Robbeneiland bezoeken vanuit Kaapstad: tips + alles wat je moet weten

door | Gepubliceerd Apr 17, 2024 | Afrika, Zuid-Afrika | 0 Reacties

Robbeneiland is een van de laatste overblijfselen uit het apartheid regime dat jarenlang de realiteit was in Zuid-Afrika. Het eiland voor de kust van Kaapstad is vooral bekend als de gevangenis waar Nelson Mandela 18 jaar gevangen heeft gezeten. Vandaag de dag kun je Robbeneiland bezoeken en kun je meer leren over de geschiedenis van deze plek. In dit artikel neem ik je mee naar het eiland en vertel ik je alles over Robbeneiland bezoeken vanuit Kaapstad.

De geschiedenis van Robbeneiland in Zuid-Afrika

Robbeneiland is een eiland van ruim 5km2 groot en ligt op zo’n 11 kilometer bij de kust van Kaapstad vandaan. De eerste bewoners van het eiland waren de Khoisan, een inheems volk van Zuid-Afrika. In de 17e eeuw werd het eiland door de Nederlandse kolonisten van Zuid-Afrika vernoemd naar de robben (zeehonden) die er leefden. Vanaf dat moment kreeg het eiland de naam Robbeneiland. In die tijd werd het eiland gebruikt als verbanningsoord. Vanaf 1806 tot aan 1996 was Robbeneiland een gevangenis. Deze gevangenis werd al snel een beruchte plek vanwege de heftige omstandigheden.

In 1959 werd Robbeneiland een politieke gevangenis. Mensen die zich verzetten tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika werden op Robbeneiland gevangen genomen. Robbeneiland werd hiervoor gekozen vanwege de afgelegen ligging en de strenge bewaking. De gevangenen moesten hard werken in de steengroeve, kregen weinig voedsel, nauwelijks medische zorg en werden vaak mishandeld. De behandeling tussen witte en zwarte mensen in de gevangenis was ook absoluut niet gelijk.

In 1990, met het begin van de afschaffing van de apartheid, werden de politieke gevangenen vrij gelaten. In 1996 werd Robbeneiland gesloten als gevangenis. Een jaar na sluiting werd het geopend voor publiek. In 1990 werd Robbeneiland onderdeel van de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Nelson Mandela op Robbeneiland

Een van de meest bekende gevangene op Robbeneiland was Nelson Mandela, de latere president van Zuid-Afrika. Hij heeft in totaal 27 jaar in gevangenschap geleefd, waarvan 18 jaar op Robbeneiland.

Nelson Mandela werd in 1962 gevangen genomen vanwege zijn verzet tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Dit regime zorgde ervoor dat de zwarte bevolking van Zuid-Afrika gediscrimineerd en onderdrukt werd. Mandela was een van de leiders van het African National Congress (ANC), een politieke partij die streed voor gelijkheid voor alle mensen in Zuid-Afrika. Mandela was betrokken bij vele acties tegen apartheid.

Op een gegeven moment werd Nelson Mandela gearresteerd en beschuldigd van hoogverraad. Hij kreeg een levenslange gevangenisstraf, waarbij hij 18 jaar doorbracht op Robbeneiland.

Terwijl Nelson Mandela in de gevangenis zat, bleef hij een symbool van verzet voor de anti-apartheidsbeweging. In de gevangenis werd hij een gerespecteerd leider en hield hij vaak toespraken voor medegevangenen. Ook leidde hij protesten en hongerstakingen. In 1990 werd Nelson Mandela vrijgelaten en werd hij de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. Hij zorgde ervoor dat Zuid-Afrika een vreedzame democratie werd.  

Robbeneiland bezoeken: de geschiedenis

Robbeneiland bezoeken: tips + wat je moet weten

Nu je wat weet over de achtergrond van Robbeneiland, is het tijd om je meer te vertellen over Robbeneiland bezoeken. Ik vertel je straks over tickets kopen en over hoe je bezoek aan Robbeneiland er precies uit gaat zien. Op die manier kun jij je goed voorbereiden voor vertrek naar het eiland.

Tickets kopen

Jaarlijks bezoeken duizenden mensen het eiland en tickets zijn dan ook al snel uitverkocht. Het is daarom ook slim om je tickets voor Robbeneiland bezoeken op tijd te reserveren. Zelf deden wij dit een week van te voren. In drukkere periodes van het jaar kan dit te laat zijn.

Een ticket kopen kan via de officiële website, of in de haven bij V&A Waterfront in Kaapstad. Als je zeker wilt zijn van een plekje, kun je het beste online boeken. Tickets kosten voor niet Zuid-Afrikaanse volwassene 600 ZAR (€29,-), kinderen onder de 18 betalen 310 ZAR (€15,-). In het hoogseizoen kun je vier starttijden kiezen, in de Zuid-Afrikaanse winter zijn er 3 tijden waarop de tour naar Robbeneiland start.

Hoe ziet je bezoek aan Robbeneiland eruit?

Ik neem je in dit deel van het artikel mee naar het bezoek aan Robbeneiland zelf. Ik vertel over de boottocht, de bustour over het eiland en over de rondleiding die je krijgt in de gevangenis. Je kunt op Robbeneiland niet zelfstandig rondlopen. Er wonen nog steeds mensen op het eiland, dit zijn voornamelijk mensen die er werken. Dit is een van de redenen waardoor je met een gids mee moet. Het voordeel hiervan is dat je gelijk het een en ander leert over Robbeneiland.

De boottocht

Je start de dag met een boottocht vanaf V&A Waterfront in Kaapstad richting Robbeneiland. Op de boot staat een film aan met wat informatie over Robbeneiland en Nelson Mandela. Tijdens de boottocht is het de moeite waard om een kijkje te nemen op het dek, want vanaf daar heb je een fantastisch uitzicht op Kaapstad. De zee kan soms wild zijn en dat kun je wel merken op de boot. Dat is iets om rekening mee te houden als je snel last hebt van zeeziekte. De tocht naar Robbeneiland duurt ongeveer een half uur.

Robbeneiland bezoeken vanuit Kaapstad

Bustour over het eiland

Na aankomst op het eiland word je naar een bus gebracht. Er staan er flink wat, want Robbeneiland bezoeken is echt enorm toeristisch en je bent er niet de enige. Wij hadden eigenlijk geen idee wat we gingen doen met de bus, maar blijkbaar krijg je eerst een tour over het eiland met de bus. De gids in de bus vertelt van alles bij de stops en hoewel ze echt haar best doet, vinden wij deze bustour helemaal niks. De ramen zijn vrij donker en bij sommige stops kun je weinig zien als je aan de verkeerde kant zit. Uitstappen kan niet. Je maakt met de bus één stop waar je wel uit mag stappen. Dit is bij een klein winkeltje waar je iets kunt kopen en waar je uitzicht hebt op Kaapstad en de Tafelberg.

Rondleiding van een ex gedetineerde

Na de bus tour ontmoet je een ex gedetineerde die je door de gevangenis gaat rondleiden. Bijna alle gidsen die de rondleidingen in de gevangenis geven hebben zelf ook vast gezeten op Robbeneiland. Dit maakt je rondleiding heel indrukwekkend. Ze kunnen je namelijk vertellen vanuit hun eigen ervaring. Je hoort hoe moeilijk het leven was in de gevangenis, hoe oneerlijk het eraan toe ging en hoe zwaar het leven hier was. Onze gids vertelde ook waarom hij gevangen is genomen en ik vond zijn verhaal echt heel indrukwekkend. Aan het einde van de tour krijg je ook de cel van Nelson Mandela te zien. Dit deel van de tour duurt ongeveer 45 minuten, naar mijn mening veel te kort.

Robbeneiland bezoeken vanuit Kaapstad
Cel van Nelson Mandela
Robbeneiland bezoeken vanuit Kaapstad

Onze mening over Robbeneiland bezoeken

Nu je weet over de geschiedenis van Robbeneiland en over hoe je bezoek aan de gevangenis eruit ziet, zal ik ook mijn eerlijke mening delen over ons bezoek. Wij vonden het zelf absoluut niet de moeite waard en in het vervolg zou ik Robbeneiland dan ook zeker overslaan. Wij hadden een soort Alcatraz in San Francisco verwacht, maar dat is het absoluut niet.

De tour in de bus vonden wij echt een aanfluiting. Je kan het nauwelijks zien en heel eerlijk gezegd kwam ik voor de gevangenis en wilde ik vooral daar mijn tijd doorbrengen. De rondleiding van de ex gedetineerde is echt heel indrukwekkend, maar gewoon echt veel te kort. Je ziet maar een heel klein stukje van de gevangenis en mist zoveel. Daarnaast zijn de groepen veel te groot, waardoor de gids soms al begonnen was met zijn verhaal, terwijl de achterste mensen van de groep nog niet in de ruimte waren. Ze kunnen er zoveel meer uithalen door de tour met de gedetineerde langer te maken, of je desnoods een audiotour mee te geven die ingesproken is door een gevangene.

Toch ben ik blij dat ik het zelf heb kunnen ervaren. Als je de tijd hebt in Kaapstad, zou ik zeker gaan, dan kun je zelf een oordeel vormen. Moet je keuzes maken? Dan is dit het eerste in Kaapstad wat ik zou skippen. Misschien is het leuker als je nog niet in Alcatraz bent geweest, want die tour zorgde voor hoge verwachtingen op Robbeneiland.

Meer lezen over Kaapstad? Lees dan mijn artikel waarin ik vertel wat je moet doen in Kaapstad.

Houd er rekening mee dat het niet doorgaat

Toen wij in Zuid-Afrika waren, gingen de tours naar Robbeneiland regelmatig niet door, dus dit is echt iets om rekening mee te houden. Bij harde wind varen de boten niet bijvoorbeeld. De week voor ons bezoek aan Kaapstad ging de boot de hele week niet door stakingen op de N2 van buschauffeurs. Door deze stakingen kon het personeel hun werk namelijk niet bereiken. Zo zie je maar, ook als je op tijd reserveert, is er een kans dat je tour naar Robbeneiland vanuit Kaapstad niet door kan gaan. Dit is wel iets waar je rekening mee moet houden, zodat je niet te teleurgesteld bent.

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over Robbeneiland bezoeken vanuit Kaapstad. Het is een belangrijk stukje uit de geschiedenis van Zuid-Afrika en voor wie meer wil leren over het leven in de gevangenis tijdens het apartheid-regime, is het zeker een bezoek waard.

Wil jij Robbeneiland bezoeken vanuit Kaapstad?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda (1995) en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs, ben ik een van de gezichten achter Travellers of the world. Als kind maakte ik vooral reizen naar de camping in Nederland, Frankrijk en Italië, maar al snel ontdekte ik hoe mooi de wereld was en wilde ik daar meer van zien. Inmiddels bezocht ik ruim 30 landen en zette ik voet op 5 verschillende continenten. Je kunt mij dan ook wel reisverslaafd noemen. Op Travellers of the world schrijf ik de artikelen en deel ik onze reistips & ervaringen, om jullie een handje te helpen.

Reis je me met mee?

Volg ons op

Follows