te rijden. Dit keer rijden wij naar Briançon. Je rijdt vandaag door 2 nationale parken heen en over de hoogste bergpas van de Route des Grandes Alpes. Ook passeer je wat leuke dorpen.

In je navigatie voer je het volgende in om de route te kunnen volgen:

Bourg-Saint-Maurice – Val d’Isere – Col de l’Iseran – Bonneval-Sur-Arc – Lanslebourg-Mont-Cenis – Col du Télégraphe – Col du Galibier – Col du Lautaret – Briançon.

Vanaf Bourg-Saint-Maurice is deze route 191 kilometer lang en heb je 4 uur nodig. Start je in Val d’Isere? Dan is de route 159 kilometer en heb je zo’n 3 uur en 20 minuten nodig.

Tussen Bourg-Saint-Maurice en Val d’Isere is, zoals ik eerder zei, een stop bij de dam van Tignes een must. Wat je verder kunt verwachten vertel ik hieronder weer.

Col de l’Iseran

Vanaf Val d’Isere rijd je richting de hoogste bergpas van deze roadtrip in de Franse Alpen. Het hoogste punt van de bergpas is 2770 meter hoog. De pas is soms ook best spannend omdat het zo hoog is en soms ook best smal kan zijn. De uitzichten zijn echter fantastisch. Helemaal boven kun je parkeren en genieten van het uitzicht. Je vindt hier ook een kerkje. Deze bergpas bevindt zich in Parc National La Vanoise.

Roadtrip in de Franse Alpen
Roadtrip in de Franse Alpen
Roadtrip in de Franse Alpen

Bonneval-Sur-Arc

Als je de Route des Grandes Alpes in Frankrijk rijdt, kom je niet alleen prachtige natuur tegen, maar ook mooie dorpen. Een van die mooie dorpen is Bonneval-Sur-Arc. Dit dorp staat ook in de lijst met de mooiste dorpen van Frankrijk en is echt een bezoek waard. Wandel hier rond door de schattige en knusse straatjes en stop even voor een kop koffie. Daarna kun je weer verder de natuur in!

Bonneval-Sur-Arc in Frankrijk

Diverse bergpassen

Hierna rijd je nog over 3 verschillende bergpassen die alle drie adembenemend mooi zijn. Eerst kom je de Col du Télégraphe tegen op 1566 meter hoogte. Daarna rijd je door naar Col du Galibier op 2642 meter hoogte en ten slotte kom je bij Col du Lautaret, een bergpas van 2057 meter hoog. Je rijdt dan ook door Nationaal Park Les Écrins.

Na deze bergpas kom je alweer snel bij het eindpunt van deze dag: Briançon.

Roadtrip in de Franse Alpen: de Route des Grandes Alpes
Roadtrip in de Franse Alpen: de Route des Grandes Alpes
Roadtrip in de Franse Alpen: de Route des Grandes Alpes
Roadtrip in de Franse Alpen: de Route des Grandes Alpes
Roadtrip in de Franse Alpen: de Route des Grandes Alpes
Roadtrip in de Franse Alpen: de Route des Grandes Alpes
Roadtrip in de Franse Alpen: de Route des Grandes Alpes

Overnachten in Briançon

Na je aankomst in Briançon is het een aanrader om het stadje te verkennen. Briançon is namelijk harstikke leuk! Het is de hoogstgelegen stad van Frankrijk en heeft veel forten en mooie gebouwen. Ga dus zeker nog even het oude centrum in en geniet van leuke straatjes en mooie uitzichten op de omgeving.

Wij verbleven 2 nachten in Briançon, want vanaf hier kun je ook mooie wandelingen maken in Parc National des Écrins. Wij maakten zelf een wandeling richting Lac de la Douche, een van de makkelijkere in de omgeving.

Wij sliepen zelf net buiten het centrum van Briançon in hotel Mont Brison . Een prima hotel, met wel een vrij klein bed, maar  wel met gratis parkeermogelijkheden en een fijne ligging. Je boekt dit hotel via deze link. Toch liever een ander hotel? Meer aanbod in Briançon vind je hier.

Wil je meer lezen over Briançon? Lees dan ook eens mijn artikel met tips voor Briançon

Briancon
Briancon

Dag 3: Briançon – Valberg

Na een dag wandelen in het nationale park is het tijd om verder te gaan met de Route Des Grandes Alpes en met onze roadtrip in de Franse Alpen. We rijden vandaag van Briançon naar Valberg (of eigenlijk een mini dorp er vlakbij)

Je rijdt vandaag door het mooie Parc Natural régional du Queryas en door Parc National du Mercantour. Voer deze plekken in je navigatie in, zodat je de goede route volgt:

Briançon – Col d’Izoard – Col de Vars – Barcelonnette – Col de la Cayolle – Valberg

Deze route is 175 kilometer lang en je hebt zo’n 4 uur nodig voor de route.

Parc natural régional de Queryas

Je rijdt vanaf Briançon naar Col d’Izoard, dit ligt in Parc natural régional de Queryas, een prachtig natuurpark in de Franse Alpen. Je zou hier ook nog een nachtje in de omgeving kunnen verblijven om wat wandelingen te maken. De bergpas rijden geeft je ook al een indruk van het natuurpark, waarbij het lijkt alsof je in een maanlandschap rijdt. Echt heel bijzonder. De bergpas is 2360 meter hoog.

Roadtrip in de Franse Alpen / Alpenroute in Frankrijk / Route des Grandes Alpes
Roadtrip in de Franse Alpen / Alpenroute in Frankrijk / Route des Grandes Alpes
Roadtrip in de Franse Alpen / Alpenroute in Frankrijk / Route des Grandes Alpes

Barcelonnette

Via Col de Vars op 2111 meter hoogte rijd je naar Barcelonnette, de toegangspoort tot Parc National du Mercantour. Barcelonnette is een leuke stad om ook even een stop te maken. Je ziet hier al duidelijk meer de zuid Europese invloeden, aangezien de stad heel kleurrijk is. Het is er ook gezellig, met wat leuke straatjes en een leuk plein. Je kunt hier lekker lunchen of gewoon even iets drinken op een van de vele terrassen. Je zou hier ook kunnen overnachten om meer te ontdekken van het nationale park.

Barcelonnette
Barcelonnette

Parc National du Mercantour

Na Barcelonnette rijdje het nationale park al snel binnen. Het is prachtig en heel anders dan wat je tot nu toe gezien hebt. Waar je wel rekening mee moet houden is dat je nu veel door kloven heen rijdt met enorm smalle wegen. Er is hier maar plek voor 1 auto en daar lijken de Franse weinig rekening mee te houden. Het is hier echt smal en Remco vond dit stuk minder chil om te rijden.

Je rijdt nog via Col de la Cayolle, een bergpas op 2326 meter hoogte. Vanaf hier kun je nog wandelen naar een mooi meer, dit duurt 1 uur en 15 minuten (maar je moet ook nog terug).

Roadtrip in de Franse Alpen
Roadtrip in de Franse Alpen

Overnachten in Valberg

Daarna kom je aan in Valberg waar je kunt overnachten. Valberg is niet zo boeiend en is een typisch wintersportdorp. Je kunt hier wel verblijven om nog meer van het nationale park te verkennen, of gewoon als een tussenstop op de Route des Grandes Alpes. Een overnachting in Valberg kun je boeken deze link

Zelf stopten wij iets eerder en verbleven wij in het dorpje Villeneuve d’Entraunes, een dorpje met 80 inwoners, waar maar één hotel staat, wat ook gelijk je enige eetmogelijkheid is. Dit was een stuk goedkoper dan Valberg en bleek ook heel leuk. We verbleven namelijk heel lokaal, hebben er heerlijk gegeten en heerlijk gezeten in de tuin tussen de bergen. Je vindt de accommodatie via deze link. Echt een aanrader! Wij verbleven hier 1 nacht.

Dag 4: Valberg – Menton / Nice

De laatste dag van je roadtrip in de Franse Alpen is aangebroken en we rijden vandaag het laatste deel van de Route des Grandes Alpes met de auto.

In je navigatie voer je de volgende plekken in, zodat je de goede route blijft volgen:

Valberg – Col de la Couillole – Col Saint Martin – Col de Turini – Sospel – Col de Castillon – Menton – Nice

Deze route is 164 kilometer lang en je hebt hiervoor een ruime 4 uur nodig. Je komt hier na Col de Turini onder de 1000 meter en de zee komt steeds wat dichterbij. Dit vonden wij het minst mooie stuk van de Route des Grandes Alpes, dus mocht je in tijdnood zijn, kan je dit op zich overslaan en de snelste route richting Nice of Menton nemen.

Via de bergpassen naar Sospel

Vanaf Valberg rijd je over de Col de la Couillole, een bergpas van 1678 meter hoogte, daarna ga je richting Col Saint Martin op 1500 meter hoogte. Vlak daarna kom je uit bij het dorp Saint-Martin-Vésubie. Hier hadden wij willen stoppen, het zag er namelijk leuk uit, maar er was markt dus de parkeerplaatsen waren vol.

Wij reden via de 1604 meter hoge Col du Turini richting Sospel. Dit is echt nog een leuke plek om te stoppen. Je hebt hier een mooi stukje langs het water, maar ook wat prachtige kleurrijke straatjes en een mooie kerk. Die kerk is ook van binnen echt prachtig om te zien. Sospel is een leuke plek voor een lunch.

Sospel
Sospel
Sospel
Sospel

Menton

Na Sospel rijd je via Col de Castillon naar Menton. Col de Castillon is eigenlijk al niet echt een bergpas meer, want hij is slechts 728 meter hoog. Menton is een leuke plek om te stoppen en even rond te lopen. De haven is prachtig, het uitzicht vanaf de zee ook. Je bent hier op steenworp afstand van Italië en dat is ook te merken.

De kleurrijke straatjes en gezellige pleinen zijn leuk om even te bekijken. Je zou ook lekker in Menton kunnen overnachten en vanaf hier de Côte d’Azur kunnen verkennen.

Menton: het eindpunt van de Route des Grandes Alpes in Frankrijk

Nice

Zelf reden wij door naar Nice. Wij kozen gewoon de snelste route, dan kom je ook voor het eerst tijdens deze roadtrip in de Franse Alpen een tolweg tegen. Wij verbleven na het rijden van de Route des Grandes Alpes met de auto nog 5 nachten in Nice. Wij vierden hier vakantie aan de Côte d’Azur en bezochten nog wat leuke plekken. Nice zelf is ook echt een leuke en gezellige stad. Verder is Eze heel leuk en rijd je daar langs als je van Menton naar Nice gaat.

Nice na de prachtige Alpenroute in Frankrijk
Nice na de prachtige Alpenroute in Frankrijk

De laatste dingen over deze roadtrip in de Franse Alpen

De Alpenroute in Frankrijk is prachtig, dat heb je nu kunnen lezen en kunnen zien. Er zijn nog wat handige dingen om te weten voor je begint aan deze roadtrip in de Franse Alpen. Hieronder komen ze:

 • Je betaalt geen tol op deze route, behalve tussen Menton en Nice. Ook al kun je dat ook nog prima vermijden zonder heel lang om te rijden.
 • Ervaring met rijden in de bergen is echt wel een must. Je komt hier veel stijle wegen vol bochten tegen en het is echt niet makkelijk. Denk niet te licht over deze route!
 • Ga NIET met de caravan. Dit kan niet. Een camper is prima, maar rijd voorzichtig.
 • Parkeer alleen aan de rechterkant van de weg, links parkeren mag ook niet en is gevaarlijk. Er zijn genoeg mensen die dit toch doen, maar doe dit NIET. Je overziet de bochten niet bij het wegrijden.
 • Neem de tijd! 180 kilometer op een dag klinkt niet lang, maar je bent zo een hele dag kwijt. Je rijdt soms maar 40 kilometer per uur.
 • Heb je nog tijd over? Verblijf dan in de omgeving van Tende om een van de mooiste delen van Parc National du Mercantour te ontdekken.
 • De route staat voornamelijk aangegeven als de D902, dus als je die steeds volgt komt het goed.
 • Op zoek naar meer tips over een roadtrip in Frankrijk? Lees dan ook eens mijn artikel waarbij ik je meeneem bij de voorbereidingen voor een roadtrip Frankrijk. Hier lees je tips voor rijden in Frankrijk en vertel ik onder andere wat ja allemaal nodig hebt! Super handig als je de Route des Grandes Alpes gaat rijden. 

Dit is alles wat je moet weten over de Route des Grandes Alpes met de auto. Wij vonden deze Alpenroute in Frankrijk echt fantastisch en zouden deze roadtrip in de Franse Alpen zo weer doen. Het is in één woord echt genieten! Het artikel is heel lang geworden, maar ik hoop dat je op deze manier goed voorbereid op pad kunt gaan.

Zou jij de Route des Grandes Alpes willen rijden?

Dit artikel bevat affliate links. Als jij iets boekt via deze link ontvangen wij hiervoor een klein bedrag, het kost jou echter niets extra’s. Op die manier kunnen wij deze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips!

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 26 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow