Route Australië; in 8 dagen van Adelaide naar Melbourne

door | Laatste update Aug 12, 2022 | Gepubliceerd Mar 26, 2019 | Australië, Oceanië, Roadtrips, Routes | 12 reacties

Australië is een enorm land en de beste manier om dit gave land te ontdekken is met je eigen vervoer. Een van de routes die wij heel graag wilden rijden was toch wel de Great Ocean Road, je weet wel, die weg langs de kust met geweldige uitzichten. Wij besloten onze roadtrip in Adelaide te starten en richting Melbourne te rijden. Vandaag vertel ik je precies hoe wij dit deden, wat was onze route en waar maakten wij stops? Ik neem je mee van Adelaide naar Melbourne!

Route van Adelaide naar Melbourne

In dit artikel neem ik je mee naar onze route van Adelaide naar Melbourne. Wij hebben hier de tijd voor genomen, maar eigenlijk nog steeds weinig echt kunnen relaxen tussendoor. Als je zelf deze route rijdt raad ik je dan ook aan om dit in hetzelfde aantal dagen te doen als wij dit deden, of je zult wat stops moeten overslaan. Houd er rekening mee dat de totale afstand van Adelaide naar Melbourne (of andersom van Melbourne naar Adelaide) al 727 kilometer is. Dit is als je door het binnenland reist en de Great Ocean road links laat liggen.

In dit artikel geef ik ook tips voor het overnachten. Wij reisden met onze campervan van Apollo, dus wij hebben alleen op campings gestaan. Op de meeste plekken waar wij verbleven waren ook genoeg mogelijkheden voor ho(s)tels, maar omdat wij daar geen ervaring mee hebben, zijn mijn aanraders allemaal campings. Wij hebben ook een aantal keer op een gratis camping gestaan!

Ik ga eerst per dag vertellen wat wij deden en welke stops wij maakten, vervolgens vertel ik wat de hoogtepunten zijn (mocht je keuzes moeten maken door tijdgebrek) en hoe je de route het best andersom kunt rijden, dus van Melbourne naar Adelaide. Hieronder vind je eerst alvast een kaartje, om een beeld te krijgen van de route. 

Dag tot dag beschrijving; van Adelaide naar Melbourne

Zoals ik al zei ga ik beginnen met een dag tot dag beschrijving. Wij startten in Adelaide waar wij onze camper ophaalden, 8 dagen later kwamen wij aan in Melbourne. Houd er rekening meer dat de keuze van verhuurbedrijven in Adelaide kleiner is dan als je de route andersom doet en je auto of campervan in Melbourne huurt. Maar goed, genoeg geluld, we beginnen bij dag 1:

Dag 1: Adelaide – Robe

Adelaide vonden wij echt een geweldige stad, dus met een klein beetje pijn in ons hart lieten wij deze leuke stad achter ons. Rijd via Handorf, een leuk klein Duits stadje vlakbij Adelaide richting de kust. Je komt dan Coorong National park tegen, waar je eventueel een tussenstop zou kunnen maken. Je eindpunt voor dag 1 is Robe, een klein dorpje langs de kust, waar je geweldige uitzichten hebt. Leuk om te bezoeken is de obelisk en het mooie Long Beach. Voor beide heb je echt wel wat tijd nodig, want je kunt er heerlijk wandelen.

Let goed op hoe de navigatie je stuurt, google maps stuurt je automatisch via de kust, maps.me niet. De route door het binnenland is heel saai en duurt vele malen langer (want ja, zo zijn wij dus gegaan dankzij maps.me). De totale afstand van Adelaide naar Robe is 336 kilometer en kost je een ruime 3,5 uur. Als je veel stops maakt, kost het je natuurlijk meer tijd.

Overnachten:
Gratis: er zijn hier alleen gratis campings als je Self-Contained bent
Betaald: Discovery parks Robe (33 AUD unpowered, 39 AUD powered).

Route Adelaide naar Melbourne Long Beach in Robe, Australië
Obelisk in Robe, Australië

Dag 2: Robe – Mount Gambier – Halls Gap (Grampians)

Als je op dag 1 geen tijd meer hebt gehad om meer van Robe te zien, heb je daar deze ochtend nog voldoende tijd voor. Had je een dag eerder al tijd kan je de route voor vandaag gelijk beginnen. Het eindpunt voor dag twee is het prachtige nationale park the Grampians. Maar, we maken eerst nog wat leuke tussenstops.

Vanaf Robe rijden wij richting Mount Gambier, dit klinkt als een berg, maar is eigenlijk gewoon een dorpje. In Mount Gambier liggen twee bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn. Zo is het een must om een kijkje te nemen bij Blue lake en ook de sinkhole is de moeite waard. Verder zijn er wat supermarkten in Mount Gambier en is het handig om hier boodschappen te doen. In Halls Gap zit namelijk geen supermarkt. Na Mount Gambier rijd je door richting Halls Gap. Halls Gap is een super goede uitvalbasis om de Grampians te ontdekken. Op de campings rondom Halls Gap heb je ook een super grote kans om Kangoeroes te spotten!

De afstand van Robe naar Mount Gambier is ongeveer 125 kilometer en kost je zo 1 uur en 20 minuten. Van Mount Gambier naar Halls Gap is 221 kilometer en kostje 2 en een half uur. In totaal rijd je deze dag dus 346 kilometer en heb je zonder stops bijna 4 uur nodig.

Overnachten:
Gratis: Plantation Campground (drop toilets, bush shower en kraantjes met regenwater)
Betaald: Big 4 Grampians Parkgate Resort (33 AUD, powered site)

Blue Lake, Mount Gambier Australië
Route Adelaide naar Melbourne Kangoeroe op de camping bij de Grampians

Dag 3: Grampians

Deze dag heb je de hele dag de tijd om de prachtige omgeving van de Grampians te ontdekken. Hieronder geef ik je alvast wat tips om je dag te vullen. 

In het nationale park van de Grampians zijn ontzettend veel wandelingen te doen. Dit varieert van meerdaagse hikes tot aan korte wandelingen van een uur (of zelfs minder). Omdat wij een volle dag hadden in het park, deden wij meerdere kortere wandelingen op dezelfde dag. Als je langer hebt is het misschien leuk om een van de dagen een langere hike te doen. Dit was onze dag in het kort:

Mackenzie falls: een korte wandeling van 600 meter naar een indrukwekkende waterval. Je mag niet zwemmen bij de waterval, maar hij is wel de moeite waard. Je moet flink wat trappen op en af en op een warme dag kan dat wel pittig zijn. Je kunt ook een wandeling maken naar de lookout, dat is een wandeling van ongeveer 900 meter. Deze is heel makkelijk, maar als je korter de tijd hebt zou ik die overslaan.

Balconies: Onze tweede wandeling was die richting de Balconies. Deze wandeling van een kilometer begint bij Reeds lookout en de uitzichten zijn prachtig. Aan het einde zie je een overhangende rots, waar je een prachtige Instagram foto kan maken. Helaas mag je er niet op, want dat is gevaarlijk. Luister hier gewoon naar! Heb je weinig tijd zou ik je aanraden om het bij Reeds lookout te houden, het uitzicht vanaf de Balconies is niet heel erg anders.

Boroka Lookout: Onze derde stop was Boroka Lookout. Boroka Lookout is de makkelijkste wandeling. Nadat je geparkeerd bent loop je namelijk slechts 90 meter naar een prachtig uitzichtpunt! Er was bijna niemand, wat het natuurlijk extra leuk maakt.

The Pinnacles: Onze laatste wandeling van de dag was de meest heftige. Wij hoorden dat deze behoorlijk populair is, maar wij kwamen nauwelijks iemand tegen. De wandeling duurt 2 uur (return) en is 2,1 km (one way). Je moet veel over rotsen heen lopen en dat loopt niet altijd even fijn. Het uitzicht daarentegen is wel echt geweldig mooi!

Hierna reden wij richting de camping. Je kan ook doorrijden naar de stop die wij als eindpunt hadden voor dag 4, maar heel relaxed is dat niet.

Overnachten:
Gratis: Plantation Campground (drop toilets, bush shower en kraantjes met regenwater)
Betaald: Big 4 Grampians Parkgate Resort (33 AUD, powered site)

LEES OOK: 1 dag in de Grampians: de leukste tips en wandelingen! 

 

Route Adelaide naar Melbourne, Route Australië Hiken in de Grampians Australië
Hiken in de Grampians Australië
Hiken in de Grampians Australië
Route Adelaide naar Melbourne, route Australië: Hiken in de Grampians Australië

Dag 4: Halls Gap – Port Fairy – Tower Hill nature reserve – Panmure

Vandaag is een iets minder drukke dag en dat is ook wel even fijn tussendoor. Je zou deze dag in principe kunnen overslaan, alleen dan heb je geen tijd voor Tower Hill en Port Fairy. Goed, we rijden vandaag eerst richting Port Fairy. Dit is een klein stadje aan de haven wat niet zozeer een stop waard is. Maar het is wel een fijne plek om even de benen te strekken. Wij liepen langs de haven waar wij per toeval een vrij grote rog zagen, want dan toch wel gaaf was.

Port Fairy is vanaf Halls Gap 156 kilometer, dus ongeveer 1 uur en 50 minuten rijden. Vanaf Port Fairy is het nog ongeveer 20 minuten rijden naar het Tower Hill nature reserve, een stop die wij echt super leuk vonden. Dit stukje natuur is namelijk niet alleen mooi om te zien, maar ook een hele goede plek om wildlife te spotten. Zo vind je hier veel koala’s, kangoeroes en emoes. Wij zagen hier een koala van super dichtbij (die ook nog eens behoorlijk actief was) en heel veel emoes. Je kan hier ook verschillende wandelingen doen, maar wij zagen alle dieren eigenlijk gewoon rondom de picknick plaats en het visitor centre.

Na het spotten van wildlife reden wij richting Panmure, puur omdat wij hier op een gratis camping konden staan. Wil je niet op een gratis camping staan? Dan kun je beter overnachten in Warrnambool, de plek waar de Great Ocean Road start. De totale afstand op dag 4 is 212 kilometer en je hebt hiervoor 2 uur en 45 minuten nodig, zonder stops.

Overnachten: Gratis: Panmure Reststop Betaald: een van de campings rondom Warrnambool

Towerhill nature reserve Australië
Towerhill nature reserve Australië
Towerhill nature reserve Australië
Towerhill nature reserve Australië

Dag 5: Panmure – 12 aposteles (Via de Great Ocean Road)

Op dag 5 is het eindelijk tijd om te beginnen aan de Great Ocean Road! Dat is natuurlijk stiekem de grootste reden om deze hele route te rijden. Op dag 1 rijden wij van onze gratis camping richting de beroemde 12 aposteles. Zet dit niet gelijk als eindpunt in je navigatie, want dan mis je een deel van de Great Ocean Road. Voer eerst Warrnambool in of een van de andere stops langs de Great Ocean Road. De totale afstand is 98 kilometer en kost je 1 uur en 20 minuten als je niet stopt. Maar stoppen doe je heel vaak tijdens de Great Ocean Road, dus je hebt eigenlijk gewoon een volle dag nodig.

Leuke stops langs de route zijn: Childers Cove (niemand lijkt dit te kennen, staat ook niet goed aangegeven op de bordjes), Bay of Islands, Bay of Martyrs, The Grotto, London bridge, thunder Cave, Sharebrook River, Broken Head, Lord Ard Gorge, Razorback Lookout, 12 aposteles en Gibson steps. Sommige van deze plekken zijn vanaf dezelfde parkeerplaats te bereiken. Alles behalve Childers cove staat goed aangegeven op bruine bordjes. Omdat je bij de 12 apostelen overnacht, kan je hier de zonsondergang bekijken en dat zorgt voor prachtige fotos’s! Verwacht alleen niet dat je de enige bent.

Overnachten: Gratis: er zijn in de omgeving van de 12 aposteles geen gratis campsites Betaald: 12 Aposteles camping park & cabins (35 AUD powered site).

Route van Adelaide naar Melbourne? Rijd de Great Ocean Road en stop bij Childers Cove
Route van Adelaide naar Melbourne, of van Melbourne naar Adelaide. Great Ocean Road
Route van Adelaide naar Melbourne, of van Melbourne naar Adelaide. Great Ocean Road
Route van Adelaide naar Melbourne, of van Melbourne naar Adelaide. Great Ocean Road
Route van Adelaide naar Melbourne, of van Melbourne naar Adelaide. Great Ocean Road

Dag 6: 12 Aposteles – Apollo Bay

Vandaag rijd je van de 12 apostelen richting Apollo Bay. Dit is een afstand van 87 kilometer en zou je zonder stops 1 uur en 20 minuten kosten. Maar, natuurlijk maak je stops en daarom heb je er ook wel weer een dag voor nodig. Vandaag rijd je namelijk door Otway National park, waar je leuke wandelingen kunt maken. Je kan verschillende wandelingen naar watervallen doen en een leuke wandeling doen door een stuk regenwoud.

Zelf maakten wij onder andere stops bij Melba Gully (regenwoud), Castle Cave Lookout en Cape Otway. Als je tijd hebt kan je nog wat meer Otway Nationaal park in, maar hiervoor moet je afwijken van de Great Ocean Road. Je kan dan wandelingen doen naar prachtige watervallen. Apollo Bay zelf heeft een leuke baai en is een goede plek om te overnachten. Vanaf Apollo Bay kan je ook nog even richting Mariner’s Lookout.

Overnachten: Gratis: rondom Beech Forest zijn gratis campings, dit ligt echter best ver bij Apollo Bay vandaan Betaald: Top Holiday park Apollo Bay (45 AUD, powered site)

Castle Cave lookout op de route van Adelaide naar Melbourne

Dag 7: Apollo Bay – Torquay

Vandaag rijd je van Apollo Bay naar Torquay, het eindpunt van de Great Ocean Road. De totale afstand is 92 kilometer en kost je zonder te stoppen 1 uur en 45 minuten. Vanaf Apollo Bay zijn wij richting Kenneth River gereden, dit is een plek waar je heel goed koala’s kunt spotten. Wij zagen er uiteindelijk vier! Naast koala’s kun je hier ook prachtige papagaaien in het wild tegenkomen. Zeker de moeite waard.

Na Kenneth River maakten wij nog een stop in Lorne. Lorne is een echt surfersdorp en heel gezellig om even in rond te lopen. Wij gingen hier even lunchen en gingen ergens in een café wat drinken. Verder is het ook de moeite waard om even een kijkje te nemen bij Teddy’s Lookout. Vanaf daar heb je namelijk een prachtig uitzicht over de Great Ocean Road.

Na Lorne kan je via Fairhaven Beach en Bells Beach doorrijden richting Torquay, het eindpunt voor vandaag en ook het eindpunt van de Great Ocean Road. Als je weinig tijd hebt kan je ook al besluiten om door te rijden richting Melbourne.

Overnachten:
Gratis: Mount Moriac East Truck Stop (ligt wel iets van Torquay af)
Betaald: Torquay top holiday park (40 AUD, powered site)

Route Adelaide naar Melbourne: Teddy's lookout bij Lorne, Great Ocean Road, Australië
Route Adelaide naar Melbourne Vogels bij Kenneth River, Great Ocean Road
Koala bij Kenneth River, Great Ocean Road

Dag 8: Torquay – Melbourne

Vandaag is de laatste dag van deze prachtige route. Vanaf Torquay rijd je richting Melbourne, de meest culturele stad van Australië. De afstand is in totaal 105 kilometer en kost je ongeveer 1 uur en 20 minuten. Melbourne kan de plek zijn waar je je camper of auto inlevert, maar je kan vanaf hier natuurlijk ook nog meer van Australië ontdekken! En dat laatste kan ik je natuurlijk zeker aanraden.

De route van Adelaide naar Melbourne in beeld

Om het nog wat duidelijker te maken heb ik hieronder nog even het kaartje van deze route toegevoegd (afbeelding van Google Maps) 

Route Adelaide naar Melbourne Route in beeld Adelaide Melbourne

Meer of minder tijd voor deze route Australië?

Als je minder tijd hebt kun je dag 3 en 4 samenvoegen en ook dag 7 en 8 zou je samen kunnen voegen. Houd er rekening mee dat je echt weinig relaxtijd hebt als je dat doet, terwijl je dat soms ook wel nodig hebt.

Als je meer tijd hebt is het alleen maar beter. Je kan ervoor kiezen om nog te overnachten in Lorne en dus een dag langer over de Great Ocean Road te doen. Je kan er ook voor kiezen om na Adelaide niet gelijk richting Robe te rijden, maar nog even richting de Barossa Valley en Kangaroo Island te gaan. Als je dit doet heb je minimaal twee of drie extra dagen nodig.

De hoogtepunten van de route van Adelaide naar Melbourne

Als je weinig tijd hebt en keuzes moet maken, dan zou ik er in ieder geval voor zorgen dat je de volgende plekken meepakt:

  • Grampians (met name balconies / Reeds Lookout)
  • Koala’s en emoes spotten bij Tower Hill Nature Reserve
  • Childers Cove
  • The Grotto
  • Lord Ard Gorge
  • 12 aposteles tijdens de zonsondergang
  • Teddy’s Lookout
The Grotto Great Ocean Road

De route andersom: route van Melbourne naar Adelaide

Wij reden van Adelaide naar Melbourne omdat wij vanaf Melbourne nog door gaan rijden richting Cairns. Maar, als de volgende niet uitmaakt, kan ik het heel erg aanraden om de route van Melbourne naar Adelaide te rijden. Dus precies andersom dan wat wij deden. Als je van Melbourne naar Adelaide rijdt, heb je namelijk de oceaan de hele tijd aan de kant waar je rijdt, wel zo leuk! Vooral bij het stuk tussen Apollo Bay en Torquay is dit heel handig. Als je de route andersom doet, kun je natuurlijk gewoon bij dag 8 beginnen en bij dag 1 eindigen!

Je route vervolgen

Na deze route heb je nog genoeg opties om meer te ontdekken van Australië. Zo kan je vanaf Melbourne doorrijden richting Sydney, of misschien zelfs helemaal tot Cairns. Vanaf Adelaide zou je richting Perth kunnen rijden om meer te ontdekken van West-Australië, of je rijdt richting Darwin of Cairns via de Outback van Australië! 

Zoals je ziet zijn er genoeg opties om de route van Melbourne naar Adelaide of andersom te vervolgen. Zelf reden wij door richting Sydney. Wil je weten wat onze route was? Ook daar schreef ik een artikel over!

De volgende keer zou ik graag rijden richting Perth om vanaf daar West-Australië te ontdekken. Dit deel van Australië is net wat ruiger en volgens vele het mooiste deel van Australië. Op de route die ik hierboven beschrijf kan je goed kamperen, maar in West-Australië ben je meer of the beaten track, heel gaaf! Zonder 4×4 kom je lang niet overal en het reizen daar is wat avontuurlijker. Wil je meer lezen over een avontuur in West-Australië? Lees dan ook eens dit artikel: tips wildkamperen in West-Australië. Handig! 

Gelukkig is Australië prachtig en kan je eigenlijk geen verkeerde keuze maken als je je route Australië gaat vervolgen! 

Dit was onze trip van Adelaide naar Melbourne en ik zou het zo nog eens doen! We hebben prachtige dingen gezien. Het artikel is langer geworden dan ik had bedacht, maar goed, ik hoop wel dat het zo duidelijk is wat een leuke route is van Adelaide naar Melbourne of van Melbourne naar Adelaide.

Wat vind jij van deze route van Adelaide naar Melbourne?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 23 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow