Reizen met alleen handbagage: jij kan het ook!

by | Jun 2, 2017 | Backpacken, Citytrip, Voorbereidingen | 14 comments

Bagage, dat is iets waar je als budgetreiziger veel op kunt besparen. Tegenwoordig is een koffer in het ruim niet meer gratis en betekent veel bagage meer betalen. Maar wist je dat reizen met alleen handbagage eigenlijk gewoon ontzettend makkelijk is? Inmiddels heb ik al meerdere keren met alleen handbagage gereisd en vandaag vertel ik hoe ik dat doe!

Reizen met alleen handbagage

Reizen met alleen handbagage heeft zo zijn voordelen. Je hoeft niet meer ruim van te voren op het vliegveld aanwezig te zijn om je bagage in te checken. Ook hoef je na het landen niet meer te wachten bij de bagageband; je kunt gelijk richting je hotel! Ideaal en tijdbesparend dus. Ook loop je niet het risico dat jij wel op de plek van bestemming aan komt, maar je koffer of tas niet. Zijn er dan ook nog nadelen? Natuurlijk, je moet op iets meer dingen letten, maar daar helpt dit artikel je hopelijk bij!

Verschil in afmeting en gewicht; op zoek naar de juiste koffer of tas

Aan het formaat en het gewicht van de handbagage zitten verschillende eisen. Het zou leuk zijn als je gewoon alles zo het vliegtuig in mag meeslepen, maar helaas is dit niet zo. Ook de hoeveelheid gewicht verschilt weer per maatschappij. Het handigste is om een koffer aan te schaffen die binnen de maten valt van elke maatschappij, dan zit je altijd save en heb je genoeg aan één koffer. Hieronder heb ik alle eisen aan de handbagage van een aantal verschillende maatschappijen op een rijtje gezet!

KLM: 55 x 35 x 25 cm, 12 kg
Transavia: 45 x 40 x 25 cm (gegarandeerd), 55 x  40 x 25 cm (niet gegarandeerd), 10 kg
Ryanair: 55 x 40 x 20 cm, 10 kg
Easyjet: 56 x 45 x 25 cm, geen gewichtsbeperking
Wizzair: 42 x 32 x 25 cm (gratis), 56 x 45 x 25 cm (tegen betaling), 10 kg

Bij KLM en Ryanair is het toegestaan om een tweede kleine tas mee te nemen. Sommige mensen zien dit helaas als een vrijbrief om een grote koffer en een vrij grote rugtas mee te nemen; dit is echter niet de bedoeling! Er wordt niet altijd even streng gecontroleerd op je handbagage formaat, maar als jij te veel mee neemt moet een ander zijn of haar bagage toch in laten checken. Ook betekent dit dat je straks misschien moet gaan betalen om handbagagekoffers mee te nemen. Dat willen we toch niet?

Bij Wizzair raad ik het je aan om flink te proppen in een kleine tas, want ook dat is goed te doen en bespaart je best veel geld! Staat jouw maatschappij niet tussen dit lijstje? Op deze site vind je een overzicht van alle handbagage afmetingen. Super handig!

Wat voor koffer kun je nu het beste kopen? Ik zou bij het kopen van een koffer niet kijken naar het formaat van Wizzair (want dat is echt een uitzondering) en ook niet kijken naar het kleinste formaat van Transavia. Voor de niet gegarandeerde bagage betaal je namelijk ook niet extra als je hem toch in moet checken. Persoonlijk zou ik op zoek gaan naar een koffer waarbij je voornamelijk kijkt naar de afmetingen van Ryanair en KLM. Een koffer van 55x35x20 cm is perfect en mag eigenlijk overal mee!

Je kunt ook kiezen om gewoon alleen je rugzak mee te nemen. Ik deed dit eerst ook altijd, maar omdat ik ook een camera en een statief meeneem ben ik blij dat ik nu gewoon een koffer meeneem! Soms voelt het overdreven omdat ik nog best wat ruimte over houd, maar het maakt het inpakken gewoon een stuk makkelijker en je kunt net wat meer spullen mee. Ik heb mijn koffer ooit gewonnen via Travelvalley, het is er een van American tourister en ik ben er super blij mee!

Reizen met alleen handbagage: Handbagage koffer

Vloeistoffen in je handbagage

Als je bagage incheckt kun je gewoon alles meenemen wat je mee wilt nemen, qua vloeistoffen dan. Er wordt niet gelet op de hoeveelheid. Reis je met handbagage zitten er wel beperkingen aan de vloeistoffen die je mee mag nemen. Let op: ze zijn hier streng op! Bij de douane wordt er gecontroleerd en alles wat teveel is wordt zonder pardon weggegooid. Ook je gevulde flesje water.

Maar wat zijn nu precies de regels voor vloeistoffen in je handbagage? Eigenlijk is dat heel simpel! Je mag maximaal 1 liter aan vloeistoffen meenemen. Verpakkingen van deze vloeistoffen mogen niet groter zijn dan 100 ml. Dit betekent simpelweg dat je 10 flesjes vloeistof van 100 ml mee mag nemen in je hangbagage. Al deze vloeistoffen stop je in een doorzichtig plastic zakje dat je krijgt op het vliegveld, of in een doorzichtige toilettas. Uit ervaring blijkt dat je soms ook zonder het zakje de vloeistoffen mee kunt nemen. Let op: een verpakking van 150 ml waar de helft nog maar in zit mag niet!

Mini’s kunnen dus altijd mee in het vliegtuig. Nu vind ik mini’s vaak helemaal niks en neem ik liever mijn eigen zeep mee. Mini’s blijven vaak toch weer liggen en ik vergeet dat ik het heb. Daarom heb ik via Aliexpress drie knijptubes aangeschaft voor mijn shampoo, douchegel en crèmespoeling. Super handig en goedkoop! Het is ook nog eens milieubewuster, aangezien je niet steeds opnieuw een kleine verpakking hoeft te kopen. Er is al genoeg afval en het wordt alleen maar meer en meer, daar help ik zelf liever niet aan mee!

Neem je make-up mee? Alle niet vloeibare make-up kun je gewoon onbeperkt meenemen! Alles wat vloeibaar is moet aan alle bovenstaande eisen voldoen en ook in het doorzichte plastic zakje zitten. Eigenlijk heel logisch dus! Zelf neem ik nooit make-up mee, bespaart ruimte en op reis ook heel veel tijd! Nu draag ik het thuis ook bijna niet…

Ik heb het zelf nooit begrepen, maar sommige mensen kopen van alles op het vliegveld. Koop je je vloeistoffen na de douane is er geen controle meer op. Koop je het al voor de douane dan natuurlijk wel. Je aankoop wordt dan als het goed is geseald. Je mag de verpakking niet open maken voor de douane en je moet je aankoopbewijs goed bewaren. Anders ligt je net gekochte fles drank zo in de prullenbak.

Let trouwens op dat je je fles drinkwater leeg hebt voor je door de douane heen gaat. Een leeg flesje mag wel mee en mag je ook gewoon weer vullen na de controle. Als je je lege flesje los in een bak neerlegt of boven in je tas wordt ie wel vaak weggegooid. Waarom dat zo is, is voor mij ook nog een raadsel.

Reizen met alleen handbagage: vloeistof flesjes

Wat neem je mee?

Wat je meeneemt hangt altijd af van de bestemming, maar ook van de duur van je reis. Wij gingen tien dagen naar Italië en reisden met alleen handbagage, dit lukte prima omdat wij niet te veel meenamen! Slaap je in een hotel? Dan heb je geen handdoek nodig, want die is daar. Ook zeep kun je vaak thuis laten staan. Toch durf ik dit niet altijd en neem ik mijn reishanddoek vaak mee. Die is klein en droogt super snel. Zeep doe ik altijd in kleine flesjes, die hierboven al eerder te zien waren.

Daarnaast neem ik voor elke twee dagen een setje kleding mee. Ik zorg er altijd voor dat de kleding makkelijk met elkaar te combineren is, zo kan je gemakkelijk een broek minder meenemen om weer ruimte te besparen. Ook jurkjes zijn praktisch; je hebt een hele outfit, maar het is maar één kledingstuk, hetzelfde geldt voor jumpsuits. (dus mannen, ga in jurk op reis!) Truien vermijd ik zoveel mogelijk, want dat wordt altijd proppen. Ga je naar een koudere bestemming? Neem een dik vest mee, want hoe erg is het om een paar dagen in hetzelfde warme vest te lopen? Ga je naar een echt ijskoude bestemming kun je niet er niet meer omheen, maar zal ik vooral thermokleding en veel lagen meenemen.

Verder neem ik altijd genoeg ondergoed en sokken mee. Ook een waszak ontbreekt nooit in mijn koffer. Dan blijft kleding dat je nog niet hebt gedragen ook schoon en fris!

Ook gaat er altijd een hele berg elektronica mee op reis. Mijn camera neem ik het liefst los mee en houd ik op mijn schoot, maar als dit niet kan stop ik hem in een cameratas in mijn koffer omringd door zachte spullen. Als ik met ruimbagage reis gaat mijn camera ook altijd in mijn handbagage. Mijn statief gaat nog mee en ook mijn tablet ontbreekt nooit. Hierop kan ik namelijk foto’s back-uppen, maar ook blogs schrijven.

Ten slotte stop ik mijn rugzak in mijn koffer. Eerst nam ik altijd een hele onhandige mee, die nam ontzettend veel ruimte in beslag. Bij mijn eerst volgende trip met alleen handbagage gaat er een opvouwbare tas mee! Deze kocht ik via Aliexpress en neemt nauwelijks ruimte in. De tas draagt prima voor een korte citytrip en is voor het geld van hele goede kwaliteit!

Maar… Zijn er ook spullen die je niet mee mag nemen? Ja, er zijn genoeg spullen die niet in je handbagage mogen. Zo mag je (heel logisch) geen wapens mee, maar ook geen speelgoedwapens die als echt kunnen worden aangezien. Veel mensen denken dat scheermesjes ook niet mogen, maar als je er een kapje voor hebt of er iets omheen doet mag het wel. Toen wij een keer per ongeluk een zakmes in onze handbagage hadden zitten was dit zelfs geen probleem. Voor een complete lijst met spullen die niet mee mogen in je handbagage kun je kijken op deze site.

Handbagage inpakken

Nu moeten alle spullen die je mee wilt nemen nog in je kleine koffer gestopt worden. Op zich is dit niet heel lastig en houd ik altijd ruimte over. Aan de ene kant van de koffer stop ik vaak al mijn kleding. Vouw je kleding niet, maar rol! Als je je kleding rolt past er zoveel meer in je koffer of tas. In het andere deel van mijn koffer stop ik vaak mijn rugzak en spullen waar ik snel bij moet kunnen op het vliegveld. Bij de douane moet al je elektronica uit je tas, maar ook je vloeistoffen moeten los door de controle heen.  Heel vervelend als je je hele koffer overhoop moet gooien terwijl de rij achter je steeds langer wordt.

Naast het rollen en het goed indelen van je koffer is het belangrijk dat je goed nadenkt over wat je in je koffer stopt en wat niet. Ik heb meestal een klein tasje bij me waar ik mijn boardingpas en portemonnee in stop. Ook mijn telefoon en id kaart / paspoort bewaar ik hierin. Tijdens het instappen bewaar ik die onder mijn jas, of stop ik hem tijdelijk even in mijn koffer. Zo kan je er altijd heel makkelijk bij en raak je je belangrijke spullen niet kwijt.

Ook een jas of vest stop ik nooit in mijn koffer, maar neem ik altijd los mee. Dit is nooit een probleem en bespaart je ontzettend veel ruimte!

Dus als je goed let op het formaat, het gewicht, de vloeistoffen, de spullen die je meeneemt en hoe je de koffer inpakt, kun je super gemakkelijk reizen met handbagage! Het is gratis en helemaal niet moeilijk. Binnenkort zal ik nog meer handbagage tips en een handige paklijst met jullie delen, so stay tuned!

En, ben je toch niet overtuigd? Bekijk dan deze inpaklijst eens, voor als je gaat backpacken! 

Reis jij wel eens met alleen handbagage?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 21 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast juf in spé ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow