Roadtrip Australië: tips + alles wat je moet weten voor vertrek!

door | Laatste update Feb 11, 2024 | Gepubliceerd Jul 31, 2023 | Australië, Oceanië, Roadtrips, Voorbereidingen | 0 Reacties

Australië is een van de leukste landen voor een roadtrip. Je vindt hier eindeloze wegen en komt ondertussen langs de mooiste bezienswaardigheden. Van stranden tot aan bergen en van prachtige natuurgebieden tot aan de tofste steden, Australië heeft het allemaal. Maar waar moet je rekening mee houden tijdens het rijden in Australië? Hoe zit het met tol? In dit artikel help ik je bij het plannen van een roadtrip Australië en vertel ik alles wat je moet weten voor vertrek!

Roadtrip Australië

Australië is een enorm land dat veel te bieden heeft. Een roadtrip Australië is dan ook echt een aanrader. Met de auto of camper kom je vanzelf op de mooiste plekken uit. Bij een roadtrip Australië moet je echter wel keuzes maken. Het land is enorm. Je kunt hier enorme afstanden afleggen als je wilt, maar het beste is om een bepaald deel van Australië uit te kiezen voor je roadtrip. Maar welk deel kies je dan? En wat is de beste route? En moet ik dit allemaal vastleggen, of kan ik prima reizen op de bonnefooi? In dit artikel neem ik je stap voor stap mee naar de voorbereidingen voor een roadtrip door Australië.

Roadtrip door Australië voorbereiden

Nu is het tijd om je hieronder stap voor stap mee te nemen naar de voorbereidingen voor een prachtige roadtrip!

Stap 1: Maak een bucketlist

Australië is echt enorm. Het is ongeveer 190 keer zo groot als Nederland. Australië is zelfs zo groot, dat het vaak genoeg als continent wordt gezien. Je kunt dan ook nooit het hele land in 1 reis zien. Ook niet als je er een jaar naar toe gaat. Je zult daarom keuzes moeten maken.

En keuzes maken is echt heel moeilijk. Daarom is het altijd handig om eerst een bucketlist te maken. Welke plekken in Australië wil je sowieso echt gezien hebben? Hier kun je dan vervolgens een reis omheen bouwen. Grote kans overigens dat er plekken zijn die niet binnen je reis passen, maar die bewaar je dan gewoon voor later.

Bij ons stonden Syndey, de Blue Mountains, Great Ocean Road, Whitsundays en Fraser Island het hoogst op het lijstje. Als we tijd genoeg zouden hebben, zou ik ook wel heel graag naar de Outback en Tasmanië willen gaan.

Heb je een bucketlist gemaakt? Dan is het ook nog belangrijk om te kijken hoeveel tijd je hebt voor deze reis. Heb je 4 weken, of 4 maanden? Dan verschilt het nogal wat je kunt doen tijdens je roadtrip Australië.

Heb je meer inspiratie nodig voor leuke bezienswaardigheden in Australië? Lees dan hier eens ons artikel over de hoogtepunten van de oostkust in Australië.

Roadtrip Australië: Whitsundays in Australië

Stap 2: Maak je route

Als je weet welke plekken op je bucketlist staan voor Australië en welke plekken je zeker wilt bezoeken tijdens je reis, is het tijd om een route te maken. Wij voeren altijd alle plekken in in Google Maps en kijken zo wat handig met elkaar te combineren is. Als we dan vervolgens een dag tot dag planning maken in excel, dan zien wij vanzelf of al die locaties haalbaar zijn of niet. In ons geval hadden wij 2 maanden de tijd in Australië en omdat we graag rustig aan doen, beperkten wij onze route tot een roadtrip van Adelaide naar Cairns. Op die manier misten wij alleen Tasmanië en de outback, maar daarvoor kunnen we altijd nog terugkomen. Verder lees ik altijd heel veel blogs en bekijk ik ook routes van reisorganisaties voor inspiratie en ideeën.

Als je een route hebt bedacht, kan het altijd handig zijn om die route te delen in een Facebook groep over Australië. Je krijgt dan nog super veel bruikbare tips en kunt eventueel nog wat dingen aanpassen. Nieuwsgierig naar onze route Australië? Wij deelden onze route op in drie etappes en hieronder deel ik de links naar delen van onze route, die je dus makkelijk met elkaar kunt combineren.

Roadtrip Australië
Roadtrip Australië
Roadtrip Australië

Stap 3: Ga je met de auto, camper of het openbaar vervoer?

Nu je een route hebt bedacht voor je roadtrip Australië, is het handig om te bekijken of je deze route het beste met een auto, een camper of het openbaar vervoer kunt afleggen. Als je gebruik wilt maken van het openbaar vervoer, zul je met de bus reizen en verder veelal vast zitten aan tours. Een ideale manier om nog meer reizigers te ontdekken, maar je bent wel wat beperkter. Zelf zou ik dan ook kiezen voor een echte roadtrip Australië met eigen vervoer.

Maar kies je dan een auto, of een camper? Dat hangt natuurlijk af van je wensen! Wij kozen dit keer voor een camper. Wij vonden het ideaal om ons eigen huisje op wielen mee te hebben. Door een camper te huren konden wij ook veel goedkoper overnachten en regelmatig op een gratis camping staan. Ook zijn er nou eenmaal vaak meer keuzes in campings, dan in hotels. Vooral als je wat meer de natuur in wilt. Wij huurden die camper via Apollo en vonden het een fantastische manier van reizen. Maar, een camper is wel duurder om te huren. En daarnaast rijdt een auto zuiniger en vind je een auto misschien ook wel gewoon fijner rijden. Vooral op smalle bergweggetjes kan dat de doorslag zijn. Als je voor een huurauto kiest, boek je die het beste via Sunnycars. Want daar ben je altijd volledig verzekerd. Je kunt je auto huren via deze link. Maar check ook zeker even Discover Cars en Rentalcars

Roadtrip Australië met camper

Stap 4: Op de bonnefooi of alles al vastleggen?

Een roadtrip Australië is een geweldige ervaring en het geeft het ultieme gevoel van vrijheid. Dit gevoel wordt natuurlijk nog groter als je op de bonnefooi kunt reizen en niets hoeft vast te leggen van te voren. Bij de meeste campings kan dit. Wij vonden eigenlijk altijd nog wel een plek. Hoe dit zit met hotels weet ik niet uit eigen ervaring, maar vooral buiten de drukste maanden om (december, januari), moet dit ook wel mogelijk zijn. Echter kan je niet alles op de bonnefooi regelen. Tours naar Fraser Island en Whitsundays zitten weken van te voren al volgeboekt en moet je dus wel vastleggen. Voor ons was dit dan ook het enige dat wij boekten aan het begin van onze reis, de rest bekeken wij ter plekke! Ideaal. Reizen op de bonnefooi kan dan ook prima in Australië.

Zelf boeken wij, ook als wij op de bonnefooi reizen, onze accommodaties vaak via booking.com. Dit kan gewoon altijd prima 1 dag van te voren. Ter plekke kunnen we eventueel verlengen als we langer willen blijven. Wij houden er niet van om nog te zoeken naar een slaapplek op de dag zelf. Voor het zoeken van campings in Australië gebruikten wij altijd de app Campermate. Hierop kon je zowel gratis als betaalde campings makkelijk vinden. Ook bezienswaardigheden staan in deze app aangegeven.

Reizen door Australië
Reizen door Australië

Stap 5: Welke dingen moet je regelen voor je roadtrip door Australië?

Voor je een roadtrip door Australië kunt maken, heb je een visum nodig. Zonder visum kom je Australië namelijk simpelweg niet in. Met een gewoon toeristenvisum mag je in 12 maanden tijd zoveel komen als je wilt, maar je mag maximaal 3 maanden aaneengesloten in Australië verblijven. Meer informatie over visa vind je via deze website.

Verder moet je rekening mee houden dat als je naar het Northern Territory reist, dat je dan een internationaal rijbewijs nodig hebt. Ook in andere delen van Australië kunnen ze hierom vragen. Wij hadden hem nodig bij het huren van onze camper. Je kunt een internationaal rijbewijs aanvragen in een ANWB winkel in Nederland. 

Regel daarnaast ook een offline navigatie app. Je hebt niet overal in Australië even goed bereik met het internet. Zelf maakten wij gebruik van maps.me, wat prima werkt, ook al reden we hierdoor soms wel een wat onlogischere route. Waze is ook een prima app om te gebruiken voor offline navigatie. Andere handige apps voor je reis in Australië deel ik hieronder met je in een opsomming:

  • Campermate
  • Linktgo (tol)
  • Fuel Map Australia

Stap 6: Lees je in over de verkeersregels & geniet van je roadtrip Australië!

Dan zijn we nu aangekomen bij de laatste stap bij het voorbereiden van je roadtrip Australië! Het is altijd belangrijk om je in te lezen in de verkeersregels van het land waar je een roadtrip gaat maken. Zo rijden ze links in Australië, kunnen de wegen anders zijn en zijn er misschien afwijkende verkeersregels. Straks zal ik daar meer over vertellen, bij het kopje rijden in Australië.

Heb je je eenmaal ingelezen? Dan is het tijd voor vertrek en om heerlijk te genieten van je geweldige roadtrip Australië!

Rijden in Australië

Tijdens je roadtrip Australië ga je natuurlijk zelf rijden in Australië. Maar hoe is rijden in Australië en waar moet je rekening mee houden? Hieronder geef ik een opsomming met de belangrijkste dingen waar je rekening mee moet houden.

  • Verkeersregels: er zijn wat regels anders dan bij ons. Zo mag je soms wel links afslaan als het stoplicht op rood staat. Ook mag je nooit parkeren aan de rechterkant van de weg. En bij een t-splitsing moet je altijd voorrang verlenen aan de bestuurders op de doorgaande weg. Meer informatie over verkeersregels in Australië vind je op de website van de ANWB
  • Links rijden: in Australië rijden ze links. Dit is even gek in het begin, maar went super snel. Niks om je zorgen over te maken dus!
  • Wegen in Australië: de wegen in Australië zijn van goede kwaliteit. Je vindt veel verharde wegen. Je mag hier vaak 80 tot 110. Je kan ook zomaar ineens een onverharde weg tegenkomen, de kwaliteit hiervan verschilt per weg.
  • Tol betalen: Rondom de grote steden zijn er tolwegen. Het betalen van de tol is best een gedoe. Je kan daarom het beste de app Linktgo downloaden en deze app aanzetten tijdens het rijden. Hij houdt dan automatisch bij wanneer je over een tolweg gereden hebt en je kan ook gewoon betalen via de app.

Let op! De app voor tol is heel handig, maar zorg ervoor dat je daarna je gegevens enorm goed wist. Ik had een half jaar na onze reis ineens allemaal afschrijvingen van mijn creditcard via Linktgo, terwijl wij onze camper al lang hadden ingeleverd. Gelukkig is dit goed opgelost met behulp van de Rabobank. 

Wil je meer lezen over rijden in Australië? Lees dan ook eens mijn uitgebreide artikel over rijden in Australië.

Rijden in Australië: Great Ocean Road Australië

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten voor een roadtrip Australië. Hopelijk heb ik je nu goed kunnen helpen bij de voorbereidingen van deze prachtige reis. Wij vonden Australië in ieder geval een geweldig land voor een roadtrip en ik kan een roadtrip door Australië dan ook iedereen aanraden!

Staat een roadtrip Australië al op jouw bucketlist?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows