Roadtrip Frankrijk: tips voor jouw roadtrip + alles over rijden in Frankrijk!
Roadtrip Frankrijk
Een roadtrip Frankrijk is gaaf! Frankrijk is een enorm divers land en heeft dan ook veel te bieden. Van prachtige kloven tot aan hoge bergtoppen, van mooie knusse dorpen tot aan wereldsteden en van de prachtige zee en ruige kusten tot aan geweldige bergmeren. Frankrijk heeft alles. Je vindt er de perfecte mix van cultuur en natuur.
Frankrijk is groot. Veel mensen kiezen ervoor om 1 regio te bezoeken in het land en vanuit één plek deze regio te ontdekken. Dat is leuk, maar wil je echt meer zien van Frankrijk, is een roadtrip door Frankrijk echt je beste keuze. Dan zie je pas echt hoe divers het land eigenlijk is.
Maar wist je dat je in Frankrijk op sommige plekken een milieusticker nodig hebt? En dat er bepaalde dingen verplicht zijn om altijd in je auto te hebben liggen? En hoe zit het met de verkeersregels voor als je gaat rijden in Frankrijk tijdens je roadtrip Frankrijk? In dit artikel help ik je hiermee en vertel ik je alles wat je moet weten over rijden in Frankrijk. Naast deze dingen over het rijden in Frankrijk en de voorbereidingen voor je roadtrip Frankrijk, deel ik nog wat andere handige tips met je voor jouw roadtrip!
Roadtrip door Frankrijk voorbereiden
Als je een roadtrip door Frankrijk wilt maken begint het natuurlijk met de voorbereiding. Goed, je hebt Frankrijk gekozen als bestemming, maar dat is nog een breed begrip. Waar ga je heen en wat heb je precies nodig? Dit zijn belangrijke dingen om echt goed uit te zoeken voor je aan je roadtrip door Frankrijk begint.
Hieronder zal ik beschrijven hoe je je roadtrip door Frankrijk stap voor stap kunt voorbereiden.
Stap 1: bepaal je bestemmingen
Als je hebt gekozen voor Frankrijk als reisland, is het vervolgens heel goed om een lijstje te maken met plekken die je graag wilt zien. Frankrijk is groot en het is niet mogelijk om het hele land te zien in één roadtrip, tenzij je maanden weg gaat. Je zult dus ook keuzes moeten maken.
Wat altijd handig is, is om eerst gewoon een lijstje te maken. Daarna voer je deze plekken in in Google Maps en zo kun je zien wat er dichtbij elkaar ligt en wat je goed met elkaar kunt combineren. Plekken die te ver weg liggen bewaar je dan voor een volgende keer.
Als je wat ideeën hebt voor bepaalde plekken die je echt wilt zien, kun je je route gaan maken. Zelf wilden wij heel graag richting de Franse Alpen, Nice, Gorges du Verdon, de lavendelvelden, de Pyreneeën en Normandië. Toen wij zagen dat er een Alpenroute was die dwars door de Alpen naar Nice ging, besloten wij daarvoor te gaan. De Pyreneeën en Normandië bewaarden wij lekker voor een volgende keer.
Stap 2: maak je route
Nu je wat plekken op een lijstje hebt die redelijk dicht bij elkaar liggen, kun je een route gaan maken. Ik vind het altijd heel handig om in Excel elke dag op te schrijven. Zo zie je precies welke dagen reisdagen zijn en welke dagen je dan volledig hebt op een bepaalde bestemming.
Om een route te maken lees ik zelf altijd enorm veel blogs. Ook word ik lid van Facebook groepen voor heel veel tips. Daarna kan ik ongeveer inschatten hoe lang je nodig hebt op een bestemming en op die manier kan ik een reisroute maken. Ook ga ik altijd op zoek naar kant en klare reisroutes online en op blogs. Bij reisorganisaties kun je soms ook groepsreizen vinden met handige routes die je kunt gebruiken.
Voer alles nog eens in in Google maps en voila, je hebt een route voor je roadtrip door Frankrijk! Benieuwd naar onze route? Lees dan ook eens mijn artikel over onze route voor 3 weken Frankrijk. Wil je graag richting Normandië (de regio die wij helaas moesten overslaan deze reis)? Bekijk dan ook eens deze reisroute door Normandië van Janet!
Stap 3: op de bonnefooi of alles boeken?
Als je een route hebt bedacht, is het belangrijk om te kiezen of je alles van te voren wilt boeken, of dat je liever op de bonnefooi reist. Ik vind het het fijn om niet vast te zitten aan een bepaalde route en nog wat te kunnen veranderen als ter plekke blijkt dat je het toch anders wilt. Ik vind op de bonnefooi reizen dan altijd best fijn. 1 dag van te voren boeken we dan de volgende accommodatie.
Maar… Dit kan niet altijd in Frankrijk. Frankrijk is druk in de zomer. In het hoogseizoen zal het niet altijd lukken om een goede accommodatie te vinden op populaire bestemmingen. Ook heel veel campings zijn al vol. Dit zal vooral zo zijn rond de populaire vakantiegebieden, zoals de Côte d’Azur, alle kustgebieden van het land en de Provence. Als je kampeert, of weinig eisen hebt, kan het prima om op de bonnefooi te reizen. Ook in de zomer. Je moet dan wel flexibel zijn, maar dat is ook juist wat het reizen op de bonnefooi zo fijn maakt!
Wij hebben voor onze roadtrip Frankrijk alles geboekt van te voren via Booking.com. Ter plekke hadden we spijt dat we ergens 3 nachten bleven en daardoor een deel van de Route des Grandes Alpes niet af konden rijden, dus boekten wij ergens anders nog een nacht en checkten wij eerder uit. Dit ging allemaal prima en er was nog genoeg beschikbaar.
Stap 4: welke dingen moet je regelen voor je roadtrip door Frankrijk?
Er zijn best wat dingen nog die je moet regelen voor je roadtrip door Frankrijk. Zo kan het zijn dat je naar een milieuzonde reist en zijn er ook dingen die je standaard in je auto moet hebben liggen.
Milieuzones
In Frankrijk is sinds een tijdje een nieuwe wetgeving genaamd Crit’Air die ervoor zorgt dat Franse steden en departementen een milieuzone kunnen instellen. Dit betekent dat je alleen met een geldige milieusticker in dat gebied mag rijden. Je hebt permanente en tijdelijke milieuzones. Voor je vertrek naar Frankrijk is het dan ook belangrijk om te kijken of jij zo’n sticker wel of niet nodig hebt.
Als je heel graag flexibel wilt zijn, kun je het beste gewoon een sticker kopen. Duur zijn ze niet en ze blijven gewoon geldig. Het is ook iets wat voor steeds meer plekken verplicht wordt. Toen wij onze roadtrip in 2021 maakten, hadden wij hem niet nodig. Wij hebben dan ook gereisd zonder milieusticker, maar wel alles van te voren goed uitgezocht. Hij kost echter slechts €4,51 , dus ik raad nu altijd aan om er gewoon een te kopen.
Voor Parijs heb je altijd een milieusticker nodig, aangezien Parijs een permanente zone is. Als er een tijdelijke milieuzone is betekent dit dat je de sticker nodig hebt als de luchtkwaliteit slecht is en het gebied op dat moment zo’n sticker verplicht. Het kan zijn dat dit niet gebeurt tijdens je vakantie, maar dat weet je dus niet. Meer informatie over de milieuzones en milieustickers vind je op de website van de ANWB. Je kunt een milieusticker voor je auto kopen op deze website. Houd rekening met een levertijd van 10 dagen, dus bestel op tijd!
Verplichte dingen in je auto
Als je naar Frankrijk reist zijn er twee dingen verplicht om in je auto te hebben. Dit zijn de gevarendriehoek en een veiligheidsvest. Deze laatste moet je op een goed bereikbare plek bewaren en altijd aantrekken in geval van pech.
Tot mei 2020 was het ook verplicht om een alcoholtest in je auto te hebben, maar dit is inmiddels dus niet meer zo.
Stap 5: Lees je in over de verkeersregels & geniet van je roadtrip door Frankrijk!
Nu je een route hebt bepaald en nu je de juiste spullen voor je auto hebt, is het handig om je nog even in te lezen in de verkeersregels van Frankrijk. Veel is hetzelfde als hier, maar toch verschillen er altijd een paar kleine dingen. Daarna kun je lekker gaan genieten van je roadtrip door Frankrijk. Het is een prachtig land en je zult geen moment spijt hebben van je keuze voor Frankrijk als vakantieland.
Over de verkeersregels vertel ik straks, als ik ga vertellen over het rijden in Frankrijk.
Rijden in Frankrijk
Nu je weet hoe je stap voor stap je roadtrip in Frankrijk moet voorbereiden, zal ik nog iets vertellen over het rijden in Frankrijk. Ik zal iets vertellen over de verkeersregels, over de wegen in Frankrijk, tol en over hoe wij het vonden om te rijden in Frankrijk.
Verkeersregels in Frankrijk
Er zijn veel verkeersregels die gelukkig overal ter wereld hetzelfde zijn. Toch zijn er altijd dingen die je wel even moet weten voor je gaat rijden in Frankrijk.
In Frankrijk kun je een boete krijgen als je tijdens het rijden iets eet of drinkt, rookt of iets anders doet wat je kan afleiden tijdens het rijden. Handsfree bellen mag, maar als je hierdoor zichtbaar bent afgeleid kun je ook een boete krijgen. Ook voor rijden met onveilige schoenen, zoals teenslippers, kun je een boete krijgen.
Rijd je in de bergen? Dan heeft het verkeer dat omhoog rijdt voorrang op verkeer dat omlaag rijdt. In Frankrijk zijn geen haaientanden, maar wordt er gewerkt met blokken op de weg die aangeven dat je voorrang moet verlenen aan anderen. Verder is het altijd verboden om te parkeren aan de linkerkant van de weg, ook als daar parkeervakken zijn. Dit mag wel in een straat met eenrichtingsverkeer.
Verder is het belangrijk om te weten dat er verschillende snelheden in Frankrijk kunnen gelden op wegen. Zo mag je op de snelweg meestal 130, maar bij regen en een nat wegdek mag je 110. Als je bij harde regen toch 130 rijdt, kun je echt een flinke boete krijgen. Dus dit is wel iets waar je rekening mee moet houden.
Meer lezen over verkeersregels in Frankrijk? Dat kan op de website van de ANWB.
Wegen in Frankrijk
Als je gaat rijden in Frankrijk kom je veel verschillende soorten wegen tegen. Wij zijn eigenlijk alleen maar goede en verharde wegen tegen gekomen.
De A wegen zijn de snelwegen. Hier mag je 130 of 110 rijden. Deze wegen zijn breed en goed en je rijdt hier altijd lekker door.
Daarnaast heb je nog N wegen, ook wel Routes Nationales genoemd in Frankrijk. Dit zijn vaak ook gewoon wegen met 2 banen en ze zijn netjes. De laatste wegen in Frankrijk die je veel zult tegenkomen zijn D wegen. Dit zijn hele variërende wegen. Sommige hebben nauwelijks plek voor 1 voertuig, terwijl het gewoon een twee richtingsweg is, terwijl andere D wegen meerdere banen hebben.
Wij vonden de kwaliteit van de weg in Frankrijk goed en er staat eigenlijk altijd wel duidelijk aangegeven hoe hard je ergens mag rijden.
Tol betalen tijdens het rijden in Frankrijk
In Frankrijk moet je tol betalen op de A-wegen. Je ziet dit door de borden met Péage die je van te voren tegenkomt. Als je geen tolbagde in je auto hebt, dan ga je altijd in de rij staan waar de muntjes of de bankpas boven staat. Dit betekent namelijk dat je de tol kunt betalen met je pinpas of contant geld. De T betekent dat je zo’n tol apparaatje in je auto moet hebben. Die kan je eventueel van te voren aanschaffen, zodat je sneller door de tolpoorten heen komt. Er kunnen namelijk soms rijen staan.
De tolkosten variëren. Soms betaalden wij €1,50 maar op sommige stukken zo €15,-. Tol kan best oplopen, maar tolwegen vermijden kost soms ook wel 1 of 1,5 uur extra.
Rijden in de winter
Wij maakten onze roadtrip door Frankrijk in de zomer, maar je kunt ook in de winter naar Frankrijk gaan. Lees je dan goed in van te voren of je winterbanden nodig hebt of niet. Sneeuwkettingen kunnen op sommige plekken ook verplicht zijn. Je kunt hier ook meer over lezen op de site van ANWB die ik hierboven onder het kopje verkeersregels al deelde.
Hoe vonden wij het rijden in Frankrijk?
Van te voren hoorden wij dat Fransen echt rijden als idioten en dat we goed moesten oppassen. Heel eerlijk gezegd vonden wij dit nergens op slaan. De meeste rijden gewoon heel netjes en je hebt natuurlijk altijd uitzonderingen, maar dat is altijd zo. De wegen zijn goed in Frankrijk en de borden zijn duidelijk.
Het enige wat wel echt een ding was, was het richting aangeven. Fransen kunnen dat niet. Ze zetten hem of niet uit, of gewoon niet aan. Wij reden bijna tegen iemand aan die op de rotonde richting aangaf, maar er helemaal niet af bleek te gaan. Tja.. Welkom in Frankrijk!
Verder kunnen de bergweggetjes heel smal zijn, maar ook dat vond Remco prima te doen. Je hebt op echt smalle wegen vaak wel plekken om tegenliggers te passeren. Op mooie routes om te rijden zijn er ook genoeg plekken om te stoppen om te genieten van de mooie uitzichten.
Met een huurauto naar Frankrijk
Je kunt vanaf Nederland prima met je eigen auto naar Frankrijk rijden, maar je kunt ook besluiten om naar Frankrijk te vliegen en een auto te huren. Zelf huurden wij trouwens ook een auto voor onze reis door Frankrijk. Wij huurden deze auto alleen al in Nederland, omdat wij destijds geen eigen auto hadden. Ook dat kan dus prima en is ideaal voor een roadtrip Frankrijk! Wij huren een auto altijd bij Sunny Cars, omdat je hier altijd volledig verzekerd bent en ze goede prijzen hebben. Je boekt je huurauto via deze link.
Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten voor je prachtige roadtrip Frankrijk en over rijden in Frankrijk. Hopelijk kan je nu je roadtrip door Frankrijk goed voorbereiden en ga je een geweldige reis maken!
Zou jij een roadtrip door Frankrijk willen maken?
Dit artikel bevat een Affiliate link, als jij iets boekt via ze link, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou niets extra’s! Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips.
Linda
Schrijver
Reis je met me mee?
Ik heb twee jaren geleden een roadtrip door Normandië gemaakt en dit smaakte absoluut naar meer. De tolwegen staan me inderdaad nog bij ja, dat ze soms zulke hoge bedragen vragen. Het lijkt me heel gaaf om meer van het land te ontdekken en ik vind roadtrippen zeker de beste manier om dat te doen.
Roadtrippen is ook echt de beste manier om Frankrijk te ontdekken! Normandië staat hier nog op het lijstje en lijkt mij ook heel leuk 🙂
Wat interessant: dat van die milieusticker wist ik niet. Kun je die voor iedere auto of camper krijgen, of moet je dan wel aan bepaalde milieu-eisen voldoen?
Je hebt als het goed is verschillende milieustickers en welke je krijgt ligt dan aan je auto of camper. Met bepaalde auto’s of campers kan je dan niet overal heen
Jee, dat je niets mag eten of drinken tijdens het autorijden, wat een specifieke eis. Die tolbadge hadden we voor onze roadtrip Normandië, maar we hebben ‘m laatst weggedaan. Maar eens aanschaffen voor dit najaar, net als de milieusticker!
Ja, geen idee natuurlijk hoe streng ze dit naleven! Wij hadden geen tol badge, maar het kan wel handig zijn 🙂