Roadtrip route Frankrijk: de perfecte route voor 3 weken Frankrijk!

by | Dec 26, 2021 | Europa, Frankrijk, Roadtrips, Routes | 6 comments

Frankrijk is een prachtig en veelzijdig land. Je vindt hier prachtige stranden, mooie natuurgebieden en heel veel mooie steden en dorpen. Het is het perfecte land voor een gave roadtrip! Wij maakten in de zomer een roadtrip Frankrijk van 3 weken. In dit artikel deel ik onze route van 3 weken Frankrijk en vertel ik alles over de perfecte roadtrip route Frankrijk!

Roadtrip route Frankrijk: keuzes maken!  

3 weken is een mooie periode om veel van Frankrijk te kunnen zien. Echter is het lang niet genoeg om heel Frankrijk te doorkruisen. Je zult echt keuzes moeten maken en je moeten focussen op een aantal regio’s. Dan kun je altijd nog een keer terug om meer te zien van Frankrijk.

Voor je dus een route gaat maken voor je Frankrijk roadtrip, is het belangrijk dat je je gaat verdiepen in de verschillende plekken die Frankrijk te bieden heeft. Er zijn meerdere websites die zich focussen op Frankrijk en echt heel veel handige informatie hebben. Wij hebben hier ook veel op gelezen en uiteindelijk kwamen wij tot de conclusie dat wij richting de Franse Alpen en de Côte d’Azur wilden. Hier hebben wij onze route 3 weken Frankrijk dan ook omheen gemaakt.

De roadtrip route in Frankrijk die ik hieronder deel is dan ook vooral gefocust op de Franse Alpen en de Côte d’Azur, twee gebieden die perfect zijn voor een afwisselende roadtrip Frankrijk. Perfect voor iedereen die voor het eerst richting Frankrijk gaat, maar ook voor degene die jaarlijks terug blijven komen! Hieronder zie je eerst onze route Frankrijk op de kaart!

Heb je een huurauto nodig voor deze roadtrip Frankrijk? Huur dan je auto via Sunny Cars. Je kunt dit in Nederland doen, of bijvoorbeeld starten met je huurauto in Nice. Je bent bij Sunny Cars altijd volledig verzekerd. Je boekt je huurauto voordelig via deze link.

 

Onze route 3 weken Frankrijk

Hieronder is het tijd om onze route 3 weken Frankrijk met je te delen. Ik heb hem wel iets aangepast zoals wij het achteraf hadden willen doen, want ter plekke bedenk je toch altijd wat dingen die je liever anders zou doen. Op die manier heb je dus echt de perfecte roadtrip route in Frankrijk!

Dag 1: Nederland – Dijon

Op de eerste dag vertrek je vanuit huis richting Dijon, op zo’n 700 kilometer afstand. Een mooie afstand om in één dag te rijden. Wij kozen hier ook voor omdat wij destijds geen eigen auto hadden en dus een huurauto moesten ophalen. Dit kon pas om 10:00 en hierdoor konden wij pas laat vertrekken. Als dit niet zo is en je vroeg vertrekt, zou je ook direct kunnen doorrijden naar de bestemming van dag 2. Dit is wel 1000 kilometer rijden, maar bespaart je weer een dag voor iets anders moois. 

Dag 2: Dijon – Annecy

Op de tweede dagen van onze roadtrip Frankrijk reden wij door richting Annecy. Dit was niet zover meer rijden dus in de middag konden wij gelijk Annecy zelf ontdekken. En wat een leuk stadje is dat! Het is heel gezellig en ook echt heel mooi om te zien. Bij ons was het echt heel slecht weer, maar zelfs dan is Annecy enorm de moeite waard.

Dag 3: Annecy

De dag erna kun je nog in Annecy verblijven. Wij hadden hier nog maar een halve dag, omdat wij op dag 3 ook verder reden, maar daar baalden wij van. Wij ontdekten namelijk dat er enorm veel te doen is rondom Annecy. Maak een roadtrip rondom het gehele meer, ga een stuk wandelen en ontdek de kastelen rondom het meer. Voor je het weet heb je een complete dag gevuld hier. Ik zal binnenkort ook een artikel over Annecy en omgeving schrijven, zodat je precies weet wat je daar kunt doen tijdens je roadtrip Frankrijk.

Roadtrip route Frankrijk: Annecy
Roadtrip route Frankrijk: Annecy
Roadtrip route Frankrijk: Annecy

Dag 4: Annecy – Chamonix

Deze dag kun je nog doorbrengen in Annecy en omgeving. Als je alles gezien en gedaan hebt is het tijd om via een prachtige route door de bergen richting Chamonix te rijden. Als je daar aankomt kun je gelijk even een kijkje nemen in Chamonix zelf, wat een leuk en gezellig plaatsje is aan de voet van de Mont Blanc. Verder relaxten wij ook heerlijk in het zwembad bij onze fijne accomodatie in Chamonix! 

Dag 5&6: Chamonix

Deze 2 dagen zijn dagen vol met hoogtepunten. Je hebt nu 2 volledige dagen om het Mont Blanc massief te ontdekken. Dit is de grootste berg van de Alpen en is dus enorm indrukwekkend. De omgeving van Chamonix is ook echt adembenemend mooi. De belangrijkste dingen kun je zien in 2 dagen, maar als je extra tijd hebt zou ik je hier ook een dag extra aanraden!

Ga sowieso hiken naar Lac Blanc, dit was voor ons namelijk echt het hoogtepunt van onze 3 weken Frankrijk. Verder moet je ook naar Aiguille du Midi met de kabelbaan, een ander (letterlijk) hoogtepunt van je reis. Mer du Glace is ook nog een aanrader en als je tijd hebt kun je ook nog met Tramway du Mont Blanc mee. Wil je meer lezen over Chamonix? Lees dan ook mijn artikel met tips voor Chamonix.

Route 3 weken Frankrijk
Route 3 weken Frankrijk
Route 3 weken Frankrijk

Dag 7: Chamonix – Val d’Isère

Het is vandaag tijd om Chamonix achter je te laten en richting Val d’Isère te rijden, een typisch wintersport plaatsje in National Park de la Vanoise. In dit park kun je prachtig wandelen en heel veel mooie plekken zien.

Je rijdt deze dag zoveel mogelijk via de D902, op die manier volg je namelijk de Route des Grandes Alpes en dit is echt fantastisch. Deze route is zo mooi en is ook echt een van de mooiste routes die wij ooit hebben gereden. Deze moet je dan ook echt opnemen in je Frankrijk route.

Meer lezen over de Route des Grandes Alpes? Lees ook eens mijn artikel waarin ik alles vertel over de Route des Grandes Alpes.

Route des Grandes Alpes tijdens je roadtrip route Frankrijk

Dag 8: Val d’Isère  

Op dag 8 blijf je een hele dag in Val d’Isère om lekker te wandelen en om te genieten van de mooie natuur in de omgeving. Zelf deden wij tijdens deze dag een wandeling naar Lac de la Sassière, echt een aanrader. Deze wandeling gaat voor een vallei waarbij je omringd bent door bergen, watervallen, wildlife en prachtige bloemen. De wandeling is heel makkelijk en echt een aanrader.

Heb je minder tijd? Dan kun je deze dag overslaan en alvast verder rijden op de Route des Grandes Alpes.

Route Frankrijk 3 weken lac de la Sassière
Route Frankrijk 3 weken lac de la Sassière

Dag 9: Val d’Isère – Briançon

Vandaag rijd je verder over de Route Des Grandes Alpes, met als eindbestemming Briançon. Je rijdt vandaag over de hoogste bergpas van de wandeling, passeert het prachtige dorpje Bonneval-Sur-Arc en hebt vandaag een aantal van de mooiste uitzichten van de hele Frankrijk route.

Als je in Briançon aankomt aan het einde van de middag heb je tijd om gelijk even het centrum van Briançon te bezoeken. Dit is een heel mooi centrum om te zien. Het is niet groot, dus in een uurtje heb je alle bezienswaardigheden van het stadje wel gehad.

Briancon
Roadtrip route Frankrijk

Dag 10: Briançon

Wij hadden hier eigenlijk 2 volle dagen gepland voor de omgeving van Briançon, maar dit bleek teveel. Na 1 dag besloten wij dan ook door te reizen. Als je weinig tijd hebt, maar wel de hele Route des Grandes Alpes wilt rijden, kan je ook deze dag overslaan en gelijk doorgaan met wat bij ons dag 11 was.

Maar goed, wij hadden een volle dag nog uitgetrokken om te wandelen. Briançon ligt namelijk vlakbij Parc National des Écrins en hier kun je een aantal prachtige hikes doen. Wij kozen voor de wandeling naar Lac de la Douche, een prachtig blauw meer. Je wandelt steeds door het bos en eindigt op een prachtige plek. Zeker leuk! Er zijn nog meer mooie wandelingen die je hier kunt doen.

Dag 11: Briançon – Valberg

Vandaag rijd je nog een stukje van de Route des Grandes Alpes. Deze prachtige route brengt je vandaag wederom langs een aantal prachtige plekken. Aan het einde van de dag kun je overnachten rondom Valberg.

Route 3 weken Frankrijk

Dag 12: Valberg – Menton – Nice

Vandaag rijd je alweer het laatste stuk van de Route des Grandes Alpes. De bergen hier zijn lager, maar ook dit stuk van de route is de moeite waard. Je rijdt naar het plaatsje Menton, vlakbij de Italiaanse grens. Dit plaatsje ligt bij de zee en is een prachtig kleurrijk stadje om te zien. Je kunt hier lekker even rondslenteren en genieten van de smalle knusse straten.

Als je Menton gezien hebt is het tijd om richting Nice te rijden, een bekende stad aan de Côte d’Azur van Frankrijk.

Menton

Dag 13 t/m 16: Nice

Wij blijven een paar dagen hangen in Nice om even vakantie te vieren en omdat het ook wel heel fijn is om niet steeds te verplaatsen. Nice is een fijne uitvalsbasis om te verblijven om meer te ontdekken van de Côte d’Azur. Ga lekker een dagje relaxen, ontdek Nice zelf en ga richting Eze, Cannes en Saint-Paul-de-Vence. Meer lezen over wat je hier kunt doen? Lees dan eens mijn artikel met tips voor de Côte d’Azur.

Route 3 weken Frankrijk: Nice
Saint Paul de Vence

Dag 17: Nice – Castellane

Vandaag verlaat je het relaxte Nice en rijd je richting Castellane om Gorges du Verdon te ontdekken. Rijd eerst richting de brug van Gorges du Verdon bij Lac de Sainte-Croix en kies dan één van de twee kanten van de kloof om op deze dag alvast te ontdekken. Je kunt dan via de kloof met geweldige uitzichten naar Castellane rijden. Dit is ook gelijk een leuk stadje om te ontdekken.

Dag 18: Castellane

Vandaag rijd je aan de andere kant van de kloof en kun je nog meer mooie uitzichtpunten zien. Verder heb je tijd om te varen door Gorges du Verdon en moet je ook echt nog een bezoek brengen aan Moustiers-Sainte-Marie.

Meer lezen? Ik schreef al eens een artikel met Gorges du Verdon tips! 

Gorges du Verdon

Dag 19: Castellane – Avignon

Vandaag is het tijd om naar Avignon te rijden. Onderweg zijn er veel plekken echt de moeite waard om te stoppen. Je rijdt dan ook tussen de prachtige lavendelvelden, als je hier ergens in juli bent tenminste. Bekijk sowieso de lavendelvelden van Valensole en als je wat later in het seizoen bent, zou je via Sault kunnen rijden. Ook de Abdij van Sénanque ligt bij een lavendelveld en is tijdens de bloei een bezoekje waard.

Een andere plek waar je kunt stoppen voor een wandeling is Roussilon, hier kun je namelijk wandelen tussen de rode rotsen en een uniek landschap. Even iets anders dan lavendel en dus ook geschikt buiten het lavendelseizoen. Een prachtig dorp dat redelijk op de route ligt is Gordes.

Dag 20: Avignon

Deze dag heb je de tijd om Avignon te verkennen. Een prachtige stad in het zuiden van Frankrijk waar het echt gezellig is. Er zijn ook veel mooie bezienswaardigheden. Echt leuk om even een dagje rond te slenteren. Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel waarin ik vertel wat je echt moet doen in Avignon.

Roadtrip route Frankrijk 3 weken
Roadtrip route Frankrijk 3 weken

Dag 21: Avignon – Nederland

Vandaag is helaas de laatste dag van de route 3 weken Frankrijk aangebroken en begint je terugreis. Zelf reden wij in één keer vanuit Avignon terug naar huis, dit is ruim 1200 kilometer en dus een behoorlijke afstand. Wij vonden dit fijn, want wilden liever gewoon maar lekker thuis zijn. Wil je dit niet? Dan kan ik je aanraden om rondom Nancy of Luxemburg te overnachten en een dag later je terugreis voort te zetten.

Frankrijk route: op zoek naar een kortere of langere Roadtrip route Frankrijk?

Heb je meer tijd dan 3 weken? Dan is deze route 3 weken Frankrijk heel makkelijk uit te breiden.  Zo zou je ook nog richting Marseille kunnen gaan, om meer van de kust te kunnen ontdekken. Je zou ook na Avignon door kunnen reizen richting Carcassonne en uiteindelijk richting de Pyreneeën, een ander prachtig berggebied. Of wat dacht je van de Ardèche? Je kunt natuurlijk ook alvast meer richting het noorden gaan en bijvoorbeeld Normandië toevoegen aan deze Frankrijk route.

Heb je slechts 2 weken de tijd? Dan zul je keuzes moeten maken bij deze Frankrijk route. Je kunt er dan het beste voor kiezen om een weekje in de Alpen door te brengen bij Chamonix en de Route des Grandes Alpes en een weekje rondom Nice en Gorges du Verdon. Annecy sla je over en je rijdt elke dag een etappe van de Route des Grandes Alpes, in plaats van dat je ergens langer blijft plakken. Dit is ook prima te doen.

Roadtrip route Frankrijk / route 3 weken Frankrijk

Dit was onze route 3 weken Frankrijk. Hopelijk heb je er iets aan gehad dat ik mijn route Frankrijk heb gedeeld. Onze roadtrip Frankrijk was echt fantastisch en wij hebben van elk moment genoten. Het was zoveel mooier en gaver dan wij hadden verwacht! Ik kan je deze roadtrip route Frankrijk dan ook echt alleen maar aanraden.

Zou jij deze route Frankrijk ook wel willen doen?

Dit artikel bevat een Affiliate link. Als jij iets boekt via deze link, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou niets extra’s! Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips 🙂 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 26 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow