Roadtrip voorbereiden: 13x de handigste roadtrip tips

door | Laatste update May 15, 2023 | Gepubliceerd Jun 17, 2019 | Roadtrips, Voorbereidingen | 12 reacties

Roadtrippen is de perfecte manier om een land te verkennen. Je kan gaan en staan waar je maar wilt, wanneer je maar wilt. Als je gaat roadtrippen kan je ontzettend veel zien van een land en op plekken komen waar het openbaar vervoer niet komt. Een roadtrip voorbereiden kost nog wel wat tijd, want zonder goede voorbereiding kan je roadtrip misschien behoorlijk tegenvallen. Daarom deel ik vandaag de 13 handigste roadtrip tips!

Je roadtrip voorbereiden met handige roadtrip tips

Een roadtrip is heerlijk en als je gaat roadtrippen hoef je echt niet je hele reis compleet uit te stippelen en alles vast te leggen. Dat is dan ook niet waar dit artikel over gaat, nee dit artikel zorgt ervoor dat jij straks onbezorgd aan je roadtrip kan beginnen. Want welke papieren heb je nodig? Waar moet je op letten bij het huren van een auto? En hoe zit het nou eigenlijk met navigatie en andere handige dingen? Dat zijn de roadtrip tips die je hier kan verwachten!

1. Huur een auto / camper (of zorg dat je eigen auto klaar is voor een roadtrip)

Een van de belangrijkste dingen bij een roadtrip is natuurlijk je vervoersmiddel. Het is eerst handig om te bedenken hoe je wilt rondreizen. Wil je een auto huren en kamperen in de tent? Of slaap je liever in motels/hotels/hostels? Of huur je graag een camper(van) voor je roadtrip? Alle drie de opties zijn leuk en alle drie de opties hebben zowel voor- als nadelen. Campers zijn vaak duur om te huren, in een tentje slaap je toch wat minder goed, maar slapen in ho(s)tels is vaak net weer iets prijziger.

Als je gaat kamperen en veel spullen in je auto mee moet nemen, is een kleinste auto niet handig (ik spreek uit ervaring). Als je in ho(s)tels slaapt, kan die kleine auto prima. Kijk ook altijd even of de goedkoopste optie bij een huurauto ook daadwerkelijk het goedkoopst is, misschien rijdt de auto die net iets duurder is wel veel zuiniger. Verder is het belangrijk dat je kijkt naar de voorwaarden. Mag je met je huurauto de grens over? Hoeveel kilometer mag je rijden?

Rijd je met je eigen auto? Zorg dan dat je eigen auto klaar is voor vertrek. Check bijvoorbeeld je oliepeil, zorg dat je de juiste papieren hebt (hierover later meer) en check je bandenspanning. Zorg ook dat je altijd extra olie en ruitenwisservloeistof in je auto hebt, je weet maar nooit.

Kies je ervoor om een auto te huren? Dan moet je ook nog bedenken waar je dit wilt gaan doen. Zelf kiezen wij altijd voor Sunny Cars, hier hebben wij goede ervaringen mee en je bent hier altijd volledig verzekerd voor een prima prijs. Een auto huur je via Sunny Cars voordelig als je op deze link klikt. Check ook zeker even Rental Cars en Discover Cars. Dit is soms goedkoper en ook hier kun je een volledige verzekering bij boeken.

Roadtrip tips: Auto huren in Nieuw-Zeeland
Roadtrip voorbereiden: Camper huren in Australië

2. Sluit een verzekering af

Als je een auto huurt is het heel verstandig om een verzekering af te sluiten. Een verzekering kan je vaak direct bij het boeken al afsluiten. Lees altijd heel goed wat de voorwaarden hiervan zijn en wat er wel en niet is verzekerd. Banden en ramen moet je vaak apart bij verzekeren, hetzelfde geldt voor pechhulp.

Een verzekering kan je eigenlijk altijd bij het verhuurbedrijf direct afsluiten, of bij een extern bedrijf. Beide opties hebben zo’n zijn voor- en nadelen. Een voordeel van het afsluiten van een verzekering bij het verhuurbedrijf zelf is dat alles vaak gelijk opgelost kan worden en je niks te maken hebt heb met andere partijen (als in de andere verzekeraar). Een nadeel is de prijs, vaak word je huurprijs verdubbeld, vooral al je ook wilt dat je banden en ramen verzekerd zijn.

Wil je besparen op je verzekering en toch goed verzekerd zijn? Dat kan! Dan kan je namelijk je auto laten verzekeren bij een extern bedrijf. Dit is vaak een stuk goedkoper, alleen je moet wel zelf eventuele schade voorschieten. Je kunt vaak ook je eigen risico verzekeren, zodat je geen hoog eigen risico meer hebt. Voorbeelden van externe bedrijven waar dit kan zijn Auto Europe, Sunny Cars, Rental Cars, Discover Cars etc.

Let altijd goed op de voorwaarden van dit soort verzekeringen, zodat je zeker weet dat je auto goed verzekerd is. Je hebt daarnaast ook nog verzekeringspartijen die helemaal los staan van je autohuur, maar wel een verzekering aanbieden voor huurauto’s. Zo kan je je bijvoorbeeld voor een paar euro per dag verzekeren voor het eigen risico. In deze blog lees je meer over deze manier van verzekeren!

Ten slotte heb je ook een verzekering nodig voor jezelf. Zorg ervoor dat je een goede reisverzekering afsluit voor jezelf. Als je wel een ongeluk krijgt, of je spullen worden gestolen, is het wel zo fijn als je hiervoor verzekert bent. Meer lezen over reisverzekeringen? Lees dan mijn uitgebreide artikel over het afsluiten van een reisverzekering.

3. Zorg dat je een beetje verstand hebt van je auto

Aan het begin van onze wereldreis gingen wij 2 maanden roadtrippen in Nieuw-Zeeland. Het was voor ons de eerste roadtrip en onze eerste keer dat wij een auto huurden. Op dag 1 haalden wij onze huurauto op en al na 2 uur rijden ging er een lampje branden. Het was een rood lampje, dus dat betekent niet veel goeds. We stoppen langs de weg en hebben geen idee wat het betekent. Iemand komt ons gelukkig helpen en zegt dat het nog wel eens een te laag oliepeil kan zijn. We checken het, en ja hoor, onze olie is bijna op. Bij het dichtstbijzijnde tankstation kopen wij olie en dan komt het moment dat wij beseffen dat we geen flauw idee hebben hoe je je olie nou eigenlijk bijvult. Onhandig!

Een maand later was onze band leeg. Ook toen hadden wij echt geen flauw idee hoe wij een band moesten verwisselen. Uiteindelijk komt er altijd wel een oplossing, maar het is wel handig om zelf wat dingen te weten. Stel je voor dat je geen bereik hebt en er verder niemand is om je te helpen. Dan moet je toch echt zelf die band kunnen verwisselen of je olie bijvullen. Een handige roadtrip tip dus! 

4. Kijk of je een internationaal rijbewijs en een vignet nodig hebt

Hoewel op je Nederlandse rijbewijs ook gewoon de Engelse vertaling staat, mag je niet overal zomaar rijden met alleen je Nederlandse rijbewijs. Soms heb je ook een internationaal rijbewijs nodig. Let op, een internationaal rijbewijs is letterlijk alleen een vertaling, je moet altijd ook je gewone rijbewijs bij je hebben.

Een internationaal rijbewijs kan je alleen aanvragen bij de ANWB en kost €18,95 (voor leden €17,95). Dit rijbewijs is 1 jaar geldig. Of je een internationaal rijbewijs nodig hebt verschilt per land. In Nieuw-Zeeland hadden wij hem nodig, maar in Australië en Amerika niet. Op deze pagina vind je in welke landen je een internationaal rijbewijs nodig hebt en waar niet. 

Veel mensen denken trouwens dat als ze een autorijbewijs hebben en een internationaal rijbewijs, dat ze dan gelijk ook scooter mogen rijden in het buitenland. Dit is niet zo! Een medewerker bij de ANWB schrijft met alle liefde op dat je rijbewijs hier ook geldig voor is, maar je verzekering trapt hier natuurlijk niet in. Meer over scooter rijden op reis lees je hier.

En dan nog een tip die voor roadtrippen in Europa heel handig is; kijk van te voren of je een vignet nodig hebt. Toen wij door Oostenrijk heen reden hadden wij deze bijvoorbeeld nodig en zo zijn er meer landen waar je die nodig hebt, voor je er ook daadwerkelijk mag rijden. 

Roadtrip voorbereiden

5. Zorg dat je een Creditcard hebt

Wij gaan niet meer op reis zonder creditcard. Veel ho(s)tels en motels kan je alleen boeken als je een creditcard hebt. En mocht je pinpas gestolen worden is je creditcard als back-up toch ook wel heel erg fijn. Voor een roadtrip is een Creditcard misschien nog wel extra belangrijk. Zonder creditcard kan je namelijk geen auto huren, je Creditcard wordt namelijk gebruikt voor de borg. Oh en bij zo’n beetje elk verhuurbedrijf moet de creditcard op de naam van de bestuurder staan. Bij Hertz werd de mijne niet geaccepteerd en moesten ze die van Remco hebben.

6. Ken de verkeersregels

Dit is misschien wel een van de belangrijkste roadtrip tips tijdens het voorbereiden van een roadtrip. Verkeersregels kunnen in andere landen soms behoorlijk verschillen. Sommige borden zijn anders, maar dat is niet alles. Zo mag je in Australië en Nieuw-Zeeland alleen aan de linkerkant van de weg parkeren en mag je in Amerika zowel links als rechts inhalen (op wegen met meer dan 2 banen). Ook mag je in Amerika door rood als je rechtsaf slaat, tenzij anders aangegeven.

Dit zijn toch dingen die je van te voren moet weten. Verkeersregels per land kun je vaak gewoon vinden op de website van de ANWB. Bekijk dan gelijk ook  even of ze links of rechts rijden in een land, handig om van te voren te weten. 

Roadtrip tips Verkeersbord in Australië

7. In wat voor soort accommodatie overnacht je?

Ik zei eerder al dat het voor je een vervoersmiddel gaat huren handig is om te bedenken op wat voor manier je wilt roadtrippen. Ik noem het hier nogmaals, omdat het je hele reis bepaald. Kijk goed wat bij je past. In Airbnb’s kan je vaak zelf koken, in ho(s)tels en motels vaak niet. Op campings heb je in sommige landen heel weinig faciliteiten en in sommige landen zijn ze juist heel luxe. In Nieuw-Zeeland gingen wij met een auto en tent op pad, maar het was eigenlijk nog veel te koud om te kamperen (we hadden sneeuw). In Australië was een campervan vrij betaalbaar en kozen wij hiervoor. Een heerlijke manier om rond te reizen en de campings zijn vrij luxe daar. Toch gingen wij in de USA overnachten in motels en hotels, omdat je op campings in de USA vaak niet eens een douche hebt en wel veel betaald.

Je ziet dus dat je keuze ook afhangt van het land waar je naar toe gaat. Hoe geschikt is het land waar je heen gaat om te kamperen met de tent of camper? Ben je met camper misschien beperkt in een land omdat je niet overal kunt komen? Mocht je slapen in een ho(s)tel of een Airbnb, kijk dan altijd goed of je kan parkeren bij je accommodatie. 

Sneeuw tijdens het kamperen in Nieuw-Zeeland

8. Bedenk een (globale) route

Voor vertrek is het ook handig om een globale route te bedenken. Je hoeft op zich niks vast te leggen, maar het is wel handig om te kijken welke plekken je wilt bezoeken en wat een logische volgorde is voor het bezoeken. Zorg ook dat je in je route ruimte houdt voor spontane activiteiten en plekken waar je eerst misschien nog nooit van gehoord had. De leukste plekken zijn vaak de plekken waar je onderwachts uitkomt. 

Op zoek naar leuke roadtrip bestemmingen? Lees dan eens dit artikel over gave roadtrips in Europa! Of lees mijn artikel waarin ik je vertel wat mijn favoriete roadtrip bestemmingen zijn! 

9. Neem de tijd

Plan niet zo strak en neem de tijd. Bij roadtrippen gaat het niet alleen op de bestemmingen die je bezoekt, maar vaak ook om de wegen erheen. Rijd soms om en neem die mooiere route in plaats van die saaie snelweg. Soms kan dat een hoogtepunt van je reis zijn, iets wat je anders had gemist. De foto’s hieronder waren gewoon uitzichten die wij hadden langs de weg, in Nieuw-Zeeland! 

Uitzichten vanaf de weg: roadtrip tips
Uitzichten vanaf de weg: roadtrip tips
Uitzichten vanaf de weg: roadtrip tips

10. Zorg voor een offline navigatie

Als je een simkaart koopt kan je Google maps gebruiken als navigatie, maar als je zonder internet zit (wat ook kan met simkaart trouwens), is offline navigatie ontzettend handig. GPS huren bij je auto kost vaak een fortuin, terwijl er ontzettend veel gratis of goedkopere mogelijkheden zijn voor op je telefoon.

2 gratis navigatie apps die offline werken zijn Here en Maps.me. Download ze allebei en kijk ter plekke welke het fijnste werkt. Maps.me werkte in Nieuw-Zeeland prima, maar in Australië voor geen meter (hele rare routes). Je kan ook kaarten van google maps downloaden en vervolgens offline gebruiken. Dat laatste is wat wij het liefste doen! 

En heel belangrijk: vergeet geen telefoonhouder mee te nemen voor je navigatie!

11. Regel een auto oplader en muziek

Naast die telefoonhouder voor je navigatiesysteem is het ook handig om een auto oplader met USB poorten te kopen. Zo kan je je telefoon altijd opladen, maar ook bijvoorbeeld je powerbank.

Daarnaast is het handig om een AUX kabel mee te nemen, dan kan je je telefoon aansluiten op de radio en je eigen muziek afspelen. Radio in het buitenland is vaak niet om over naar huis te schrijven. Zorg ook voor een leuke afspeellijst met heel veel afwisseling. Je zit vaak in de auto en na een tijdje ben je bepaalde nummers compleet zat. Onze afspeellijst is inmiddels super lang geworden en dat is toch het fijnste.

12. Zet een app voor benzine op je telefoon

Ik weet niet of deze app er voor elk land is, maar in zowel Nieuw-Zeeland, Australië als Amerika hadden wij een app op onze telefoon zodat je kan zien waar benzine stations zitten, maar ook welke het goedkoopste is. Dit heeft ons zo ontzettend veel geld bespaard. Ook zijn er soms landen waarbij je ineens 100 km geen tankstations meer tegenkomt, ook dan is zo’n app handig om van te voren te bedenken waar je het beste kunt tanken.

Voor Nieuw-Zeeland gebruikten wij Gaspy, voor Australië Fuelmap Australia en voor Amerika Gasbuddy.

13. Geniet van je roadtrip!

En dan ten slotte de laatste, maar belangrijkste roadtrip tip: geniet van je roadtrip! Geniet van de ritjes door prachtige landschappen, geniet van de mensen die je onderweg tegenkomt en van de plekken die je bezoekt. Roadtrippen is heerlijk en geeft je echt een gevoel van vrijheid en natuurlijk moet je daar gewoon volop van genieten!

Op zoek naar inspiratie voor je volgende roadtrip? Lees dan hier over de mooiste roadtrips ter wereld! 

roadtrip voorbereiden: arthur's pass nieuw-zeeland

Zo, ik hoop dat je met behulp van onze roadtrip tips nu kan beginnen met je roadtrip voorbereiden. Wij gaan in ieder geval nog heel vaak roadtrippen, want wat ons betreft is dat de leukste manier om een nieuw land te ontdekken!

Wat zijn jouw beste roadtrip tips?

Dit artikel bevat een Affiliate link. Als jij iets boekt via deze link, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou echter niets extra’s! Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips. 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 23 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow