Reizen in de hitte; 13 tips om het dragelijker te maken

door | Laatste update Apr 7, 2019 | Gepubliceerd Sep 6, 2017 | Backpacken, Lijstjes, Tips, Voorbereidingen | 6 reacties

Als je in Nederland bent en je denkt na over je reis hoop je natuurlijk op een fijn zonnetje, zodat je met mooi weer je bestemming kunt ontdekken. Dat zonnetje wordt echter wat minder leuk als de temperatuur de 40 graden bereikt, of erger zelfs; het wordt nog warmer. De hitte kan gevaarlijk zijn en je kunt je reisplanning maar beter aanpassen. Vandaag deel ik tips om het reizen in de hitte dragelijker te maken!

De gevaren van (extreme) hitte

Voor ik tips geef hoe je het reizen in de hitte dragelijker maakt is het misschien goed om even stil te staan bij de gevaren van (extreme) hitte. Als het tussen de 30 en 40 graden is, is het warm en zul je het soms als te warm ervaren. Maar zodra het kwik tegen de 50 graden aan loopt of zelfs er overheen is het gevaarlijk warm. Soms is het te heet om iets te doen en daar moet je je dan ook gewoon bij neerleggen. Veiligheid is altijd het belangrijkste!

Maar wat zijn die gevaren dan? Het extreem warme weer kan leiden tot klachten zoals vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn en concentratieproblemen. Het kan ook erger, je kunt namelijk ook las krijgen van kramp, misselijkheid, flauwte, uitputting of zelfs bewusteloos raken. Dit kan komen door uitdroging. Ook kunnen er huidproblemen optreden bij extreme hitte. Verder kan je oververhit raken en een zonnesteek oplopen. Dit laatste gebeurt wanneer je lichaamstemperatuur boven de 41 graden is. Je kunt dan flauwvallen en in ernstige gevallen kunnen zelfs je organen beschadigen. Symptomen van een zonnesteek zijn (volgens het rode kruis):

  • Veel zweet, ziet bleek of rood.
  • Hoofdpijn, duizeligheid, braken.
  • Spierkrampen.
  • Ernstige vermoeidheid, slap voelen, soms flauwvallen.
  • Bij handelingen gaat men duidelijk ‘fouten’ maken.

Als je dit hebt kun je het beste zo snel mogelijk een dokter bezoeken, in sommige gevallen is er namelijk opname in het ziekenhuis nodig. Een zonnesteek kan overgaan tot een zonneberoerte en kan heel heftig zijn.

Tips om de hitte dragelijker te maken tijdens het reizen 

Bij echt hoge temperaturen is het door de gevaren die het meebreng niet verstandig om veel buiten te zijn. Op reis zul je vaker temperaturen tegen komen rond de 40 graden. Deze temperaturen zijn op zich nog te doen, maar voor het mooie te warm. Wij hadden in China regelmatig te maken met temperaturen rond de 40 graden en de gevoelstemperaturen lagen zelfs rond de 48 graden. Stil zitten was voor ons niet echt een optie; hoe vaak kom je hier nou nog? Dus met wat aanpassingen hebben wij alsnog veel kunnen zien en doen. Hieronder mijn tips om de hitte te overleven!

1. Neem heel veel water mee 

En met veel bedoel ik ook echt veel. Normaal heb je aan twee liter op een dag genoeg, maar als het bloedheet is en je heel veel zweet heb je veel meer nodig. Wij gingen altijd op pad met drie liter water per persoon en kochten dan soms nog bij. Ga je echt lange wandelingen maken in de warmte en weet je niet zeker of je ergens water kunt kopen? Dan is het misschien slim om zelfs vier liter water per persoon mee te nemen.

2. Doe een stapje terug en neem veel pauzes

Een stapje terug doen is soms heel moeilijk tijdens het reizen, als je maar een korte tijd hebt op je bestemming wil je natuurlijk zoveel mogelijk zien. Als het bloedheet is moet je jezelf erbij neerleggen dat dit niet altijd kan. Doe een stapje terug, dat maakt het reizen fijner en de hitte draagelijker. In plaats van drie dingen op een dag doe je er twee, of misschien zelfs maar een. Vooral als je net in het land van je bestemming aankomt moet je lijf nog wennen aan de hoge temperaturen, dit is niet in een dag gebeurd.  Bij alles wat je doet neem je vervolgens veel pauzes om je lijf even rust te gunnen.

In China wilde wij een hele fietsroute rijden in de omgeving van Yangshuo en vervolgens de moonhill beklimmen. Tja, dat is te veel in de hitte. Uiteindelijk beklommen wij alleen de moonhill. Dit waren 800 treden omhoog en wij namen heel veel pauze tussendoor. Overal waren bankjes waar wij in de schaduw konden zitten en we dronken flink wat water. Zo was het te overleven, ook al was het zwaar. De rest van de dag deden we niks meer. Het uitzicht was wel prachtig!

Moonhill Yangshuo China in de hitte

3. Neem een (hand)doekje mee

Als het zo warm is zul je flink zweten. Ik voelde me daardoor de hele dag non stop vies. Natuurlijk zweet iedereen, maar fijn is het niet. Soms liep het zweet zo van mijn voorhoofd in mijn ogen, wat nog pijn deed ook. Ook zat mijn camera regelmatig onder het zweet. Toen ik hier helemaal klaar mee was besloot ik altijd een doek mee te nemen waarmee ik mijn zweet kon afvegen. Heerlijk! Wat voelt het fijn om jezelf voor even te kunnen bevrijden van een zweethoofd. Nog een voordeel; op foto’s zie je er gelijk wat minder vies en bezweet uit.

4. Zoek zo nu en dan de airco op 

Je lijf heeft meer rust nodig door de hitte en zo nu en dan snak je echt naar verkoeling. Wij keerden daarom regelmatig terug naar ons hostel om even op onze kamer te genieten van de airco. Soms liepen we gewoon even bij een winkel naar binnen en rond lunchtijd kun je natuurlijk een lunchtentje met airco opzoeken. Als je even de hitte uit gaat, even verkoeling zoekt in een ruimte met airco voel je je daarna echt een heel stuk beter.

5. Vermijd echt zware inspanning 

Als het bloedheet is is het het verstandigste om echt zware inspanning te vermijden. Rond de 38 / 40 graden een berg beklimmen met 800 trapteden was te doen, maar niet de slimste keuze ooit. Hele treks in gebergtes waarbij je de hele dag daalt en stijgt zou ik je niet aanraden als het echt heel veel warmer wordt. Wil je toch wat doen? Zorg dan dat je tussen 12:00 en 16:00 verkoeling kunt zoeken. Voor 12:00 en na 16:00 is het beter uit te houden en kun je je redelijk inspannen.

6. Smeer je in! 

Misschien heel voor de hand liggend; maar smeer je in. Wij smeerden ons elke ochtend standaard in met factor 50 en lieten het even intrekken voor wij naar buiten gingen. Vervolgens zweet je veel te veel en heb je helemaal geen zin of behoefte om je nog eens in te smeren, maar zodra je even verkoeld bent en zweetvrij kun je je natuurlijk prima nog eens insmeren. Wel zo handig, want in die hitte met de sterke zon ben je zo verbrand. In veel landen is de uv straling namelijk veel sterker dan dat het in Nederland is. Je huid is het helemaal niet gewend.

7. Kies voor luchtige kleding 

Als het zo warm is weet je eigenlijk gewoon niet wat je aan moet trekken. Je kunt moeilijk in bikini de stad doorlopen, dus je zult wat anders aan moeten. Je kunt het beste kiezen voor katoenen of linnen kleding. Een lange dunne broek van linnen of katoen is koeler dan een korte spijkerbroek. De spijkerstof plakt aan je lijf vast en de zon brand op je benen, bij de dunne lange broek heb je hier geen last van. Verder is het slim om een pet of een hoed te dragen.

8. Blijf goed eten 

Als het heel warm is neemt je eetlust meestal af. Ik had in China regelmatig helemaal geen eetlust als ik aan het diner zat, maar goed, je moet toch goed blijven eten. Toen wij de moonhill beklommen hadden wij heel slecht gegeten en voelden wij ons allebei ook echt slecht. Maar toen wij vervolgens een flinke wandeling maakten en wel goed aten voelden wij ons veel beter. Eten is belangrijk! Probeer ook dingen met zout te eten. Door de hitte verlies je veel vocht, want je zweet veel. Doordat je veel zweet verlies je ook heel veel zouten. Om je lijf een beetje in balans te houden kun je dus het beste zoute dingen eten. Nu denk ik bij zoute dingen altijd gelijk aan chips (goed excuus om elke dag een zak chips leeg te eten toch?). Maar waar ook veel zouten inzitten en wat veel gezonder is dan chips zijn veel soorten fruit. Watermeloen is het beste, maar ook appels, mango’s, bananen, aardbeien, frambozen, blauwe bessen en zwarte bessen zijn heel goed om te eten tijdens de hitte. Wij lunchte regelmatig met fruit en ik moet zeggen, ik voelde me hierdoor echt beter.

9. Drink veel thee 

Thee drinken als het zo warm is klinkt niet heel erg aantrekkelijk, dat geef ik toe. Toch is het juist goed om thee te drinken als het zo warm is! Door thee te drinken ga je zweten (hoera, nog meer), door het zweten daalt je lichaamstemperatuur weer en dat is wat je wilt als het bloedheet is. Ook hoeft je lichaam niet teveel energie te steken in het op temperatuur houden van het lichaam, aangezien thee warm is. Bij ijs is dit wel het geval. Je lichaam verkoeld tijdelijk, maar moet daarna veel energie steken in het opnieuw opwarmen. Tja, allemaal thee drinken dus!

10. Vermijd make-up 

Gelukkig ben ik zelf geen make-up drager, maar voor de meiden die veel make-up dragen heb ik slecht nieuws: in de hitte kun je beter zonder make-up over straat. Make-up producten en oliën hebben de neiging om je lijf te isoleren waardoor je het nog warmer krijgt. Niet handig!

11. Luister en kijk naar de lokale bevolking

De lokale bevolking is deze hitte vaak gewend, zij weten dus als geen ander hoe ze het beste de dag doorkomen met de hitte. Wordt er door locals geadviseerd op binnen te blijven omdat het echt te warm wordt: doe dit dan ook! Veiligheid gaat voor alles.
In China loopt iedereen met een paraplu tegen de zon, wij dachten ook te doen zoals de locals en een paraplu te gebruiken. Dit werkt echter niet, het wordt onder zo’n paraplu namelijk alleen maar warmer.  Maar over het algemeen geldt: kijk naar de lokale bevolking en doe wat zij doen, luister naar wat ze zeggen en overleef op die manier de hitte.

12. Let op elkaar

‘Ja het gaat goed!’ dat is vaak wat ik zeg, ook als het misschien iets minder goed gaat. Zo zijn er vast meerdere, want veel mensen lopen langer door dat kan. Let dus ook een beetje op elkaar of het wel echt goed gaat. Ook iemand die je helemaal niet kent kan je best helpen als je ziet dat diegene op instorten staat. Vooral oudere en jonge kinderen kunnen slecht tegen hitte. Ook jonge mensen die teveel inspanning leveren kunnen problemen krijgen door de hitte.

13. Maak je niet druk 

Mijn laatste tip is dat je je niet te druk moet maken. Als je je veel te druk gaat maken of gaat ergeren aan de hitte span je je alleen maar onnodig extra in. Daar krijg je het alleen maar nog warmer van en dat is juist niet wat je wilt toch?

 

Dus ben je op reis en beland je in de extreme hitte? Pas vooral je tempo aan en gebruik deze tips om het reizen dragelijker te maken. Ik snap heel goed dat je niet gaat stil zitten en niks gaat doen, dat doen wij ook niet. Maar je moet je er bij neerleggen dat je lichaam door de hitte meer tijd nodig heeft om even pauze te nemen etc. Houd altijd in de gaten of het niet echt te warm wordt om naar buiten te gaan en luister naar je eigen lijf! Veiligheid gaat altijd voor alles, je wilt niet je halve reis ziek zijn doordat je maar doorging toen je lijf aangaf dat het niet meer kon. Extreme hitte kan zelfs dodelijk zijn, dat is al helemaal geen leuk einde van je reis. Luister naar de locals als het echt te heet wordt en probeer verder zoveel mogelijk te genieten van je prachtige reis!

 

Wat doe jij tegen extreme hitte op reis? 

 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 22 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow