Reizen met handbagage: jij kan het ook!

door | Laatste update May 2, 2021 | Gepubliceerd Apr 30, 2021 | Backpacken, Stedentrips, Voorbereidingen | 20 reacties

Bagage, dat is iets waar je als budgetreiziger veel op kunt besparen. Tegenwoordig is een koffer in het ruim niet meer gratis en betekent veel bagage meer betalen. Gelukkig is reizen met handbagage heel makkelijk. Zo ging ik zelfs 10 maanden op reis met alleen maar handbagage. Hoe ik dat doe? Dat vertel ik je in dit artikel met tips over reizen met handbagage!

Reizen met handbagage

Reizen met handbagage en niets anders heeft heel veel voordelen. Het bespaart niet alleen veel geld, maar ook heel veel tijd. Zo hoef je niet meer heel lang van te voren aanwezig te zijn op het vliegveld om je bagage in te checken. Maar je hoeft na het landen ook niet te wachten op de bagageband. Je landt en je kunt gelijk lekker beginnen met je reis of vakantie. Ideaal dus!

Daarnaast loop je ook gelijk niet meer het risico dat jij wel op je plek van bestemming aankomt, maar je koffer of tas niet. Wij hadden dit in Bali en het is echt heel vervelend om een paar dagen geen schone kleding bij je te hebben en andere spullen. Gelukkig hebben wij daar nu geen last meer van, aangezien wij nu reizen met alleen handbagage.

En geloof me, zelfs met alleen mijn handbagage had ik nog steeds veel te veel spullen mee!

Tips voor reizen met handbagage

Nu ik je iets heb verteld over de voordelen van het reizen met handbagage, ga ik je mijn beste tips hiervoor delen. Zodat het jou ook lukt om met alleen maar handbagage op reis te gaan!

1. Kies de juiste tas of koffer

Het is belangrijk om de juiste tas of koffer te kiezen voor je reis. Niet bij elke maatschappij mag hetzelfde formaat mee het vliegtuig in en ook het gewicht kan behoorlijk verschillen. Dit is iets om rekening mee te houden bij de aanschaf van een koffer of tas.

Zelf heb ik 1 backpack en 1 koffer die in het vliegtuig mee mogen bij de meeste maatschappijen. Afhankelijk van de reis die wij maken, kies ik voor mijn backpack of rolkoffer. Voor onze wereldreis koos ik natuurlijk voor mijn backpack, maar voor een stedentrip kies ik toch vaak voor mijn koffer.

Voor je een keuze maakt tussen een koffer of backpack, is het natuurlijk handig om te bedenken wat voor reizen je wilt gaan maken. Ga je veel rondreizen? Dan zou ik altijd kiezen voor een backpack. Blijf je vooral op 1 plek? Dan is een koffer heel geschikt.

Maar dan komt nog het formaat. Welke tassen zijn nou geschikt? Dat is afhankelijk van de maatschappijen waar je vaak mee vliegt. Zelf heb ik een rolkoffer van American Tourister. Het is de American Tourister Bon Air Spinner van 31.5 liter. Deze kan eigenlijk bij elke vliegmaatschappij mee als handbagage. Het is een stevige koffer en hij gaat ook al heel wat jaartjes mee. Ze hebben hem ook in een aantal leuke kleuren en de vakken zijn fijn en handig in te delen. De afmetingen zijn 55x40x20 en dat is echt perfect. Groter dan dit zou ik niet aanraden, want dan mag hij ineens nog maar heel beperkt mee in het vliegtuig. Benieuwd naar deze koffer? Je koopt hem voordelig via deze link!

Naast mijn koffer wilde ik een rugzak omdat wij tijdens onze wereldreis met handbagage wilden reizen. Ik wilde een rugzak die fijn draagt en die je kunt opmaken zoals een koffer. Daarnaast wilde ik mijn laptop veilig in de rugzak kunnen opruimen. Ik heb gekozen voor de Eagle Creek Global Companion van 40 liter. Een perfecte rugzak die altijd mee mag in het ruim. Ik heb veel rugzakken onderzocht en 40 liter is een goed formaat voor het reizen met handbagage. De meeste van deze rugzakken kunnen mee het vliegtuig in. Let wel heel goed op de formaten, want er zijn rugzakken die hoger zijn dan 55 cm, die kunnen niet, tenzij je de bovenkant leeg laat en dus nog kunt indrukken. Wil je ook die Eagle Creek Global Companion? Je kunt hem kopen via deze link.  Ik ben in ieder geval fan en gebruik nu bijna voor elke reis mijn mooie rugzak! Zelf heb ik trouwens de rode versie, binnenkort zal ik er eens foto’s van maken en deze toevoegen aan dit artikel. Want ik heb er dus gewoon geen een!

Als ik trouwens echt kort weg ga neem ik mijn tas van de foto hieronder mee. Daar past namelijk ook genoeg in voor een paar dagen vakantie! Die mag altijd wel mee in de cabine van het vliegtuig en is 25 liter. 

2. Vloeistoffen meenemen

Het grootste probleem bij het reizen met handbagage is eigenlijk het meenemen van vloeistoffen. Je mag namelijk alleen maar flesjes mee van maximaal 100 ml. Dat is niet erg als je op stedentrip gaat, maar als je langer weg gaat is het best vervelend. Een oplossing kan zijn om gewoon op je bestemming zonnebrand en zeep te kopen, maar als je tussendoor nog een keer vliegt, moet je dit helaas weggooien. Erg zonde en niet milieubewust.

De beste oplossing is dan ook om shampoobars mee te nemen. Dit zijn zeep blokken die je kunt gebruiken om je haren te wassen. Het is geen vloeistof en mag dus gewoon mee als je gaat reizen met handbagage. Ideaal! Daarnaast is het ook nog duurzaam omdat je dus geen plastic nodig hebt.

Koop verder kleinere tubes en let gewoon op de 100 ml. Zelf heb ik ook een aantal tubes die je zelf kunt vullen met vloeistoffen. Ideaal! Je kunt dan uiteindelijk alsnog wel veel meenemen.

Zonnebrand is bij ons tot nu toe het meest lastige geweest. In het buitenland is dit vaak best prijzig en zonnebrand is wel echt heel belangrijk. Als wij snel weer het vliegtuig in moeten kopen we kleine tubes, als we dat niet moeten kopen we gewoon ter plekke een grote fles zonnebrand. Bij ons gaat een fles zonnebrand best snel op, dus weggooien komt dan niet voor.

3. Wat neem je mee?

Wat je meeneemt hangt natuurlijk af van je bestemming en wat voor soort reis je gaat maken. Zelf had ik toen ik tien maanden op wereldreis ging met handbagage echt alsnog veel te veel mee. Ik had namelijk gewoon 10 setjes kleding mee zodat ik sowieso 10 dagen niet hoefde te wassen. En ja, dit paste. Daarnaast had ik een paar All stars mee, Birckenstocks en badslippers. Maar ook nog een paar wandelschoenen. M’n wandelschoenen knoopte ik aan m’n tas of trok ik aan tijdens het reizen en de andere schoenen paste gewoon in het schoenenvak en het voorvak van m’n rugzak.

Verder moest mijn camera er nog in passen voor als ik geen extra tas mee mocht in het vliegtuig. Maar ook mijn toilettas en wat kleine overige spullen gingen mee. Mijn laptop kon in het laptopvak.

Dus tja, wat neem je mee? Gewoon alles wat je nodig hebt en meer. Als je goed inpakt, kan er veel in je handbagage. Bij mij eigenlijk net zoveel als in m’n grote backpack, alleen liet ik de overbodige dingen thuis. Op zoek naar een handige paklijst? Lees dan ook eens mijn artikel: wat neem je mee op reis?

Let wel op het gewicht. Bij sommige maatschappijen zijn ze hier heel streng in. Ik boekte daarom wel eens extra handbagage bij zodat je een zwaardere tas mee mocht nemen. Dit heb ik denk ik 2 keer moeten doen in Australië, verder is het niet nodig geweest. Bagage wordt ook maar weinig gewogen. Mijn handbagage was ongeveer 11 kilo en is altijd toegelaten.

Maar… Zijn er ook spullen die je niet mee mag nemen? Ja, er zijn genoeg spullen die niet in je handbagage mogen. Zo mag je (heel logisch) geen wapens mee, maar ook geen speelgoedwapens die als echt kunnen worden aangezien. Veel mensen denken dat scheermesjes ook niet mogen, maar als je er een kapje voor hebt of er iets omheen doet mag het wel. Toen wij een keer per ongeluk een zakmes in onze handbagage hadden zitten was dit zelfs geen probleem. Voor een complete lijst met spullen die niet mee mogen in je handbagage kun je kijken op deze site.

Reizen met handbagage: wat neem je mee?

4. Het inpakken van je handbagage

Door goed in te pakken kun je eigenlijk heel veel meenemen. Zelf maak ik altijd gebruik van packing cubes. Hiermee kan je al je spullen ook heel snel terugvinden en kun je je tas heel goed indelen. Jurkjes en bovenstukken doe ik altijd bij elkaar, broeken en rokken en mijn overige dingen ook. Zo heb ik altijd snel gevonden wat ik nodig heb, maar kan ik ook efficiënter inpakken. Ik rol altijd al mijn kleding op, want dan neemt het minder ruimte in beslag.

Zorg dat je vloeistoffen makkelijk te pakken zijn als je gaat vliegen, want die moeten altijd los door de controle heen. Hetzelfde geldt voor je elektronica. Ik neem ook vaak nog een mini tasje mee met daarin los mijn portemonnee, paspoort en telefoon. Dit is nog nooit een probleem geweest en zo heb je je belangrijkste spullen wel snel bij de hand. Als mijn jas of vest niet past, neem ik die ook los mee in het vliegtuig. Dit is ook nooit een probleem eigenlijk.

5. En je dagrugzak dan?

Als je gaat reizen met handbagage kun je natuurlijk maar een beperkt aantal tassen meenemen. Bij sommige maatschappijen kun je 2 tassen meenemen in het vliegtuig. Je grotere rugzak en een wat kleinere. Dit is natuurlijk perfect, want dan kun je ook gewoon nog een fijne dagrugzak meenemen.

Mocht het niet kunnen is het soms mogelijk om een extra tas bij te boeken die je mee mag nemen in het vliegtuig. Dat zou ik dan ook altijd doen, wat een goede dagrugzak is echt een must tijdens bijvoorbeeld een hike.

Je kunt natuurlijk ook je backpack helemaal leeghalen op je bestemming en die gewoon gebruiken als dagrugzak. Het nadeel is dan wel dat je steeds je tas moet in en uitpakken.

Een laatste optie is om een opvouwbare rugzak mee te nemen. Een rugzak die je klein kunt opvouwen in je grote tas en dan ter plekke nog kunt gebruiken als dagrugzak. Zorg er wel voor dat je een beetje een knappe tas koopt van een goede kwaliteit. Wij hadden een hele goedkope en dat draagt echt niet lekker.

Ben je op zoek naar een fijne dagrugzak voor op reis? Lees dan ook eens mijn artikel over de perfecte daypack voor op reis! 

Reizen met handbagage

Dit zijn mijn tips voor reizen met handbagage. Sinds ik het een aantal keer heb uitgeprobeerd vind ik het echt heel fijn en doe ik het eigenlijk elke keer weer! En het is niet moeilijk, dus je moet het gewoon eens proberen!

Zou jij willen reizen met alleen handbagage?

Dit artikel bevat affliate links. Mocht jij iets aanschaffen via deze link ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Het kost jou niets extra’s! Hierdoor kunnen wij onze website online houden. 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 25 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow