Ronddwalen door Mdina & Rabat, Malta

by | Aug 15, 2018 | Europa, Malta | 4 comments

Als je aan mij vraagt wat ik de mooiste plekken van Malta vond zal ik niet zo snel een antwoord hebben. Ik vond namelijk heel veel plekken van Malta heerlijk en mooi om te zien. Wat ik wel zeker weet is dat Mdina en Rabat een bezoekje verdienen. Deze stille, oude stadjes zijn geweldig om te zien en geweldig om in rond te dwalen.

Mdina & Rabat

Mdina en Rabat zijn twee kleine stadjes op Malta. Doordat ze zo dichtbij elkaar liggen kun je deze twee plekken perfect met elkaar combineren. Vanaf Mdina loop je namelijk in slechts tien minuten naar Rabat. In dit artikel vertel ik je van alles over dit mooie stukje Malta.

Hoe bereik je Mdina en Rabat? 

Mdina en Rabat kun je prima bereiken met de bus. Zowel bus 53, 186, 201 en 202 stoppen bij de bushalte bij Mdina en Rabat. De halte ligt vlakbij een mini parkje en als je hier doorheen loopt ben je binnen de kortste keren in Mdina. Loop je precies de andere kant op, eindig je in Rabat.

Verder kun je natuurlijk ook Mdina en Rabat bezoeken met de auto. Waar je dan precies moet parkeren weet ik niet, want wij hebben hier zelf geen ervaring mee. Het huren van een auto kan ik je op Malta wel heel erg aanbevelen. Je bent met alleen de bus nogal beperkt. Het kostte ons daarom anderhalf uur om in Mdina te komen, terwijl je met eigen auto hooguit een half uur kwijt was geweest. Zonde!

Mdina

Wij kozen ervoor om eerst naar Mdina te gaan. Mdina is de voormalige hoofdstad van Malta en is een compleet ommuurd stadje. Binnen deze stadmuren vind je vooral gebouwen uit de middeleeuwen en uit de barok. Toen de Engelsen in Malta de macht hadden, werd Valletta de hoodstad en werd Mdina steeds minder belangrijk, inmiddels is het vooral een toeristische trekpleister. Mdina ligt centraal op het eiland en heeft zo’n 400 inwoners. De stad ligt op 225 meter hoogte, hierdoor kan je vanaf Mdina een groot deel van Centraal- en Noord-Malta zien. 

De toegangspoort uit de Game of Thrones

Voordat je Mdina in kunt ga je door de stadspoort heen. Voor Game of Thrones fans zal dit een bekende plek zijn, deze toegangspoort is namelijk een filmlocatie uit de serie. Zelf kijken wij het niet, maar alsnog vond ik de toegangspoort mooi om te zien. Je krijgt door de toegangspoort echt het gevoel alsof je terug gaat in de tijd en echt een middeleeuwse stad binnenloopt.  Door de paard en wagen op de brug wordt dit nog eens extra versterkt.

Mdina Malta toegangspoort Game of Thrones

Slenteren door de straatjes van Mdina

Mdina heeft niet extreem veel bezienswaardigheden, maar wel veel mooie straatjes waar je gewoon heerlijk doorheen kunt slenteren. Zodra je door de toegangspoort bent, ga je zien dat Mdina een wirwar van kleine, leuke straatjes is. Sommige zijn zo smal dat er geen auto doorheen past. Minutenlang kun je slenteren door de prachtige straatjes van Mdina. Je kiest de straat die er het leukst uit ziet en voor je het weet heb je de meeste straatjes gezien. Verdwalen is bijna onmogelijk in Mdina, want de stad is echt klein.

Mdina Malta
Mdina Malta

St. Paul’s Cathedral

Naast de mooie straatjes vind je in Mdina een mooie kathedraal, namelijk de St. Paul’s Cathedraal. Als je slentert door Mdina kom je dit mooie gebouw vanzelf tegen. Om naar binnen te mogen moet je betalen. Wij hebben dit niet gedaan en het gebouw dan ook alleen van buiten bekeken.

Mdina Malta St. Paul's Cathedral
Mdina Malta St. Paul's Cathedral
Mdina Malta St. Paul's Cathedral

Genieten van het uitzicht 

Als je door Malta loopt kom je vanzelf ook het uitzichtpunt tegen. Vanaf dit punt heb je uitzicht over Centraal- en Noord-Malta. Dit is echt wel even de moeite waard, ook al is het uitzicht niet echt fotogeniek. Dat zal ook gelijk de reden zijn dat ik er helemaal geen foto’s gemaakt heb. Wat ook een mooi uitzicht is, is het uitzicht op Mdina. Als je met de bus of de auto wegrijdt uit Mdina heb je na een tijdje een prachtig uitzicht op de stad. Zeker een fotostop waard. Met de bus kon dit helaas niet, maar ik vond het evengoed mooi om te zien.

Rabat

Na ons bezoek aan Mdina was het tijd om naar Rabat te gaan. Dit is ongeveer tien minuten lopen en de route is heel makkelijk te vinden. Rabat is een stuk groter dan Mdina en heeft ruim 7.000 inwoners. Rabat staat vooral bekend om de catacomben en de grote hoeveelheden religieuze dorpsfeesten. De Catacomben werden in de Romeinste tijd gebruikt voor het begraven van doden, dit deden ze zodat ze niet in de stad begraven hoefden te worden.

Toen wij naar Rabat gingen kwamen wij er zonder enige verwachtingen. Wij hebben er geen feest mee gemaakt en de catacomben hebben wij niet bezocht. Toch was ik heel enthousiast over Rabat en kan ik iedereen aanraden om er even een kijkje te nemen, ook als je de catacomben niet gaat bekijken.

 

Het prachtige plein van Rabat 

Ik heb echt geen idee hoe het plein heet en ik kan het ook echt nergens terug vinden, maar het was zo’n mooi plein dat ik het toch gewoon even noem. Als je van Mdina naar Rabat loopt is dit het eerste plein dat je tegenkomt als je eenmaal in Rabat komt, dus je kan hem eigenlijk niet missen. Ik vond de gebouwen hier echt heel mooi. En eigenlijk is het misschien ook niet een echt een plein, maar goed, mooi is het in ieder geval. In de straatjes rondom dit pleintje met de kerk kun je goed en goedkoop lunchen. Lunchen is hier goedkoper dan in Mdina.

Rabat Malta

Slenteren door de talloze prachtige straatjes en steegjes

Dit plein hierboven vond ik prachtig en daarom verraste Rabat ons eigenlijk al op een positieve manier. Wat Rabat nog even leuker maakte waren de talloze prachtige steegjes en straatjes. Werkelijk elk straatje is smal en prachtig om te zien. Rabat is zo fotogeniek en heeft gewoon nog leukere straatjes dan Mdina! In Rabat zijn veel van deze straatjes ook autovrij, wat het ontzettend mooi maakt. Door deze prachtige straatjes hebben wij heel lang rondgelopen in Rabat en ons geen minuut verveeld. Rabat was hierdoor stiekem ook onze favoriet, als ik moest kiezen tussen Mdina en Rabat.

Rabat Malta
Rabat Malta
Rabat Malta
Rabat Malta
Rabat Malta
Rabat Malta
Rabat Malta
Mdina en Rabat zijn dus beide echt een bezoekje waard. De straatjes zijn prachtig om doorheen te slenteren. Wil je meer zien van het mooie Malta? In dit artikel deel ik mijn tips en vertel ik je wat je niet mag missen!

Ben jij al eens in Mdina en Rabat geweest? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 22 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow