Route China: 3,5 week backpacken door China

door | Laatste update Feb 6, 2024 | Gepubliceerd Aug 30, 2017 | Azië, China, Routes | 16 reacties

Reisroute China bepalen

Een reisroute China bepalen is nog best lastig. China is namelijk echt enorm groot en er zijn zoveel mooie bezienswaardigheden en plekken die de moeite waard zijn. Voor je een route gaat bedenken, is het dan ook handig om alvast een paar plekken op te schrijven die je graag wilt bezoeken. Deze voer je in in Google Maps en zo kun je bekijken welke plekken je goed met elkaar kunt combineren en welke je misschien beter voor een andere reis kunt bewaren. 

Wat je route China precies wordt, zal ook enorm afhangen van waar je naar toe vliegt. Start je in Beijing? Of begin je in Shanghai? Wil je ook nog naar Hongkong? Dit zijn allemaal dingen die je jezelf moet afvragen en die meespelen bij het kiezen van de juiste China route. Wij startten zelf in Beijing, wilden dolgraag naar Yangshuo en Zhangjiajie en wat leuke dorpen of steden. Met deze wensen hebben wij onze route China van 3,5 week in elkaar gezet. Dit betekende helaas dat Shanghai en de waterstadjes, wereldstad Hongkong en de panda’s voor een volgende reis bewaard moeten worden. China is enorm, je kunt China niet zien in 3,5 week. Je kunt alleen een leuke indruk krijgen.

Route China: dag tot dag beschrijving 

Hieronder zal ik vertellen hoe onze route China van 3,5 week er per dag uit zag. Zo krijg je hopelijk een goed en duidelijk beeld van onze route door het mooie China en zelf ook inspiratie op kunt doen voor een reis door dit fascinerende land. 

Dag 1: Amsterdam – Beijing 

Wij vlogen om 5:30 in de ochtend met Ukraïn International Airlines richting Beijing. Wij hadden een overstap in Kiev en kwamen om 1:00 lokale tijd aan in Beijing. Vanaf het vliegveld namen wij een taxi naar ons hostel voor de eerste overnachting.

Dag 2 t/m 4: Beijing 

Wij verbleven in totaal vier nachten in Beijing en hadden dus drie volle dagen. In deze dagen verkenden wij de hutongs, bezochten wij de verboden stad en deden wij een tour richting de Chinese muur. In Beijing is natuurlijk veel meer te doen, maar aan het einde kom je terug in Beijing bij deze route en heb je nog tijd genoeg! Heb je geen retourtje en ga je niet terug richting Beijing? Dan zou ik je aanraden om zeker nog twee volle dagen extra in Beijing te verblijven. 

Wil je meer lezen over Beijing? Lees dan ook eens mijn artikel waarin ik vertel wat je echt moet doen in Beijing! 

Chinese muur Beijing route 3,5 week backpacken in China

Dag 5: Beijing – Guilin 

Vandaag zitten we maar liefst elf uur in de trein om door te reizen richting Guilin. We vertrekken in de ochtend en komen om 19:45 aan in Guilin. We overnachten in Guilin, achteraf blijkt dat je ook makkelijk al door kan reizen richting Yangshuo, dat zou ik in het vervolg doen! Scheelt weer tijd en een nutteloze nacht in Guilin.

Dag 6: Guilin – Yangshuo 

Vandaag pakken we in de ochtend de bus richting Yangshuo. Dit is een tochtje van ongeveer 70 minuten. Na onze busrit zijn we naar ons hostel gegaan en hebben wij Yangshuo en een leuk parkje ontdekt. Reis je de avond ervoor door naar Yangshuo kun je natuurlijk ook al de omgeving in om meer te ontdekken want dan is dit je eerste volle dag in Yangshuo.

Dag 7 t/m 9: Yangshuo 

We verblijven 4 nachten en dus drie volle dagen in Yangshuo. De eerste volle dag fietsen wij richting de moonhill, de tweede dag wandelen wij rondom Xingping en de derde dag fietsen wij langs de Yulong rivier en maken wij een boottocht. Langer blijven in Yangshuo is helemaal geen straf, want ik had graag nog meer willen fietsen en er zijn nog zat leuke dingen om hier te doen. Heb je de tijd? Neem dan de tijd. Ook al zijn deze drie volle dagen (en de halve dag van hiervoor) ook voldoende.

Meer lezen? Lees dan ook mijn artikel met handige tips voor Yangshuo

 

Route China 3,5 week backpacken Yangshuo

Dag 10: Yangshuo – Guilin

Deze dag reisden wij met de bus terug naar Guilin. Dit was wederom een korte rit dus na aankomst heb je tijd om Guilin te verkennen. Zo kun je even een kijkje nemen in het centrum en een bezoekje brengen aan de elephant trunk hill, het symbool van de stad. Wij verbleven voor 2 nachten in Guilin.

Dag 11: Guilin 

Vandaag hadden wij nog 1 volle dag in Guilin. Deze dag gebruikten wij om een dagtour te maken richting de Longji rijstterassen, de mooiste rijstvelden van China en volgens vele de mooiste van Azië. Over dat laatste kan ik niet oordelen, aangezien ik voor het eerst rijstvelden bezocht, maar mooi waren ze zeker. Ik kan het iedereen ook echt aanraden om een dagtrip te doen. Wat je ook kan doen is op dag 10 in 1 keer doorreizen richting de rijstvelden, je kunt er dan een nacht blijven slapen zodat je meer tijd hebt bij de rijstvelden. Super gaaf, maar ik vond zelf die paar uur die we er hadden genoeg om een goede indruk te krijgen.

Longji rijstterassen Guiling route China

Dag 12 : Guilin – Fenghuang 

Vandaag pakten wij de bus richting Fenghuang, een klein maar oud stadje op zo’n 6 uur rijden van Guilin. De bus rijdt 1 keer per dag en vertrekt rond 11:00 in de ochtend. Wij kwamen uiteindelijk rond 18:30 aan in Fenghuang. Vanaf daar pakten wij de taxi richting ons hostel. We ontdekten daarna Fenghuang in het donker, wat zeker de moeite waard is.

Dag 13 : Fenghuang 

Vandaag hadden we een volle dag in het mooie Fenghuang. Fenghuang is een oud stadje langs het water en wordt vooral bezocht door Chinezen. Zelf vond ik een volle dag hier echt genoeg, het is heel klein dus je hebt het snel gezien. Wij spraken ook mensen die aan het eind van de middag verder reisde, heb je weinig tijd zal ik je dit zeker aanraden. Voor de rust in je reisschema echter niet, reizen in China kost namelijk al genoeg tijd en energie, een beetje rustig aan doen mag ook wel eens.

Daarnaast is Fenghuang wel echt heel mooi en echt een prachtige plek om te bezoeken. Zorg er sowieso voor dat je het zowel bij daglicht als in het donker kunt bekijken tijdens je route China. Meer lezen? Ik schreef ook al een artikel met tips voor Fenghuang.

Dag 14 : Fenghuang – Zhangjiajie nationaal park 

Vandaag pakten wij ’s ochtends vroeg een bus richting Zhangjiajie stad. Vanaf Zhangjiajie stad pakten wij een local bus richting ons hostel. Wij hadden namelijk besloten dat wij vlakbij de ingang van het nationaal park wilde verblijven, zo hadden we de minste reistijd en konden wij het meeste uit ons bezoek halen. We verbleven 3 nachten in Red Apple inn.  Helaas kwamen wij te laat aan om deze dag nog iets te doen.

Dag 15&16 : Zhangjiajie nationaal park 

Deze twee dagen bezochten wij verschillende delen van het park. Wij gingen beide dagen omhoog en gingen vooral op zoek naar prachtige uitzichtpunten. Wij hebben uiteindelijk 1 deel van het park niet gezien, hier hadden we geen tijd voor. Nu lijken veel uitzichtpunten na een tijdje op elkaar, dus ik vond het geen probleem. Wil je echt alles zien? Plan dan nog 1 dag extra in in het park. Die dag extra zou je kunnen krijgen door eerder weg te gaan vanuit Fenghuang, zo heb je dag 14 ook helemaal al in het park.

Zhangjiaije China route

Dag 17: Zhangjiajie nationaal park – Zhangjiajie stad 

Vandaag hadden we eerst nog tijd in het park. Wij besloten dit keer beneden te blijven en de Golden whipstream te lopen. Zelf vond ik dit heel erg de moeite waard. Nadat wij de golden whipstream hadden gewandeld pakten wij de bus richting Zhangjiajie stad waar wij nog voor twee nachten zouden blijven.

Dag 18: Zhangjiajie stad 

Wij hadden een volle dag in Zhangjiajie stad, niet voor de stad zelf, maar voor een bezoek aan Tianmen mountain. Echter was het op de dag dat wij er waren heel mistig, dus wij besloten het geld in onze zak te houden en niet te gaan. Jammer, maar helaas, het weer moet je mee hebben. €30,- betalen voor een berg waar je niks ziet ging mij te ver. Deze dag hier zou ik je echter wel aanraden voor Tianmen mountain, ook al heb ik het zelf helaas moeten missen.

Dag 19: Zhangjiajie stad – Xi’an

Vandaag bestond de dag uit treinreizen. Wij pakten de trein van Zhangjiajie stad richting Xi’an. Mijn tip: doe het niet! Kijk of er een vlucht is, want de treinreis is zonde van je tijd. Wij hebben er nooit over nagedacht dat je ook kon vliegen en hebben gewoon een trein geboekt. De treinreis duurt echter 15 uur, toen we ook nog bijna 6 uur vertraging hadden duurde het allemaal wel heel erg lang. Deze hele dag waren we kwijt aan wachten en zitten in de trein. Ergens hoort het natuurlijk ook een beetje bij de ervaring; China is nou eenmaal een immens land en reizen met de trein in China is ook een hele ervaring op zich! 

Dag 20: Xi’an

Door de vertraging kwamen wij om 7:30 aan in Xi’an. Nadat we in ons hostel nog wat hadden geslapen brachten wij op deze dag een bezoekje aan het Terracotta leger. Hier staat Xi’an natuurlijk voornamelijk om bekend. Volgens de meeste een must, volgens ons een toeristentrap. Tja, als je minder tijd hebt zou dit de plek zijn die ik eruit zou halen.

Dag 21: Xi’an – Pingyao 

Vandaag hadden we eerst nog een hele dag voor we met de nachttrein door zouden reizen richting Pingyao. Wij ontdekten Xi’an, want in de stad zijn op zich genoeg leuke dingen om te bekijken. Zo heb je de drum- & belltower, de stadsmuur, een pagode, moskee en moslimwijk. In de avond gingen wij richting het station om de nachttrein te pakken. Door de nachttrein bespaar je een overnachting en heb je natuurlijk meer tijd op bestemming. Echter zijn de nachttreinen heel oncomfortabel en zou ik ze niet aanraden. De hogesnelheidstrein is sneller en zit fijner. Dan maar een overnachting extra betalen en misschien iets minder tijd in Xi’an.

Dag 22: Pingyao 

We kwamen vroeg aan op het station en konden gelijk terecht in ons hostel (mazzel). Vervolgens zijn we nog wat gaan slapen om bij te komen. Daarna zijn we Pingyao gaan verkennen. Pingyao is een heel mooi, oud Chinees stadje. Helaas moet je betalen voor bijna alles, maar er is genoeg te zien in de stad.

Meer lezen? Lees dan ook mijn artikel waarin vertel wat je moet doen in Pingyao


Dag 23: Pingyao – Beijing 

Voor we richting Beijing reisden hadden we nog een hele dag, wij namen namelijk wederom weer de nachttrein om tijd te besparen. Onze hele dag in Pingyao liepen we wat rond en verkenden wij nog wat nieuwe stukken van de stad. In de avond gingen we naar het station om de trein te pakken richting Beijing. Ik zou je eerder aanraden om de hogesnelheidstrein te pakken. Pingyao kun je in 1 volle dag of in 1,5 dag ook prima bekijken en door de nachttrein te vermijden is je treinreis een stuk korter en kun je wel slapen in de nacht.

Pingyao China route

Dag 24 & 25: Beijing 

We hadden nog 2 volle dagen in het mooie Beijing en dat is maar goed ook! Er is zoveel moois te zien in en rondom Beijing dat je echt je tijd nodig hebt daar. De eerste dag bezochten wij het zomerpaleis en de silkmarket. Voor de tweede dag stonden de tempel van de hemel en de pleinen en tuinen rondom de verboden stad op de planning. Ik was alleen ziek en het regende de hele dag, hierdoor hebben we dit helaas moeten missen. Goede reden om terug te gaan toch?

Op dag 25 gingen we laat in de avond richting het vliegveld, want we zouden in de nacht erna vliegen richting Amsterdam.

Dag 26: Beijing – Amsterdam 

Om 2:40 vlogen wij weer terug richting Nederland. We kwamen om 12:00 aan in Amsterdam. Wat mij betreft ideaal, want ik heb de hele vlucht geslapen en weinig last gehad van een jetlag.

Wat zou ik de volgende keer anders doen bij deze route China?

Wij waren eerste instantie van plan om deze route precies andersom te doen. Wij hadden eigenlijk de route zo willen doen: Beijing – Pingyao – Xi’an – Zhangjiajie – Fenghuang – Guilin / Yangshuo – Beijing. Doordat wij in het hoogseizoen reisden moesten wij de treintickets vastleggen. Helaas zaten de treinen tussen Beijing en Pingyao al vol, dus toen hebben wij besloten om de route omgekeerd te doen. Het voordeel was dat je niet eindigt met een dag treinen, het nadeel was dat we nu het hoogtepunt als eerste deden en eindigden met alleen maar stad.

De volgorde is altijd persoonlijk en beide routes zullen leuk zijn. Echter zou ik de volgende keer de nachttreinen vermijden en ook Xi’an zou ik denk ik overslaan, of ik zou er maar 1 dag verblijven. Die dagen die over blijven zou ik extra in Beijing blijven want daar hebben wij nog veel te veel gemist. Ook zou ik gelijk zijn doorgereisd naar Yangshuo en de eerste nacht in Guilin dus niet doen. Verder vond ik dit echt een fijne route om kennis te maken met China en zou ik dit gewoon aan iedereen aan kunnen raden!

Langer of korter reizen? 

Wij hadden 3,5 week en voor deze route is dat echt perfect. Nu kan ik me voorstellen dat niet iedereen die op zoek is naar een route China ook echt 3,5 week de tijd heeft. Heb je iets langer? Dan zou ik de route andersom doen en vanaf Guilin reizen naar Shanghai of Hongkong. Vanaf daar kun je naar Beijing vliegen, of richting huis. Heb je korter? Deze route die wij hebben gedaan zou ik je niet aanraden als je korter hebt, dus je moet iets eruit halen. Zelf vond ik Xi’an het minst leuke plekje dus die zou ik er dan uit halen. Pingyao zou eventueel ook nog kunnen, aangezien Xi’an de reis tussen Zhangjiajie en Beijing opbreekt. Je kunt ook tijdwinst maken door in de avond van Fenghuang naar Zhangjiajie te reizen en om vanaf Zhangjiajie door te vliegen naar de volgende bestemming. Ook zou ik dan gelijk van Beijing naar Yangshuo reizen en de nacht in Guilin eruit halen (zou ik sowieso doen). Dan heb je weer een dag bespaart aangezien je dan een dag eerder al een volle dag in Yangshuo hebt. 

Ter plekke boeken of alles van te voren boeken?

Dit is een vraag die wij ook hadden tijdens het maken van onze route China. Wij hebben uiteindelijk alles van te voren geboekt. Dit deden wij zodra wij ontdekten dat de trein van Beijing naar Pingyao al vol zat. Houd er rekening mee dat wij in het hoogseizoen reisden. Veel Chinezen hebben dan vakantie en reizen ook per trein door het hele land. Ik raad je aan om in de golden week en in de zomer je treintickets op voorhand te boeken. Accommodatie boekten wij niet vooraf en dit was ook geen enkel probleem.

Route 3,5 week backpacken door China in beeld 

Om het duidelijk en overzichtelijk te maken heb ik een routekaartje gemaakt en onze route China in beeld gebracht. Deze kun je natuurlijk opslaan zodat je deze altijd nog kunt gebruiken voor als je zelf op reis gaat naar China!

Route 3,5 week backpacken in China

Reisschema voor je visum voor China 

Zoals je in het artikel over de visumaanvraag voor China hebt kunnen lezen heb je ook een reisschema nodig die je bij je visum toevoegt. In dit document heb ik ons schema toegevoegd in het Engels. Deze kun je printen en bij je visum aanvraag toevoegen. Ook heb je zo gelijk een heel makkelijk en handig overzicht van de route die ik hierboven uitgebreid heb beschreven. Alleen de data moet je zelf nog even invullen. Lekker handig toch? Ook als je deze route andersom gaat doen of een hele andere route volgt kan je dit schema prima gebruiken. Je hoeft je namelijk niet te houden aan het schema dat je opstuurt. Als je geboekte overnachtingen voor de eerste nachten maar zijn in de stad zijn waar je begint volgens het schema, anders is het wel een beetje vreemd. Vul nooit in dat je richting Tibet gaat, dan krijg je geen visum. Ter plekke kun je er natuurlijk wel gewoon naar toe gaan.

Dit was onze route door het prachtige China. Ik ben ontzettend benieuwd wat jullie van onze route China vinden. Hopelijk heeft het iemand geholpen om zelf ook een goede route voor je reis samen te kunnen stellen. China is prachtig en fascinerend en je moet dat gewoon echt een keer met eigen ogen zien. Met deze route China krijg je een goed beeld van het land en verzeker ik je dat je nog eens terug wilt. Want helaas zie je met deze route niet alles, want geloof me; dat is onmogelijk in 1 reis.

Zou jij deze route willen doen als je naar China gaat? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 22 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow