Reisroute Jordanië: de beste route voor 10-14 dagen Jordanië

door | Gepubliceerd Jun 12, 2024 | Azië, Jordanië, Roadtrips, Routes | 4 reacties

Jordanië is het perfecte land voor een korte en avontuurlijke roadtrip van 10 tot 14 dagen. Je kunt in die tijd een goede indruk krijgen van dit bijzondere en afwisselende land. In Jordanië ontdek je Romeinse steden, wandel je in prachtige kloven, kun je drijven in de dode zee, een van de mooiste woestijnen ter wereld ontdekken en als kers op de taart vind je er één van de zeven wereldwonderen: Petra. Enthousiast geworden? Plan dan ook je roadtrip Jordanië! In dit artikel deel ik onze route Jordanië en vind je de perfecte reisroute Jordanië voor 10-14 dagen.

Reisroute Jordanië

In dit artikel deel ik onze reisroute voor Jordanië. Zelf waren wij 12 dagen in Jordanië en aangezien ik onze route echt perfect vond, is dat de route die ik deel. Daarna deel ik suggesties om de route uit te breiden naar een route voor 2 weken Jordanië en om hem te verkorten tot een route 10 dagen Jordanië.

Om deze Jordanië reisroute te kunnen volgen, moet je een auto huren. Hoewel er wel openbaar vervoer is in Jordanië, ben je dan toch wel beperkt en kun je een groot deel van de locaties uit dit artikel niet bezoeken. Rijden in Jordanië is heel goed te doen en de wegen zijn goed. Ik zal er later nog eens uitgebreid over schrijven, zodat je een goed beeld krijgt van het rijden in dit bijzondere land. Je kunt je auto het beste huren via Sunny Cars, Discover Cars of Rentalcars. Zelf hebben wij sinds een tijdje een AMEX Creditcard, hier zit onze autohuur verzekering ook bij inbegrepen. Wij kozen daarom voor een huurauto bij Avis zonder verzekering. Dit is ook goed bevallen.

Wil je een handig overzicht van onze reisroute Jordanië? Ik maakte een handig Excel bestand met onze reisroute, zodat je die zelf ook makkelijk kunt gebruiken. Je kunt hem downloaden via deze link. Hieronder zie je ook alvast het kaartje van onze route in Jordanië.

Reisroute Jordanië kaartje

Route 12 dagen Jordanië: dag tot dag beschrijving

Hieronder zal ik de route beschrijven van onze reis van 12 dagen door Jordanië.

Dag 1: Amsterdam – Amman

De eerste dag is een reisdag. Afhankelijk van je vluchttijden kun je natuurlijk ook al wat ontdekken in Amman. Zelf hadden wij een directe vlucht met Royal Jordanian Air en kwamen wij pas laat in de avond aan. Na aankomst verbleven wij voor 2 nachten in het Beirut Hotel in het centrum van Amman. De locatie van dit hotel was echt fantastisch!

Dag 2: Amman

De dag na aankomst heb je een volledige dag om Amman te ontdekken. In de ochtend bezoek je het citadel van Amman en daarna kun je het Amfitheater nog bezoeken. De rest van de dag breng je door in downtown Amman, waar je de souks en leuke kleurrijke straatjes vindt. Vergeet zeker niet te eten bij Hashem, daar is de falafel en hummus fantastisch.

Amman route Jordanië

Dag 3: Amman – Jerash – Madaba

Na een volledige dag in Amman is het tijd om je roadtrip door Jordanië echt te starten. Sta een beetje vroeg op om deze dag goed te kunnen benutten. Op die manier kun je op tijd je auto ophalen. Wij deden dit bij het vliegveld om rijden in Amman te voorkomen. Het is omslachtig, omdat je dan heen en weer aan het rijden bent, maar in Amman centrum wil je absoluut niet rijden.

Na het ophalen van de auto bezoek je Jerash, een oude Romeinse stad. Hier vind je super veel toffe bezienswaardigheden. Heb je nog tijd over? Rijd dan nog een stukje verder en bezoek ook Aljoun Castle.

Na je bezoek aan Jerash en eventueel Aljoun Castle rijd je naar Mount Nebo. Dit is een heilige plek, aangezien dit de plek is waar Mozes uitkeek over het beloofde land. Na Mount Nebo rijd je door naar Madaba. Hier verblijf je 1 nacht. Wij kozen voor het Black Iris Hotel, een prima hotel op een goede locatie.

Reisroute Jordanië: Jerash
Reisroute Jordanië: Jerash

Dag 4: Madaba – Kerak

In de ochtend ontdek je mozaïekstad Madaba. In een ochtend bezoek je hier de diverse archeologische plekken en musea die het stadje rijk is. Vergeet ook niet de kerken met bijzondere mozaïekvloeren.

Na een ochtend in Madaba rijd je over de King’s highway richting Kerak. Stop zeker bij de ‘Aldi’, hier kun je koffie of thee drinken voor 1JD op een prachtige locatie. De uitzichten zijn geweldig.

Eenmaal aangekomen in Kerak bezoek je Kerak Castle, een kasteelruïne op de top van een berg in Kerak. Je hebt mooie uitzichten en het kasteel zelf is ook interessant. Overnachten doen wij 1 nacht in Guset House, een goedkoop Guesthouse heel dichtbij Kerak Castle.

Reisroute 12 dagen Jordanië: King's Highway
Reisroute 2 weken Jordanië: Madaba
Route 10 dagen Jordanië: Kerak

Dag 5: Kerak – Wadi Musa (Petra)

Vanaf Kerak rijden wij een klein stukje terug om richting Wadi Bin Hammad te gaan. Qua afstand is het logischer om Wadi Bin Hammad op dag 4 te bezoeken, qua tijd past hij beter op dag 5. Wadi Bin Hammad is een geweldig mooie kloof met enorm veel palmbomen. Je kunt hier prachtig wandelen en raakt er niet uitgekeken. Wij vonden het de mooiste wandeling van Jordanië. Over de weg erheen lees je wisselende dingen, maar eng is hij zeker niet. Het is vooral een hele mooie route, vooral nu de weg is verbreed (2024).

Trek voor Wadi Bin Hammad minstens 2 tot 3 uur uit. Na je wandeling rijd je via de Kings Highway naar Wadi Musa, de uitvalsbasis voor Petra. Onderweg kun je nog stoppen bij Shobak Castle en Little Petra, maar je hebt hier ook op andere dagen de tijd voor.

In de avond gaan wij naar Petra by Night. Dit kan alleen op maandag, woensdag en donderdag, dus houd hier rekening mee in je planning. Wij kwamen op een donderdag aan in Wadi Musa.

Wij verblijven 4 nachten in Wadi Musa en kiezen voor het Tetra Tree Hotel. Dit hotel heeft een zwembad, prima ontbijt en prachtig uitzicht. Via booking.com is hij momenteel niet te boeken, dus bekijk deze link voor meer opties.

Wadi Bin Hammad in je Jordanië route
Wadi Bin Hammad in je Jordanië route
Petra by night

Dag 6,7,8: Wadi Musa (Petra)

Voor Petra heb je 2 volledige dagen nodig. Op dag 1 bezoek je dan de Treasury, doe dit zo vroeg mogelijk zodat je deze bijzondere plek voor jezelf hebt. Daarna bezoek je nog de tombes van Petra en kun je hiken naar de High Place of Sacrifice. Dag 2 kun je dan gebruiken voor de Backdoor Trail, een toffe wandeling tussen Little Petra en Petra. Je bezoekt dan ook de Monastery en meer mooie plekken in Petra.

Wij gebruikten dag 3 voor de hike in Wadi Ghuwayr, veel mensen doen dit vanaf Dana, maar vanaf Wadi Musa is het net zo ver rijden. Wij combineren dit met een bezoek aan Shobak Castle.

Reisroute Jordanië: Petra
Reisroute Jordanië: Petra
Reisroute Jordanië: Wadi Ghuwayr

Dag 8: Wadi Musa – Wadi Rum

Op deze dag sta je vroeg op in de ochtend zodat je rond 10:00 aankomt in Wadi Rum. Eenmaal bij de parkeerplaats laat je je ophalen door je accommodatie en daarna kun je mee met een jeeptour. Wij doen een 8 uur durende tour, maar 6 uur is op zich ook prima. Wadi Rum is echt prachtig en een hoogtepunt van je reis. Tijdens ons verblijf in Wadi Rum kiezen wij voor het Desert Magic Camp.

Wadi Rum reisroute Jordanië 10-14 dagen

Dag 9: Wadi Rum – Dode Zee

In de ochtend doen wij nog een wandeling in de omgeving van ons kamp in Wadi Rum. Om 11:00 verlaten wij deze mooie woestijn en staat er een lange dag rijden op planning richting de Dode Zee. Het is in totaal ruim 4 uur rijden. Wij rijden langs Aqaba. Als je tijd hebt zou je hier kunnen stoppen. Je kunt er ook voor kiezen om hier te verblijven, maar wij rijden door. Aan het einde van de dag komen wij aan bij ons resort bij de Dode Zee, daar relaxen wij nog even bij het zwembad.

We verblijven 3 nachten in het Crowne Plaza Resort.

Dag 10 & 11: Dode Zee

De laatste twee volledige dagen van deze rondreis in Jordanië is het tijd voor wat ontspanning. Vanaf het resort bezoeken wij nog een mooie plek met zoutkristallen bij de Dode Zee en de prachtige kloof Wadi Mujib, maar verder doen we weinig. We drijven in de dode zee, zwemmen in het zwembad en relaxen lekker. Een fijne afsluiting van een toffe reis!

Reisroute 2 weken Jordanië Wadi Mujib
Reisroute 12 dagen Jordanië Dode Zee

 Dag 12: Dode Zee – Amsterdam

Nadat we helemaal zijn uitgerust vlogen we terug naar Nederland. Vanaf de Dode Zee is het vliegveld een uurtje rijden, dus het is de ideale plek om je reis af te sluiten. Onze twaalf dagen in Jordanië zijn voorbij gevlogen, maar waren fantastisch.

Waarom geen Dana en Aqaba in deze Jordanië route?

Hierboven heb je onze route voor 12 dagen Jordanië kunnen bekijken en het is je waarschijnlijk al opgevallen dat Dana en Aqaba missen in deze reisroute. Dit is voor ons een bewuste keuze geweest, zodat we niet teveel verplaatsingen hadden. Zo wilden wij bij Dana 1 wandeling doen, namelijk de Wadi Ghuwayr, deze is vanaf Dana net zo ver als vanaf Wadi Musa. Wil je meer wandelingen doen? Dan is het wel de moeite waard om in Dana te overnachten.

Aqaba is een badplaats aan de rode zee en een fijne plek om lekker te relaxen. Je kunt er ook snorkelen. Veel koraal schijnt dood te zijn en omdat wij liever gingen relaxen bij de Dode Zee, besloten wij Aqaba uit deze route te laten. We hadden er tijd voor gehad, maar kozen nu voor een iets rustigere reisroute. Wij vonden dat echt ideaal en zouden het in het vervolg weer precies zo doen!

Deze route uitbreiden tot een Jordanië route 2 weken

Deze reisroute Jordanië was 12 dagen. Wij vertrokken op zondag en kwamen op vrijdag weer thuis. Wil je liever 2 weken naar Jordanië? Dat kan natuurlijk ook! Je kunt dan nog richting de woestijnkastelen gaan. Of je kiest ervoor om wel in Aqaba en/of Dana te verblijven. Je zou dan bijvoorbeeld 2 nachten in Dana kunnen toevoegen, 1 weg kunnen halen uit Wadi Musa en die kunnen gebruiken om in Aqaba ter overnachten. In Dana zou je dan ook nog een andere mooie wandeling kunnen doen dan alleen de Wadi Ghuwayr hike.

Deze reisroute inkorten tot 10 dagen Jordanië

Heb je korter voor deze reis naar Jordanië en heb je bijvoorbeeld maar 10 dagen? Dan zou ik een nacht bij Wadi Musa en de Dode zee eraf halen. Bij Wadi Musa zou ik dan de Wadi Ghuwayr hike overslaan, want Wadi Bin Hammad heb je ook al gedaan en die is makkelijker en mooier. Je dag helemaal niks doen bij de Dode Zee laat je dan ook vallen. Op die manier maak je alsnog de perfecte rondreis door Jordanië.

Wadi Rum

Dit was onze reisroute Jordanië. Ik vond de route hoe wij hem deden ideaal voor een eerste reis naar dit bijzondere land. Op deze manier krijg je een goede indruk van wat Jordanië te bieden heeft. Natuurlijk zijn er nog meer mooie plekken, maar je ziet bij deze route voor 12 dagen Jordanië wel de hoogtepunten!

Wat vind jij van deze Jordanië route?

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze link, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Het kost jou echter niets extra’s. Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda (1995) en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs, ben ik een van de gezichten achter Travellers of the world. Als kind maakte ik vooral reizen naar de camping in Nederland, Frankrijk en Italië, maar al snel ontdekte ik hoe mooi de wereld was en wilde ik daar meer van zien. Inmiddels bezocht ik ruim 30 landen en zette ik voet op 5 verschillende continenten. Je kunt mij dan ook wel reisverslaafd noemen. Op Travellers of the world schrijf ik alle artikelen en deel ik onze reistips & ervaringen, om jullie een handje te helpen bij het plannen van je volgende reis.

Reis je me met mee?

Volg ons op

Follows