Route 1 week IJsland: 3 ultieme roadtrip routes voor IJsland in 1 week

door | Laatste update Aug 30, 2023 | Gepubliceerd Apr 22, 2023 | Europa, IJsland, Roadtrips, Routes | 2 reacties

Staat IJsland bij jou ook zo hoog op de bucketlist? Dan is het snel tijd om meer van dit gave land te ontdekken! Geen tijd hebben is geen excuus meer, want ook in 1 week kun je al een prachtige roadtrip in IJsland maken. In dit artikel deel ik 3 perfecte routes voor 1 week IJsland met je, zodat jij ook jouw roadtrip door IJsland kunt gaan plannen!

Waarom 1 week naar IJsland?

Zelf kozen wij voor een rondreis IJsland in de zomer en waren wij maar liefst drie weken in dit geweldige land. Maar, IJsland is duur, dus zo’n lange reis naar IJsland valt niet bij iedereen binnen het budget. Daarbij moet je ook als je drie weken de tijd hebt, keuzes maken. IJsland heeft namelijk echt ontzettend veel te bieden. In 1 week IJsland kun je dan ook perfect een regio van IJsland kiezen om te ontdekken en dan later terugkomen voor een ander deel. Zo houd je het gelijk wat goedkoper en ben je niet in één keer door al je vakantiedagen heen.

Wil je in IJsland de hele ringweg volgen en dus het hele eiland rondrijden? Sommige mensen doen dit in een week. Ik vind dit gewoon echt gekkenwerk en absoluut niet haalbaar. Voor het hele eiland heb je minimaal 2 weken nodig en dan moet je de Westfjorden overslaan. Wil je het rustig aan kunnen doen? Volg dan onze route voor 3 weken IJsland!

In welk seizoen naar IJsland?

Zelf reisden wij in de zomer, maar je kunt het hele jaar door richting IJsland reizen. Elk seizoen is anders en elk seizoen heeft zo zijn charmes. Het voordeel aan de zomer is dat je lang daglicht hebt en dat de wegen eigenlijk altijd open zijn. In de winter is dit heel anders, dan ligt er vaak sneeuw, heb je meer kans dat wegen afgesloten zijn en zijn de dagen kort, maar heb je wel weer kans op noorderlicht. Maak voor jezelf een goede afweging. Nu wij een keer in de zomer zijn geweest, staat bij ons een reis in de winter naar IJsland ook op onze bucketlist. De IJsland routes die ik deel in dit artikel zijn niet geschikt in de wintermaanden, omdat je te veel verplaatst. De kans dat je deze routes volledig kunt doen, is niet heel groot. Voor de andere seizoenen zijn deze routes 1 week IJsland perfect!

3x routes 1 week IJsland

Maar goed, nu gaat het even om een korte trip naar een magisch land. Je hebt 1 week de tijd om een stukje van het geweldige IJsland te ontdekken. Wat is dan de beste IJsland route die je kunt volgen? In dit artikel deel ik er meerdere, zodat je genoeg ideeën krijgt voor een toffe roadtrip van 1 week in IJsland. Ik deel steeds eerst de route in het kort en daaronder deel ik nog een handige beschrijving per dag, zodat je weet wat je ziet en wat je kunt doen.

Route 1: Zuid IJsland in 1 week

Het zuiden van IJsland is het meest populaire gedeelte om te bezoeken tijdens een reis door IJsland. Hier vind je namelijk de meest bekende en mooiste bezienswaardigheden van het land. Als je maar 1 week in IJsland doorbrengt, is het dan ook een aanrader om het zuiden te verkennen. Bij deze route kun je op een fijn tempo een goede indruk krijgen van het zuiden van IJsland en ontdek je in korte tijd enorm veel hoogtepunten!

De route in het kort

Dag 1: Amsterdam – Reykjavik: boodschappen doen en de stad in!
Dag 2: Reykjavik – Selfoss: ontdek de Golden Circle
Dag 3: Selfoss – Vík: op zoek naar de mooiste watervallen
Dag 4: Vík – Hof: kloven en gletsjers
Dag 5: Hof: op ontdekking bij Skaftafell National Park
Dag 6: Hof – Vík: bezienswaardigheden rondom Vík
Dag 7: Vík – Reykjavik: de stad in, of richting de Blue Lagoon
Dag 8: Reykjavik – Amsterdam

Route IJsland 1 week in het zuiden

Dag tot dag beschrijving

Nu je een beetje een beeld hebt van de route, ga ik hieronder de dag tot dagbeschrijving van deze route voor 1 week IJsland met je delen.

Dag 1: Amsterdam – Reykjavik

Het is tijd om te vertrekken! Vandaag vlieg je van Amsterdam naar Keflavik. Je kunt vliegen met Transavia of met Icelandair. Na je vlucht haal je je huurauto op en overnacht je ergens in de omgeving van Reykjavik. Zelf kwamen wij laat aan, maar kom je ergens in de middag aan? Dan heb je ook al wat tijd om Reykjavik te ontdekken. Haal deze dag ook gelijk alvast wat boodschappen voor je trip!

Dag 2: Reykjavik – Selfoss

Na een nacht in Reykjavik is het tijd om de Golden Circle te rijden. Dit is een van de meest populaire routes in IJsland en verbind eigenlijk 3 beroemde bezienswaardigheden met elkaar. Dit zijn Þingvellir National Park, Geysir en Gulfoss. Naast deze drie bezienswaardigheden vind je nog veel meer gave plekken bij de Golden Circle.

Start je dag in Þingvellir National Park. Hier kun je mooi wandelen en eventueel snorkelen in de Silfra kloof. Na een mooie wandeling in Þingvellir National Park is het tijd om door te rijden richting geysir, waar je geisers kunt zien spuiten en meer indrukwekkende natuur ziet. Ben je uitgekeken? Dan reis je door naar Gulfoss, een van de meest indrukwekkende watervallen van IJsland. Wat een natuurgeweld! Als laatste is het tijd om naar de Kerið te gaan, een prachtige rode krater met blauw water in het midden. Je kunt hier een rondje lopen bovenop de krater en in de bodem bij het meer. Na de krater rijd je richting Selfoss voor je overnachting.

De plekken die ik hier noem, zijn de vier hoogtepunten bij de Golden Circle, maar er is nog veel meer daar! Wil je meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over de Golden Circle in IJsland.

Route 1 week IJsland: zuid, golden circle
Route 1 week IJsland: zuid, golden circle
Dag 3: Selfoss – Vík

Na een dag op de Golden Circle en een nacht in Selfoss is het tijd om verder te reizen richting Vík, een van de leukste plaatsjes in het zuiden van IJsland. Onderweg stop je bij de mooiste watervallen van IJsland.

De eerste stop vandaag is de waterval Seljalandsfoss, dit is de bekende waterval waar je achter langs kunt lopen. Echt een pareltje! Vergeet ook niet door te lopen richting Gljúfrabúi, een prachtige waterval in een grot. Als je hier uitgekeken bent rijd je richting Skógafoss. Het is een enorme aanrader om hier ook met de trap naar boven te gaan en hier een stuk van de waterfall way te wandelen. Een prachtige wandelroute met heel veel geweldige watervallen. Daarna reis je richting Kvernufoss, nog een waterval waar je achter langs kunt lopen. Deze waterval is minder toeristisch, maar was onze favoriet! De laatste stop voor je naar Vík rijdt, is Sólheimajökull, een gletsjer.

Je overnacht in Vík, een leuk dorpje waar je later deze reis ook nog terug zult komen.
Meer lezen over Vík? Lees dan ook eens mijn artikel vol met tips voor Vík en omgeving 

1 week IJsland route
1 week IJsland route
1 week IJsland route
1 week IJsland route
Dag 4: Vík – Hof

Vandaag ga je op zoek naar kloven, watervallen en bezoek je de mooiste gletsjermeren van IJsland. Dit is een dag vol hoogtepunten!

Start je dag vroeg, want er staat veel op de planning. De eerste korte stop is Eldhraun, een mossig lavaveld waar je even kort de benen kunt strekken. Rijd vervolgens verder naar Fjaðrárgljúfur, een van de mooiste kloven van IJsland. Je kunt hier een kilometer wandelen langs de rand van de kloof richting een waterval. De uitzichten zijn geweldig. Daarna rijd je door richting Svartifoss, een mooie waterval in Skaftafell National Park. Svartifoss betekent zwarte waterval en is een bijzondere waterval die tussen de basaltrotsen naar beneden valt. Om deze waterval te bereiken moet je een hike maken van 45 minuten tot 1 uur (enkel).

Na de waterval bezoek je op deze dag nog de twee gletsjermeren Fjallsárlón en Jökulsárlón. Fjallsárlón is de kleinste, maar ook de rustigste en in onze mening de meest indrukwekkende. Jökulsárlón is het grootste gletsjermeer van IJsland en heel mooi blauw. Verder vind je hier ook Diamond Beach, het beroemde zwarte strand met ijsschotsen erop.

Vervolgens rijd je een klein stukje terug, om te overnachten in Hof.

Gletsjermeren in IJsland
Dag 5: Hof

Je hebt vandaag een hele dag de tijd om nog meer mooie plekken te ontdekken in het zuiden van IJsland. Vannacht slaap je namelijk nog een keer in Hof, dus je hoeft niet te verplaatsen. Je kunt deze dag eventueel ook nog wat gemiste bezienswaardigheden van dag 4 bezoeken.

Het leukste is om deze dag te starten met een gletsjer hike. Dit kan in Skaftafell National Park en is een hele gave ervaring. Na deze gletsjer hike rijd je richting de Múlagljúfur Canyon, wat mij betreft de mooiste kloof van IJsland. Hier kun je een prachtig hike maken richting een geweldig uitzicht. Echt een sprookje! Uitgewandeld? Dan kun je nog iets in de omgeving doen van de dag hiervoor, of je kunt bij helder weer nog oostelijker rijden. Je zou namelijk nog een stuk door kunnen rijden richting de Vestrahorn, een van de mooiste bergen van IJsland. Bij het strand Stokksnes heb je een geweldig uitzicht hierop. Dit is echter wel nog een stukje rijden en zou ik alleen met helder weer aanraden. Bij ons was het bewolkt, wij zagen er niks helaas.

Aan het einde van de dag rijd je weer richting Hof, om hier te overnachten.

IJsland route 1 week zuid: Múlagljúfur
Dag 6: Hof – Vík

Vandaag rijd je terug richting Vík en heb je tijd voor de bezienswaardigheden rondom het stadje Vík. Zo is het een aanrader om een kijkje te nemen bij Dyrhólaey, een prachtige klif met geweldige uitzichten. Reis je tussen half april en half augustus? Dan is dit ook gelijk de plek om papegaaiduikers te spotten! Verder is het een aanrader om een kijkje te nemen bij het zwarte strand, Reynisfjara Beach. Ook leuk is de wandeling naar de DC-3 vliegtuigwrak vlakbij Vík.

Vik
Vik
Dag 7: Vík – Reykjavik

Na nog een nacht in Vík is het tijd om terug te rijden richting Reykjavik. Ontdek de stad, of de omgeving. Je kunt wandelen bij een vulkaan, of je kunt lekker relaxen in de Blue Lagoon. Of kies je liever voor de Secreet Lagoon? Genoeg keuze!

Dag 8: Reykjavik – Amsterdam

Vandaag lever je de auto weer in en is het tijd om terug te gaan naar huis, met als het goed is veel gave nieuwe herinneringen!

Route 2: het zuiden en Snæfellsnes in 1 week

Wil je wat meer zien dan alleen het zuiden? Combineer dan de hoogtepunten van het zuiden van IJsland met het schiereiland Snæfellsnes. Een prachtig schiereiland dat ook wel IJsland in het klein wordt genoemd. Dit komt omdat dit schiereiland alles te bieden heeft wat je in IJsland kunt vinden. Bij deze route moet je iets meer tempo maken in het zuiden dan bij route 1, maar zie je wel een groter stuk van IJsland.

De route in het kort

Dag 1: Amsterdam – Reykjavik
Dag 2: Rekjavik – Vík: Op zoek naar de mooiste watervallen
Dag 3: Vík – Hof: Kloven en Gletsjers
Dag 4: Hof – Selfoss: Nog meer toffe natuur
Dag 5: Selfoss: Golden Circle
Dag 6: Selfoss – Snæfellsnes
Dag 7: Snæfellsnes: IJsland in het klein
Dag 8: Snæfellsnes – Reykjavik – Amsterdam

IJsland route 1 week: route 2

Dag tot dag beschrijving

Hieronder zal ik de dag tot dag beschrijving delen van deze route voor 1 week IJsland. Hij zal op sommige dagen iets korter zijn dan die van route 1, omdat er bepaalde dingen zijn die overeen komen met de reis hierboven.

Dag 1: Amsterdam – Reykjavik

Vandaag start de reis! Je reist van Amsterdam naar Reykjavik. Bij aankomst kun je eventueel lekker de stad in, daar heb je verder deze reis niet heel veel tijd voor. Haal ook gelijk je huurauto op en doe wat boodschappen.

Dag 2: Rekjavik – Vík

Deze dag staat er een autorit richting Vík op de planning. Vertrek vroeg, want je gaat veel toffe stops maken. Je start vandaag bij Seljalandsfoss, de waterval waar je achter langs kunt lopen. Vergeet ook niet om een kijkje te nemen bij Gljúfrabúi, een waterval in een grot hier heel dichtbij. Daarna rijd je door richting de watervallen Skógafoss en Kvernufoss. Na Kvernufoss rijd je verder richting Vík, om ook daar gelijk op ontdekking te gaan. Bezoek sowieso Dyrhólaey en sport hier papegaaiduikers. En vergeet geen kijkje te nemen bij Reynisfjara Beach.

Kvernufoss
Dag 3: Vík – Hof

Vandaag staat een lange dag op de planning, maar wel een dag vol met hoogtepunten en een aantal van de mooiste plekken van IJsland. Je maakt de volgende stops: Eldhraun – Fjaðrárgljúfur – Svartifoss – Fjallsárlón – Jökulsárlón. Deze stops staan allemaal uitgebreid beschreven bij dag 4 van route 1, dus daar vind je meer informatie.

Route IJsland in 1 week
Route IJsland in 1 week
Dag 4: Hof – Selfoss

Na een dag vol hoogtepunten, heb je nu nog tijd om iets in de buurt van Hof te doen. Je kunt kiezen voor een prachtige wandeling richting de Múlagljúfur Canyon of voor een indrukwekkende gletsjer hike. Voor beide heb je waarschijnlijk geen tijd, omdat je nog richting Selfoss moet rijden ook. Je zou er ook voor kunnen kiezen om onderweg van Hof naar Selfoss nog wat plekken te bezoeken die je eerder hebt gemist, waaronder het vliegtuigwrak vlakbij Vík en de gletsjer Sólheimajökull.

Dag 5: Selfoss

Vandaag rijd je vanaf Selfoss de Golden Circle, een van de populairste routes van IJsland met een aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden. Voor een uitgebreide beschrijving van deze dag kun je kijken bij dag 2 van route 1, of in mijn artikel over de Golden Circle.

golden Circle, route IJsland
Dag 6: Selfoss – Snæfellsnes

Vandaag verlaat je Selfoss en rijd je door richting Snæfellsnes, een schiereiland dat ook wel IJsland in het klein wordt genoemd. Je vindt hier alles wat IJsland heeft te bieden; watervallen, gave stranden, vulkanen en nog meer. Op deze dag rijd je erheen en heb je ook al tijd om wat te zien van het schiereiland. Doe bijvoorbeeld alvast de gave wandeling van Arnarstapi naar Hellnar! 

Dag 7: Snæfellsnes

Je hebt vandaag een complete dag om Snæfellsnes te ontdekken. Bezoek zeker weten de prachtige Kirkjufellsfoss, een van de mooiste plekken van IJsland. Verder zijn de Saxhóll Krater, Djúpalónssandur Beach, Lóndrangar, Arnarstapi, Hellnar, Rauðfeldsgjá en de Búðakirkja ook plekken die je niet mag missen. Meer lezen? Ik schreef ook een artikel waarin ik vertel wat je moet doen op Snæfellsnes.

Snæfellsnes in IJsland, tijdens je route 1 week IJsland
Dag 8: Snæfellsnes – Reykjavik – Amsterdam

Vandaag rijd je terug naar Reykjavik. Je levert je auto in en vliegt terug naar Nederland met heel veel gave nieuwe herinneringen. Als je nog tijd hebt zou je eventueel nog de stad in kunnen gaan, of misschien wil je wel een middag relaxen in de Blue Lagoon?

Route 3: West IJsland in 1 week

Het zuiden is het meest Populaire stuk van IJsland, maar ook het meest toeristische. Wil je die drukte ontwijken? Reis dan richting het westen van IJsland. Bij deze route 1 week IJsland neem ik je mee richting Snæfellsnes en de Westfjorden. De Westfjorden zijn nog relatief onontdekt, maar liggen wel op rijafstand van Reykjavik. Wij vonden dit het mooiste stukje van IJsland!

Nieuwsgierig naar de Westfjorden? Ik schreef ook al een artikel over de Westfjorden in IJsland! 

De route in het kort

Dag 1: Amsterdam – Reykjavik
Dag 2: Reykjavik – Snæfellsnes
Dag 3: Snæfellsnes – Flókalundur / Patreksfjörður
Dag 4: Flókalundur / Patreksfjörður
Dag 5: Flókalundur / Patreksfjörður – Ísafjörður
Dag 6: Ísafjörður – Holmavík
Dag 7: Holmavík – Reykjavik
Dag 8: Reykjavik – Amsterdam

Route 1 week IJsland: west IJsland in 1 week

Dag tot dag beschrijving

Hieronder zal ik de dag tot dag beschrijving delen van deze route IJsland. Bij sommige dagen kan ik verwijzen naar dagen uit route 2, omdat er een paar overeenkomsten in zitten.

Dag 1: Amsterdam – Reykjavik

Je IJsland route van 1 week richting het westen kan beginnen! Haal vandaag je auto op en als je tijd hebt kun je vandaag Reykjavik verkennen. Bij deze route heb je geen tijd voor de Golden Circle, mocht je dit nog niet gezien hebben en wel graag willen zien, zou je vandaag ook iets van de Golden Circle kunnen bezoeken.

Dag 2: Reykjavik – Snæfellsnes

Vandaag rijd je naar Snæfellsnes, een prachtig schiereiland dat ook wel IJsland in het klein wordt genoemd. Je vindt hiet namelijk een gletsjer, watervallen, prachtige kusten, bergen en vulkanen. Kortom, alles wat IJsland te bieden heeft op een klein oppervlakte. Vandaag heb je gelijk tijd om al dit moois te ontdekken. Ben je benieuwd wat je er kunt doen? Bekijk dan even dag 7 uit route 2 of lees mijn artikel met Snæfellsnes tips.

Dag 3: Snæfellsnes – Flókalundur / Patreksfjörður

Je kunt de dag beginnen met eventueel nog wat plekken op Snæfellsnes bezoeken. Daarna is het tijd om richting de westfjorden te rijden. Overnacht vandaag in Flókalundur of Patreksfjörður. De route erheen is echt al prachtig en je zult onderweg vaak genoeg willen stoppen.

Dag 4: Flókalundur / Patreksfjörður

Je overnacht vandaag nog een dag in Flókalundur of Patreksfjörður. Deze dag maak je een daguitstap richting Látrabjarg. Dit is een prachtige en indrukwekkende klif waar je papegaaiduikers kunt spotten. Heel gaaf! Ook kun je deze dag een bezoekje brengen aan het rode strand in de Westfjorden, heel tof!

papegaaiduiker in IJsland
Dag 5: Flókalundur / Patreksfjörður – Ísafjörður

Vandaag rijd je naar Ísafjörður, deze route is echt adembenemend mooi. Maak zeker weten een stop bij Dynjandi, de mooiste waterval van de Westfjorden en wat mij betreft van heel IJsland. Verder moet je ook echt een stop maken bij de Önundarfjörður Pier, waar je een geweldig wit strand vindt met helderblauw water. Alsof je in de tropen bent. Naast deze stops gaat het vooral om de uitzichten onderweg. Geloof me, die zijn geweldig!

Eenmaal aangekomen in Ísafjörður kun je hier lekker rondwandelen en genieten van de indrukwekkende natuur.

Route 1 week IJsland: westfjorden
Route 1 week IJsland: westfjorden
Route 1 week IJsland: westfjorden
Dag 6: Ísafjörður – Holmavík

Deze dag verlaat je Ísafjörður en rijd je richting Holmavík. Ook deze dag gaat het weer om de route. De uitzichten onderweg zijn gewoonweg geweldig! Aan het einde van de dag kun je lekker relaxen in de hotpools bij Drangsnes of in het zwembad bij Gvendarlaug.

Dag 7: Holmavík – Reykjavik

Vandaag rijd je vanaf Holmavík weer richting Reykjavik. Je hebt vandaag dan de tijd om de stad te ontdekken, of kies ervoor om lekker te ontspannen in de Blue Lagoon of Secreet Lagoon. Heb je de Golden Circle nog nooit gereden? Dan is het misschien leuk om hier wat van mee te pakken.

Dag 8: Reykjavik – Amsterdam

Je reis zit er alweer op! Je hebt een unieke reis gemaakt naar een minder druk bezocht stuk van IJsland en weer veel prachtige herinnering kunnen maken.

Welke IJsland route zou ik kiezen?

Zoals je hebt kunnen lezen waren wij zelf 3 weken in IJsland en hoewel ik daar zo weer voor zou kiezen, is dit niet altijd haalbaar. Deze routes voor 1 week IJsland zijn daarom een fijn alternatief voor als je een korte reis wilt maken. Zelf zou ik kiezen voor route 1 of route 3. Omdat je bij deze routes echt de tijd kunt nemen voor een deel van IJsland. Na heb je route 1 een keer gedaan? Dan kom je gewoon nog een keer terug voor route 3. Route 2 zou ik alleen kiezen als je perse het zuiden wilt zien en Snæfellsnes ook niet wilt missen. Ook voor mensen die zeker weten dat ze IJsland niet nog eens zullen bezoeken, is route 2 een goede optie.

Dit zijn wat mij betreft 3 toffe routes IJsland voor als je op zoek bent naar een route voor 1 week IJsland. Hoewel ik blij was dat wij langer gingen, kan je in 1 week echt een goede indruk krijgen van het land en al veel mooie plekken zien!

Welke IJsland route zou jij kiezen?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows