Hiken in het Robberg Nature Reserve in Zuid-Afrika

door | Laatste update Jan 6, 2024 | Gepubliceerd Dec 13, 2023 | Afrika, Wandelen, Zuid-Afrika | 0 Reacties

Het Robberg Nature Reserve was een van de mooiste plekken die wij bezochten tijdens onze reis door Zuid-Afrika. Dit prachtige natuurgebied ligt bij de Garden Route op steenworp afstand van Plettenberg Bay en is een geweldige plek om te bezoeken. Je kunt prachtig hiken in het Robberg Nature Reserve in Zuid-Afrika, maar hebt daarnaast ook de kans op het spotten van walvissen, zeehonden, haaien en dolfijnen. Nieuwsgierig geworden? Lees dan hier mijn tips voor het Robberg Nature Reserve!

Robberg Nature Reserve in Zuid-Afrika

Het Robberg Nature Reserve in Zuid-Afrika bevindt zich bij de Garden Route en ligt vlakbij het plaatsje Plettenberg Bay. Het reservaat bestaat uit indrukwekkende kliffen, prachtige stranden en is ook nog eens enorm groen. Je kunt prachtig wandelen in het Robberg Nature Reserve en dat is dan ook zeker iets wat je moet doen op deze mooie plek. Verder is dit een van de beste plekken om witte haaien vanaf het land te zien. Daarnaast heb je een grote kans op het spotten van zeehonden, maar ook op walvissen als je hier in het walvissenseizoen bent. Daarnaast kun je er ook klipdassen (dassies) tegen komen tijdens het wandelen. Altijd leuk!

In dit artikel ga ik je alles vertellen over deze prachtige plek. Ik deel mijn beste tips voor het Robberg Nature Reserve in Zuid-Afrika. Eerst vertel ik je over hiken bij Robberg, aangezien dit toch wel het leukste is om hier te doen, daarna deel ik nog veel praktische tips.

Robberg Nature Reserve in Zuid-Afrika

Hiken in het Robberg Nature Reserve

In dit stuk van het artikel ga ik je alles vertellen over hiken in het Robberg Nature Reserve in Zuid-Afrika. Er zijn 3 wandelroutes die je kunt kiezen. Ze beginnen allemaal op dezelfde plek en eigenlijk kun je er steeds voor kiezen om aan de terugweg te beginnen, of om de wandeling nog een stukje uit te breiden. Hieronder zal ik over alle drie de wandelingen kort iets vertellen. Daarna vertel ik ook over onze keuze en laat ik je meer zien van de wandelroute die wij namen.

The Gap (2,1 kilometer)

De kortste wandelroute die je kunt volgen is The Gap. Bij deze route volg je voornamelijk houten paden en vanaf hier heb je al fantastisch mooie uitzichten. Als je voor deze route kiest, moet je er rekening mee houden dat je geen zeehonden zult zien. Je kunt bij deze route ook nog afdalen richting een prachtig mooi strand, wat zeker de moeite waard is. Deze wandeling is kort, maar zeker de moeite waard voor wie maar kort de tijd heeft. Voor de wandeling moet je zo’n 30 tot 45 minuten uittrekken. De wandeling is ook geschikt voor kinderen. 

Witsand Dune (5,5 kilometer)

De middellange wandeling is de Witsand Dune Hike van 5,5 kilometer lang. Dit is de ideale hike voor wie een ochtend of middag te besteden heeft in het Robberg Nature Reserve in Zuid-Afrika. Tijdens deze wandeling kom je langs de meest belangrijke bezienswaardigheden en heb je ook de kans om zeehonden te zien. Je wandelt langs een aantal prachtige stranden, hebt geweldige uitzichten op de kliffen en kunt een bezoekje brengen aan The Island, waar je een board walk kunt volgen. Voor deze wandeling moet je zo’n 2-3 uur uitrekken. Je start op hetzelfde vlonderpad als bij The Gap, maar daarna wordt het pad rostachtiger en loop je ook langs kliffen met steile afgronden. Soms met hek, soms ook stukjes zonder hek.

The Point (9,2 kilometer)

De langste en meest avontuurlijke route die je kunt hiken in het Robberg Nature Reserve is The Point. Deze wandeling van 9.2 kilometer lang is ideaal voor iedereen die een hele dag te besteden heeft in het natuurgebied en wel van een avontuur houdt. Zodra je namelijk de Witsand Dune hike verlaat, wordt het pad avontuurlijker. Er zitten op dit deel van de wandeling ook wat spannendere stukken in. Het is echter wel heel mooi allemaal, dus zeker de moeite waard. Voor deze wandeling heb je zeker 4 tot 5 uur nodig, dus zorg dat je genoeg tijd hebt!

hiken in het Robberg Nature Reserve Zuid-Afrika

Wat wij deden (een aangepaste wandelroute)

Tijdens ons bezoek aan het Robberg Nature Reserve in Zuid-Afrika wilden wij de Witsand Dune hike doen. Wij moesten deze dag namelijk nog doorrijden richting Swellendam en wilden ook nog wat stops maken langs de Garden Route. We hadden dus maar een ochtend de tijd. Daarnaast zijn wij geen helden met hoogtes, dus klonk een avontuurlijke wandeling met spannende stukken niet geschikt voor ons.

Dus het werd de Witsand Dune hike. We begonnen met een vlonderpad en prachtige uitzichten. Dit stuk van de wandeling is prachtig en vonden wij heel goed te doen. Bij het punt dat route The Gap overgaat in de Witsand Dune route namen wij nog even de trap naar beneden bij het strand. Dit was enorm de moeite waard, want dit strand is echt prachtig!

Hiken in het Robberg Nature Reserve in Zuid-Afrika
Hiken in het Robberg Nature Reserve in Zuid-Afrika
Hiken in het Robberg Nature Reserve in Zuid-Afrika

Daarna begonnen wij echt aan de Witsand Dune hike. Het pad werd wat smaller en rotsachtiger, maar was door het hek prima te doen. Hoewel wij het met hoogtevrees soms spannend vonden, durfden wij door het hek wel verder. De uitzichten waren daarnaast zo mooi, hier wilde ik meer van zien! Helaas verdween op een gegeven moment het hek en werd het meer klimmen en klauteren, met een afgrond naast ons. Wij vonden het doodeng. Normaal kan ik mij eroverheen zetten, maar dit vond ik helaas echt te eng. Vooral omdat we niet wisten wat er nog zou volgen.

tips voor het Robberg Nature Reserve bezoeken

Met een beetje pijn in ons hart besloten wij om te keren. Eenmaal terug bij het punt waarop je route The Gap kunt afmaken, besloten wij nog de bordjes te volgen richting The Island. Op deze manier konden wij toch nog iets meer zien van dit mooie plekje in Zuid-Afrika. Dit stuk van het pad is enorm goed te doen, dus dat was super. De route richting The Island is ook echt prachtig.

Tips voor het Robberg Nature Reserve bezoeken
Tips voor het Robberg Nature Reserve bezoeken
Tips voor het Robberg Nature Reserve bezoeken
Tips voor het Robberg Nature Reserve bezoeken
Tips voor het Robberg Nature Reserve bezoeken

Eenmaal op het strand bij The Island aangekomen, besloten we ook nog de boardwalk op het eiland te lopen. Ook deze is weer enorm de moeite waard en zorgt voor een aantal prachtige plaatjes.

hiken in het Robberg Nature Reserve in Zuid-Afrika
hiken in het Robberg Nature Reserve in Zuid-Afrika
The Island

Vervolgens besluit ik nog de hoge duin voor een deel op te klimmen, zodat je een fantastisch uitzicht hebt op de omgeving. Nadat ik hier als een kind naar beneden ben gerend, zijn we terug gewandeld naar de parkeerplaats. Ondanks dat wij de route niet helemaal hebben kunnen doen zoals gepland, vond ik het prachtig. Voor iedereen die kort de tijd heeft, met kleine kinderen reist, of hoogtevrees heeft, raad ik het aan om vanaf The Gap richting The Island te lopen en weer terug. Zo kun je alsnog de mooiste plekken zien en kun je met plezier hiken in het Robberg Nature Reserve in Zuid-Afrika. Het enige nadeel is dat je op deze route helaas geen zeehonden kunt zien. 

Prachtig strand
Prachtig strand

Praktische tips voor het Robberg Nature Reserve bezoeken

Nu je alles weet over wandelen in het Robberg Nature Reserve, is het tijd om mijn praktische tips voor het Robberg Nature Reserve bezoeken met je te delen. Ik vertel je hoe je er komt, wat de entreekosten en openingstijden zijn, waar je kunt overnachten in de omgeving en welke andere activiteiten je in de omgeving kunt doen.

Bereikbaarheid

Het Robberg Nature Reserve in Zuid-Afrika ligt op steenworp afstand vanaf Plettenberg Bay. Vanaf het centrum rijd je er in ongeveer 10 minuten naar toe. Er gaat geen openbaar vervoer naar het natuurgebied, dus een eigen auto is een must. Of je moet een taxi proberen te regelen. Een auto kun je huren in de grotere steden van Zuid-Afrika. Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars, Rentalcars, Discover Cars en Auto Europe met elkaar voor de beste keuze.

Met je auto rijd je eerst naar een entree toe. Hier betaal je entree en vervolgens rijd je nog een klein stukje verder naar de parkeerplaats. Bij die parkeerplaats kun je gratis parkeren. Houdt er rekening mee dat de parkeerplaats vrij klein is, dus kom vroeg om zeker te zijn van een plek! Toen wij klaar waren met wandelen was er geen enkele plek meer vrij.

Entreekosten en openingstijden

Zoals ik al zei kom je eerst langs een poort waar je entree moet betalen. De entree bedraag 60 ZAR per persoon. Dit komt neer op zo’n €3,-. Een Wild Card is hier ook geldig. Het park is het hele jaar door open van 7:00 tot 18:00. De laatste entree mogelijkheid is om 17:00. Voor de meest actuele prijzen en openingstijden kun je altijd de officiële website bekijken.

Overnachten in de omgeving

Als je wilt hiken in het Robberg Nature Reserve in Zuid-Afrika, raad ik je aan om te overnachten in Plettenberg Bay. Dit ligt er dichtbij en is sowieso een goede uitvalsbasis om meer te ontdekken van de prachtige Garden Route. Zelf verbleven wij in het hotel Milkwood Manor at Sea en dat was echt fantastisch. Het hotel ligt op het strand en biedt geweldige uitzichten, daarnaast zijn de kamers mooi en is het ontbijt dat is inbegrepen echt heel goed! Dit hotel boek je via deze link. Wil je verder kijken? Bekijk dan hier je opties voor Plettenberg Bay.

Een andere optie is om in Knysna te overnachten. De ligt wel wat verder bij het Robberg Nature Reserve vandaan en is hierdoor minder ideaal. Maar dit is ook een populaire stop langs de Garden Route en voor veel mensen een goede plek om te verblijven. Wij verbleven hier zelf niet, dus ik heb geen persoonlijke tips. Je kunt alle opties bekijken via deze link.

Andere activiteiten en bezienswaardigheden

Wil je meer mooie plekken ontdekken naast het Robberg Nature Reserve? Dan is er nog genoeg moois te zien in de directe omgeving of bij Robberg zelf. Zo kun je hier namelijk ook nog snorkelen met zeehonden, een hele unieke ervaring!

Verder kun je in de omgeving van Plettenberg Bay ook nog een bezoekje brengen aan het prachtige Keurboomstrand en Nature’s Valley. Iets verder weg ligt het geweldig mooie Tsitsikamma National Park. Ook het mooie Knysna Heads is dichtbij. Zoals je ziet is er genoeg moois! Voor meer inspiratie kun je ook eens mijn artikel met bezienswaardigheden in Zuid-Afrika lezen, of bekijk mijn artikel met tips voor de Garden Route.

Keurboomstrand

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over het Robberg Nature Reserve bezoeken. Hopelijk heb je zo een goed beeld gekregen van deze geweldig mooie plek bij de Garden Route. Hiken in het Robberg Nature Reserve in Zuid-Afrika is prachtig en ik kan het iedereen aanraden. Het is zeker een van de mooiste plekken van het land en je kijkt er je ogen uit!

Wil jij wandelen in het Robberg Nature Reserve?

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze link, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou echter niets extra’s. Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows