Route Australie; van Melbourne naar Sydney in 11 dagen

door | Laatste update Apr 6, 2023 | Gepubliceerd May 27, 2019 | Australië, Oceanië, Routes | 10 reacties

Route van Melbourne naar Sydney

In dit artikel neem ik je mee naar onze route van Melbourne naar Sydney. Wij hebben zelf redelijk rustig aan gedaan, maar ik zou je niet aanraden om deze route met minder tijd te doen. Dan moet je toch echt wat plekken overslaan.

Toen wij in Victoria waren, een van de staten die je doorkruist met deze route, waren er ontzettend veel branden. Wij hebben onze route daarom moeten aanpassen. In dit artikel heb ik ook plekken opgenomen in de route die wij graag wilden bezoeken, maar nu dus niet konden bezoeken.

Als je van Melbourne naar Sydney rijdt, of van Sydney naar Melbourne, kun je door zowel het binnenland als langs de kust rijden. Zowel het binnenland als de kust is prachtig. Wij kozen hierdoor voor een combinatie van beide en kregen zo een goede indruk van het mooie binnenland en de prachtige kust.

Bij een aantal plekken geef ik je ook tips waar je kunt overnachten. Wij hadden een campervan gehuurd en hebben dus alleen overnacht op campings. Overal zijn ook ho(s)tels en andere accommodaties te vinden, maar hier heb ik zelf geen ervaring mee.

Eerst ga ik vertellen wat wij per dag deden, vervolgens vertel ik je wat de hoogtepunten zijn (mocht je keuzes moeten maken) en wat je nog zou kunnen toevoegen. Ten slotte vertel ik iets over het rijden van de route van Sydney naar Melbourne. Ook vertel ik kort over tolwegen, want ook die kom je tegen op deze route. Hieronder zie je gelijk een een kaartje van de route, zodat je alvast een beeld krijgt. 

Dag tot dag beschrijving

Ik ga beginnen met een dag tot dag beschrijving van de route van Melbourne naar Sydney (of de route van Sydney naar Melbourne, net waar je wilt beginnen, dan begin je alleen onderaan).

Dag 1: Melbourne – Wilsons Promontory National Park

Na een aantal dagen doorgebracht te hebben in Melbourne is het tijd om de auto in te stappen en te beginnen met de roadtrip van Melbourne naar Sydney. De eerste stop van je roadtrip is Wilsons Promontory. Dit is zo’n 3 uur rijden en je legt in totaal 226 kilometer af.

In Wilsons Promontory National Park kun je verschillende gave wandelingen doen. Voor het mooiste uitzicht hike je naar Mount Oberon en daarnaast zijn er nog veel mooie stranden die je kunt bezoeken. Wij hebben dit park door de branden in Victoria over moeten slaan, aangezien er een flinke brand was in het nationale park en hierdoor dus gesloten was. Zo zonde! Doe na aankomst gelijk wat wandelingen en leuke activiteiten, ook al kan je er ook voor kiezen om een volle dag in deze omgeving te verblijven.

Overnachten:
Wij hebben hier zelf dus uiteindelijk niet overnacht, maar de beste uitvalbasis voor Wilsons Promontory is Tidal River, hier zit ook een camping.

Dag 2: Wilsons Promontory – Paynesville

Vandaag rijd je vanaf Wilsons Promontory naar Paynesville. Paynesville zelf is niet interessant, toch vonden wij deze stops een van de leukste van onze hele reis. Als je namelijk je auto parkeert in Paynesville kan je gratis mee met de ferry richting Raymond Island. Op Raymond Island is een koala walk van ongeveer 20 minuten waar je een hele grote kans hebt om koala’s te spotten. Zelf zagen wij ongeveer 20 koala’s van heel dichtbij, zo leuk! We zagen ook een moeder met haar Joey (baby). Meer lezen? Lees dan ook mijn artikel over koala’s spotten op Raymond Island

De totale afstand van Wilsons Promontory tot Paynesville is 262 kilometer en kost je zo’n 3 uur en een kwartier. De ferry gaat regelmatig en de overtocht duurt slechts enkele minuten. Je red het rijden en het bezoeken van Raymond Island makkelijk op 1 dag, maar je zou Raymond Island eventueel ook op dag 3 in de ochtend kunnen bezoeken.

Overnachten

Wij hebben zelf niet overnacht in Paynesville, maar sliepen op een gratis camping bij Lake Wellington. Dit ligt 40 minuten voor Paynesville. In Paynesville zelf zit als het goed is ook een camping. Als je veel tijd over hebt kun je ook doorrijden richting Lake District, de Big 4 daar is een prima camping.

Koala's spotten op Raymond Island, op de route van Melbourne naar Sydney
Koala's spotten op Raymond Island, op de route van Melbourne naar Sydney
Koala's spotten op Raymond Island, op de route van Melbourne naar Sydney

Dag 3: Paynesville – Lake Entrance – Jindabyne

Vandaag staat er een vrij lange rijdag op de planning. In de ochtend rijd je vanuit Paynesville richting Lake Lake Entrance. Lake Entrance is geen lange stop waard, want er is echt niks te doen. Zelf verbleven wij hier nog een nacht, maar daar hadden wij spijt van. Je komt tijdens het rijden toch langs deze plek en er is een uitzichtpunt dat wel de moeite waard is. Vanaf Lake Entrance ga je het binnenland in, richting Jindabyne. Jindabyne is de beste uitvalbasis voor een bezoek aan Mount Kosciuszko en de Snowy Mountains.

Overnachten:

In het nationale park van Mount Kosciuszko liggen diverse gratis campings, je moet dan wel voor elke nacht de entree van het nationale park betalen. Een fijne betaalde camping op een mooie locatie in Jindabyne is het Discovery Holiday Park.

Dag 4: Jindabyne (Mount Kosciuszko)

Op dag 4 heb je een hele dag om een prachtige wandeling te maken in Mount Kosciuszko Nationaal Park. Wij kozen voor de summit walk, een wandeling van 18 kilometer naar de top van Mount Kosciuszko, de hoogste berg van Australië. De wandeling is ondanks de lengte niet heel moeilijk en is echt prachtig. Vooral het uitzicht vanaf de top is super. Als je fit bent kan ik je aanraden om de wandeling van 20 kilometer te doen. Die start op dezelfde plek, maar het begin gaat door een mooier landschap, hoorden wij achteraf van locals.

Wil je niet zo’n lange afstand lopen? Je kan ook een deel met de kabelbaan doen en vanaf daar wandelen.

Overnachten:

Je kan zoals ik hierboven zei overnachten op een van de gratis campings in het park. Je hebt voor deze dag sowieso al entree betaald, dus dat scheelt. Wij verbleven zelf wederom in het Discovery Park.

Mount kosciuszko Australië
Mount kosciuszko Australië
Mount kosciuszko Australië

Dag 5: Jindabyne – Eden – Bermagui

Vandaag verlaat je de bergen weer om opnieuw richting de kust te rijden. Je eerste stop is Eden, hier heb je wat leuke uitzichtpunten. En als je via Eden gaat, weet je zeker dat je langs de kust rijdt, wat wel zo leuk is. Nadat je in Eden je benen hebt gestrekt en hebt geluncht rijd je door richting Bermagui. Dit doe je via de Sapphire Coast, een mooie route langs de kust. Je komt wat mooie uitzichtpunten en strandjes tegen. Volg ook zeker zo nu en dan een bordje naar een plek langs de kust om even te genieten van een uitzicht.

Je eindigt in Bermagui, wat op zich niet een hele interessante stad is. Toch is het een leuke stop, door de omgeving. Je hebt een leuke natuurlijke pool langs de kust, wat mooie uitzichten en een mooi strand. Ook de haven is leuk om even te bezoeken. Verder kun je de zonsondergang bekijken bij Camel Rock of bij Horse Head Rock.

De totale afstand van deze route is 300 kilometer en kost je zo’n vier uur. Om wat tijd en kilometers te besparen kun je Eden overslaan en gelijk via Merimbula naar Bermagui rijden.

Overnachten:

Een prima camping is de Big 4 camping in Bermagui, dus het Wallaga Lake Holiday Park. Gratis campings zijn er niet rondom Bermagui.

Bermagui tijdens de route van Melbourne naar Sydney

Dag 6: Bermagui – Jervis Bay

Vandaag rijd je nog een stukje van de Sapphire Coast. Als je op dag vijf nog niet alles gezien hebt rondom Bermagui heb je hier nu tijd voor. Verder kom je nog wel wat scenic routes tegen die je kan volgen, zodat je echt langs de kust rijdt. Bij ons regende het, dus wij hebben dit helaas niet gedaan. Na de verschillende Scenic route kom je aan in Jervis Bay, waar je de rest van de middag even lekker kunt relaxen op het strand.

De snelste route is 218 kilomter en kost je zo’n 3 uur. Als je af en toe een scenic route volgt wordt dit natuurlijk langer.

Overnachten:

De beste uitvalbasis voor Jervis Bay is Huskisson. Een leuke camping is Holiday Haven White Sands. Dit ligt heel dichtbij een prachtig strand, de mensen zijn vriendelijk en de faciliteiten vriendelijk. Als je gratis wilt overnachten kun je slapen bij een reststop langs de A1 redelijk dichtbij Jervis Bay. Het is dan wel alsof je op de snelweg overnacht, dus wij zijn uiteindelijk door gereden. In een (lang) weekend is het verstandig om je camping in Jervis Bay van te voren te boeken.  

Dag 7 & 8: Jervis Bay

Jervis Bay staat bekend om de enorm witte stranden en deze dag gebruik je dan ook om de prachtige stranden van Jervis Bay te verkennen. Begin de dag met een dolfijnen spot cruise. De zee bij Jervis Bay is namelijk het huis voor een hele grote groep tuimelaar dolfijnen. Na deze tour in de ochtend rijd je richting Greenfield, voor de White Sands walk. Vanaf hier loop je via een prachtig strand richting het bekende Hyams Beach. Hyams Beach is ooit uitgeroepen tot het witste strand ter wereld, maar persoonlijk vind ik dat de andere stranden in Jervis Bay nog veel mooier zijn.

Je kan de White Sands Walk uitbereiden door verder bij Hyams Beach vandaan te beginnen, zo kom je nog meer mooie stranden tegen.

De tweede dag kun je nog richting Greenfield Beach gaan, maar ook Murrays Beach en Cove Beach zijn de moeite waard. Deze stranden liggen echter in het nationaal park, dus je moet entree betalen. Als je alle mooie plekken van dit park bezocht hebt is het tijd om lekker te relaxen, want dat kan ontzettend goed in Jervis Bay!

Overnachten:

Verblijf in Huskisson, zoals ik hierboven zei is Holiday Haven White Sands een prima plek om te kamperen.

Jervis Bay Australië tijdens de route van Sydney naar Melbourne
Jervis Bay Australië tijdens de route van Sydney naar Melbourne
Jervis Bay Australië tijdens de route van Sydney naar Melbourne
Jervis Bay Australië tijdens de route van Sydney naar Melbourne
Jervis Bay Australië tijdens de route van Sydney naar Melbourne

Dag 9: Jervis Bay – Blue Mountains

In een kleine drie uur rijd je van Jervis Bay richting de Blue Mountains, een prachtig natuurgebied vlakbij Sydney. Op de dag van aankomst bezoek je gelijk al wat mooie uitzichtpunten om zo een goede indruk te krijgen van de Blue Mountains. Je kan eventueel ook al een wandeling doen. Aanraders zijn de wandeling richting Echo Point en de Grand Canyon.

Overnachten:

Een goede uitvalbasis voor de Blue Mountains is Katoomba. Een prima camping is Katoomba Falls tourist park. Vanaf hier kan je ook de wandeling richting Echo Point beginnen (en dit bespaart je veel parkeerkosten). Er zijn ook veel gratis campings rondom de Blue Mountains. Een hele goede is de camping bij Lake Wallace, hier heb je namelijk zelfs een gratis warme douche.

Dag 10: Blue Mountains

Deze dag heb je een complete dag om de Blue Mountains te ontdekken. Bij weinig tijd kan je aan het einde van deze dag al doorrijden naar Sydney, maar de tijd nemen om dit mooie gebied te verkennen is wel echt een aanrader. Doe vandaag de wandelingen waar je nog niet aan toe bent gekomen en bezoek nog wat mooie viewpoints. Het weer in de Blue Mountains is heel veranderlijk, het ene moment is je uitzicht geweldig, het andere moment zie je niks door de bewolking. Als je de tijd hebt kun je deze bewolking even afwachten om daarna weer te genieten van het uitzicht.

Overnachten:

De eerste nacht verbleven wij op de gratis camping, de tweede nacht zou ik op de camping in Katoomba verblijven, zodat je vanaf daar kan hiken zonder parkeerkosten te hebben.

Blue Mountains vlakbij Sydney, Australië

Dag 11: Blue Mountains – Sydney

Op dag 11 is het tijd om richting Sydney te rijden. Houd er rekening mee dat je hier waarschijnlijk op een tolweg terecht komt en het overal rondom Sydney enorm druk is. Katoomba ligt slechts 100 kilometer bij Sydney vandaan, dus vandaag rijd je in principe maar 1,5 uur. In Sydney kun je je auto of camper(van) inleveren, of je blijft gewoon een aantal dagen om daarna je roadtrip voort te zetten.

Zelf reden wij overigens niet naar Sydney op deze dag. Wij hadden Sydney al bezocht en reden verder richting de Oostkust. Als je dat doet is Barrington Tops Nationaal park een leuke en logische stop.

Lees ook eens over de Must do’s in Sydney, handig! 

Overnachten:

Wij hebben in Sydney niet op een camping overnacht, maar in een Airbnb. Ik heb dan ook geen aanraders voor campings. De app Campermate is handig om zelf je camping te vinden.

Sydney Australië

De route van Melbourne naar Sydney in beeld 

Om het nog net iets duidelijker te maken, volgt hieronder nog even de route in beeld (afbeelding van Google maps). 

Route in beeld

Meer of minder tijd voor deze route?

Als je minder tijd hebt voor deze route kan je 1 dag minder in Jervis Bay doen. Ook zou je ervoor kunnen kiezen om niet in Bermagui te stoppen en gelijk door te rijden richting Jervis Bay. Je rijdag wordt dan wel enorm lang en je hebt geen tijd om te stoppen. Verder zou je kunnen besluiten om bij de kust te blijven, maar dan mis je Mount Kosciuszko, wat wat ons betreft een van de hoogtepunten van Australië was. Ten slotte kan je nog de Blue Mountains een dag inkorten. Doe wat wandelingen en uitzichtpunten op je dag van aankomst en de dag van vertrek, zo bespaar je de volle dag.

Heb je meer tijd? Dan kun je voordat je richting Wilsons Promontory gaat nog naar Philip Island gaan en daar een paar dagen verblijven. Philip Island is een goede plek om wildlife te spotten. Ook kan je nog een dag langer in de bergen verblijven. Wij deden dat laatste zelf ook, hierdoor konden we nog een dag relaxen na een pittige hike. Ook zou je in Jervis Bay nog een extra relax dag toe kunnen voegen.

De hoogtepunten van de route van Melbourne naar Sydney

Als je keuzes moet maken omdat je weinig tijd hebt, zou ik in ieder geval deze hoogtepunten meepakken:

  • Wilsons Promontory (als ik de verhalen moet geloven)
  • Raymond Island
  • Mount Koscioszko
  • Jervis Bay
  • Blue Mountains
Blue Mountains Australië

Tolwegen

Op deze route kom je rondom Melbourne en rondom Sydney tolwegen tegen. Je kan instellen op google maps dat je deze wegen wilt vermijden. Dit kost je natuurlijk extra tijd. Als je wel besluit om de tolwegen te gebruiken, download dan van te voren de app Linkt go. Registreer je auto of camper hier en zet de app open. Als je over een tolweg rijdt kan houdt de app dit bij en krijg je gelijk een herinnering dat je hem moet betalen. Je kan tol ook via de website betalen, maar dit pakt vaak veel duurder uit. 

De route andersom: Route van Sydney naar Melbourne

Wij reden van Melbourne naar Sydney omdat wij een langere roadtrip maakten. Wij begonnen namelijk in Adelaide en reden eerst van Adelaide naar Melbourne. Wij zouden uiteindelijk eindigen in Cairns. Voor deze route maakt de volgorde niet zoveel uit, ook al heb je de zee aan jouw kant als je van Sydney naar Melbourne reist. Doe je de route andersom? Begin dan bij dag 11 van dit artikel en eindig bij dag 1!

Je route vervolgen

Als je in Melbourne eindigt is het leuk om via de Great Ocean Road door te rijden richting Adelaide. Eindig je in Sydney, zoals wij deden? Dan kan je doorreizen via de Oostkust en onder andere stops maken in Byron Bay, Noosa, Fraser Island en Whitsundays. Genoeg opties in ieder geval!

Lees ook: in 8 dagen van Adelaide naar Melbourne

 

Dit was onze route van Melbourne naar Sydney en ik zou het zo nog eens op deze manier doen. Het was prachtig en dit deel van de route bleek een van de mooiste delen te zijn van onze hele reis door Australië. Niet veel mensen bezoeken het stuk tussen Melbourne en Sydney, terwijl het er juist zo mooi is!

Wat vind jij van deze route van Melbourne naar Sydney?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 23 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow