Reizen met een spinnenangst

door | Laatste update Nov 9, 2019 | Gepubliceerd Nov 9, 2019 | Australië, Azië, Voorbereidingen | 12 reacties

De een is bang voor hoogtes, de ander voor kleine ruimtes en weer een ander is bang voor spinnen. Ik ben zo iemand die bang is voor spinnen. Doodsbang zelfs. En waarom? Tja, geen idee. Ik vind ze vies en krijg de kriebels zodra ik ze zie. Op reis ben ik altijd als de dood dat ik zo’n harige joekel tegenkom. Reizen met een spinnenangst kan je soms best beperken, maar die angst moet je absoluut niet tegen laten houden. Spinnen op reis ga je zeker tegenkomen, maar hoe erg is het nou echt? Ik vertel je alles over mijn ervaringen met het reizen met een spinnenangst. 

In dit artikel deel ik mijn ervaringen over Azië en Australië, twee plekken waar wij gereisd hebben en waar ik tegen 1 ding enorm op zag: de spinnen op reis. Ik deel in dit artikel geen foto’s van spinnen, want ik weet hoe vreselijk foto’s van deze beesten zijn als je net zo gruwelt van spinnen als ik doe.  

Spinnen op reis en reizen met een spinnenangst 

Ik schrijf dit artikel vooral omdat dit iets is waar ik zelf enorm mee zat. Kan je wel gewoon genieten van je reis als je bang bent voor spinnen? Kom je vaak een spin tegen, of valt het allemaal wel mee? Google kon me hier niet echt een antwoord op geven, dus ik moest het maar gewoon ondervinden. Inmiddels reisde ik meerdere keren naar Azië en zette ik mijzelf zelfs over een enorme angst heen: ik ging naar Australië! 

En viel het mee? Ja, het viel mee. Het viel me honderd procent mee, dat kan ik echt wel zeggen. Ja ik heb spinnen gezien die ik liever niet zou kunnen zien, maar die waren eigenlijk altijd ver weg en minder eng dan ik mij had voorgesteld. Het land waar ik het meest last heb van mijn spinnenangst is ook eigenlijk gewoon Nederland. Hier zit je huis vol met die beesten en is elke struik een paradijs voor spinnen. In het buitenland is dat anders. Wat een opluchting. 

Ik ben door het reizen minder bang geworden, ook al kan ik nog steeds behoorlijk panieken als zo’n leuke vriend onder een kast vandaan komt kruipen. Ik ben ook nog steeds iemand die een kamer eerst compleet controleert op spinnen, of laat controleren. Ik ben iemand die mij ongemakkelijk voelt op plekken waar ik weet dat ze kunnen zitten. Dan kijk ik constant om mij heen, om te kijken of er niks zit. Dat je ze dan juist extra goed ziet en vaker tegenkomt, maakt op de een of andere manier niet uit. Ik haat spinnen gewoon. 

Spinnen in Azië 

Het eerste continent met enorme spinnen waar wij heen reisden was Azië. Wij maakten een reis van 6 weken door Singapore, Maleisië en een klein stukje Thailand. Van te voren was ik enorm zenuwachtig en heel erg bang om heel veel grote spinnen tegen te komen. Een van onze eerste bestemmingen tijdens onze reis was het mooie Bako National Park. Dit is een jungle en in een jungle zitten dieren. Vaak dieren die ik liever niet tegenkom, zoals spinnen. Ik herinner mij nog heel goed hoe ik op de boot stapte, want ook daar konden ze al zitten. Gelukkig zat er niks. De eerste stappen in de jungle kon ik ook eigenlijk totaal niet genieten van waar ik was, ik was non stop bezig met spinnen. Zou er iets zitten? Wanneer zou er zo’n joekel voor mij opduiken? Het gebeurde niet. 

De nacht viel en wij verbleven een nacht in een huisje in de jungle. Ik las van te voren over slangen in bed en maakte mij enorm druk. Daar zou de kans vast behoorlijk groot zijn om een dikke spin tegen te komen. Maar niets was minder waar, het huisje was dicht en heel netjes. Er was niks. Tijdens onze twee dagen in Bako National Park zag ik geen enkele spin. Na een tijdje kon ik het loslaten en kon ik gaan genieten van de mooie natuur en de beesten die wij wel zagen: neusapen! 

Sindsdien werd ik minder bang en keek ik minder panisch om mij heen. De plek waar ik namelijk echt spinnen had verwacht was Bako National Park en daar zag ik helemaal niks. Uiteindelijk zag ik de eerste grote spinnen op reis bij de Perhentians en Taman Negara in Maleisië. Vooral in Taman Negara zaten er nog best veel, maar allemaal op een afstand. Daarnaast waren ze niet harig, maar heel dun, langwerpig en geel. En hoewel ik ze niet heel leuk vond, durfde ik er na een tijdje zelfs naar te kijken en er een foto van te maken. 

Verder heb ik nauwelijks spinnen in Azië gezien. Ja, ze zijn er. Maar als jij niet ’s nachts de jungle in gaat of heel diep de jungle in gaat kom je ze over het algemeen niet eens zo heel vaak tegen. De kans is er altijd, maar het is mij zo mee gevallen. Wij bezochten inmiddels ook nog Indonesië, China en de Filipijnen en ook daar zagen wij bijna geen enkele spin. Waar ze bij ons in elk bosje zitten, kom je spinnen op reis sporadisch tegen. In onze kamer hebben wij er nooit één gehad en ook in de badkamer heb ik nooit een ontmoeting gehad met een enorme spin. Wat een opluchting, wat fijn! 

De jungle van Maleisië
De jungle van Maleisië
De jungle van Maleisië

Spinnen in Australië 

Vroeger wilde ik heel graag naar Australië, het klonk altijd als een enorm gaaf land, dus het leek mij wel wat. Verder had ik er helemaal geen beeld bij, maar ooit zou ik erheen gaan. Dit idee veranderde toen ik hoorde dat je in Australië nogal veel giftige dieren hebt. En je hebt er niet alleen giftige dieren, je hebt er ook de grootste spinnen ter wereld. Uh… nee dank je!? 

Reizen met een spinnenangst kan in Australië heel spannend zijn en daarom zei ik later altijd: ik wil absoluut nooit naar Australië. Toen wij reisden in Nieuw-Zeeland (een land zonder enge dieren), begon Australië me toch weer aan te spreken. Iedereen zei dat het mee viel qua beesten en dat het echt een geweldig land was. Toen wij dit in Azië nog steeds hoorden besloot ik mijn grote angst opzij te zetten en boekten wij een ticket richting Australië. 

En ja, ook in Australië valt het reizen meet een spinnenangst enorm mee. Wij zagen in 2 maanden tijd 1 giftige redback spider en 1 grote spin bij de jungle van Whistsundays. En die spin was niet giftig en ook geen Huntsman (je weet wel, die enorme joekels). Dat was alles. Meer spinnen in Australië hebben wij niet gezien. Ja, hooguit nog een paar kleine, die zelfs in Nederland klein zou zijn. Maar er liep geen joekel van een spin rond in onze hotelkamer of in onze camper. Er zat geen Huntsman in de wc en de douche. De spinnen in Australië zitten niet op elke straathoek. Ja je kunt ze tegenkomen, maar nee, je ziet ze echt niet zo vaak. Ik lees overal ervaringen op Facebook dat mensen bijna niks noemenswaardig zien. 

Australië viel me dan ook mee. Remco moest wel eens bepaalde plekken controleren voor ik ook naar binnen durfde en wij hadden voor de zekerheid een bugspray in onze camper. Maar echt, het was allemaal niet zo erg. In Nederland zie je er op een herfstdag in 5 minuten meer dan in Australië in 2 maanden tijd. Zegt genoeg toch? 

whitsundays, de enige plek in Australië waar wij grote spinnen zagen

In Nederland is het erger

Ik liet het al een paar keer vallen, maar eigenlijk is Nederland een heel vervelend land om te wonen als je bang bent voor spinnen. Ik ben nergens ter wereld zoveel spinnen tegen gekomen als in Nederland. Hier kan je nooit een bosje voorbij lopen zonder te gruwelen omdat hij vol zit met van die kriebelige beesten. Hier zitten ze vaak binnen en haal je met een beetje pech meerdere keren per week zo’n spin weg uit je huis. Op reis is dit echt zo anders, gelukkig maar!

Daarom zeg ik ook: maak je niet druk. Ga gewoon reizen met een spinnenangst en laat je niet tegenhouden. Blijf niet weg uit Australië, Afrika, Azië en al die andere mooie continenten en landen, puur om die spinnen. Je kan ze altijd tegenkomen, maar er is eigenlijk altijd iemand die je er vanaf kan helpen. En verder zijn de keren dat wij ze tegenkwamen in maanden reizen op een hand te tellen. Je ziet zo zelden, daar wil je toch niet thuis voor blijven? 

Minder bang 

Door het reizen ben ik ook minder bang geworden voor spinnen dan ik eerst was. Eerst vond ik de kleinste spinnen al vreselijk en nu kan ik daar wel mee leven. Daarnaast kon ik in Bali zelfs een tijdje kijken naar een spin zonder ervan te gruwelen. Het gaat in kleine stapjes, maar hoe vaker je zo’n grotere spin ziet, hoe minder eng het wordt. Daarnaast denk ik oprecht dat ik de zwarte huisspin in Nederland enger vindt dan die grote spinnen met geel die in Azië in de jungle zaten.

 

reizen met een spinnenangst / spinnen op reis

Zo, dit was een kort artikel met mijn ervaring met het reizen met een spinnenangst. Spinnen op reis zijn er, je gaat ze zien, maar laat het je niet weerhouden om bepaalde landen of bestemmingen te bezoeken. Het valt enorm mee en wie weet kom je uiteindelijk zelfs over je angst heen, of word je minder bang. Ik maak me steeds minder druk voor een reis en zie ter plekke wel wat ik tegenkom. Op deze manier kan ik gewoon alles van de wereld zien wat ik wil zien, zonder met druk te hoeven maken.

Hoe denk jij over reizen met een spinnenangst?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 24 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow