Rijden in Australië: alles wat je moet weten + onze ervaring!
Australië is een geweldig land voor een gave roadtrip. De wegen zijn eindeloos, de uitzichten prachtig en je hebt alle vrijheid. Je komt op plekken waar de bus niet komt en kan het land echt goed ontdekken. Australië is dus een perfect land om te verkennen met een auto of een camper(van). Als je een roadtrip gaat maken in Australië betekent dit natuurlijk ook dat je zelf moet rijden. Rijden in Australië is anders dan rijden in Nederland, maar is helemaal niet ingewikkeld. In dit artikel vertel ik je wat je moet weten over rijden in Australië en vertel ik over onze ervaringen!
Rijden in Australië
Rijden in Australië is anders dan rijden in Nederland. Ze rijden links, er is veel wildlife en de regels zijn soms iets anders. Daarnaast zijn de afstanden enorm en is vermoeidheid tijdens het rijden in Australië een serieus probleem. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over rijden in Australië. Ik vertel je over de verschillende wegen, de verkeersregels, verkeersboetes, het links rijden, de lange afstanden en over wildlife op de weg. Ook vertel ik je over onze ervaringen met het rijden in Australië, het huren van een auto (of camper) en over tanken in Australië.
Wegen in Australië
In Australië hebben je verschillende soorten wegen. Rondom de steden zijn de wegen vaak zoals wij het in Nederland ook kennen. Ze zijn goed onderhouden, verhard en hebben meerdere banen. Echt snelwegen in Australië zijn er bijna niet. Ja, er zijn wegen waar je 110 of 120 mag rijden, maar die wegen zijn vaak tweebaanswegen en worden niet gescheiden door een middenberm. De A1 is de langste weg in Australië en gaat bijna het hele land door. Deze weg is voor het grootste deel verhard en redelijk goed onderhouden.
Verlaat je de A1 (of een van de andere ‘snelwegen’)? Dan worden de wegen vaak gelijk een stuk slechter. Soms zijn wegen goed en verhard en veranderen de wegen toch uit het niets in een gravelroad. Hoe meer je de beschaving verlaat, hoe minder verharde wegen je vindt. Gravelroads vermijden in Australië is dan ook best een uitdaging. In Nieuw-Zeeland zijn de meeste gravelroads heel goed te doen, maar in Australië is dit echt heel anders. Sommige gravelroads zijn in Australië heftig en hebben enorm veel gaten. Een gewone auto of campervan is echt niet voor deze wegen geschikt.
Als je een reis maakt richting de Outback, het noorden of het westen van Australië is een 4×4 auto echt een aanrader als je gaat rijden in Australië. Het Oosten en een deel van het zuiden zijn veel meer bewoond en de wegen zijn hier ook beter. Natuurlijk vind je ook hier gravelroads en andere slechte wegen, maar een 4×4 is niet noodzakelijk. Houd er rekening mee dat een gewone huurauto of gewone camper(van) op gravelroads vaak niet verzekerd is.
Verkeersregels in Australië
Voor je een roadtrip gaat maken in een land is het heel erg handig om je in te lezen in de verkeersregels. Hoewel de meeste dingen vaak hetzelfde zijn als hier in Nederland, zijn er toch wel wat regels die net een beetje anders zijn. Zo moet je in Australië bij een t-splitsing voorrang verlenen aan de bestuurders die rijden op de doorgaande weg. Handsfree bellen mogen alleen ervaren bestuurder onder bepaalde omstandigheden en als je links of rechts afslaat moet je voetgangers voorrang geven. Je moet voor je een rotonde oprijdt altijd richting aangeven, dus naar links als je de eerste afslag pakt, niks als je rechtdoor gaat en naar rechts als je de 3e afslag neemt. Bij het verlaten van een rotonde geef je ook richting aan, tenzij je rechtdoor gaat op een hele kleine rotonde.
Op sommige plekken mag je linkaf slaan terwijl het verkeerslicht op rood staat. De plekken waar dit mag kan je herkennen aan het bord: left turn on red permitted after stopping. In Australië mag je niet parkeren aan de rechterkant van de weg, ook niet als daar parkeervakken zijn. Dit mag wel als de weg een eenrichtingsweg is. Verder kan je in Australië roadtrains tegenkomen. Dit zijn grote vrachtwagens die 100 kilomter per uur mogen rijden. Deze roadtrains hebben een lange remweg en zijn enorm lang. Inhalen kost dus behoorlijk wat tijd!
Dit zijn een aantal van de verkeersregels in Australië die je moet weten als je gaat rijden in Australië. Dit is nog niet alles. Benieuwd naar een volledig overzicht van alle verkeersregels in Australië? Bekijk dan de website van de ANWB even.
Links rijden
In Australië rijden ze aan de linkerkant van de weg. In het begin is dit heel gek en onwennig, maar het went al enorm snel. Binnen een aantal dagen is het zelfs alsof je nooit anders gedaan hebt. Als je een auto huurt of koopt in Australië zit je stuur ook aan de andere kant dan dat je gewend bent. Ook de hendel voor het aangeven van je richting en de hendel voor het aanzetten van je ruitenwissers zitten precies omgedraaid. Dit is gek, want in het begin zet je dus constant je ruitenwisser aan in plaats van dat je richting aangeeft.
Het moeilijkste aan ineens links rijden is op een industrieterrein, waar weinig mensen zijn en je vaak wel je auto ophaalt. Als je eenmaal op de weg bent met anderen spreekt het helemaal voor zich. Je rijdt gewoon mee met het verkeer en moet alleen goed nadenken bij de bochten.
Om het links rijden makkelijker te maken kan het slim zijn om een automaat te huren. Je hoeft dan namelijk niet ineens ook met links te schakelen, terwijl je dat normaal met rechts doet. Je kan je dan gelijk volledig op de weg focussen.
Lange afstanden
De afstanden in Australië zijn lang. Enorm lang. En hoewel dat misschien geen nieuwe informatie voor je is, ga je de afstanden in Australië waarschijnlijk echt onderschatten. Iets wat op de kaart heel dichtbij lijkt, kan soms gewoon 2 uur rijden zijn. Je komt soms gewoon 1000 kilometer bijna niks tegen. Vermoeidheid tijdens het rijden in Australië is dan ook echt een serieus probleem. Langs de weg kom je regelmatig borden tegen met de tekst: survive this drive. Neem onderweg vaak pauze en rijd niet als je super moe bent. In Australië kom je vrij regelmatig plekken tegen waar je kunt stoppen. Op sommige van deze plekken kan je gratis koffie of thee halen (als het open is). Heel handig!
Langs de weg vind je ook wel eens borden met vragen en dan een paar meter later het bord met het antwoord. Dit is allemaal om je wakker te houden tijdens het rijden. Neem het serieus! De afstanden zijn echt lang. Plan geen route van duizenden kilometers in een aantal weken. Zorg dat je niet elke dag hoeft te rijden en plan op rijdagen nooit meer dan 400 kilometer.
Verkeersboetes in Australië
De verkeersboetes in Australië zijn niet misselijk. De bedragen zijn echt belachelijk hoog en een boete is dus een behoorlijke hap uit je budget. Houd je daarom echt aan de aangegeven snelheid! Een boete van honderden euro’s heb je anders zo te pakken. In Australië zijn ook veel controles. Je komt vaak flitspalen tegen en ziet ook regelmatig politie verscholen langs de weg om op snelheid te controleren. Vooral rondom Sydney kwamen wij enorm veel politie tegen. Zelf hielden wij ons goed aan de snelheid en hadden wij geen boete na 2 maanden rondrijden.
Sommige mensen krijgen een boete en betalen hem niet. Maar dit kan problemen geven als je Australië gaat verlaten of weer opnieuw in wilt. Daarnaast is het natuurlijk niet netjes om niet te betalen.
Wildlife op de weg
Een van de dingen die Australië zo gaaf maakt is de grote hoeveelheid wildlife die je tegenkomt in het land. Naast slangen en andere enge dieren, vind je onder andere kangoeroes, koala’s en emoes. Deze dieren steken ook nog wel eens de weg over, dus zorg dat je altijd allert blijft! Je wilt geen kangoeroe voor je auto dood rijden. Echt niet.
De meeste wildlife wordt actief rond de schemering. Het wordt dan ook sterk afgeraden om bij schemering en in het donker nog te gaan rijden in Australië. De kans dat er widlife op de weg rondloopt is enorm. De kans dat jij een dier raakt ook. In Australië zie je regelmatig dode dieren langs de weg liggen. Het is dus serieus! Rijdt alleen overdag en vermijd het donker. Er is geen verlichting over het algemeen en hoewel je buiten de bebouwde kom groot licht mag voeren, is de kans groot dat jij wildlife niet op tijd ziet.
Ondanks dat wildlife vooral in het donker actief is, moet je overdag ook altijd alert zijn. Wij moesten ook een keer vol in de remmen voor een kangoeroe en ook eens voor een hert.
Tanken in Australië
In Australië kom je niet op elke straathoek een benzinestation tegen, dus het is heel handig om je tank eerder vol te gooien dan nodig is. Ga je de outback in? Neem dan altijd extra benzine mee! Voor je het weet kom je honderden kilomters niks tegen en zit je zonder benzine. Je kan niet alleen tanken bij tankstations, maar ook vaak bij roadhouses.
Tanken in Australië is een stuk goedkoper dan tanken in Nederland. Maar omdat de afstanden zo enorm zijn, ben je alsnog veel geld kwijt aan benzine. De prijzen voor benzine verschillen enorm. Hoe meer je weg gaat bij de bewoonde wereld, hoe duurder de benzine ook wordt. De benzineprijzen variëren tussen de 1,19 AUD per liter en 2 AUD per liter.
Diesel is in Australië vaak net iets duurder dan benzine. Gewone benzine wordt in Australië unleaded 91 genoemd. Wil je weten waar in Australië je tankstations tegenkomt en welk tankstation het goedkoopste is? Zorg dan dat je van te voren de app Fuelmap Australia download. Heel handig!
Een auto of camper(van) huren in Australië
Als je gaat rijden in Australië is de kans groot dat je een auto of camper(van) gaat huren in Australië. Er zijn hiervoor enorm veel aanbieders en de keuze is enorm. Wat voor jou de beste keuze is, hangt enorm af van je wensen en je leeftijd. Auto’s met elkaar vergelijken kan goed via AutoEurope. Zelf kozen wij dit keer voor een campervan. Wij huurden onze campervan via Cheapa Campers, wat van het bekende bedrijf Apollo is. Uiteindelijk kregen wij ook een Apollo camper mee. Wij waren hier heel tevreden over! Voor 2 maanden betaalden wij ongeveer €4.000 voor een camper. Dit is veel geld, maar het is elke cent waard. We hadden een camper waar je in kon staan, een automaat, een volledige verzekering en hij was echt netjes. Een auto huren kan voor veel minder, dus het is net wat je wilt!
Onze ervaring met rijden in Australië
Onze ervaring met rijden in Australië is eigenlijk dat het heel goed te doen is. De hoofdwegen zijn vaak van prima kwaliteit en je kan er prima doorrijden. Je hebt niet enorm veel bergwegen met bochten, wat ook wel fijn is. Wat wel echt vervelend is zijn de enorme hoeveelheid gravelroads. Soms veranderen de wegen ook uit het niets in zo’n weg en ben je er dus helemaal niet op berekend. Dat kan vervelend zijn! Vooral als je navigatie zegt dat je toch echt die kant op moet.
Daarnaast zijn de afstanden enorm en is rijden in Australië behoorlijk saai. Je hebt soms prachtige uitzichten langs de weg, maar in Australië gaat het vooral om de plekken die je bezoekt (en dus je eindbestemming) en wat minder om de routes die je rijdt. Soms kom je echt heel lang niks tegen en is de omgeving heel saai en eentonig. Vermoeidheid kan dan ook echt opspelen, dus het is handig als je minstens 2 bestuurders hebt. Wij merkten ook dat je niet teveel kilometers moet rijden op een dag, want dat is echt slopend.
Rijden in Australië is goed te doen, iedereen houd zich aan de regels en als je rekening houdt met bovenstaande dingen is het bijna alsof je in Nederland rijdt!
Overige tips voor rijden in Australië
Nu je alles hebt gelezen over het rijden in Australië is het tijd om mijn overige tips voor het rijden in Australië met je te delen. Hieronder een handige opsomming:
- In Australië vind je tolwegen rondom Melbourne, Sydney en Brisbane. Het betalen van de tol is best een gedoe. Je kan daarom het beste de app Linktgo downloaden en deze app aanzetten tijdens het rijden. Hij houdt dan automatisch bij wanneer je over een tolweg gereden hebt en je kan ook gewoon betalen via de app. Handig!
- Australië is enorm en je hebt lang niet overal bereik. Het is handig om offline navigatie te hebben. Een handige app hiervoor is maps.me, maar ook Here en Waze werken goed. Verder is een simkaart heel handig. Zorg dat je op het netwerk van Telstra zit, anders heb je een hele slechte dekking op veel plekken. Wij hadden een Aldi simkaart (en die gebruikt het netwerk van Telstra).
- Officieel heb je in Australië alleen in Northern Territory een internationaal rijbewijs nodig. Sommige autoverhuurbedrijven vragen er echter toch naar, ook in andere staten. Wij huurden bij Apollo en hadden ons internationale rijbewijs niet nodig.
- Het alarmnummer in Australië is 000, altijd handig om te weten als je een ongeluk krijgt.
- Er is een algemene pechhulp in Australië. Het telefoonnummer hiervan is: 13 11 11
- Zie je in de outback iemand langs de weg met problemen? Dan is het een ongeschreven regel dat je stopt om te helpen. Je kan soms heel lang geen mens tegenkomen en geen bereik hebben. Dus ook jij wilt dan graag geholpen worden!
- Bereid je goed voor op je roadtrip en lees eerst nog even mijn 13 handige roadtrip tips!
- Stop alleen op plekken langs de weg waar het kan. Gelukkig zijn dit er genoeg!
Zo, dit is alles wat je moet weten over het rijden in Australië. Hopelijk kan jij nu ook goed voorbereid beginnen aan je geweldige roadtrip door dit fijne land.
Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!
Heb jij al eens in het buitenland gereden?
Linda
Schrijver
Hallo! Ik ben Linda, 24 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.
Reis je met me mee?
Handig deze tips! Het lijkt me erg wennen om aan de linkerkant van de weg te rijden. Went dit snel?
Dit went heel snel! Echt binnen een uurtje is het al alsof je nooit anders gedaan hebt haha
Wat een handige tips! Ik heb in Australië niet zelf gereden maar diverse backpackerstours gedaan. Wel wil ik heel graag een keer terug en dan wil ik wel graag zelf rijden. Het lijkt me wel spannend om links te rijden.
Dat links rijden valt zo mee! Het is even wennen maar voor je het weet is het alsof je nooit anders gedaan hebt
Ik vond het rijden in Australië ook echt prima te doen. Na een paar minuten ben je wel aardig gewend aan het links rijden en de wegen vond ik over het algemeen prima. En met roadtrippen heb je zeker een 4×4 nodig. Ik weet nog dat we echt een paar keer een hartverzakking hebben gehad van een plotseling overstekende kangoeroe, zo gevaarlijk!
Een 4×4 is op veel plekken zeker handig en het links rijden goed te doen ja 🙂 die kangoeroes wennen nooit haha
Handige tips! Australië lijkt me echt zo’n bestemming waar je zonder auto niet ver komt.
Op veel plekken is dat ook echt zo ja!
Slimme tips! Ik heb je artikel opgeslagen, dan kan ik hem voor vertrek nogmaals lezen. Goede voorbereiding!
Fijn dat je er iets aan hebt! Jullie roadtrip komt ook al steeds dichterbij, leuk!
Wij hebben een boete gehad omdat we per ongeluk op een nat wegdek 0,7 seconden door het rode licht reden. De boete was $3698,00. Een echt belachelijk hoog bedrag. Met een normaal bedrag had ik de boete betaald, maar met dit bedrag echt nooit. Het enige wat je moet doen is er dan ook nooit meer terug komen. Waarom toch zo achterlijk hoog?
Jeetje, dat is een behoorlijk bedrag inderdaad! Dat is balen zeg. Ik wist dat de boetes in Australië hoog waren, maar dit is wel heel veel.