Rijden in Nieuw-Zeeland: alles wat je moet weten + onze ervaring!
Als er één land geschikt is voor een gave, veelzijdige roadtrip, dan is het Nieuw-Zeeland wel. Je rijdt er door prachtige, uitgestrekte landschappen en kan genieten van de mooiste uitzichten. Er zijn veel plekken waar je kan stoppen en waar je ook echt wilt stoppen. De beste manier om Nieuw-Zeeland te ontdekken is dan ook met je eigen auto of camper(van). Dat betekent dat je zelf gaat rijden in Nieuw-Zeeland. Rijden in Nieuw-Zeeland is niet heel ingewikkeld, maar wel anders dan het rijden in Nederland. Vandaag vertel ik je alles over het rijden in Nieuw-Zeeland, zodat jij goed voorbereid op pad kan!
Rijden in Nieuw-Zeeland
‘Roads in New Zealand are different’ is een tekst die je vaak voorbij ziet komen tijdens het rijden in Nieuw-Zeeland. En als je het vergelijkt met Nederland is het zeker zo. Nieuw-Zeeland is helemaal niet zo’n ontzettend groot land, maar de afstanden zijn behoorlijk lang. Wat dacht je van al die bergpassen waar je over heen moet rijden en de vrij lage maximum snelheid in het land? Verder rijden ze in Nieuw-Zeeland links en zijn er nog wat regels die handig zijn om vooraf te weten. Ook zijn niet alle wegen verhard.
In dit artikel vertel ik je alles over het rijden in Nieuw-Zeeland. Zo vertel ik je over de verschillende wegen die er zijn, werkzaamheden, de verkeersregels, het links rijden, verkeersboetes, het huren van een auto, tanken en over onze ervaring met rijden in Nieuw-Zeeland. Wij bezochten Nieuw-Zeeland eind 2018, dus het kan zijn dat er inmiddels iets is veranderd.
Wegen in Nieuw-Zeeland
In Nieuw-Zeeland heb je verschillende soort wegen, die over het algemeen allemaal heel mooi en duidelijk zijn. Grofweg heb je drie verschillende soorten wegen in Nieuw-Zeeland: de State Highway, een Motorway en de onverharde gravelroads. Hieronder zal ik over al deze wegen kort iets vertellen.
State highway
De wegen waar je het meest overheen zult rijden zijn de State Highway wegen. Deze wegen worden verder allemaal aangeduid met een nummer. Al deze wegen zijn verhard en je mag er 100 km/u rijden, tenzij anders aangegeven. Hoewel je 100 km/u mag rijden op deze wegen, is de regel: drive to the conditions misschien wel belangrijker. Op veel plekken kan je geen 100 rijden, doordat ze wegen super veel bochten hebben, of omdat het keihard regent en de wegen glad zijn.
De State Highway wegen vind je zowel op het Noordereiland als op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. De wegen lopen ook dwars door dorpen heen, daar mag je uiteraard geen 100 rijden. Vaak is de maximum snelheid daar 50, 60 of 70. In bochten staan vaak advies snelheden weergegeven.
De State Hightway wegen hebben over het algemeen twee banen, dus 1 rijbaan per weghelft. Eens in de zoveel tijd kom je een slow vehicle bay tegen. Dit is een stuk weg waar je moet gaan rijden als je langzamer rijdt dan het andere verkeer, zodat je elkaar kunt passeren. Verder kom je ook zo nu en dan een passinglane tegen, zodat je daar iemand in kan halen. Dit staat altijd van te voren aangegeven met bordjes.
Kortgezegd zijn dit eigenlijk de hoofdwegen van Nieuw-Zeeland, waar je honderd mag rijden, tenzij anders aangegeven.
Motor Highway
De motor highway kun je eigenlijk zien als een soort snelweg. Je rijdt hier niet vaak overheen, want ze hebben deze wegen maar op heel weinig plekken. Een motor Highway heeft vaak meerdere banen, dit varieert van 2 tot 4 banen per weghelft. Je mag hier maximaal 100 km/u. Dit soort wegen vind je vooral bij grote steden zoals Auckland. Er zijn regelmatig afritten en het komt soms voor dat de meest linker rijbaan ineens een afrit wordt, dus goed opletten is heel belangrijk.
Gravel roads
Naast de bovengenoemde wegen heb je ook nog onverharde wegen, oftewel de zogenoemde gravelroads. Dit zijn wegen met kleine steentjes en het rijdt op sommige plekken behoorlijk kut. Maar goed, soms kan je gewoon niet om deze wegen heen. Je mag hier in principe ook 100 km/u tenzij anders aangegeven. Op de meeste plekken staat wel een bord en is de snelheid lager dan 100 km, maar dat is lang niet overal zo. Gebruik je verstand, want de gravelroads zijn vaak onoverzichtelijker en je kan niet altijd goed door bochten heen kijken. 100 km/u rijden kan dan levensgevaarlijk zijn!
De Gravel roads kom je overal in Nieuw-Zeeland tegen. Je rijdt er het vaakst overheen als je richting een camping rijdt, of een bepaalde bezienswaardigheid. Zo moet je voor sommige stranden over gravel road, maar rijd je voor de Rob Roy Glacier tientallen kilometers over een onverharde weg.
Het is vooral oncomfortabel en soms zie je niks door het zand dat opstuift. Als het geregend heeft kan het net een sloot lijken en de stenen die tegen je auto aan knallen staan garant voor deuken. Gelijk een goede reden om je huurauto goed te verzekeren!
Naast deze wegen heb je trouwens ook nog scenic routes. Deze wijken soms wat af van de State Highway wegen, maar er gelden dezelfde regels en op de naam na, verschillen ze over het algemeen niet zo.
Wegwerkzaamheden in Nieuw-Zeeland
Op dit gebied lijkt Nieuw-Zeeland best wel op Duitsland; er wordt op heel veel plekken aan de weg gewerkt. Dat betekent vooral aangepaste snelheden, hier en daar een omleiding en afgesloten weghelften. Gelukkig is alles goed en duidelijk geregeld en hoef je niet te panieken als je een weg tegenkomt vol met werkzaamheden.
Werkzaamheden worden in Nieuw-Zeeland met oranje borden aangegeven. Je ziet eerst een bord waar op staat dat er over een tijdje werkzwaamheden komen en daarna volgen de borden dat er werkzaamheden zijn. Je mag bij werkzaamheden meestal 50 of 30 rijden. Als er werkzaamheden zijn waarbij één weghelft is afgesloten dan staat er iemand een stop en go bordje om te draaien, om te laten zien of je mag rijden, of toch nog even moet wachten. Je gaat dus gelijk 30 jaar terug in de tijd. Omleidingen worden ook duidelijk met borden aangegeven, maar dat hebben wij maar twee keer meegemaakt in twee maanden tijd.
Verkeersregels in Nieuw-Zeeland
Veel regels die ze in Nieuw-Zeeland hebben, hebben wij hier ook gewoon. Toch zijn er wat dingen die je moet weten voor je naar Nieuw-Zeeland gaat, omdat er toch nog het een en ander een klein beetje anders is. Zo zijn er regels over het inhalen, het parkeren langs de weg, maar zie je misschien ook wat borden die wij niet kennen.
Verkeersborden
Er zijn eigenlijk weinig borden in Nieuw-Zeeland die ik nog nooit gezien had en die dus nieuw zijn voor je. Dit scheelt behoorlijk! Wat je wel heel veel tegenkomt zijn waarschuwingsborden met teksten erop. Zo heb je borden waarop staat dat er op die plek heel veel ongelukken gebeuren, maar ook veel borden met waarschuwingen over alcohol in het verkeer. Ook zie je vaak de tekst ‘drive to the conditions’ ‘tired, take a break!’ en ‘New Zealand Roads are different’. De borden met crash gevaar vond ik in het begin best een ding, want ik was gelijk bang om daar een ongeluk te krijgen. Maar goed, het is vooral zodat je wat voorzichtiger gaat doen op die plekken met vaak veel bochten of gladde stukken.
Verder kom je bij bochten vaak een geel (of zwart) bord tegen met een getal erop. In het begin wisten wij niet wat het betekende en twijfelden wij of dit de scherpte van een bocht aangaf of voor iets anders stond. De getallen beteken wat de aangeraden snelheid is voor die bocht. Na een tijdje voel je goed aan of die snelheid ook nodig is, maar in het begin zou ik zeker zeggen: hou je eraan!
Stilstaan en parkeren
Als je in Nieuw-Zeeland gaat rijden wil je op heel veel plekken stoppen en genieten van het uitzicht. Gelukkig mag je op verbazingwekkend veel plaatsen gewoon je auto langs de weg parkeren. Er zijn vaak zelfs speciale fotopunten langs de route, die ruim van te voren aangegeven worden met een bordje. Er zitten wel wat regels vast aan het parkeren. Zo mag je niet aan de rechterkant van de weg parkeren, dus tegen de rijrichting in. Ook niet als hier parkeervakken zijn. Is de straat een richting? Dan mag je wel rechts parkeren. Verder mag je niet parkeren bij een onderbroken gele streep langs de kant van de weg.
Als je een mooie plek ziet om te stoppen, kan je vaak gewoon je auto langs de weg zetten en parkeren, zolang je niet in de weg staat voor ander verkeer. Zorg er wel voor dat je auto niet met de wiel op of over een lijn heen staat, want dan kan je een boete verwachten. Het beste is natuurlijk gewoon parkeren in een klein parkeerhaventje langs de weg, die je op heel veel plekken tegenkomt.
Andere regels
In Nieuw-Zeeland heeft verkeer van rechts voorrang. Als je rechtsaf slaat moet je verkeer dat linksaf slaat of rechtdoor rijdt altijd voorrang geven. Als je een rotonde opgaat moet je altijd richting aangeven. Neem je de eerste afslag geef je richting aan naar links, ga je rechtdoor, doe je niks en als je de derde afslag pakt geef je je richting aan naar rechts. Op het moment dat je de rotonde wilt verlaten geef je net zoals hier in Nederland gewoon je richting aan.
Op wegen met twee of meer rijstroken in dezelfde richting mag je ook gewoon links inhalen. Onnodig rechtsrijden is hier ook echt geen ding. Verder moet je als je valt onder langzaamrijdend verkeer andere auto’s laten passeren zodra het kan. Dit betekend dus als jij 80 rijdt op een 100 weg en er verkeer achter je rijdt, dat je opzij moet zodra hier ruimte voor is. Vrachtwagens laten je dan ook altijd inhalen zodra het kan.
Dit zijn een beetje de hoofdregels en dingen waar je rekening mee moet houden. Als je meer wilt lezen over de verkeersregels in Nieuw-Zeeland kan je even een kijkje nemen op de website van de ANWB.
Links rijden
In Nieuw-Zeeland rijden ze aan de linkerkant van de weg. Aan het begin is dit ontzettend gek, maar al heel snel is het super normaal en is het alsof je nooit aan de andere kant van de weg hebt gereden. Je moet even wennen aan het feit dat je in het begin steeds je ruitenwisser aanzet in plaats van je richtingaanwijzer en andersom. Het moeilijkste aan links rijden is trouwens het begin, het wegrijden op een industrieterrein. Zodra je daar vanaf bent en tussen het verkeer rijdt is het heel simpel, omdat je gewoon kunt meerijden met de rest. Je moet er alleen even om denken dat je na een bocht nog steeds links rijdt.
Zorg er trouwens voor dat je een automaat huurt, anders moet je ook links schakelen en dat maakt het links rijden toch wel wat moeilijker.
Verkeersboetes in Nieuw-Zeeland
Niet alleen in Nederland liggen de kosten van boetes behoorlijk hoog, ook in Nieuw-Zeeland zijn de prijzen niet mis. Gelukkig hebben wij na onze roadtrip geen enkele boete ontvangen. Hoe je dat doet? Nou, je gewoon aan de regels houden! Op sommige plekken is politiecontrole en er zijn soms ook flitspalen. Je kan een boete krijgen als je 4 kilometer of meer te hard rijdt. Ik heb ook gehoord dat je een boete kan krijgen als je te langzaam rijdt en mensen niet laat inhalen / tot last bent. Ook kan je een boete krijgen door fout te parkeren etc. Eigenlijk gewoon hoe het bij ons ook werkt. Je kan worden aangehouden door de politie en zo een boete krijgen, die je later via je je creditcard moet betalen. Je kan dus ook geflitst worden. Als je een huurauto hebt komt die bon in eerste instantie waarschijnlijk bij je verhuurbedrijf terecht, maar goed, die hebben jouw adres dus binnen de kortste keren ontvang je die boete thuis. Wat er gebeurt als je niet betaald? Geen idee, maar netjes is het niet!
Wij hebben zelf maar 1 keer een flitser gezien. Dit betekend niet dat ze er niet zijn. Wij hebben wel mensen gesproken die zijn aangehouden en een boete hebben gekregen.
Auto huren in Nieuw-Zeeland
In Nieuw-Zeeland zijn echt ontzettend veel aanbieders waarbij je een auto kan huren. Het is dan ook niet heel moeilijk om een goede deal te vinden. Heel populair zijn de auto’s en camper(vans) van Jucy. Zelf vonden wij een goede deal via Hitch Car rentals. Hier kan je huren zonder toeslag als je nog geen 25 bent en betaal je niet de hoofdprijs. Voor 60 dagen autohuur betaalden wij slechts €1.000.
Waar je op moet letten voor je een auto huurt in Nieuw-Zeeland is vooral de verzekering. Door de Gravel Roads heb je die gewoon echt nodig, want een klein deukje door een steentje wordt anders niet vergoed. Bij de goedkoopste verzekering wordt dit vaak ook niet vergoed, dus het beste is gewoon om je volledig te laten verzekeren. Let er verder ook op dat de datum die op de sticker van je voorruit staat verder weg is dan de inleverdatum van je auto. Verder kan het fijn zijn om een automaat te huren, zodat je niet met links hoeft te schakelen.
Wij huurden een kleine auto, namelijk een Mazda Demio. Soms misten wij wel wat power in de auto. Houd er dan bij het huren ook rekening mee dat je in Nieuw-Zeeland behoorlijk veel door de bergen gaat rijden en een beetje vermogen dan best fijn kan zijn. Voor het huren van een auto in Nieuw-Zeeland heb je trouwens ook een internationaal rijbewijs nodig.
Inmiddels huren wij onze auto’s overigens altijd via Sunny Cars. Hoewel wij tevreden waren over Hitch Car Rental, kregen wij wel een oude auto mee met slechte banden. Bij Sunny Cars ben je ook altijd standaard verzekerd en kregen wij altijd hele goede auto’s mee. Je boekt je auto via deze link.
Tanken
Als je gaat rijden in Nieuw-Zeeland moet je ook regelmatig tanken. Benzine is in Nieuw-Zeeland een stuk goedkoper dan in Nederland en er zijn daarnaast ook nog heel veel manieren om geld te besparen. Zo is het heel handig om de app Gaspy te downloaden. Deze app laat je zien wat het goedkoopste tankstation in de buurt is, soms kan dit 10 cent per liter schelen! Op de app Campermate kun je zien waar tankstations zijn. Dat kan soms handig zijn om te bepalen of je al moet tanken, of dat je nog een stukje door kan rijden. In Nieuw-Zeeland kan je soms flink wat kilometers geen tankstations tegenkomen!
Verder krijg je door boodschappen te doen bij de New World 6 cent per liter korting op het tankstation met een Z in de naam (geen idee hoet het precies heet) en als je boodschappen doet bij de pak ‘n save krijg je 6 cent korting op elke liter die je tankt bij pak ‘n save fuel. Als je de one card van de contdown registreet kan je 6 cent per liter korting krijgen bij de BP en de Caltex. Benzine is op het Zuidereiland vaak iets duurder dan op het Noordereiland.
Een liter benzine kostte ons tussen de 1,899 en de 2,549 (november / december 2018)
Onze ervaring met rijden in Nieuw-Zeeland
Onze ervaring met rijden in Nieuw-Zeeland is dat je even moet wennen, maar het heel goed te doen is. Je gaat vanzelf doorkrijgen waar je je auto kan parkeren om even te genieten van het uitzicht. Je leert vanzelf hoe hard je door een bepaalde bocht kan en je went super snel aan het links rijden. De wegen zijn over het algemeen prima, dus rijden in Nieuw-Zeeland vond ik niet bepaald moeilijk.
Toch moet je ergens altijd rekening mee houden, een ongeluk zit in een klein hoekje. Zo raakte ik na een flinke regenbui een klein stukje van het gras naast de weg, toen ik een bocht iets te ruim nam. Voor ik het wist spinde onze auto de hele weg over. Ik dacht echt even dat dit het einde zou zijn, maar op de een of andere manier hebben wij niks geraakt en was er net op dat moment helemaal niemand op de weg. Echt een engeltje op onze schouder dus, want dit had heel anders kunnen aflopen.
Wat ik hiermee wil zeggen is dat je echt allert moet blijven. Als je borden ziet dat de weg na regen wel eens glad kan zijn, dan is dat echt zo, ook al merk je dat op 10 andere wegen misschien niet. Als je 75 kan door een bocht, moet je er niet met 90 doorheen, het staat er niet voor niks. Bij ons gebeurde dit bijna ongeluk aan het einde van onze reis, toen wij behoorlijk vertrouwd waren met het Nieuw-Zeelandse verkeer. Misschien dat het daar ook juist mis is gegaan. Blijf altijd allert!
Verder is het nergens in Nieuw-Zeeland echt druk qua verkeer, wat het rijden wel heel fijn maakt. Verwacht alleen geen lege wegen, want die zijn er niet.
De laatste dingen die je moet weten voor vertrek
De meeste dingen heb ik inmiddels genoemd. De dingen die je toch echt nog moet weten deel ik hieronder in een opsomming:
- Er zijn een aantal tolwegen in Nieuw-Zeeland. Deze wegen staan met borden aangegeven. Er zijn geen poortjes waarbij je kan betalen. Je moet achteraf met een Creditcard online je tol betalen. Doe je dit niet gaat het bedrag flink oplopen. Let dus goed op of je over zo’n weg heen rijdt en zet een herinnering in je telefoon, zodat je het betalen van tol niet vergeet.
- AA is de Nieuw-Zeelandse ANWB.
- Je hebt niet overal bereik tijdens het rijden, het is dus handig om offline navigatie te hebben. Maps.me is hiervoor een goede app. Je kunt ook Here of Waze gebruiken.
- In Nieuw-Zeeland kan het soms voorkomen dat wegen compleet overstromen en daarom afgesloten zijn. Houd hier rekening mee en wees flexibel in je planning.
Dit is alles wat je moet weten over rijden in Nieuw-Zeeland. Als er nog vragen zijn hoor ik dat natuurlijk graag! Ik hoop dat je nu in ieder geval weet wat je kan verwachten en goed voorbereid de weg op kan en kan genieten van je roadtrip door Nieuw-Zeeland.
Zou jij willen rijden in Nieuw-Zeeland?
Linda
Schrijver
Hallo! Ik ben Linda, 26 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.
Reis je met me mee?
Op de vraag ‘Zou jij willen rijden in Nieuw-Zeeland?’ zou ik wel JA willen zeggen, maar ik heb heb helaas geen rijbewijs (Heb jij geen rijbewijs?? Jij reist toch zoveel??), dus dan wordt het lastig. Een trip naar Nieuw-Zeeland zit er qua kosten en tijd sowieso even niet in met mijn twee tieners, maar het lijkt me een waanzinnig mooi land!
Dat maakt het lastig! Gelukkig kun je Nieuw-Zeeland ook zonder rijbewijs goed bezoeken, je hebt ook veel bussen die je overal heen brengen. Maar met 2 tieners een duur grapje
Fijn, zo’n blog van een ervaringsdeskundige. Zo weet je wat je kunt verwachten. De gravelroads zien er zeker niet heel slecht uit, hoewel dat ons West-Europeanen misschien wat afschrikt, omdat we het niet gewend zijn. In Bosnië waren die gravel roads wel soms echt een uitdaging trouwens, haha.
Ja in Nieuw-Zeeland vallen die best mee. Het was toen voor ons voor het eerst dat we op Gravel Roads reden, daarna echt wel heftigere gezien, ook al was die op de foto niet de ergste, je hebt ze ook met rivieren en kuilen. Maar goed, je mag op veel plekken 100 op de bochtige gravel roads, dat zou ik niet aanraden haha :p
Ik zou heel graag naar Nieuw-Zeeland willen, maar alleen een auto huren is een duur grapje en ik zou het niet prettig vinden om in mijn uppie te rijden. Met z’n tweeën zou ik zeker een auto of camper willen huren.
Dat zou ik ook niet zo snel in mijn eentje doen inderdaad. Een camper is ook chil!
Hoi! Wat ik graag wil weten (en mss wel kan googlen maar net je leuke blog gelezen) heb je een internationaal rijbewijs nodig om een auto te huren?
Hoi, wij hadden deze mee op onze reis en officieel heb je hem ook nodig (volgens de ANWB). Ik weet niet meer of wij hem ook hebben laten zien, dat is even te lang geleden inmiddels!