Route 5 weken Maleisië en Singapore

door | Laatste update May 15, 2023 | Gepubliceerd Oct 1, 2020 | Azië, Maleisië, Routes, Singapore | 8 reacties

In de zomer van 2016 gingen wij voor het eerst richting het verre Azië. Wij brachten zes weken door op dit mooie continent, waarvan vijf weken in Maleisië en Singapore. Wij werden verlief op Borneo en genoten van de mooie natuur op het schiereiland. Maleisië is mooi, divers en verrassend groen. De route Maleisië brengt je in vijf weken naar de mooiste plekken van het land.

Route Maleisië en Singapore 5 weken

Hieronder zal ik onze route delen die wij hebben gevolgd tijdens onze vijf weken in Maleisië. 

Dag tot dag beschrijving

Hieronder volgt een dag tot dag beschrijving van onze route 5 weken Maleisië en Singapore. 

Dag 1: Amsterdam – Singapore

Wij startten onze reis in Singapore, eigenlijk puur omdat vliegen op Singapore goedkoper was dan vliegen op Kuala Lumpur. Ook had deze vlucht betere tijden, dus ons besluit was zo gemaakt! Verder leek Singapore ons ook best leuk om eens te bezoeken.

Dag 2: Singapore – Malakka

Wij wilde graag eindigen in Singapore, dus gingen gelijk door naar Maleisië, namelijk richting Malakka. Aan het einde van de middag kwamen wij aan en verkenden wij gelijk deze stad. 

Malakka

Dag 3: Malakka

Vandaag verkenden wij de rest van Malakka, om tot de conclusie te komen dat we hier eigenlijk iets te veel tijd hadden. Maar leuk was het even goed wel! Meer lezen? Ik schreef een artikel waarin ik vertel wat je moet doen in Malakka

Dag 4: Malakka – Kuala Lumpur

Vandaag besloten wij verder te gaan richting Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië.

Dag 5 & 6: Kuala Lumpur

Wij verbleven in totaal twee volle dagen in Kuala Lumpur en sliepen drie nachten in het geweldige Regalia Residence, wat wij via Airbnb boekten. De eerste volle dag verkenden wij de stad en de tweede dag brachten wij een bezoek aan de Batu Caves. In Kuala Lumpur zou je best nog wat langer kunnen blijven, want er is genoeg te zien en te doen. Toch is het op zich voldoende om voor deze stad twee volle dagen uit te trekken. Meer lezen? Lees dan mijn artikel met tips voor Kuala Lumpur

Kuala Lumpur,
Batu caves route door Maleisië en Singapore

Dag 7: Kuala Lumpur – Kuching

Op dag zeven vlogen wij vanaf Kuala Lumpur richting Kuching, op Maleisisch Borneo. Wij vertrokken in de ochtend en kwamen hierdoor op een tijdstip aan dat je gelijk tijd hebt om even op verkenning te gaan in Kuching zelf. Kuching was voor ons de uitvalbasis om meer van Borneo te ontdekken en is ook zeker een fijne uitvalbasis om dit te doen.

Dag 8 & 9: Bako nationaal park

Vanuit Kuching zijn wij naar Bako nationaal park gegaan. Hier hadden wij van te voren een overnachting geboekt. Het was echt super leuk en zeker een van de hoogtepunten van onze reis! Een overnachting zou ik zeker regelen als je dit park gaat bezoeken. Wij hebben drie wandelingen gedaan, waar je zonder overnachting geen tijd voor hebt. Ik kan je wandeling 6 en 2 vooral aanraden. Deze zijn beide niet te lang en leuk om te bezoeken. Bako Nationaal park is makkelijk te bereiken met de lokale bus en de boot. Een tour is niet nodig. 

Lees ook: alles over Bako Nationaal Park op Maleisisch Borneo 

Bako NP,
Bako NP, Route Maleisië en Singapore
Bako NP, route Maleisië en Singapore
Bako NP,

Dag 10 t/m 14: Kuching

Na ons bezoek aan Bako verbleven wij vijf dagen in Kuching. Wij bezochten allerlei dingen in de omgeving, namelijk Semmengoh, Damai, Annah Raïs en Wetlands nationaal park. Ook verkenden wij het fijne Kuching. Wat je echt niet mag missen in de omgeving van Kuching lees je hier. De hoogtepunten weren toch wel de krokodillen in Wetlands Nationaal Park en de Orang Oetans in Semmengoh. 

Kuching,
Kuching, route Maleisië en Singapore
Kuching, route Maleisië en Singapore
Kuching,

Dag 15: Kuching – Kuala Besut

Op dag 15 vlogen wij van Kuching richting Khota Bharu. Vanaf daar pakten wij de taxi naar Kuala Besut. Vanaf daar kun je naar de Perhentians, maar wij hadden al een overnachting in Kuala Besut geboekt, omdat we bang waren dat we de laatste boot zouden missen. We hadden spijt, want we hadden zat tijd en er was hier helemaal niks te doen. Dus, als je vlucht rond 2 uur aankomt, dan red je de boot nog makkelijk. Ook om 3 uur had het nog gelukt. Bespaar deze dag en ga lekker een dag extra naar de Perhentians. 

Dag 16 & 17: Perhentian Besar

Wij pakten de eerste boot en hadden twee nachten / twee volle dagen op Perhentian Besar. Op dag één relaxten wij wat en op dag twee deden wij een snorkeltour. Deze snorkeltour was echt ontzettend mooi en gaaf. Wij zagen schildpadden en ontzettend veel kleurrijk koraal. Op veel plekken waren wij zelfs de enige. Wij hadden onze tour geregeld op het strand en waren de enige die die dag mee gingen. Ideaal! 

Perhentian Besar, route Maleisië en Singapore

Dag 18 & 19: Perhentian Kecil

Met pijn in ons hart lieten wij Perhentian Besar achter en gingen wij naar het kleinere zusje, Perhentian Kecil. Wij vonden dit eiland mooi, maar echt een heel stuk minder mooi dan Besar. Wij hadden liever daar nog twee dagen gebleven. Perhentian Kecil is wel de plek waar de meeste backpackers komen. Dus voor gezelligheid zit je hier wel beter. 

De eerste dag op Perhentian Kecil deden wij een wandeling langs verschillende stranden richting Fisherman Village, de tweede dag deden wij een snorkel tour richting het prachtige Rawa Island. 

Lees ook: Wat te doen op de Perhentian eilanden? De ultieme eilandgids! 

Dag 20: Perhentians – Taman Negara

Wij reisden door naar Taman Negara, waar we sliepen in het plaatsje Kuala Tahan. Het was een hele lange reisdag, maar de natuur onderweg maakt dit goed!

Dag 21 & 22: Taman Negara

Op dag 21 deden wij de canopy walk en bezochten wij de Orang Asli, super leuk, maar omdat we al eerder jungle hadden gezien besloten wij dat het genoeg was zo en dat we door wilden. Op dag 22 was ik helaas ziek, dus stelden wij het doorreizen een dagje uit. Als je zelf ook twee volle dagen hebt kun je ervoor kiezen om nog een wandeling met een gids te doen in Taman Negara. Je kan ook een tour doen met overnachting in de jungle. 

Taman Negara, route door Maleisië en Singapore

Dag 23: Taman Negara – Cameron Highlands

Met de boot en de bus reisden wij door naar de Cameron highlands. Het is echt een aanrader om met de boot te gaan, hoewel dit langer duurt zie je op deze manier gelijk nog iets van Taman Negara. De uitzichten zijn echt prachtig onderweg. 

Dag 24: Cameron Highlands

Deze dag deden wij een half day tour om het gebied te verkennen! Het is echt prachtig, zeker een van de mooiste plekken van Maleisië, maar als je niet wilt wandelen in de jungle is het na een half day tour ook wel weer mooi geweest. De Cameron Highlands is niet alleen mooi, maar ook heerlijk verkoelend na al die hitte. 

Cameron highlands, Route Maleisië en Singapore

Dag 25: Cameron highlands – Penang

De directe bus zat vol, dus wij reisden via Ipoh richting Buttherworth, om vanaf daar met de ferry naar Penang te gaan. De directe bus is handiger, dat bespaart je heel veel tijd! Bij aankomst verkenden wij gelijk Georgetown en zagen wij ontzettend mooie streetart. 

Dag 26: Penang

Wij bezochten vandaag de Kek Lok Si tempel en verkenden Georgetown nog een beetje. Ook probeerden wij overheerlijk streetfood, waar Penang natuurlijk bekend om staat. Je kan best langer blijven in Penang, aangezien er nog genoeg andere leuke dingen zijn om te doen. 3 dagen heb je hier zo gevuld. 

Dag 27: Penang – Langkawi

De directe boot van Penang naar Langkawi zat vol (alweer…) dus wij moesten eerst met de ferry terug, dan over het vaste land met de bus en vanaf daar met de boot naar Langkawi. Een hele route, maar we waren er! Als je bij de boot aankomt in Langkawi kun je met een taxi naar je accommodatie. De prijzen hiervoor staan vast. 

Dag 28 t/m 30: Langkawi

Wij verbleven vier nachten op het mooie Langkawi en waren hier dus drie volle dagen. Wij verkenden het eiland, deden de mangrove tour, gingen eiland hoppen en hadden hele gezellige avonden bij het strand! Een dag langer had hier zeker geen straf geweest. Een van de dingen die je moet doen op Langkawi is met de kabelbaan richting de brug gaan. Vanaf daar heb je geweldige uitzichten over het eiland. 

Langkawi,

Dag 31: Langkawi – Singapore

Vanaf Langkawi kun je meerdere dingen doen, of je gaat naar Thailand, in het hoogseizoen is Koh Lipe namelijk heel makkelijk te bereiken, of je vliegt naar een andere bestemming.  In dit geval vlieg je terug naar je laatste bestemming; Singapore!

Dag 32: Singapore

De dag na aankomst hebben wij het centrum verkend. Singapore is niet echt een stad voor ons, aangezien er alleen maar hoogbouw is en wij daar niet zo van houden. Ook hangt er een hele zakelijke sfeer. Wij waren heel blij dat we hier maar een dag hadden. Ben je wel dol op dit soort steden? Dan heb je minimaal 2 of 3 dagen nodig om de stad en omgeving goed te verkennen. Achteraf hoorden wij ook dat de natuur in Singapore ook heel mooi is, maar dat hebben wij helaas gemist. 

Meer lezen? Lees ook eens mijn artikel waarin ik vertel wat je moet doen in Singapore

Dag 33: Singapore – Amsterdam

Vandaag vlogen wij heel laat in de avond terug naar Amsterdam. Overdag besloten wij nog even Singapore in te gaan en na een diner op het vliegveld vermaakten wij ons daar tot onze vlucht om 22:45 weer ging. We sluiten daarmee een geweldige reis af, die zeker smaakt naar meer! 

 

De route door Maleisië en Singapore in beeld

Om het duidelijk en overzichtelijk te maken heb ik ook een routekaartje gemaakt en onze route door Maleisië en Singapore in beeld gebracht. Deze kun je natuurlijk opslaan, zodat je deze route altijd nog eens terug kunt kijken / kan gebruiken!

Route Maleisië en Singapore

Wat zou ik de volgende keer anders doen?

Wij hadden onze vliegtickets van en naar Kuching van te voren geboekt, erg jammer want nu zaten wij vast aan bepaalde data. Achteraf gezien had ik graag meer van Borneo willen zien en dit kon nu niet. Verder zou ik langer blijven op Perhentian Besar en Kecil overslaan. Ook zou ik de overnachting in Kuala Besut niet doen.

Als je goed kijkt zie je dat deze route niet precies vijf weken duurt en dat je twee dagen overhoudt, persoonlijk zou ik die twee dagen bij de Perhentians toevoegen, of bij Langkawi, dat zijn namelijk beide hele fijne plekken! Heb je nog iets meer tijd over, dan schijnen Pangkor en Tioman ook heel leuk te zijn! Houd er ook rekening mee dat die twee dagen soms ook zo bij je heen of terug weg kunnen zitten (was bij ons eigenlijk ook zo, wij hadden namelijk twee keer een nachtvlucht).

Maar jullie gingen toch zes weken?

Ja dat klopt, wij zijn vanaf Langkawi nog naar Koh Lipe en Koh Lanta geweest, dit omdat wij dus tijd over hadden en graag relaxed af wilde sluiten. Vanaf Krabi vlogen wij naar Singapore voor onze laatste dagen. Zoals ik al zei, had ik meer van Borneo willen zien, dus achteraf had ik liever nog een weekje richting Sandakan op Borneo gegaan.

Dit was onze route van 5 weken Maleisië en Singapore. Ik hoop dat je er iets aan hebt. Wij vonden het in ieder geval een super leuke en afwisselende route. 

Wat vind jij van onze route door Maleisië en Singapore? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 21 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast juf in spé ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows